Vyhledávání
Odstřel kormoránů a volavek
20.10.2006 | conwiq | 11.762 zobrazení | 109 odpovědí
Jaký máte názor na odstřel těchto ptáků a do jaké míry máte zkušenosti s tím, jak škodí na našich revírech popř. jste jiného názoru na tuto problematiku?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 27. října 2006 ve 12:48 ® doktor
-
V SR je už povolený odstrel kormorána na určitých miestach, úsekoch.
reagovat - Čtvrtek 26. října 2006 v 16:14 ® modrak reakce na …
-
Jen aby bylo ještě co kormoránovat, než se to dostane do RŘ. Nic, jdu kormoránovat.
reagovat - Čtvrtek 26. října 2006 v 15:54 ® Vichrzhor
-
Náhodou – takovej kormorán je super! V Jižní Asii na to chytaj ryby: nasaděj ptákovi na krk škrtidlo, aby nemohl ulovenou rybu polknout, pak ho pustěj do vody, a won jak něco chytne, tak mu rybku vyndaj z krku a maj oulovek – čili navrhuju novou rybolovnou techniku zahrnout do RŘ. Vedle přívlače, položené, muškaření tam přibude kormoránování
reagovat)
- Středa 25. října 2006 v 19:42 ® regulus reakce na …
-
To máš recht, je jich 3 prdele druhů a nemám rád ani jeden -:)))
reagovat - Středa 25. října 2006 v 19:31 ® drozďák reakce na …
-
jo pravda, rychle píšu a míň myslím. Kormorán velký. Ale to prej je taky diskutabilní, protože ty tažný hejna jsou údajně nějakej jinej druh kormorána. To by nám řek ornitolog.
reagovat - Středa 25. října 2006 v 19:16 ® regulus reakce na …
-
DROZĎÁK – nerad dělám chytrýho, ale u nás se vyskytuje kormorán velký, kdežto kormorán černý pokud se nepletu, je někde z jihu Afriky, pobřeží JAR.
reagovat - Středa 25. října 2006 v 18:48 ® drozďák reakce na …
-
Modrák: já bych to tak černě s nečinností orgánů neviděl. Jenže kormorán je celoevropskej problém. Díky lobby pseudoekologů požívá naprosto nepřiměřenou ochranu a tady si dovolím reakci na commenty níže – kormorán černý a volavka popelavá ještě loni byly v červené knize – tudíž kriticky ohrožené druhy
reagovatA pochybuji, že se něco změnilo. Jinak chci říct, že stejný problémy řešej rybáři v německu, Polsku a jinde, kde kormorán decimuje rybí obsádky. Jinak Tvůj comment to sharkcom níže – naprosto souhlasím
- Středa 25. října 2006 v 16:33 ® regulus reakce na …
-
MODRÁK – docela reálně předpokládám, že se zmíněným problémem nikdo kompetentní nezaobírá. Noviny píšou, že způsobují škody rybářstvím a to je asi tak všechno. Myslím, že by ministerstvo do jehož kompetence to patří, mělo už dávno zadat studii, proč se tu ku.vy tady tak přemnožily a začali tady zimovat. Problém je určitě v tom, že na to nejsou peníze.
reagovat - Středa 25. října 2006 v 15:03 ® Robur
-
Modrák, ale taky se nikde neorganizuje /myšleno placená organizace, jejíž provoz něco stojí/ a hůř se trefuje
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 14:56 ® modrak reakce na …
-
sharkcom: No tak bacil 150 kaprů, pokud měli míru a má je řádně zapsaný, tak ať si je nacpe do mrazáku, chřtánu nebo i do dalších tělesných otvorů. Budiž mu to přáno. MO vysadí nové. No a jestli se někdy změní podmínky rybolovu a za zapsané ryby se bude platit jejich tržní cena, třeba ve formě navýšení ceny povolenky na další rok, tak bude u řeky další volný flek, budou prachy na zarybňování a třeba něco zbude i na pořádnou, nejlépe profesionální RS. Jenže kormorána jen tak nezkasíruješ, občanku ani povolenku běžně nenosí, sežrané ryby neumí zapsat a navíc je černej. :o)
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 14:33 ® sharkcom
-
Tuhle jsem potkal hovado, který se chlubilo, že letos picnul asi 150 kaprů… a to je těch hovádek celá rodina, která taky ,,rybaří,, Tak mě napadá že by se měli střílet hlavně i tací kormoráni…
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 14:31 ® Kazan
-
modrák> to co jsi níže jmenoval má u nás nějakého nepřítele který to konzumuje
reagovat, na rozdíl od kormorána který má podle mě jen člověka s flintou. Na to že jich je u nás čím dál víc, je odpověď níž, žádný nepřítel, spousta žrádla, to je kombinace kterou využívá každý tvor, člověka nevyjímaje. A o ten odstřel bych si nedělal starosti, tam kde je vyjímka, a je odstřel povolen, si kormoráni ani nestihnout sednout na stromy, zvlášť když je za zobák peněžní odměna. Znovu zdůrazňuji, pokud někdo najde řešení jak je odsud dostat živé a donutit je aby do vnitrozemí nezalétávali, jedině dobře. Jinak je lepší postřílet pár kormoránů teď, jak za pár let pořádat celorepubliková krvavá jatka.
- Středa 25. října 2006 ve 14:27 ® Robur
-
je to stejně divný, prostě vraždit něco, aby mně to neškodilo. Vzpomínám, jak jsem jako děcko před 20ti lety čučel a měl radost že vidím kormorána, jak se ta příroda zlepšuje atd. Možná to byl pohled dítěte, ale i tak. Na druhou stranu, migraci druhů nejvíc zase ovlivňuje člověk, takže další paradox, od někud ho člověk vyhnal /třeba mu narušil loviště/ a jinde, kde mu je zase vytvořil mu chce dávat po palici. No ale viděno dnešníma očima, mně taky ten ptáki vad. Bohužel nejsemtak bohatí, abychom to nechali na přírodě. Otázka je, jak nám příroda odpoví. Prostě bludný kruh. Ale toho ptáka je mně líto, protože to odnese a přitom za to nemůže.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 14:13 ® conwiq
- reagovat
- Středa 25. října 2006 ve 14:12 ® conwiq
-
zpravy.idnes.cz zpravy.idnes.cz www.ekolist.cz www.ekolist.cz www.novinky.cz Vystřílejte je všechny
reagovatplnehry.idnes.cz
- Středa 25. října 2006 ve 13:54 ® modrak reakce na …
-
regulus: Souhlas, je však otázkou, zda se tebou popsaným problémem někdo zabývá a jaká je efektivita jeho práce. Předpokládám, že to bude asi tak, jak říkal Jan Werich, že určitě je někde nějaká komise a ta shání budovu. Takže, jak už to v Čechách bývá, časem padne konečné, nic neřešící a polovičaté rozhodnutí, ale to bude stejně jedno, protože mezi tím se kormoráni odstěhují z našich prázdných řek a rybníků někam jinam, kde budou mít co žrát a nebo hlady chcípnou, čemuž ale nevěřím.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:37 ® hajan reakce na …
-
regulus: Pravda, ale taky nepůvodní druh.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:32 ® regulus reakce na …
-
MODRÁK – říká se OTO -:)))
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:31 ® regulus
-
No blíží se zima, tak opět aktuální téma -:))) Možná, že nemám pravdu, ale volavka jako taková, ne, že by neudělala škodu, ale rozhodně asi nepatří k nějakýmu výraznýmu ohrožení ve smyslu, že by byla schopna odrybnit nějakej rybník nebo úsek řeky. Pravda, sem tam něco sezobne, ale nebuďme takoví sobci a přejme jí tu rybišku. -:))) Kormorán, to je něco zcela jinýho. V minulosti se na našem území vyskytoval sporadicky, dle starší literatury jen na jižní Moravě. Když se napustilo to „veledílo“ pod Pálavou, tak si vzpomínám na nějakej článek (bylo to někdy v 80 letech) tuším v novinách, kde se jásalo, že se k nám po nevím kolika letech opět vrátil kormorán. Problém je zcela evidentně větší, než si myslíme. Kormorán tady sice v minulosti žil, ale na zimu odlítal na jih, což se v současné době neděje. V okolí Brna se během léta snad neukáže ani jeden a se zimou začnou kroužit a přelétávat často víc jak stokusý hejna a lítají lovit na sever. Patrně to má souvislost se změnou klimatu, proč by jinak měnily svoje zvyky. Z několika ojedinělých kolonií o počtu patrně stovek kusů, které na zimu odlétaly do jižní Evropy, je jich v současné době několik tisíc, spíš desítek tisíc a možná i víc, navíc začali přezimovat tady. Podle mě tady už puška nepomůže, nemůžeme chodit v zimě na ryby s kvérem a jak psal Toulík, hejno krouží ve výšce, kam broky nedoletí, takže je to tak na samopal a i tak efektivita nulová. Šlo by to postřílet, když jsou nasedaní na vodě, ale než se přiblížíš, tak sou v čoudu. Už se o tom napsalo dost nesmyslů, plašičky, sítě nad vodou atd., ale to je všechno k ničemu, myslím, že klíčem k jejich redukci, je zjištění příčin, proč se těm ku.vám u nás najednou začalo tak líbit a proč přestaly na zimu odlítat na jih. Dalším řešením je najít přirozeného nepřítele, kterýho budeme „podporovat“. Střelbou se asi nic zásadního nevyřeší, je to nefektivní, drahý a málo dostupný. Jedinej možnej způsob je totální likvidace hnízd, což taky blbost, časově náročný a patrně i dost v rozporu se zákonama.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:16 ® modrak reakce na …
-
hajan: Říká se spoluobčané! :o) Nezapoměl, to je jedna z těch teček.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:12 ® hajan reakce na …
-
modrak: Zapomněl jsi na cigány.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 13:10 ® modrak reakce na …
-
toulovec: S konečným řešením z důvodu nepůvodnosti druhu nemohu souhlasit. Potom by bylo třeba zlikvidovat všechny kapry, amury, tolstolobiky, tolstolobce, duháky, siveny, trumany, bažanty, havrany, orebice, … a nakonec i všechny čechy, jakož to nepůvodní obyvatele území ČR. Trochu mi to zavání velkým Adolfem.
reagovat - Středa 25. října 2006 ve 12:19 ® Kazan
-
Beru volavku do naší přírody patří, a když někde dělá problémy obvykle jí sundají malorážkou. Ale co to černý gestapo, když se to snese na vodu, jede to vodou a rabuje. Pořád ale zůstává otázka, jak je možno hájit ptáka který do naší přírody nepatří? Vždyť je to mořský pták, u nás nemá co dělat. V tomhle směru mi není jasné jak se ho mohou ochránci zastávat, když jsou právě na nepůvodní druhy háklivý. Jinak co se týká regulace na hnízdištích, napíchají se jím vajíčka, oni na nich dál sedí, ale z vejce se nic nevylíhne a protože vajíčko mají, sedí na něm a nesnáší další. Jinak co se týka toho vyblití nástrahy je naprostá pravda, ale vybleje ji nejen když jde okolo myslivec ale kdokoliv jinej koho zmerčí, takže lepší 5 mrtvejch kormoránů ktrý zítra nebudou žrát. Co se týká plachosti, minulou zimu se tak opráskli, že zalítávali přímo mezi domy a už jim nevadili lidi okolo procházející, když jsem rychle přiběhl ke břehu jen líně popolétli asi 15–20 metrů a rabovali dál. Takže jedině střílet, střílet a střílet, pokud někdo vymyslí jiný způsob jak je odsud dostat bez krve jedně lépe, je mi jasné, že kormorán je jen tvor který má hlad a tady je prostřený stůl. S tímhle postupem co tu předvádí ochránci z toho za pár let budou obrovská krvavá jatka, protože příroda neunese obrovská hejna kormoránů(každým rokem je zde více ptáků a obsazují nová loviště) a střílet se bude muset začít, ale ne po desítkách , stovkách, ale desetitisích. Doufám totiž, že to tu nedojde tak daleko, že kormorán na vodě kde nic neuloví se nezdržuje.
reagovat - Středa 25. října 2006 v 11:57 ® toulovec reakce na …
-
modrák: nesouhlasím s tebou, jsem za totální likvidaci kormorána. Nepůvodní druh, který za několik málo let našel natolik ideální prostředí, že došlo k takto katastrofálnímu přemnožení. Nemá tu co dělat, ničemu neprospívá, nikdy tu nebyl, není ohrožen, ať u nás vyzdechá do posledního svině hnusná černá!!!!!!!!!
Z kormorána kluci už vázali, myslím že na mrku proběhla nějaká fotka. Na CW ve Vranově jsme kecali s bublajzem a ten zas tvrdil, že pečenej kormorán není špatnej, ale kdo má bublazovi věřit žejo? :o))
reagovat - Středa 25. října 2006 v 11:46 ® modrak reakce na …
-
Nejsem myslivec, ale co znám z vyprávění tak volavka mezi lovnou zvěř kdysi patřívala. Pokud jde o kormorána, tak je to v Čechách poměrně nová záležitost podobně jako třeba hrdlička v padesátých letech minulého století. Regulace stavu ano, ale nikoliv totální likvidace. Otázkou však je, jak efektivně řešit regulaci jejich stavu, který se vlivem jejich migrace a zimování značně mění. Dále by mne zajímalo, jestli se z kormorána dají uvázat nějaký zajímavý mouchy a jestli to už někdo zkoušel, tedy jestli je pro rybáře alespoň v této formě „užitečný“.
reagovat - Středa 25. října 2006 v 11:33 ® svaca
-
mam hodne znamych myslivce a vim ze oni to co vidi to strili volavky a kormarany taky a vim ze pred nekolika lety davali rybari za kormorana dva kapry!je to obcas komicky!ale jak rikam ted jich je premnozeno a za chvili zas malo!je to vselijaky
reagovat - Středa 25. října 2006 v 11:20 ® toulovec
-
Přátelé mýlíte se, mám poct že ani kormorán, ani volavka není státem chráněným živočichem. Pouze není zařazena mezi lovnou zvěř, tudíž ji myslivci nesmí střílet. Mnoho mysliveckých a rybářských organizací spolupracuje a dohodlo si vyjímky a povolení jak odlovu kormorána tak volavky a povolení k odstřelu taky mnohde získali.
Pokud si ovšem pamatuju z různých debat a diskusí, střílet Kormorána nepřináší žádný užitek, neboť kormorán když je nažranej, těžko vzlétá, proto když potřebuje vzlétnout, musí zátěž (tedy právě sežrané ryby) vyvrhnout. Čímž dochází k efektu, že zastřelíš jednoho až 5 kormoránů, ale dalších 100, kteří byli s nima v hejnu vyvrhne co sežrali a musí se letět znova někde nažrat, takže způsobená škoda je dvojnásobná. Navíc každej myslivec ti řekne, co je to za opatrnou svini, že brokem se k tomu nedostaneš, protože je to vychcaný jak mraky, jak tě to zblejskne, okamžitě startuje pryč. Pak ti zbejvá jen varianta kule a v tu chvíli nastává to co jsem napsal, zabiješ jednoho a dalších 100 musí znova žrát. Nerozumím tomu, ale prý jedinou účinnou obranou a regulací je možnost ničení populace na hnízdištích, což prý taky není prdel, takže nevím...............
reagovat - Středa 25. října 2006 v 10:32 ® sharkcom
-
Cokoliv je přemnožený, je špatně. Bohužel afektovaný ochranáře nezajímá nic, co není vidět, tj. to co je pod vodou… Jak dlouho se budou rybáři s touto problematikou zabývat, než je někdo vyslyší?
reagovat - Středa 25. října 2006 v 10:06 ® harpunar
-
indy-když ti Izraelci nemohou střílet čápy,tak si to vynahradí v Gaze a na západním břehu.Ale zastřílejí si,neboj!
reagovat - Středa 25. října 2006 v 9:20 ® indy
-
Nedávno jsem viděl v televizi dokument o čápech. Zhruba 15 milionů těchto ptáků ze střední a východní evropy migruje do afriky a jejich trasa vede přes Izrael. V posledních letech izrealská armáda při srážkách letedel s těmito migrujícími ptáky přišla o 8 strojů včetně třeba bitevní A-15, jejíž posádka nehodu nepřežila. O značných škodách na plůdkových a komorových rybnících izrealských rybářů se ani nikdo nebaví (plašili je tam z aut s houkačkami). Přesto izraelci pomáhají zraněným čápům a studují jejich trasy, aby od nich odklonili letecký provoz. Kdyby byli stejní magoři jako jsme my, tak ukazaji dětem tohoto krásného ptáka akorát na fotce.
reagovat