Vyhledávání
P revír "Chyť a pusť
3.10.2006 | bubu | 7.390 zobrazení | 54 odpovědí
Byli by jte pro zavádění více pstruhových revírů v režimu „Chyť a pusť“? Nebo si také myslíte, že by byly za čas vybrány nepoctivci, jak mi bylo řečeno na naší MO, kde jsem se snažil toto prosadit.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 4. října 2006 ve 22:13 ® rarach
-
Sum,sum,sum,sum, sum, že mi to nejde do kebule,
reagovat
že mi to nejde na rozum. Napsal jsi tohle: Já bych byl pro chyť a pusť hlavně v úsecích se špatnou možností kontroly kromě měst a vesnic vlastně všude. No a to je právě ta volovina, začít se musí tam, kde je kontrola dostupná a hlavně, kde se třeba hne někomu svědomí vzít rybu po hlavě když kolem pojede krásná mladá paní s kočárkem. Nevím, jaké s tím máte zkušenosti Vy, ale já s chytáním v městké pstruhovce celkem bohaté a kolikrát si bábinky sednou na lavičku nade mne a jak mne povzbuzujou a raděj a čubrněj kde se tam ty ryby berou, no a zkažte jim radost a sobě pýchu ranou do hlavy, naopak člověk se cejtí mnohem líp, když i ony konstatují, no tak tak už by se dala sníst ne? - Středa 4. října 2006 ve 20:00 ® Sum Sum reakce na …
-
rarach- Možná sem to špatně napsal nebo si to spatně pochopil . ChaP bych zavedl mimo města a ve městech bych to nechal tak jak je to teď. A co se týče velikosti tak je pravda co píšeš ,ale když budou lidi ,kteří si ríkají rybáři dělat to co se děje tak ta voda může mít v sobě žrádla plno ale ty ryby tam nebudou. Já nevím jak je to u vás ale tady většina lidí jsou hamty hamty a znám dost co berou i pod míru i větší počet než je povoleno! A s tím by se mělo něco dělat!!!!!!!!!
reagovat - Středa 4. října 2006 v 19:49 ® pif
-
rarach:proč se blbě morduje ryba,když na tebe čučí deset,potažno dvacet(pokračovat periodicky nebudu) očí?ono je to to něco neodpustitelně nemravnýho?či co?
reagovat - Středa 4. října 2006 v 19:16 ® rarach
-
Sum Sum, největší píčivovnina, naopak právě ve městech a jiných aglomeracích kde je největší pohyb a i zhlediska výchovy, čím víc lidí uvidí, že pouštíš ryby, tím více lidem to dojde, že na tom něco je. Ono se taky blbě zabíjí ryba, když na Tebe čumí 10 zvědavejch očí. Zavádění úseků ChaP, musí jít ruku v ruce s úživností P revíru, jestli si někdo myslí, že když zavede Chap úsek a rázem mu tam ryby vyrostou na 50 +, tak je to krutá mejlka, když tam nemá ryba co žrát, 40 je maximum, vliv na to má soustavné zanášení koryt a vyrovnávání dna, bohužel tady jsou hlavním viníkem ekologické vodní elektrárny, které během roku nedodržují stanovené minimální průtoky a ničí tak zbytek vodní flóry, která je základem pro vodní faunu. Většina ryb v těchto pásmech je krátkověkých a hladem nedorostou.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 19:16 ® Gagi
-
modrak: Jednak bych nebyl pro to co navrhuješ (modrak) a druhak nesmíme zapomínat že by to muselo být na svazu prohlasováno. Což je nereálné. Zatímco můj návrh by minimálně část akceptovala, doufám. Ale každý věří že jeho názor je nej…
reagovat.
- Středa 4. října 2006 v 19:00 ® Sum Sum
-
Já bych byl pro chyť a pusť hlavně v úsecích se špatnou možností kontroly kromě měst a vesnic vlastně všude. A kdo by chtěl tak by si mohl v místní organizaci dokoupit chyť a vem na tu rybu pro kterou si de. A podle toho by se odvíjela cena chyť a vem a pro ty co pouštěj tak by byla jednotná.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 18:44 ® modrak reakce na …
-
Gagi: No a co takhle na konci roku sečíst a podtrhnou úlovky, vynásobit hmotnost tržní cenou dle druhu ryby a připočíst to ke směšné ceně za povolenku na příští rok. To by bylo divení.
reagovatJinak, zavádění úseků v ChaP režimu bych uvítal i na MP.
- Středa 4. října 2006 v 18:08 ® Gagi
-
Teď jsem v zápalu zcela přehlédl původní otázku, takže se omlouvám. Ps: Ale stejně … odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil
reagovat.
- Středa 4. října 2006 v 18:05 ® Gagi
-
Podle mého názoru by bylo ideální mít více druhů povolenek. Mluvím o mp, řekněme chyť a pusť, 30 ryb a současný model (maso). Majitel chyť a pusť by si mohl vzít řekněme pět ryb (špatně seklá, nástražní, raritní, …). Majitel ,,30 ryb" třicet ušlechtilých ryb, do kterých bych přičlenil parmu, mníka a možná i lína. ,,Maso" by zůstalo dle stávajících podmínek. Ceny bych viděl 80%, 130% a 200%. Vím, někdo řekne porušovalo by se to. Jistě, stejně jako někdo porušuje rř dnes, ale tenhle argument je čirý alibismus a nechuť o něco se pokusit. A poslední změnu kterou bych rád viděl by bylo zrušení možnosti ponecání tří lososovitých ryb a byl bych pro standartní dvě jako u ušlechtilých.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 17:55 ® Firetiger
-
Hraji souhlasím, že je obtížné vymyslet optimální způsob placení za rybolov. Věc, na kterou jsem trošku citlivý – a není to jenom u ceny povolenek ale obecně – je zobecnění „to jak to děláme teď je správné, protože se to tak dělalo vždycky“. Způsobů je mnoho: můžeš jít po anglicku, mít všechny slušné revíry soukromé a pronajímat si třeba sto metrů břehu, co by byl jenom Tvůj. Můžeš na to jít americkou cestou, kde zarybňování provádí státní agentura, která je financovaná z 10% spotřební daně na rybářský vercajk. Obojí funguje a obojí má své mouchy.
Vydávání povolenek třikrát do roka si představit dovedu, i když na to nemáme stavěnou infrastrukturu. Změnit jí by mělo svojí cenu, ale šlo by to – když by byla vůle a potřeba.
Jinak se přiznávám, že můj nápad okamžiku počítat kus proti kusu neřeší otázku druhu ryb. Já sám lovím takřka výhradně na pstruhovce, kde je počítání na kusy jednodušší. Trošku zapomínám, že máme taky bílou rybu a dravce
Abych vrátil diskuzi k tématu od bubu: považuji za správné, aby bylo více pstruhových revírů v režimu chyť a pusť (ideálně všechny) a k nim si mohli rybáři za příplatek koupit „lístek na maso“ který by platil na 10 ryb a stál řekněme tři stovky.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 17:51 ® Sum Sum reakce na …
-
Hraji- Já si myslím že by to s tím vydávánim povolenek dvakrát nebo třikrát do roka není nic tak strašnýho já 90% ryb pouštím a dělá se mi zle s těch masařů co si radši koupí nový mrazák aby měl ty ryby kam rvát a pak prodávat . U nás je hospodář a ten má povolenek doma vždy dost a jen vyvolení nemusí dělat zkoušky ,ale to je asi všude.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 16:55 ® hraji reakce na …
-
Firetiger: ale jak budeš stanovovat to maximum ryb? A dokážeš si představit, že budeme vydávat tisícům rybářů povolenky dvakrát až třikrát ročně. Já ne, možná proto, protože je občas vydávám a vidím, co je s tím starostí. Žádný systém není a nebude úplně spravedlivý, ale systém, kdy tržby za povolenky pokryjí náklady na zarybnění a doprovodné náklady na revíry mě, a nejen mě, připadá nejlepší. Každý rybář se může dobrovolně rozhodnout, zda bude brát ryby a kompenzovat si tak cenu povolenky a krmení a já nevím čeho všeho, nebo si rybu nevezme. Ale co je důležíté, povolenka není poukázkou na rybí maso. Ta ryba, kterou si rybář ponechá, je jakýsi bonus. Nemá vazbu na povolenku a její cenu.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 16:50 ® hraji reakce na …
-
RICI: omlouvám se ti za zkomolení nicku, nechal jsem se unést, v brněnském jádru máme kolegu s inkriminovanými dvěma c.
reagovat
O peníze nejde, jde o to, jak dopředu stanovit přiměřenou cenu povolenky. Jaká by měla být? Co když někdo vůbec nebere kapry, ale nechává si jen bílou rybu a dravce. Tržní cena ryby v obchodě není totožná s cenou rybí násady. Zkuste sem napsat, kolik by podle vás měla to povolenka stát. - Středa 4. října 2006 ve 12:18 ® Rici reakce na …
-
hraji: Sakra ty taky? Ne Ricci, ale Rici, R I C I. A myslím si, že si s tímto problémem nikdo moc hlavu nelámal, protože stávající systém je až moc jednoduchej. Všechno jde.
reagovat
A argument, že by lidi nezapisovali úlovky je typicky jednoduchá výmluva. Holt by to chtělo aktivnější přístup, peníze by se určitě našly. - Středa 4. října 2006 v 11:58 ® Firetiger
-
hraji: způsobů je mnoho, nejsnazší je povolenka se maximem ryb. Odlovíš si svých řekněme patnáct kousků, povolenku odevzdáš a koupíš novou.
Stav, kdy se cena odvíjí ne od množství ryb ale od zarybňovaného prostoru zvýhodňuje lokální masaře proti celorepublikovým poušťěčům.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 11:45 ® hraji reakce na …
-
Ricci: a můžeš mi vysvětlit, jak bys tu cenu stanovil? Mnoho zkušených lidí si s tím již lámalo hlavu, jak dopředu zjistit, kolik ryb si rybář nechá.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 11:25 ® Rici reakce na …
-
hraji: A není to právě chyba? Zdá se mi to trochu nelogické. Cena bot se také neodvíjí od toho, kolik jich vysadí do regálů
reagovat)
- Středa 4. října 2006 v 11:17 ® hraji reakce na …
-
Cena povolenky není v žádné relaci k tržní ceně ponechaných ryb. Ani být nemůže, protože je mnoho rybářů, kteří nechytí, nebo si neponechají nic. Cena povolenky se odvozuje od ceny ryb nasazovaných do revírů na základě zarybňovacích plánů.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 10:50 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
FT: Chutovy rozdil mezi granulacem a rybou ktera je nejaky cas v rece, je natolik propastny, ze granulace proste nezeru
reagovat - Středa 4. října 2006 v 10:34 ® Firetiger
-
Matematika je sviňa, ale o co mi jde je, že je levnější rybu vyrobit na sádkách nežli v řece.
Proto jsem názoru, že je lepší na pstruhových vodách pouštět a těch svých pár duháků granuláků jíst rovnou ze sádek, respektive z krámu.
reagovat - Středa 4. října 2006 v 9:25 ® srami
-
No osobně teda v Tescu ani v jiným podobným zařízení bych rybu nekupoval. Jinak na sádkách koupíš kuchanou už za 110 kč pro info
reagovat - Středa 4. října 2006 v 6:09 ® Prichy reakce na …
-
Firetiger: promin, to je spatna matematika
reagovat - Úterý 3. října 2006 ve 23:07 ® Firetiger
-
Myslím si, že když to dokážou udržet v mezích Slováci tak my taky. Naši rybáři mají možná íkvé tykve, čemuž je věnováno samostatné fórum, ale o tolik větší prasata jak ex-bratia zpoza Bílých Karpat nejsme.
Myšlenku 100% C&R revírů se slušnými rybami podporuju.
Mimochodem, dneska jsem viděl v Tesku, že kilo kuchaného pstruha na krámu na pultě stojí 180 kaček; na celorepublikovou povolenku za 1550 Kč to je 8,6 kg ryb neboli 26 slušných duháků. Nejsem ortodoxní křečorybízák, ale za rok odnesu tak třetinu tohoto počtu, a to jsem u vody co to jenom jde. Spočítá si někdy to samé někdo na Radě??? Já vím, pláču hezky ale na špatném hrobě.
reagovat - Úterý 3. října 2006 ve 21:37 ® Sander
-
Bylo by to moc hezké, jenže, bylo Ti pravdivě řečeno, že to slušně řečeno „nepoctivci“ vyberou. Viz „Chyť a pusť“ nahoře na Vltavě. Tam to platí na 100%, jenže to „pusť“ je většinou do broďáků či tašek – batohy se tam myslím nosit nesmí, ale české ručičky si poradí vždy! Bohužel…
reagovat