Chytej.cz

stavba lodi necteno

2.10.2006 | | 34.906 zobrazení | 47 odpovědí | upravit

Češi jsou národem koumáků a rybaříci určitě nejsou výjimkou. Jeden vyrábí rotačky co vyhrávaj závody, druhej svůj vlastní tripod se swingrama, třetí vyřezal za život víc vobíků než Rapala a čtvrtej aby je vyřezávat nemusel si na to zkonstruoval mašinku. Máte ale někdo zkušenosti se stavbou rybářský loďky?? Chtěl bych se o něco takovýho pokusit a to ani ne tak z důvodu, že bych jí nutně potřeboval (mám nafukovadlo) nebo že bych na ní nakonec po letech nenašetřil. Chtěl bych si udělat svojí vlastní dřevěnou pramičku přičemž největším lákadlem je ověřit si, že na to mám. Dřevěnka je dneska přežitek…vím. Kupovaný laminátky vydržej dýl, jsou lehčí, hezčí, víc se kradou atd atd… Můj cíl je hrát si s tím jako malej kluk s Merkurem a potom zažívat ten blaženej pocit když to poplave… No a k otázkám.. Jaký dřevo byste doporučili? Moje okolí radí dub a jasan. Jasan jasan ale dub se mi moc nezdá..přeci jenom takhle těžký dřevo…aby se mi to potom nepotopilo. Dál jakej klih je ten nej? Pod pojmem nej myslím nejlepší kvalitu v porovnání s cenou. Nechci dát za lepidlo víc než za new commercial boat. Kdyby měl doma někdo nějaký nepotřebný plánek nebo znal užitečné stránky, či jakékoliv osobní připomínky a moudra, budu jen rád když se o vědomosti podělí… díky:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Úterý 12. června 2012 v 19:17 ® Kazan reakce na …

canis> co by se nepovedlo:-) pokud máš nějaký dotaz ptej se.
Protože uplynul nějaký čas od založení, jen pár postřehů k výrobě. Někde sem CeP kdysi hodil návod na pramici, sice trochu velká ale nechá se to udělat v menším. Jinak návod na dřevěnku nebo plechovku je v časopise Udělej si sám. Nakonec není třeba na tom hledat žádnou vědu ale je dobré si dopředu rozmyslet co chci, pro kolik lidí a co s tím budu dělat. Pak je dobré oběhnout vody a načerpat nějakou inspiraci u už hotových loděk na vodě.
Poznámka k dnešním Butylenovým tmelům tzv. medvědí hovno. Nové stojí za prd, po dvou letech tvrdne a vydrouluje se.

reagovat
Úterý 12. června 2012 v 18:39 ® lunimus

Pozeram sice, ze sa jedna o dost staru diskusiu, ale stavbu vlastnej lodky by som nevidel az tak moc cierno … co sa tyka pouziteho materialu, urcite by som sa nebal ist do smreku – nie je tak odolny ako dub a buk, ale jeho odolnost je viac nez dostatocna a jeho hlavnou vyhodou je, ze nebudes lodku prekladat na vodu zeriavom, ale postacia dvaja chlapi :-)

Co sa tyka rebier z buku a toho, co tu bolo prezentovane, ze je to tazke a niekto sa boji, ze sa mu to potopi, tak ked budem chciet, spravim lodku z olova a bude plavat … archimedov zakon totiz hovori jasne – vztlakova sila je rovna hmotnosti vytlacenej kvapaliny – t.j. ak si spravim skrupinku v tvare lodky, tak nou vytlacim objem napr 400L vody – t.j. ak bude mat lodka spolu so mnou menej ako 400Kg, tak bude plavat :-)

No a podme k montazi lodky. Nie je problem zobrat akykolvek modelarsky plan luboolnej lodky a spravit si ju v prislusnom velkostnom pomere (zrejme bude dostatocne spravit trup) – zaklad pri vyrobe je spravit dobre kyl a don osadit symetricky a presne rebrovanie. Vonkajsie latovanie by som asi nelepil, ale priskrutkoval samorezmi, resp. by som skombinoval lepenie a samorezy. Co sa tyka tmelenia, v minulosti sa pouzivalo vymazavanie smolou, alebo voskom, ale asi najlepsie budu tie Bitumenové tmely – to by som pouzil na vnutornu stranu. Zvonka by som sa nebal pouzit aj silikon a niekolko vrstiev lodneho laku je samozrejmost :-)

No a samozrejme takato lodka bude potrebovat pravidelne obhliadky a pravidelne budes musiet riesit prebrusoanie vonkajsej casti a novy lak – to vzdy, ked sa objavia na laku praskliny, alebo nebodaj zacne odpadavat. Asi najdolezitejsie je zamedzit akejkolvek moznosti, aby sa k drevu dostala voda – skratka nesmi nasiaknut …

Takze vo vseobecnosti v postaveni vlastnej lodky nevidim ziaden vaznejsi problem :-)

reagovat
Úterý 12. června 2012 v 17:29 ® canis

Ahoj, mám podobnou potřebu, povedlo se, nebo ne? Jarda

reagovat
Středa 4. října 2006 v 10:05 ® CeP reakce na …
CeP

modrak> jasne. jen jsem chtel aby nekoho nepotkaly nejaky neprijemnosti s netesnosti. verim ze ta vodovzdorna preklizka vydrzi i nemozne. samozrejme pri spravnem spojovani a osetreni. jak pises, neteklo mu do ni a to je dulezity! ;-) )

reagovat
Středa 4. října 2006 v 9:56 ® modrak reakce na …
modrak

Cep: Zřejmě víš o čem mluvíš. Ale já tu loď nestavěl, jen jak jsem nakoupil tak to tu prodávám. Taky nemůžu nic tvrdit o životnosti tmelu ve spárách, nejsem odborník na tuto oblast, ale faktem je, že ten chlapík, co z toho chytal, měl uvnitř lodě sucho.

reagovat
Úterý 3. října 2006 ve 21:54 ® Hora
Hora

Někde jsem měl doma starší knihu Jak postavit maňásek pramici a ještě něco s podrobnými návody a plánky,zkus ji sehnat někde v antikvariátu,ur­čitě Ti pomůže.Popřípadě v knihovně byly ještě další knížky o stavbě lodí.Tento týden máme ještě zavřenou knihovnu,po otevření se tam podívám a napíšu víc.

reagovat
Úterý 3. října 2006 v 17:54 ® CeP reakce na …
CeP

modrak> protoze se zminenymi materialy pracuji dnes a denne; dovoluji si nekolik poznamek:

• AKRYLÁTOVÝ tmel – je vodou reditelny. sice pri montazi lodky naoko zaschne, ale po spusteni na vodu tam kde je trvale ve styku s vodou opet zmekne a casem se zcela rozsype a vydroli. k tesneni lodi je tedy NEPOUZITELNY
  • SILIKONOVÝ tmel – sveho casu ve stavarine povazovany za vsespasitelny. dlohodobe zkusenosti prokazaly ze tomu tak neni vzdy. v zasade se jedna o to, ze casem jakoby vulkanizuje nebo jak to mam nazvat.. zkratka vytvori tuhou gumovou snuru. a byva nedobrym zvykem ze se po nejakem case vzdy na jedne strane odtrhne, vytvori vlasovou sparu (nekdy i na sirku) a tudy potom zateka. takze silokonovy tmel bych videl jako NEPŘÍLIŠ VHODNÝ a radeji bych se mu vyhl.
  • BITUMENOVÝ tmel – obchodne take stresni tmel. neco jako gumoasfalt. tady bych se asi nebal.
  • BUTYLENOVÝ tmel – obchodne stavebni tmel, lidove medvedi hovno. navrat ke klasice tam kde zklamal silikon. ale ani to uz neni co byvalo. kdyz sahnu do spary 20 roku stareho panelaku tak tu srajdu z prstu nesmeju za dva dny. dneska to z tech kartusi jaksi neni ono. lepsi se mi stale zda pokud ho sezenete v salamovym baleni
  • PUR – polyuretanova – montazni pena. ty kapsy bych ji taky nevyplnoval. je nasakava ac se to nezda jako houba. a jak rychle nasakne vodu do sebe, tak nekolikanaaaasobne dele ji ze sebe pousti zpet. dasli nedobrou vlastnosti je ze napustiteli velke mnozstvi PUR peny do uzavreneho prostoru a bude bez pristupu vzduchu tak nevytvrdne nebo to trva straaaasne dlouho. taky se nam stalo ze jsme ji vyndavali po 7 mesicich a byla jeste polotekuta. takze klasicka montazni pena v bombickach.. nevim.. nevim. lepsi je modifikovana pro vypln spojek predizolovaneho potrubi. ta je dvouslozkova, michana a vytvrdne i bez vzduchu a za par minutek.

takze asi vhodneji na vypln tech kapes bude polystyren. bud penovy nebo extrudovany. to uz je fuk.

reagovat
Úterý 3. října 2006 v 17:03 ® dudu

Loď sem sice ještě nestavěl, ale z hlediska trvanlivosti materiálu prakticky trvale ve vodě je pořadí dub, modřín, bor. Vzhledewm k tomu že dub je moc těžký, modřín zase sukatý, udělal bych ji borovou. Smrk taky není špatný řešení ale moc nevydrží.

reagovat
Úterý 3. října 2006 v 9:52 ® modrak
modrak

Na Labi jsem zahlédl samo-domo pramici postavenou celou z vodovzdorné překližky na ocelových žebrech. Podle informací od majitele a zároveň stavitele, se kterým jsem o tom hodil řeč, je stavba poměrně jednoduchá. Vyřezat základní díly, ofrézovat je (spoje na rybinu, pero a drážku, nebo na úkos), sešroubovat (před stažením utěsnit sil. nebo akryl. tmelem), osadit kování zádě a přídě, znovu zatmelit, nalakovat olejovým nebo lodním lakem (2× – 3×)no a pro jistotu na přídí, zádi a pod lavičkou postavit komory a vyplnit je montážní pěnou. Dodělat příslušenství a hurá na vodu. Byl to takovej ponton, rozměry asi 250cm x 100cm, borty asi 40cm. Tvrdil, že ji má už pět let, že to unese 2 velký nebo tři malý a náklady, že byly cca. 5000,–Kč.

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 23:23 ® upbraider reakce na …
upbraider

great…díky moc CePe..

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 23:20 ® CeP
CeP

jako posledni prispevek co jsem odposlouchal od nekolika mistnich kutilu kteri staveli sve vice ci mene podarene lodky v kombinaci ruznych materialu. jednalo se vetsinou o vyuziti ocelovych zeber a palubkovych boku vyztuzenych pod havlenkami. jako dno pak poslouzily bud take prkna, ale setkal jsem se i s vodostalou preklizkou cemuz v moc neverim. pak jsem videl jako nosnou desku sololitu celou nekolikrat prelaminovanou. anebo polypropylenove dno. tam byly problemy s dotesnenim styku s bocnicema. nicmene vsechny plavou. zatim…

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 23:09 ® CeP
CeP

tady je ten druhej vyrez. mimo jine navod potvrzuje smrkova prkna. jen chci pripomenout ze pred 50 lety byly prkna dost kvalitnejsi.

reagovat
foto/forum/2006/th-img1039.jpg
Pondělí 2. října 2006 ve 23:08 ® CeP
CeP

no taky jsem o tom premejslel pred dvema lety. jediny navod co jsem na netu sehnal je z nejake archaicke doby, ale i tak se z nej da neco vycist; treba orientace prken levou stranou ven z lodi atd… hazu sem jen dva vyrezy a celej navod (4 oskenovane stranky) davam do downloadu tady : www.chytej.cz

reagovat
foto/forum/2006/th-img1038.jpg
Pondělí 2. října 2006 ve 22:53 ® Kazan

Určitě jí táta dělal ze smrku, nakonec, když vletíš s dřevěnkou na kamenitej břeh určitě to rozdejchá líp jak laminátka.

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 22:45 ® upbraider reakce na …
upbraider

Jo jasně, vím že dřevěnky jsou co se údržby týče strašný…ale laminát si v lese neukradnu. Ze zdrojů základního materiálu asi vyplynulo, že cena dřeva mi moc nezajímá:-) Jseš si jistej že to byl smrk?? Ten mi připadá zase moc měkej.Poplave určitě dobře ale s tou pevností nevím nevím… Každopádně co se vlastní operace týče určitě je snažší opracovávat smrk než tvrdý dřevo, navíc za barákem máme takovejch smrkovejch soušek, takže kdyby tomu mělo být tak, byl bych jenom rád. Medvědí hovno znám a vyhledávač samozřejmě potrápím.. i tak dík za reakce.

Zajímavý je že mě od toho všichni odrazujou.Asi to bude vážně nářez:-)

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 22:08 ® Kazan

No co já vím, tak poslední hitovka ve stavbě dřevěných pramiček je, že je staví z palubek (jestli se nepletu smrk je nejlevnější). Tatík stavěl pramičku se smrkových prken, vytěsňoval to tzv. medvědím hovnem. Pomáhal jsem jen u finálních prací (havlinky, pádla nátěr). Vím že se stavbou pospíchal, aby se neseschlo dřevo za 14 dní měl hotovo. Podle mě na tom nic není, jen si to dopředu nakreslit a promyslet. Zkus taky vyhledávače, určitě se na netu něco najde. Počítej taky s tím, že dřevěnka vyžaduje oproti jiným pramičkám větší péči a údržbu.

reagovat
Pondělí 2. října 2006 ve 21:55 ® Sander
Sander

Nechci Ti kazit radost, ale kolega loni v zimě stavěl robustní 4.5m pramici, její stavba je hrozná dřina a piplačka zároveň. Ten pocit znám, také se zabývám výrobou všemožných ryb. potřeb, od mušek, přes tunu splávků a voblerů, ale do lodi bych se raději nepouštěl. Už myslíš, že ji máš po stovkách hodin práce hotovou, ale prý je nejhorší to neustálé broušení a samozřejmě také všemožné nátěry atd. Finančně to o moc levněji nevyjde. Když k tomu připočteš strávený čas v dílně, budeš jako začátečník asi krutě v mínusu :-) Nicméně zima je sakra dlouhá a asi je lepší ji strávit stavbou lodi, než ji propít v hospodě.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1