Vyhledávání
Co podle vás znamená "ŽVEJKA PRUT"
23.9.2006 | regulus | 9.982 zobrazení | 68 odpovědí
Tento „terminus technikus“ je poměrně dost rozšířenej. Jsem pevně přesvědčen, že naprostá většina těch kdo tento termín použila, vlastně ani neví, co s tím chtěli říci. Prostě by mě zajímalo, co si kdo z vás pod tímto termínem a v jaké souvislosti, což je dost důležitý představuje. Svůj sáhodlouhý názor doručím později, tak se zatím tužte. -:)))
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 25. září 2006 v 16:59 ® regulus
-
Tak budeme pokračovat, troufám si jen připomenout, že téma této diskuze je – Co podle vás znamená „ŽVEJKA PRUT“ a samozřejmě vše co s tímto pojmem souvisí.
OSPREY – budu trochu polemizovat s tvojí odpovědí, co se týče „rychlosti prutu“.
S první větou nemohu tak úplně souhlasit, pokud beru v úvahu tvoji definici, že „Je to zkrátka rychlost, jakou blank po ohnutí zaujme svou původní polohu“. Domnívám se, že pruty A jsou tvrdší než pruty D. Tvrdší prut se rychleji vrátí po ohnutí do svojí původní polohy s menším počtem zákmitů než prut měkčí. Toto vše dle mýho soudu závisí na akci, gramáži, délce a průměru blanku, materiálu a konec konců i na konstrukci prutu.Když to hodně přepísknu, tak hodně tvrdej prut, teoreticky neohebný bidlo přenese kinetickou energii záseku v plné síle (prut se téměř neohne), kdežto hodně měkký prut se teoreticky ohne odporem vzduchu a odporem vlasce, potažmo ryby a kinetickou energii záseku de fakto úplně utlumí. Bidlo je tedy rychlej prut a ten druhej je pomalej.
Je zřejmý, že matchka na plavačku s gramáží 5–20g a délkou 4,2m bude z důvodu použití měkčí než vláčák o stejné gramáži a délce třeba 2,4m. Důvod je jednoduchej, kdyby byla matchka tvrdá tak při záseku rveme rybiškám tlamičky a u vláčku je to naopak, kdyby byl měkkej, tak nesekneme skoro žádnýho dravca. Pokud vezmu v úvahu předchozí přehnanej příklad, tak nevím, jak definovat u zmiňované matchky a vláčáku jejich rychlost. Dejme tomu, že rybář zasekne teoreticky stejnou silou a posune udici o úhel dejme tomu 10–15st., špička prutu za tento čas urazí jakousi dráhu, jenže každá jinou. Při úhlu 15st. urazí špička vláčáku 63 cm, kdežto špička matchky 110 cm, tedy urazila by, kdyby se neohnula. Špička delší a měkčí matchky urazí zmiňovanejch 110 cm o zlomek sekundy pomaleji než tvrdší a kratší vláčák svých 63 cm, je ale otázkou jestli neurazí špička matchky 70% svojí dráhy (oněch 63 cm) rychleji než špička vláčáku. Myslím si, že je to dost pravděpodobný. Kterej prut je tedy rychlejší matchka nebo vláčák.
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 15:56 ® Sander reakce na …
-
regulus > vysvětlení zcela jednoduché – ser na akce, kterej prut ti bude sedět v ruce, ber ho a nepřemejšlej wo blbostech
reagovat)
- Pondělí 25. září 2006 v 15:48 ® regulus
-
Tak fajn, zase su o něco chytřejší. A teď mě zkuste vysvětlit rozdíl semiparabolickou, poloparabolickou a parabolickou akcí vzhledem k této křivce. Toto totiž udávají někteří výrobci, potažmo obchodníci u některých prutů. Je to jen jiné pojmenování A až D tvrdosti (pokud je tento název správný) prutu??? Nebo to má ještě jinej význam.
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 15:40 ® regulus
-
OSPREY – asi takhle???
reagovat - Pondělí 25. září 2006 ve 13:26 ® osprey
-
Rychlost prutu (dle mých představ) nezávisí na akci. Je to zkrátka rychlost, jakou blank po ohnutí zaujme svou původní polohu. Většinou se rychlé blanky navíc rychle zastaví v původní poloze. Pohyby „žvejkoidního“ blanku mohou být tak pomalé, že vlna vyslaná po prutu doslova dožene sama sebe a prut se pak opravdu vlní. Pruty z laminátu a jeho kompozic vyhnané do přehnaných délek často kombinují vysokou hmotnost s měkkostí a pomalostí, což často nedovoluje ani efektivně zaseknout. Než totiž dorazí pohyb prutu ke špičce, začne se celý blank ohýbat už někde v půlce a výsledek stojí za zdrávas královno. Jednu takovou matchku mám (nekupte to za tu cenu) a rád ji prodám libovolnému zájemci pro studijní účely.
U vláčáků to vnímám podobně jako Prutos s jedním rozdílem. Rychlý prut může mít parabolickou zdolávací akci – to ale neznamená, že se to pozná tak, že se nakonec ohýbá i rukojeť. U parabolické akce se ohýbá velká část prutu už při běžnějším zatížení a vytváří část oblouku zde zobrazeného regulem.
regulus: Otoč si to vzhůru nohama, ponech třetinu levého ramene a asi pětinu pravého a budeš mít klasický ohyb prutu s parabolickou akcí.
reagovat - Pondělí 25. září 2006 ve 13:17 ® Prichy
-
regulus: a proc ne
ja myslim prave ze je hodne moc prutu, co se ohybaji presne podle teto krivky, ona totiz parabola je take to co name leckdo na okne…jiste je to ten kousek kolem „vrcholu“ paraboly (snad jsem s tim vrcholem moc neprestrelil), ale pak je to parabolicka akce
ale jinak se da, ze s prutosem taky tak nejak souhlasim nesouhlasim parabolicnost a rychlost (pomalost) prutu bude mit asi jistou zavislost, ale zase zalezi na materialu. (napr predstavime-li si pro jednoduchost co udela stejny kousek medi a tvrdne oceli pri dopadu urcite to bude rozdil)
Dle me vsechny vlastnosti prutu budou mit jiste zavislosti, jez bez mereni nemuzeme otimalne hodnotit…jen subjektivne, ale i tak si myslim, ze to ma jiste prinosy v debatach.
Jinak zajimava debata.....neozivime nase tema kolem polarizacnich filtru
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 11:42 ® regulus
-
Když tady tak meditujete o parabolické akci, ohýbání prutů do oblouku apod., tak parabola je křivka, která vypadá takto (viz obr.) a osobně mě nepřipadá, že by se pruty ohýbaly podle této křivky, pokud tím ovšem „básník“ nechtěl říct něco jinýho, docela rád bych se poučil.
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 11:24 ® regulus reakce na …
-
PRUTOS – další zajímavej termín, „pomalej prut“. Vím že se používá termín rychlej prut, svým způsobem je to nesmyslný pojmenování prutu se špičkovou akcí nebo chcete-li typ A, s tuhou páteří. Prostě patříš k těm, co preferujou tužší pruty jako BM (aspoň to tady psal). Píšeš, že to nemá nic společnýho s akcí a gramáží, ale domnívám se, že seš na omylu.
Jinak tvoje odpověď byla vyčerpávající. -:))))
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 10:58 ® regulus reakce na …
-
Milý MILKY, pochopil jsem, že nastala doba, kdy oběť=ryba nejdřív vykoukne z vody, prohlídne cajk a řekne si, tak ten by šel, naviják fšimano, prut sportex, tam zaberem, na toho druhýho s tí jaxonem a bůhvíjakým navijákem seru. -:)))
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 0:08 ® Prichy reakce na …
-
Prutos: ja mam tedy podobny nazor…ale stejne si to kazdej, jak se zda pouziva jak chce.
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 23:37 ® Prutos reakce na …
-
Přichy: Ano, přesně tak to mám já. Dám dva příklady mých prutů. 1. Dragon Perch Jig 2,1m 1–5g Krásně rychlý proutek, který i 30ti centimetrový bolínek ohne až po rukojeť. 2. „sumčí“ vláčák od zebca 2,85m 20–55g. Při prošvihnutí super-rychlá akce (skoro se neprohne) ale pokud se doň lehce zapřu, plynule se ohýbá až po rukojeť. A jak jsem si mohl letos vyzkoušet na bobrovi,zapřu-li se ještě víc ohne se i s rukojetí do krásného půlkruhu. Parabola mu tedy nedělá nejmenší problém. Ještě si to protiřečí?
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 23:06 ® Prichy reakce na …
-
Prutos: myslis neco ve smyslu meho prvniho prispevku? Protoze pak ten dovetek uz si trochu protireci…takze jestli se nepletu, rychlej prut=akce prutu ve spicce (cili tuha rychla pater napr. skeletor?) Protoze pak asi bude celkem zavislost na zvekactovitosti
a parabolickou akci prutu (prut s akci ve spicce bude mit mensi nachylnost na kmitani spicky po svihu)
Abych rekl pravdu panove, sice jsem rekl svuj nazor, ale ted v tom mam jeste vetsi hokej nez pred tim
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 22:06 ®
-
kelt,pif:ja som vám to vravel,nepite toľko „černé hory“,lebo vám to polezie na mozog,ale vy si nedáte poradiť-:)))
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 21:28 ® kkarlos
-
no ty woe…
reagovatheh, tak si vyberte… no neni to jednoduche co to je…
- Neděle 24. září 2006 ve 21:27 ® Robur
-
takže ho má jak žvejku
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 21:25 ® CeP reakce na …
-
kelt> obaa dvaa…
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 21:24 ® CeP reakce na …
-
kelt> hovado!
reagovat)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
- Neděle 24. září 2006 ve 21:21 ® kelt
-
Jiří vím že je to neuvěřitelné ale autorem níže uvedeného výroku je skutečne Pif bez mé odborné konzultace..Zcela výjimečně máme na tuto věc odlišný názor.Já jsem pevně přesvědčen že doslovný překlad této zkratky je Žlutý Vibrátor Emancipované Jarmily Která Atakuje Partnera Rybáře Ustavičným Tlacháním
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 21:05 ® Robur
-
nevím, zda neexistují pruty měkké a netřepající se, ale za žvejku považuji hlavně tu třepavost
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 21:01 ® fikus
-
za „žvejku“ považuji prut s parabolickou akcí. Všechny mé muškařské pruty jsou „děsné žvejky“ které skvěle odpruží výpady malých i velkých ryb. Zdolávání je mi příjemnější než třeba s kámošovým „sejdžem“ který rybu zdolává špičkovou akcí prutu. Mám rád své „žvejky“ a zdolání ryby si mohu s nimi náležitě vychutnat.
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 19:27 ® Prutos
-
PRO MĚ nemá žvejkačkovitost prutu nic společnýho s akcí ani s gramáží. Žvejka je prostě pomalej prut, co když s nim švihnu, tak se vlní ještě půl dne…Náchylnější jsou k tomu hlavně delší pruty nízkých gramáží (dlouhý tenký blank) Ani jeden z mých vláčáků není žvejka, nesnášim je. Mam rád rychlé (neplést z tvrdé) proutky. Toť moje definice žvejky. Regulus: Stačí pane?
reagovat)
- Neděle 24. září 2006 v 19:24 ® Milky reakce na …
-
Milý Regule. Píšeš i myslíš to dobře, čistě. Ale odpovím ti – nebylo. (reakce na to, jestli by nebylo jednodušší říct, že prut má takovou a takovou akci). Je totiž kasta lidí v rybařině, která vyžaduje, aby jejich sportovní náčiný mělo rodokmen. Pak náčiní těch, kteří si kupují prut i podle pravého sloupečku jsou nerybáři a jejich pruty jsou – žvejkačky, tyčky k rajčatům, … . Nikdo ty lidi přece nenutí s tím zacházet a když si někdo něco koupí, kupuje si to proto, že je to přece jeho volba. Už tu není prostředí, kde se kupovala jedna varianta z jedné možné (za komoušu tu bylo hov.. a buď jsi si ho mohl koupit, nebo ne).
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 17:25 ® regulus
-
Ještě malá poznánka.
Čemu říkáte, že se prut „vlní“. Ty konstrukčně 4 typy prutů (myslím co se týče tzv. akce) v závislosti na gramáži se přece dělají proto, aby byly použity pro jiné rybolovné techniky a jiné situace. Navíc si myslím, že každýmu z nás vyhovuje přece jenom kapičku něco jinýho. Popis vlastností protu stylem, že je to děsná žvejka nebo že se vlní, je gumovej atp. přece nikomu nic neřekne. Navíc, co se člověku A jeví jako žvejka se člověku B může jevit jako vhodná alternativa. Nebylo by lepší napsat např. moc mě nevyhovuje, na můj vkus je měkčí, akce tak první třetina prutu, mám raději tvrdší pruty.
Co se týče té MIRMENovy poznámky o laminátovým pickeru, tak předpokládám, že alespoň většina lidí tady tuší zásadní rozdíl mezi materiály laminát a uhlík. Laminát je težší, pružnějží měně křehkej než uhlík a z toho jasně vyplývá, že laminátovej prut musí mít diametrálně jiný vlastnosti než uhlíkovej.
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 17:05 ® regulus
-
Hmm, MILKY píšu ti výbornou -:)))), taky bych to tak viděl.
BM – jasná odpověď, ale ten feerer jaksi ta žvejka musí být z principu, alespoň v tvým chápání tohoto pojmu.
Nevím, ale čím dál tím víc začínám být přesvědčen, že moje původní představa, čemu pisatelé říkají žvejka, koresponduje s druhou variantou MIRMENova prvního příspěvku a MILKYho excelentní definicí.
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 16:47 ® skwor
-
Vydrýsek: Ten proutek mám taky, a ta akce mi naprosto vyhovuje.
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 15:47 ® Milky
-
Žoviální termín pro hození viny na trut, místo přiznání vlastní chyby při výběru. Sebeslušnější feeder je na sumce taky ve 100% žvýkačkou.
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 15:41 ® Vydrýsek reakce na …
-
regulus: možná je to něco jako mně známý pojem „gumový prut“, což je prut, kterému dlouho trvá než se přestane vlnit např. po náhozu nebo po záseku. Spojitost s jeho akcí to myslím nemá. Mám prut(dragon perch jig, 1,5–7 g), který se lehce ohne i s rukojetí, ale gumák to není …
reagovat - Neděle 24. září 2006 v 15:05 ® mirmen
-
regulus: mimochodem – v roce 1980 jsem koupil Shakespeare Alpha 2000 , 260 cm , B akce, 20–60 gramů ( laminátový teleskop). Po několika menších opravách v průběhu let ( výměna oček, zesílení dílu opotřebovaného ve spoji) stále ještě slouží. Je použitelný na přívlač s rotajdami a plandou, na těžko na lov úhořů ..... . Ohyb prutu je plynulý, spodní část tužší, práce plynule přechází do špice, zhruba od poslední 1/3. Oproti novým „kosmickým“ materiálům je mnohem pomalejší.
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 14:32 ® BigMike reakce na …
-
Mám rád tvrdší akci prutu, jen když hlavně bere špička, dobře se mi nahazuje, tudíž když si vezmu občas na jemnou vláčku feeder, připadám si jako bych měl v ruce „žvejku“. Najednou se prut chová jinak než jsem zvyklý, „žije“ mi skoro v celé své délce doslova v ruce při každém náhozu a dost dlouho trvá, než si zvyknu, hlavně na rozdílnost záseků, kdy je to opravdu umění. A nebo při vyprošťování z vázky či trhání z větví dolů. Kor s vlascem místo pletenky! Tolik má představa o žvejce!
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 14:16 ® mirmen
-
za žvejku považuju prut, který mi nesedí, nepracuje podle mých představ, nevyhovuje pro sestavu. A taky prut, který není kvalitní, není zkonstruován tak, aby pracoval a „nevlnil se “
Mám ve své výbavě žvejku, např. Shakespeare Mustang picker ( laminátový), který skutečně „žvejká“. Používám ho tam, kde hrozí vysoké riziko poškození prutu ( a kam bych tedy nenasadil několikrát dražší uhlíkáč ) , např. při nočním lovu v těžkých podmínkách.
reagovat