Chytej.cz

baterie k elektromotoru necteno

4.10.2006 | Rendy | 15.492 zobrazení | 24 odpovědí

mohl by mi někdo stručně vysvětlit jaký je rozdíl mezi autobaterií a speciál bateriemi na elektromotor ? Jde autobaterie také použít , nebo se tím ničí motor? Slyšel jsem už oba názory , každý tvrdí něco jiného , předem díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 13. prosince 2007 v 1:40 ® regulus reakce na …
regulus

No jestli mě to vyjde, tak vrazím do Ravenu a zkusím vyzpovídat personál, ale ti budou nejspíš vědět kulový s přehazovačkou.

reagovat
Čtvrtek 13. prosince 2007 v 1:37 ® regulus reakce na …
regulus

DUDU – pošli mě to mailem v plný palbě, tady z toho nevyčtu nic a jestli je to holandsky, tak su stejně, šak víš kde…

reagovat
Středa 12. prosince 2007 ve 20:10 ® dudu reakce na …

Právě že ne :-(( Koupil sem ji teprve teď a vyzpovídával reguluse co a jak. Vypadá to asi na nějaký marketikový trik

reagovat
Středa 12. prosince 2007 v 19:52 ® HaD reakce na …
HaD

dudu: máš s ní nějaké zkušenosti?

reagovat
Středa 12. prosince 2007 v 19:19 ® dudu

regulus- tady je foto té „tajemné“ calciovky, ale není tam nic zajímavýho

reagovat
foto/forum/2007/th-img2854.jpg
Úterý 10. října 2006 ve 13:26 ® MUD reakce na …

pro HRAJi – trakční baterie by nemněla být vybita pod cca 9,6V (při zatížení).. jinak se její životnost snižuje. Tím je myšleno 12V …100% 80%…9,6V

reagovat
Pondělí 9. října 2006 ve 22:01 ® Robur
Robur

:-)) neklaďte mně otázky, znovu opakuji, jsem techn. analfabet, tj. laik, buran a neumětel, chtěl jsem Vám pomoci, protože jsem na to náhodou padl při procházení starším časopisem. Já znám baterky dvě, ta co svítí, a ta co je zdroj a má + a-. Dále mám nafukovací matraci. Baterku a matraci dohromady nedávám. Matraci poháním kopáním nohama. Nemám elektromotor. Hau, Howg.

reagovat
Pondělí 9. října 2006 ve 20:56 ® Láďa_vydra reakce na …

Robur:zrovna na Navycentrum bych si dal bacha, chtěj prodat za každou cenu Jsou schopni pro kšeft udělat cokoli a zakazníkovi nabulíkovat těžké nesmysly.Přesně jak píše Regulus čti mezi řádky.

reagovat
Pondělí 9. října 2006 v 19:50 ® Robur
Robur

pokud jde o techniku, tak jsem jen citoval, fundovaně se pojevuji v jiných oborech

reagovat
Pondělí 9. října 2006 v 16:08 ® regulus
regulus

RENDY – HaD má pravdu je to cca o 500 Kč víc, ale na jeho slova si vzpomeneš.

ROBUR – netvrdím, že nemáš pravdu, respektive pisatel článku. Zapoměl tam ale napsat, že gelové akumulátory jsou o dost dražší napč ceník zde www.mulac.cz jsou to ty DRYMOBIL. Veškerý bláboly co jsem sem napsal, jsem si nevycucal z prstu, ale vycházejí z mých zkušeností, protože jsem asi 7 let s akumulátory dělal, jak s auto, tak s trakčními, včetně jejich oprav. Gelový tehdy u nás nebyly, ale s těmi pro změnu pracuju teď. Netroufal bych si tvrdit, že vydrží víc než klasický a faktickej stav je takovej, že je to kus od kusu. Pravda je taková, že dřív mě některý záložní gelový akumulátory vydržely i 7 let, dnes tak 3–5 let a stane se, že jsou v pytlu už za 2 roky. K tomu úplnýmu vybití, co tam ten pán píše, tak u většiny větších zařízení dávám elektronickej odpojovač zabraňující tzv. „hlubokému vybití“, aby se nezničily akumulátory, co dodat. Osobně bych si gelovej akumulátor na loď nekoupil, ale to se bavím o rybářské loďce s nějakou MINKOTOU tady na Priglu, použití někde na moři je zase jiný kafe. Důvody – jednak cena a taky ten klasickej si umím udrřet v dobrý kondici, u toho gelovýho to tak moc nejde. I při velké nešikovnosti, se 80 nebo 100Ah akumulátor asi tak jednoduše nepřevrátí, páč má 25–30 kg a není to hrnek s kafem, takže i kdyby se převrátil na bok, tak vyteče možná za půl hodiny a víc.

Rada při výběru akumulátoru – čtěte mezi řádky a pokuste se odhadnout, co je pravda a co obchodní blábol. Další věc je ta, že všechny uvedené údaje nejsou vzdy pravda. Akumulátory stářím ztrácí svoji původní kapacitu, takže za určitej čas máte ze 100 Ah najednou 70 Ah.

reagovat
Pondělí 9. října 2006 v 11:29 ® Robur
Robur

ve Sportovním rybáři od 5/2005 vychází seriál Vybíráme lodní elektromotor, píší i o akumulátorech a schránkách na něj cituji: pro loď je vhodný gelový /trakční/, nemůže se vylít, je uzpůsoben k úplnému vybití a je možné jeho kapacitu zcela využít. no a pak říkají že autobaterka je jiné konstrukce atd., je tam odkaz na www. Navycentrum

reagovat
Pondělí 9. října 2006 v 10:34 ® HaD reakce na …
HaD

dobře míněná rada: 80 tku neber a bez váhání jdi do 100-ky. Pokud to uděláš tak jak říkáš, vzpomeneš si na má slova a ne za dlouho. Věř mi!

reagovat
Sobota 7. října 2006 ve 23:44 ® Rendy reakce na …

100Ah bych asi ani nevyužil spíše počítám 80Ah . Bohatě by na moje popojížďky stačila . Na ty dvě čtyřicítky jsem se ptal proto , jelikož jsem si myslel že se na ně asi neujede jako na jednu osumdesátku a to si mi potvrdil . Myslím že mám jasno , děkuji za vyčerpávající odpověď . Samotného mě překvapilo co názorů ohledně baterií mezi lidmi koluje a jaké všechny mají argumenty . Myslím že moje volba bude trakční 80Ah.

reagovat
Pátek 6. října 2006 ve 23:42 ® regulus reakce na …
regulus

Rendy – to je velmi zajímavá otázka. Pokud se kapacity týče, tak bys teoreticky měl ujet stejně, prakticky je to ale o něco méně. Druhou věcí je, že za 2 40Ah baterie zaplatíš víc než za jednu 80Ah. Přestaň počítat drobný a kup si 100 Ah, samozřejmě pokud nemáš nějaký výhrady například zdravotní nebo jiný v tom smyslu, vláčet nějakej kus cesty o pár kilo víc. Jednoduše si odhadni, kolik s lodí najezdíš, podle typu použitýho motoru si spočítej spotřebu a podle toho kup baterku. Nevím co ti víc poradit.

reagovat
Pátek 6. října 2006 ve 22:01 ® Rendy reakce na …

Děkuji moc za odpověď o bateriích a jejich konstrukci jsem neměl ani páru . Zarazilo mě jen že když jsem se ptal v obchodě jestli můžu použít autobaterii bylo mi řečeno že nikoli , přitom vím že někteří kolegové jí používají a motor jim slouží už několik let. Ještě bych se tě chtěl zeptat co je lepší . Koupit dvě 40Ah nebo jednu 80Ah . Ujede se na ně stejně , nebo na 80Ah víc ?

reagovat
Pátek 6. října 2006 v 17:21 ® regulus reakce na …
regulus

Ještě trochu teorie. Tzv. hluboké vybíjení lze charakterizovat jako naprostý „vycucnutí“ akumulátoru, dá se říct do dna. Žádnýmu akumulátoru, včetně trakčních to nedělá příliš dobře, ale u olověných akumulátorů je největší zlo, nechat takto vybitý akumulátor v tomto stavu delší dobu, je potřeba ho co nejdříve nechat dobíjet. Obecně není dobré vybíjet akumulátory až na doraz, otázkou je, jak moc je vybitý akumulátor, kterej už sotva točí s motorem, je to závislý na typu motoru a dost možná budou mít některé motory zabudovanou ochranu proti hlubokému vybití akumulátorů.

Pár rad pro údržbu akumulátorů: Akumulátor je nabitý, když má při zapojené nabíječce napětí na článek 2,6–2,7V (po odpojení nabíječky za cca 2 hodiny měl mít napětí na článek cca 2,1V), pravidelně plynuje a hustota elektrolytu je 1,28g/cm3 (měří se hustoměrem a je to stěžejní ukazatel nabití baterie). Pokud to vaše nabíječka umožňuje, jednou za 10–20 cyklů, snižte po nabití nabíjecí proud na 1/20 udávané kapacity tzn. u 100Ah akumulátoru 0,5A a nechte baterii ještě 2 hodiny dobíjet tímto proudem, říká se tomu vytovnávací nabíjení a dělá se to proto, že postupem času se všechny články v akumulátoru nevybíjejí a nenabíjejí stejnoměrně. Nenabíjejte baterie zbytečně vysokým proudem, má to být 1/10 udávané kapacity nebo méně. Nevybíjejte pokud je to možný akumulátor pod 1,75V na článek, tzn. u 12V akumulátoru pod 10,5V. Pokud akumulátor delší dobu nepoužíváte, např přes zimu, skladujte ho vždy v plně nabitém stavu a udělejte si jednou za 2 měsíce čas, akumulátor vybijte na 10,5V při 12V akumulátoru, cca 20% jeho kapacity a znovu nabijte, vydrží vám déle. Akumulátor ztratí při nepoužívání denně asi 0,5% svojí kapacity. Platí pro olověné akumulátory s tekutým elektrolytem.

Ještě poznámka, dobíjecí napětí v autě má být cca 13,8V a je to něco zcela jiného než nabíjení akumulátoru na nabíječce, jedná se o tzv. provozní dobíjení.

reagovat
Pátek 6. října 2006 v 15:53 ® Prichy reakce na …
Prichy

hraji: puvodne jsem nechtel vubec zasahovat, neb nabijeni a akumulatory nejsou muj salek kavy, ale musis vysvetlit, ze baterii muzes vybit kazdou a vyuzit prakticky jeji kapacitu, jen nesmi v olovenych akumulatorech klesnout napeti clanku pod urcitou uroven (zase si nepamatuju presne pod kolik voltu by to nemelo byti). Dalsi veci nebudu komentovat, neb bych si to musel najit presne a to jsem linej:-)

reagovat
Pátek 6. října 2006 ve 12:47 ® hraji reakce na …
hraji

MUD: rád si něco přečtu, když mi doporučíš odbornou literaturu. Ale v civilu jsem inženýr elektrotechniky a o akumulátoru jsem už slyšel. Zkus přemýšlet o tom, proč je to trakční baterie ve světle toho, co jsi napsal. A dokonce jezdím i na lodi poháněné elektromotorem, zásadně s trakční baterií a nebojím se ji vybít na nulu, kdyby šla vybít jen na 80 % kapacity, jak píšeš, bylo by možné 100 Ah vybít jen na 20 % (20 Ah), no to je blbost. To snad uznáš.

reagovat
Pátek 6. října 2006 ve 12:07 ® MUD reakce na …

Chlapi ( hraji a misel) … zkuste si něco zjistit o TRAKČNÍCH BATERIÍCH a pak tady piště o NESMYSLECH a ZMATCÍCH

reagovat
Čtvrtek 5. října 2006 v 17:31 ® regulus
regulus

Myslím, že jsem to tu už někde psal. Obě baterie jsou olověné a jedinej rozdíl je v jejich konstrukci (myslím vnitřek, ne obal). Auto baterie je přizpůsobená pro krátkodobé proudové nárazy – při startování jí teče proud více jak 100 A a mimo jiné i na to, že musí odolávat otřesům, myšleno auto jezdí po ne zrovna rovných silnicích. Trakční baterie je zase naopak přizpůsobená pro trvalej odběr jednotek – desítek ampér a nemusí snášet tolik otřesů. Rozdíl je je vnitřní konstrukci desek a separátorů. Jakousi výjimkou jsou baterie SPIRAL CELL www.optimabattery.co.uk které jsou tvořeny spirálou. Údajně mají při nižší hmotnosti vyšší kapacitu a delší životnost, osobní zkušenosti s tím však nemám. To co jsem dosud napsal platí o bateriích které mají tekutý elektrolyt. Zcela jinou kapitolou jsou akumulátory gelové, které pokud se nepletu, se používají výhradně jako trakční nebo zálohovací. Jsou hermeticky uzavřené, mohou pravovat v jakékoliv poloze. Dovolil bych si nesouhlasit se dvěma předchozími příspěvky a to v teoriích o vybíjení a přebíjení – VŠEM OLOVĚNÝM AKUMULÁTORŮCH ŠKODÍ HLUBOKÉ VYBÍJENÍ A PŘEBÍJENÍ. To, že se autobaterie častým nabíjením a vybíjením ničí je taky nesmysl, naopak jí to dělá dobře. Ještě větší nesmysl, je, že autobaterie ničí motor. Rozdíl v těchto bateriích zcela jistě je, ale ne takovej, že bys na autobaterii ujel podstatně menší vzdálenost než na trakční o stejné kapacitě. Patrně bude mít autobaterie o něco nižší životnost než trakční pri používání na lodi, v opačným případě to ale ta trakční v autě moc dlouho nevydrží. Nabíječky jsou kapitola sama pro sebe. Ty co se automaticky vypnou (nemluvím o speciálních nabíječkách, které si baterie analyzují a na základě této analýzy optimalizují nabíjecí proud) mohou často baterii ničit víc, než docela obyčejná nabíječka, jejíž majitek o nabíjení něco ví a hlídá si to.
K teorii s ampérmetrem – platí, čím více je baterie nabitá, tím menší proud jí protéká, pokud ji necháš na nabíječce o 2 hodiny dýl tak se nic nestane, 2 dny je už špatně. Pokud ji tam budeš pravidelně nechávat o hodinu míň (nebude se zcela dobíjet) tak ji ničíš. Poslední důležitá věc je nabíječka s regulací proudu, abys byl schopnej při vybitým akumulátoru regulovat dobíjecí proud. Dobíjení vysokým proudem ji ničí taky.

reagovat
Čtvrtek 5. října 2006 v 16:27 ® hraji
hraji

To co zde napsal MUD je bohužel nesmysl a zmatek. Popletl si oba druhy akumulátorů. Trakční baterii může vybít úplně na nulu a nabíjet ji můžeš zcela běžnou nabíječkou, jen musíš počítat s tím, že slabá nabíječka bude takovou 100 Ah trakční baterii nabíjet přiměřeně dlouho. Klasická autobaterie bude sice taky sloužit a motor pohánět, ale bude takovým provozem více trpět a dříve odejde. proto je na pohon lodi lepší trakční baterie

reagovat
Čtvrtek 5. října 2006 ve 12:52 ® Hora
Hora

Něco k bateriím je tady-skoda.panda.cz

reagovat
Čtvrtek 5. října 2006 ve 12:17 ® misel reakce na …

Dovolil bych si nesouhlasit, trakční baterie je určena hlubokému vybíjení, takže vybíjení skoro do nuly jí nevadí, naopak autobaterie se častým vybíjením a nabíjením ničí. Na obě nové baterie stejné kapacity se ujede stejně, ale autobaterie časem daleko rychleji ztrácí kapacitu.

reagovat
Čtvrtek 5. října 2006 v 10:42 ® MUD

K elektromotorům se používá TRAKČNÍ BATERIE (kup si min 100Ah ..od 3.500Kč) – pro nabití trakční baterie potřebuješ speciální nabíječku(od 2.700) jde o to, že trakční baterii nesmíš zcela vybít (pod 80%kapacity) a samozřejmně nesmíš přebít na nabíječce(auto­nabíječka to nehlídá, ale když si to pohlídáš sám s ampermetrem, je to také řešení)¨, jinak ztrácí svou kapacitu. Můžeš také použít AUTOBATERII, ale neujedeš tak velkou vzdálenost jako na trakční baterii – samozřejmně motor se neničí – obě baterie dávají stejně 12V

reagovat