Vyhledávání
P revír "Chyť a pusť
3.10.2006 | bubu | 7.393 zobrazení | 54 odpovědí
Byli by jte pro zavádění více pstruhových revírů v režimu „Chyť a pusť“? Nebo si také myslíte, že by byly za čas vybrány nepoctivci, jak mi bylo řečeno na naší MO, kde jsem se snažil toto prosadit.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 9. listopadu 2010 v 10:43 ® tucnak11 reakce na …
-
Šány> Nadherny revir ja mam Skaličku u sebe jen na chyt a pust plati se 150 kč za den tam je lacnějši.
reagovat - Neděle 7. listopadu 2010 ve 13:51 ® osprey reakce na …
-
Salmo1> Ano, v omezeném množství zůstávají, ale není to u nás tak hrozné. A CHRO? To u nás nevedem. Při současné úrovni ostrahy by to jen vychytali méně disciplinovaní jedinci, chaťáci a omladina.
S překvapením zjišťuji, že na některých revírech, jako je ten váš, se i hospodaří, u nás se jen sem tam něco nasype
reagovat - Neděle 7. listopadu 2010 v 1:11 ® Salmo1
-
Skutečný stav obsádky a druhovou skladbu zjistíš až při elektroodlovu.Ochytaný duhák obzvlástě ve větší velikosti je liška mazaná.Já to kverulanství o vychytaných duhácích poslouchám také 14 dní po jejich vysazení, ale chytám je na těch místech ještě dalších 5–6 měsíců.Průserem nejsou až tak Pd v revíru na místech kde se chytá, ale jejich kumulace v CHRO, odkud je nemožno je dostat.Proto ten problém je trochu složitější a proto CHaP pro tyto druhy ryb není výhrou pro místně původní druhy ryb.
reagovat - Neděle 7. listopadu 2010 v 0:17 ® osprey reakce na …
-
Salmo1> Já naši organizaci kamsi tlačil deset let. Ale připadal jsem si jako jeden antický hrdina. Sisyfos.
A pokud jde o duháky, ti se u nás vyskytují v nějakém větším počtu tak 14 dní po vysazení a to není jejich přivlastňování ani trochu povinné.
reagovat - Neděle 7. listopadu 2010 v 0:07 ® Salmo1 reakce na …
-
osprey> Vyautování se dvakrát do roka snad není taková oběť pro zachování jakés rovnováhy.Můžeš tlačit organizaci k menšímu počtu vysazených nepůvodních druhů ryb, dělám to také tak.
reagovat - Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:44 ® osprey reakce na …
-
Salmo1> Dokázal bych toto akceptovat. Posledního lipana jsem vzal před 15 lety, potočáka před dvěma, protože jsem mu vypíchnul oko. Granuláče sem tam beru.
Jediná potíž toho povinného braní nepůvodních ryb – jdu si jen tak zachytat, náhodně padnu na jámu s duháky – buch, jeden, buch druhý a teď řešit, zda utéct někam daleko, kde snad nebudou anebo chytat dál s rizikem, že mě třetí ryba „vyautuje“ (budu ji muset vzít a vypadnout od vody). Rušit limit na 3 kusy by nebylo dobré, to by někdo tu díru vychytal komplet.
Takže spíš bych možnost pustit ty nepůvodní ryby zachoval. Ony stejně mizí pěkným fofrem.
reagovat - Sobota 6. listopadu 2010 v 11:26 ® Salmo1
-
Nejsme ochotni přijmout technická omezení v lovu na P vodách, pak další schůdnou cestou je ChaP pro původní a místní druhy ryb.Dokážu si v tomto režimu lovu představit klidně 100% revírů.Pokud se do revírů vysazují nepůvodní druhy ryb, jejich lov pouze v režimu-bez možnosti puštění zpět do vody.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 11:35 ® Šány reakce na …
-
Nemusí to být vždy pravda, podívejte se např. na http://www.spisar.cz/cenik.php
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 10:44 ® Robur reakce na …
-
Šány> pokud chceš ale ryby brát, tak zaplatit musíš taky, a dle mého názoru mnohem víc než na úseku CHaP
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 10:11 ® Šány reakce na …
-
Můj názor: pravidla chyť a pusť na svazových vodách ne, kdo chce povodit velkou rybu musí platit, tak jako dnes za vše – na soukromé vodě.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 10:01 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Ono se to týká i MP revírů, řekl bych. I když u P je to extrém – nepůvodní druh je masivně zvýhodňován oproti našemu původnímu. Potočáci doplácejí na svůj menší vzrůst a na to, že se nedají tak dobře množit uměle. Myslím, že současný limit 3 lososovitých ryb na den je v pohodě. Občas mám prostě na rybu chuť a z jednoho pstruha rodinnou večeři neudělám. Ale pokud by jich rybář mohl odnést nejvýše třeba 20 ročně, tak by se to mohlo pozitivně projevit. Bohužel mi přijde, že svaz má snahu chránit hlavně uměle vysazené ryby (duháci, kapři na MP), protože ty stojí peníze. Původní ryby jsou přeci „zadarmo“ a „drahým“ vysazeným užírají potravu, že…
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 1:19 ® osprey reakce na …
-
regulus> Já jsem velký zastánce obsádky složené z původních druhů. Na druhou stranu v každém kraji by mohl být revír, kde si člověk tu velkou rybu chytí. Pokud jde o přežívání původního potočáka, tak samozřejmě omezení rybářského a dnes taky predačního tlaku, by byly ideálním řešením. A jinak mám pocit, že dnes kdy přes den mordují potočáky rybáři a v noci ty pomačkané dorazí vydra, nezbývá mnoho prostoru pro jejich odnášení, má -li se jejich stav držet na nějaké úrovni.
Ostatně problematika obhospodařování P vod se řeší už léta a moc se toho nevymyslelo, protože je to dost komplikované téma a jakékoli skutečné řešení nebude dostatečně populistické.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 0:42 ® regulus reakce na …
-
osprey> postavme si otázku jinak, co chceme mít ve vodě kde chytáme? Velký ryby nebo původní druhy. Zdánlivě to spolu nesouvisí, ale je to tvrdá realita, buď budou ve vodě větší duháci nebo menší PO, případně v extrému howno. Souvisí to s místem, kormoránama, kolik se vysadí, případně kolik se „urodí“ z přirozenýho výtěru, jak to MO řeší a možná i spousta dalších věcí. C&R z dejme tomu ortodoxního hlediska je pyčovina, je pro to mnoho důvodů, bubu tu před nějakým časem dával jakejsi model, s tím, že by revír nebo jeho část byla ve čtyřletým cyklu v různým režimu. To mi osobně připadá jako podstatně rozumější řešení než čistokrevnej C&R revír. Důvod je jednoduchej, nakonec by na to dopaltili sami rybáři, oni by ryby (alespoň ti poctiví) pouštěli a jiní by si je odnášeli. Úplně nejlepší řešení by bylo omezení docházek k vodě, myslím to ve smyslu, že na určitej revír by mohlo přijít za den jen X rybářů, ale jak to racionálně v současným stavu udělat netuším.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 23:47 ® osprey
-
Aktuálně je revír podobného typu s velkými rybami a omezenou možností ponechání si úlovku (1 ryba / den) na Vltavě nad Budějovicemi (kolem Boršova).
Mnozí jsou s tou vodou spokojeni. Zároveň je pravda, co tu zaznělo – únik ryb z této vody dotuje i níže položený MP revír, kde se ti duháci mydlí i na housku, žížaly apod.
Ale jistá skromná snaha tu je.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 21:06 ® Pepé reakce na …
-
ale problém by byl v tom, že ti „braví“ by si kupovali povolenku „nebravou“ a pak by si stejně brali. Hold my Češi jsme v hodně věcech sviňáci… Sám preferuju ChaP, mám doma za letošek 2 pstruhy, mohl bych klidně 0, ale naši mě 2× uprosili… O to nejde. Velmi rád bych si zachytal takový revír a vůbec by mi nevadila 0 celý rok, jenom si prostě povodit pořádnou rybu, samozřejmostí by byl bezprotihrotý háček a zákaz trojháčků – i bezprotihrotých. Zákaz nosit cokoliv jako je košík, ruksak nebo jiné „tašky“ a precizní kontrola po odchodu od vody někým z vedení daného revíru. Ale tak to jsou jen sny, těžko se to někdy stane normálem.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 16:55 ® tucnak11
-
My mame revir takovy a se dobře zachytam jak siveny 60 cm tak potočaky 65 cm a hranulače 82.05 cm jisem tam dostal,myslel sem že mam vazku. nemlouvim o parmah 74 cm a jelce 68 cm
reagovat.
- Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 15:52 ® Bigpista
-
Revír C&R mi nepřijde jako dobrej nápad. Osobně si myslím, že pro zkvalitnění rybí osádky revírů by víc pomohlo zavedení řekněme měsíčního/ročního limitu odnesených ryb, celoroční hájení některých „divokých“ druhů (nebo výrazné zpřísnění možnosti odnosu) – viz třeba parma v jižních Čechách. Je jesné, že vždy se najde dost rybářů, kteří budou pravidla porušovat. Porušují je teď a porušovali by i „chyť a pusť“. A proč by si slušný rozumný rybář nemohl jednou za čas odnést rybu domů?
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 14:21 ® Robur reakce na …
-
Šány> a jiné řešení máš. Jde o to, že velké ryby už skor nikde nejsou a takhle nepřibudou.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 11:03 ® Šány
-
Revír „Chyť a pusť“ má význam jen tam, kde je výskyt větších ryb. Na většině pstruhových revírů tomu tak není a tam , kde je většinou PO2 a 3 je to nesmysl. Je to sice etické hnutí, ale hlavně velký byznys!
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 v 10:30 ® hraji
-
K otázce: Ano, měloby se zavést více P revírů s režimem Chyť a pusť. Ale vždy jen se souhlasem uživatele revíru a jeho členů. Ono totiž nedává moc logiky například zavedení ChaP režimu na vodě, kde je hranicí mezi revíry most, nebo malý jízek. Vysazovat ryby musí všichni, bez ohledu na ChaP a když se v jedné části revíru vytvoří vyšší než přirozená koncentrace větších ryb, což se dá předpokládat na revíru s režimem ChaP, tak ta ryba přirozeně migruje do „volnějšího“ prostoru a tam je ihned někdo vezme domů. Ona to není v konečném důsledku tak jednoduché
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 v 8:41 ® modrak
-
Gagi: Já netvrdím, že je to reálné, jen jsem napsal, že by se celkem dost lidí začalo drbat v nose (nebo ostaních tělesných otvorech). Dále předpokládam, že by došlo k významnému poklesu členské základny svazu (muj tip je tak o 90%) a o to nikdo z vrcholných „svazáků“ nemá zájem, stejně jako o to nemají zájem výrobci a prodejci vybavení.
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 v 0:10 ® Axamith reakce na …
-
To je dosti těžké. Je hodně rybářů, co ryby berou jak na běžícím páse a rybáři, co si vezmou čas od času. Jak bys tohle rozlišoval. Na konci sezóny sečetl úlovky a doplácelo by se ???
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 v 0:09 ® rarach
-
Aksamith: my vysazujeme prakticky pouze Po a to každý rok v tomto čase, zhruba 5000 ks, většina ryb je kolem 15–20 cm, ale sem tam se povede z chovného potoka slovit i takováto megaryba, tudíž mají 1/2 roku na aklimatizaci. PD se vysazoval na jaře a někdy i na podzim do tzv. závodního úseku a ještě na jeden úsek zhruba střední část revíru a až loni se ryby poctivě podařilo rozvést po celém revíru a bylo je tedy možné chytat po celý rok a vlastně ještě letos, protože letos se PD nedával vůbec. Lipan se vysazuje, když je, seženou se na něj peníze a jako roček, ale máme štěstí něčemu se poštěstí přežít z vlastních zdrojů po tření.
reagovat - Čtvrtek 5. října 2006 v 0:03 ® Rendy
-
Byl bych pro úseky chyť a pusť i pro rozlišení povolenek .Ten kdo ryby nechce a pouští ať zaplatí tolik a ten kdo si je chce brát tak třeba x krát tolik
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 23:52 ® Axamith
-
Rarach : U nás se ryby 50+ v podstatě nevysazují. Výjmečně, když je v chovném rybníku něco zapomene, tak se to šoupne do pstruhovky. Vysazují se spíše Po a Li jako dvouletá ryba. Pd většinou 25 – 40 cm a na granuláče se mi nechce chodit, stejně jako do Tesca. Když se nachají v klidu rozplavat, tak to jiný nářez. Po každém vysazení bez ohledu va velikost by se měl revír zahájit, aby ryba měla čas a klid se přizpůsobit novému prostředí. To je ale jiné téma.
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 23:43 ® rarach
-
Taky jsem už párkrát četl, že ryby, které jsou v úsecích Chyť a pusť déle, si zvyknou, že jsou pouštěny a po chycení méně bojují, já osobně s tímto typem vod velké zkušenosti nemám, takže nevím jestli je to pravda. Ale jak se říká na každém šprochu je pravdy trochu. Také by mne zajímalo, jak by se to dělalo dál z obsádkou přestárlé a ochytané ryby, v zahraničí si je prý po čase majitelé slovují a vymění z kolegou, tady by to asi vyřešila každoroční povodeň.
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 23:28 ® rarach
-
Regulus trefil hřebíček na hlavičku, nejvíc se mi Chyť a pusť daří tam kde se ozve klasické: Pané, dáte mi rybůůů, to bych vraždil autora citátu. Aksamith: Tam kde ryby vysazujeme ani skoro nechodím, to je jako kdybych si sral do vlastního hnízda, loni jsme na jeden poměrně krátký úsek dali několik potočáků 50 +, nebyl jsem tam ani jednou, nemám motivaci, už jsem si je v ruce pochoval a to mi stačí, ale každýmu bych přál je chytit, to mi nevadí, jako mi nevadí bacit rybu u cizích. Tesco ryby??? Děkuji nechci!
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 23:07 ® Axamith
-
Tak mi to nedá se taky nevyjádřit. Rybařině se věnuji proto, že mě to baví. A čas od času si rybu vezmu, protože mě i moji rodině ryby chutnají. Taky za tu možnost si odnést rybu platím. Stanovil jsem si míru, pod kterou si rybu nevezmu a která je samozřejmě vyšší než zákoná. A tuto míru zvyšuji podle období a úspěšnosti. Kdyby se všechny úseky mimo obce stanovili jako ChaP, tak si moc nezachytám. Samozřejmě revíry ChaP bych uvítal, ale s rozumem. Poměr 50:50 by mi nevadil a myslím, že i moje vycházky by byly zhruba v tomto poměru. Porovnávat cenu povolenky s cenou duháka v Tescu je podle mě blbost. Kdo z normálně nakupujících platí popř. vykonává brigády, stará se o zarybňování … Tady přece porovnáváme jabka s hruškama. Cena povolenky je cena „vstupenky“ do klubu dobrovolných rybářů. A cena duháka v Tescu je komerční záležitost a tržní hodnota kg ryby.
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 22:27 ® BoBo-Falknow
-
rarach: Hele, kecale, stav na kafe.
K otázce: Proč ne, sem tam úsek by neškodil, ale rozhodně ne všude, já osobně ryby žeru a nestydím se za to, že si chci rybu odnést. Kdo chce žrát duháky z Tesca, tomu přeji dobrou chuť, bude mé přání potřebovat.
reagovat - Středa 4. října 2006 ve 22:19 ® regulus
-
Rarach – ty krkoune, co takhle dát bábinkám nějakýho pstroužka, ať si taky pošmáknou, nemusíš to sežrat všechno sám. -:)))
reagovat