Chytej.cz

Odstřel kormoránů a volavek necteno

20.10.2006 | conwiq | 11.755 zobrazení | 109 odpovědí

Jaký máte názor na odstřel těchto ptáků a do jaké míry máte zkušenosti s tím, jak škodí na našich revírech popř. jste jiného názoru na tuto problematiku?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Pondělí 9. února 2009 v 19:22 ® Kuky reakce na …

Ten,kdo ten přemnoženej sajrajt hájí by měl ty škody sám nahradit a to by se potom stavy kormoránů rychle redukovaly.To se netýká pouze kormoránů,ale i jiné škodné na rybářských revírech,např.UK gastarbaitrů na Hracholuské přehradě na Plzeňsku!!!!!!

reagovat
Pondělí 9. února 2009 v 18:56 ® LojzaRybka
LojzaRybka

ještě že nejsem sprostej,jinak bych tu napsal že pan Vintr je ko…!!!

reagovat
Pondělí 9. února 2009 ve 14:10 ® 

Asi tam v Praze maj dost ryb na uživení tolika černochů a k tomu i bezproblémový rybolov bez pocitu,že v okolí není žádná ryba…To u nás je to přesně na opak!

reagovat
Neděle 8. února 2009 ve 23:09 ® 1Mara
1Mara

Standas je to divný , kolik let se o tomdle problému mluví a za rybáře a ryby se nikdo s těch vyších funkcionářů nepostavý a všichni dávaj od toho ruce pryč. Ať se styděj !

reagovat
Neděle 8. února 2009 ve 22:53 ® standas
standas

1Mara: je to smutný,přitom ty černý svině,se přemnožují a některé druhy ryb se strácejí a toje vpořádku? Něco neni v pořádku, Vinter a jemu podobní se musí vystřílet spolu s Kormoránem!!!

reagovat
Neděle 8. února 2009 ve 22:43 ® 1Mara
1Mara

Ahoj Standas. Tak to je síla , a otom to tady celé je kdo bude chránit ryby ?

reagovat
Neděle 8. února 2009 ve 22:21 ® standas
standas

ČLÁNEK Z NOVIN: 21. ledna 2009

PRAHA Metropole se stala rájem kormoránů. Podle posledního sčítání vodního ptactva, které uskutečnila během minulého víkendu Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, jich v Praze žije kolem dvou tisíc. To je rekordní počet.

Ornitologové si to vysvětlují mrazy posledních tří týdnů, kdy většina rybníků v Česku i některé řeky byly zamrzlé. Vltava v Praze zato díky soustavě přehrad v zimě nezamrzá, a skýtá tak hojnost potravy. „Naposledy jich tu bylo tak velké množství kolem roku 2000, ale to bylo méně. Tenkrát jsme jich napočítali šestnáct set,“ uvedl koordinátor projektu Petr Musil.

Pro většinu Pražanů znamená exoticky vyhlížející černý pták vítanou raritu. Pražští rybáři ale odhadují, že kormoráni napáchají několikamilionové škody. Kormoráni jsou inteligentní ptáci, kteří loví zásadně ve skupině. Krmí se rybami ve velkém, řadu z nich ale pouze zraní. Střílet se však nesmějí, protože jde o chráněného živočicha. Představují tak konkurenci čtyřiceti tisícům rybářů, kteří v Praze a okolí loví ryby. Ti situaci hodnotí jako špatnou, ale o regulaci neuvažují.

„I kdybychom dostali výjimku ze zákona a mohli je střílet, asi bychom to neudělali. Nejvíce je jich v Tróji, kam chodí do zoo maminky s dětmi. Vyneslo by nám to negativní reakci veřejnosti,“ řekl rybářský hospodář Jindřich Vintr z Českého rybářského svazu. PAN VINTR JE ZŘEJMNĚ ŠÍLENEJ!

reagovat
Neděle 8. února 2009 v 8:49 ® Piranha
Piranha

Na Bílině jsem po nějaká léta pozoroval volavky.Nikomu neškodily, nevadily, občas sluply tlouste, nebo nějaký oukleje.Dokud tam byly původní břehy a hluboké tůně ostatní rybám se nic nestalo.Volavka je plachá strašně a když někdo sel, tak vzala draka a byla fuč.Pak se vysekali stromy vysypali břehy a udělal se hnusný nevzhledný kanál.Srovnalo se dno a všude je vody max do 1,5m.Volavek malinko přibylo, ale co hůř nasraly se tam Kormoráni a ti vytlačili i ty volavky.Proti volavce nic nemam ale ten černej mor by se mel vyhladit.

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 19:12 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

To Mannice: Člověče,nebuď naivní…Jinak,jed­noznačně kormorány střílet!!! Mě by jenom zajímalo,do jaké výše by musely vyletět škody na rybí obsádce,aby s tím začal někdo něco dělat…

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 16:37 ® njesek

Robur:zažil jsem nálet kormoránů na Rokytnou,během několika dní zlikvidovali pěkný kus řeky,a co nesežrali,uhy­nulo,byla tam hromada ryb poklovaných třeba s vnitřnostmi ven nebo poškozených jinak,čísla ti neřeknu,ale pak tam nemělo ani cenu chodit s prutem

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 15:04 ® Robur
Robur

hanes, tak sem hoď ty čísla už teď, ať pak mám s čím srovnávat. To by bylo fér. Pak tě snad nidko neapadne, že jste výsledky uměle neupravili. Tj. kolik jste sečetli před kormorány a na jaře kolik sečtete po kormoránceh, ikdyž i tot se dá přikrášlit a podstřelit, takž z toho ten ptáček vyjde ještě černěji než skutečně je.

reagovat
Sobota 7. února 2009 ve 14:12 ® Tomash
Tomash

HanesT : Nezapomeň sem prosím zveřejnit výsledky a závěr celé studie.

reagovat
Sobota 7. února 2009 ve 13:13 ® Cudla reakce na …
Cudla

Hanes.T :znáš-li střelce popřej mu za mě dobrou mušku a at se mu daří .Nepohorší mě ani širší výřad těchto ptáčků

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 1:36 @ ???

Vážení přátelé. Ač nejsem autorem fotky kuchnutého kormorána s potočáky, vím odkud fotka pochází a vím kde byl zobrazený fták střelen. Lokalita, kterou se tito krásní ptáčci rozhodli navštívit je chráněným rybím pásmem. V řece jsou geneticky původní populace Li a Po, také vranka a mník. Rozhodně se nejedná o fotomontáž Jedná se o revír kde probíhá ichtyologický průzkum. Máme data o populaci z podzimu 2008, v těch samých úsecích budem provádět průzkum na jaře. Efektivita průzkumu el. agregátem se nemění. Máme data o populaci cca za 5 let. Letos poprvý nalítli kormouši (jindy byli na rybnících). Jarním odlovem se zcela jasně ukáže vliv těch černech sviní na pstruhovej tok. Úseky sou vyznačený. Na podzim sme v nich agregátem odlovili x ks a x kg ryb, ty samý úsek prolovíme na jaře (chráněný rybí pásmo – bez vlivu sport. rybolovu. Uvidíme.

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 0:34 ® sumecryba reakce na …
sumecryba

Švagříčku to vidíš na datumu,ale ještě k těm volavkám.Tady v Praze těch volavek není až tolik ty mi tak nevadí jako ti kormoráni ale zato těch norků to tady začíná být velmi zajímaví alo to až jindy.

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 0:30 ® sumecryba reakce na …
sumecryba
reagovat
Sobota 7. února 2009 v 0:22 ® Cudla
Cudla

Pražáku to je fotka nejmín z minulýho století co

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 0:09 ® 1Mara
1Mara

Hoší to už všichni víme co dovedou a jaký škody napáchají, otázka je jak co nejdříve proti tomu problému bojovat ??

reagovat
Sobota 7. února 2009 v 0:07 ® sumecryba
sumecryba

Pánové divím se našim ochranářům kteří tvrdí že pstruh duhoví není domovská ryba a tak nemusejí být chráněni a mohou se chytat celoročně.A já se jich teď zeptám a kormorán je naše domovský pták , že se ho tak zastávají?Jsem z Prahy konkrétně se staráme o Vltavu6.Vysa­zujeme ryby staráme se oto aby naši rybáři byli co možná nejvíce spokojeni.A pak příjde zima vody kolem prahy zamrznou a to je zlé.Kormoráni se vrhnou doslova na Vltavu a jedou,spíše žerou.Nejsem pro aby se vyhubyli ale podle mně by se to mělo korygovat.I v Praze už zůstávají celoročně.Jako ptáci se mi líbí ale co je moc toho je moc.Zdravím všechny rybáře a přeji krásnou sezonu.

reagovat
foto/forum/2009/th-img7370.jpg
Pátek 6. února 2009 ve 23:57 ® hering reakce na …
hering

Albin:Plašit,ale broky do palice!!!!

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 23:48 ® Cudla
Cudla

Kormoráni né,ale ti co dopustili že se tak rozmnožili.V 70sá­tých létech minulého století(to zní blbě)hnízdilo v celém Československu 8 slovy osm párú dnes jsou to tisíce,tak si to spočítej co toho sežerou a hlavně zmrší!

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 23:33 ® 

Kluci neříkejte mi,že ty kormoráni jsou takový sv.ne..To by chtělo náký zařízení jako rušič krtků,aby je to od na náký lokality prostě odpuzovalo.No ale takovýho asi nic neexistuje,jen puška mezi oči.Jdu se zejtra podívat k vodě projet břehy a podívat se jak to vypadá u nás s nima..

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 23:18 ® hering reakce na …
hering

Tak to jsme ještě víc v riti!

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 23:16 ® albin
albin

Cudla:To asi bude pravda.U nás pod přehradou jich bylo asi 200 a je to poměrně frekventovaný místo(pejskaři,a jiní)A všude se válely mrtvoly cejnů plotic a jiných.Dole na řece kde jich bylo tak 50 žádný lidi nechodí a taky se tam mrtvoly nevyskytly.Otázka je zdali pak není plašení kontraproduktivní?

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 23:10 ® Cudla
Cudla

Podle citace z odborného článku""spotřebuje denně 2–4,5kg ryb,pokud má klid na trávení,vyplašen potravu vyvrhuje aby snadněji odlétl"samozřejmě si pak naloví nové ryby.Bylo to i dokonce v jednom starším Rybářstí.Tak kolik tomu dole na obrázku ještě pstroužků chybělo?

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 21:46 ® kubas
kubas

hering: Vítej v Česku :-)

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 21:36 ® hering reakce na …
hering

Taky si nemyslím,že by to bylo narafičené.Ten šmejd dokáže sežrat v pohodě najednou až 70dkg a dalších x ryb poranit,tak že se postupně zaplísní a časem zajdou.Na fotce vidím 4 potoky o váze cca 15 – 20 dkg/kus.To mi připadá reálné! Kde to tedy jsme,když tento cizák likviduje celé populace ryb na revíru i ty kriticky ohrožené druhy ryb a pořád bude chráněnej na úkor jiných taky chráněných ryb. Mám pocit,že ochranu přírody má pod palcem ornitologická lobby a nic víc než foglové je nezajímá!!!!!

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 13:51 ® Tomash reakce na …
Tomash

baddy73 : Tolik citace a výsledek? Co tě podle téhle citace vede k tomu, že je to montáž? Viděl jsi někdy kormorána lovit? Já je pozoroval mockrát. Na vlastní oči jsem viděl kormorána, který slupnul parmu ± 40cm a dál pokračoval v lovu a ulovil další rybu – to už nevím přesně, zda to byla parma, ale měla kolem 30cm, takže to fotce věřím a nevidím na tom nic nemožného.

reagovat
Pátek 6. února 2009 ve 13:34 ® kubas
kubas

baddy73: tady na té zmenšené fotce to není zase tak patrný, ale ten cancour vpravo od těch 2 potočáků, je už silně natrávenej potok. Asi ty poslední čerstvě slupl, nemyslím si že by to byla nějaká fotomontáž nebo tak něco.

reagovat
Pátek 6. února 2009 v 10:45 ® baddy73

Tomash: Já četl jenom něco v tomhle smyslu: trávicí soustava začíná dutinou ústní a bezzubým zobákem;u zrnojedců má patro rohovité struktury umožňující louskání příp. loupání semen, v dutině ústní mají párové ústní žlázy, které zvlhčují slinami potravu, u vodních druhů jsou silně redukovány, velké jsou u datlovitých ptáků, u vlaštovek, rorýsů, kteří sekretem lepí stavební materiál svých hnízd

• t.s. pokračuje krátkým hltanem do jícnu, který je rozšířen ve vakovité vole ( mimořádně vyvinuto u semenožravých a rybožravých ), které v prvních dnech vytváří pro mláďata ničím nenahraditelný sýrovitý výměšek
  • za voletem žaludek s dvěma částmi: tenkostěnný žaludek – potrava se chemicky natravuje; žaludek svalnatý – mechanické zpracování natrávené potravy, jsou zde i drobné kaménky pomáhající potravu drtit
  • nestravitelné součásti potravy ( chitinové krunýře, kosti, chlupy, peří )vyvrhují v druhově odlišných válcovitých vývržcích ( typické pro dravce a sovy ) – podle vývržků je možno určit druhy
  • chemické procesy a vstřebávání živin probíhá v krátkém nerozlišeném střevě, pokračuje slinivkou břišní a velkými játry
  • před konečníkem jsou dvě slepá střeva s bakteriální flórou, štěpící buničinu
  • trávicí soustava končí kloakou, do ní ústí močovody a vývody pohlavních žláz

Tolik citace.....

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...