Vyhledávání
Nepořádek v řekách
5.10.2006 | Axamith | 2.283 zobrazení | 14 odpovědí
Dnes jsem byl na MP revíru si zamuškařit a asi po třech hodinách jsem odcházel od vody naprosto znechucen. Úsek řeky, který jsem navštívil neměl s krásou vodního toku nic společného. Desítky pneumatik v řece a na březích, uprostřed toku stará lednička, nespočetné množství igelitu a dalšího haraburdí. Lidé se k řekám chovají jako ke splaškové stoce. Jaké máte s tímto nešvarem zkušenosti ?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 6. října 2006 v 16:51 ® modrak reakce na …
-
Axamith: Čistě náhodou jsem se včera na chvilku zastavil na vláčku na moravě 14, kousek od mostu mezi Chropyní a Kojetínem. Bordel tam byl naprosto standardní. Pneumatiky, petky, vložky, kamna, no prostě super výběr. Nicméně ledňáčky jsem tam zahlédl taky. Vzhledem k tomu, že naposledy jsem ho viděl asi před deseti lety, tak mě to celkem potěšilo.
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 16:45 ® Axamith reakce na …
-
Robur to nazval nejpřesněji :chybí vůle to řešit. Co dodat
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 16:34 ® Robur
-
já si myslím, že chybí vůle to řešit, u nás teče řeka městem, je vyhrazen pruh, takže zahry končí 1,5 m od vody, kde je 1m cesta kol plotu a ten 0,5m je jakoby břeh, kde člověk moc nešlape, takže je to ideální místo pro komposty. realizace je taková, že každá zahrádka je vzorně upravená, uhrabaná a bordel má před plotem. Někdo menší, někdo větší. Je jasné, že co kompostovat nejde se dá víc k vodě, ono to samo mizí… Takže lidi pak nemají stud k tomu přihodit např. plenu. Zas to není ten stav, že se tam vozí televize. ale i tak mně to sejří, protože ta posekaná tráva plave po proudu…
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 16:29 ® Axamith
-
drozďák : byl jsem na severní moravě, konkrétně morava 20, muškařský úsek za mohelnickým bagrem. Ale to je úplně jedno, podobný stav se najde na hodně revírech. Paradoxem je, že jsem tam v tom brajglu viděl lednáčky. Rozlišovat na města a vesnice je hloupost. Ve městech se „likvidují“ více plasty, na vesnici odpad ze zahrady. Jak tady někdo napsal, tak je to v lidech. Když si vezmu sebou k vodě svačinu, tak mě ani nepadne vyhodit sáček do křoví, dám si ho do vesty i za cenu, že si ji umastím. Ono by se mělo začít dělat něco s osvětou a hlavně potírat takové jednání. V RŘ sice je klauzule o úklidu, ale kolik z nás upozornila RS na nepořádek. Kdyby toto bylo opravbu sankciováno, tak si myslím, ža by ubylo nepořádku u vody ze strany rybářů. A ostatní je na policii. Dosti často vidím, že někdo navozí odpad k vodě tak šikovně, aby ho první větší voda odnesla daleko po proudu. A před prahem je čisto.
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 16:01 ® regulus reakce na …
-
SANDER – tak s tí středem, okrajem měst a vsí z tebou vůbec nesouhlasím. Pocházím ze středu města, teď bydlím na okraji města a přijdu do styku i s lidmi z vesnic a takovýmto způsobem se to vůbec nedá rozdělovat. Má to minimální vliv, daleko větší vliv má rodina a v mnoha případech i okolí, stačí dobrej učitel se správným postojem, vedoucí rybářskýho kroužku, často parta kamarádů, kteří mají kladný vztah k přírodě…
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 15:56 ® drozďák
-
Axamith: nebyl si náhodou na Lužické Nise?
reagovatTeď vážně. Je velmi zajímavé, že místní „obsádka“ živočichů zvoucích se lidmi má přímou souvislost nejen se stavem zarybnění, ale současně i s množstvím bordelu ve vodě a kolem ní. Když si dá každý z nás do rovnice tyto tři faktory, vychází mu kupodivu stále stejný (nebo alespoň podobný) výsledek…
- Pátek 6. října 2006 v 15:48 ® Sander
-
mana1 > samozřejmě jsou vyjímky. Jestli je to 5% mládeže, tak asi přeháním. To je zanedbatelné množství. Psal jsem to opravdu obecně a jsem si těchto pár „záblesků“ vědom. Buď rád za takto vychované děti. Tato výchova, kterou jsem rovněž prošel a mamce za to děkuji, začíná být vzácností.
Možná melu blbosti, jiné mravy jsou ve městě a jiné na vsi, a jelikož jsem z okraje města, vidím to tak, jak vidím…
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 11:02 ® regulus reakce na …
-
mana01 – nemohu nereagovat na na tvůj příspěvek. Máte pravdu oba, Sander mluvil obecně, ne o tvých dětech a děti jsou svým způsobem obrazem rodičů. Z druhé strany to není jen o mládeži, ale o celé společnosti. Prostě to má nějakej vývoj jako vše, při troše nadsázky, pokud nemají rodiče vztah k přírodě a dneska s klidem hodí do řeky pneumatiku, tak možná jejich děti za 10 let tam hodí zrovna celý auto.
K tématu, není to současnej nešvar, už se to táhne pěknejch pár let. Před asi 25 lety jsme při brigádě čistili řeku od podobnýho bordelu, cca 0,5 km úsek řeky necelejch 30m široké vynesl 6 tater železnýho šrotu. Bohužel se to vyvíjí, dneska už není tolik toho železnýho bordelu, zato o to víc plastů, hlavně PET flašky. Taky to není jen o řekách, kolikrát se mi chce brečet. Někdo tady napsal v souvislosti s úklidem „fleků“, RŘ a vláčkařama něco o kontejnerech. Myslím si, že kdyby se to mělo do puntíku dodržovat, tak sebou ty kontejnery musíme tahat všichni. Chodívám při vláčení asi 3 km úsek, kde chodí celkem minimum lidí, je to v lese. Kdybych měl posbírat jen to čeho si všimnu tak mě dva 50l igelitový pytle nestačí při každé vycházce.
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 10:24 ® Robur
-
já chytal letos na Svitavě 1 pod mostem, uslyším špouchnutí a někdo, neviděl jsem, pak se za 20metrů ukázali dva chlapi, nevím ale zda to byli oni, porstě někdo tam vysypal igelitku cca z 10 petláhvema, to sem zíral, řeka teče ve městě a popelnic je klem dost a 500 m výš je Interspar, takže je tam určitě i sběrné místo či odpadkáče. Když si představím, že to někdo nese raději z domu k řece…
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 10:06 ® mana01 reakce na …
-
Sander- Nemůžu nereagovat na tvoje prohlášení o dnešní mládeži. Já mám dva syny(10 a 13 let) a ti by nezahodily v přírodě, natož na rybách ani papír od bombónů. Je to ve výchově a ne v mládeži!
reagovat - Pátek 6. října 2006 v 0:25 ® Krvinka reakce na …
-
jj nic noveho…ja aspon zbiram igelitky a pak je hazu aspon na breh nad koryto. Dam do ni sutr a pak s ni jde hodit i par metru
reagovatjinak v rekach je vse…nedavno jsem tam videl naraznik z nakeho nakladaku a taky luxus big pneu asi z traktora nebo bagru…pripada mi to ze v rekach je vse krom ryb
- Čtvrtek 5. října 2006 ve 22:44 ® Axamith reakce na …
-
V každém případě souhlasím s výrazem „škodná“. Já chodím v 99% na řeku, tak jsem už lecos viděl, ale to mě potkalo dnes mě dosti vyrazilo dech. Syn začal bobkařit, tak chodím s ním. Nutím ho, aby naše místo bylo po nás čisté, i když jsme nepořádek neudělali. Odmítám uklízet vajgly od sigaret, k tomu mě nikdo nedonutí. V RŔ je klauzule o úklidu lovebního místa, to je ale těžko průchodné u muškařů a vláčkařů. Ti projdou mnohdy i několik km toku. To aby sebou tahali kontejner.
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 ve 22:41 ® CeP reakce na …
-
jj. loni jsem nejak divne slapnul pri brodeni v otave a zapadl jsem do peter… mysleno jako do kamen na uhli. skorem jsem tu nohu nemohl vyndat ven.
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 ve 22:36 ® Sander
-
Tak je to snad všude – tedy co se větších řek týče. Lidi jsou prostě dobytek! Přírody si neváží ani v nejmenším – vlastně, co „neváží“, ti ani neví, co to příroda je, leda jen z televize. Ale všimni si dnešní mládeže, s jistotou ti můžu říct, že lepší to nebude a možná na pár pneumatik a ledniček v korytu řeky budeš ještě vzpomínat! Lidská civilizace je holt největší „škodnou“ světa…
reagovat