Vyhledávání
Co podle vás znamená "ŽVEJKA PRUT"
23.9.2006 | regulus | 9.982 zobrazení | 68 odpovědíTento „terminus technikus“ je poměrně dost rozšířenej. Jsem pevně přesvědčen, že naprostá většina těch kdo tento termín použila, vlastně ani neví, co s tím chtěli říci. Prostě by mě zajímalo, co si kdo z vás pod tímto termínem a v jaké souvislosti, což je dost důležitý představuje. Svůj sáhodlouhý názor doručím později, tak se zatím tužte. -:)))
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 24. září 2006 ve 13:42 ® regulus
-
No dobře, moc jste se nerozepsali, tak teda můj slíbenej příspěvek.
Před mnoha lety, možná cca 25 let zpátky, začala tuším firma Shakespeare označovat pruty dle jejich akce písmeny A, B, C a D. Nevím jestli a v jaké míře toto značení současní výrobci používají, ale dalo by se to definovat asi takto:
A – tvrdý prut (špičková akce) – výrazněji se ohýbá v první čtvrtině prutu od špičky B – středně tvrdý prut (semiparabolická akce) – výrazněji se ohýbá v první třetině prutu od špičky C – středně měkký prut (poloparabolická akce) – výrazněji se ohýbá v první polovině prutu od špičky
D – měkký prut (parabolická akce) – je dobře ohebný už od rukojetiMožná, že tako charakteristika prutů není až tak úplně přesně, ale o to v tuto chvíli vůbec nejde, jde o označení „žvejka prut“.
Celkem logicky bych předpokládal, že se takhle mohou slangově nazývat pruty s akcí C a D. Taky dokážu pochopit, co autor myslel tím, když v souvislosti se sumcovým prutem s gramáží 300g jej označí jako „žvejku“, tak je naprosto jasné, že zmiňovaný prut nesplňuje požadované parametry, v tomto případě je málo tuhý a příliš ohebný.
Co ale nedokážu pochopit je označení sortimentu nějakého výrobce jako „žvejky“. Mimochodem nejpoužívanějšími slovními obraty jsou tyto dva „… je (byla) to hrozná žvejka …“ a „… není to žádná žvejka …“. Nezřídka je jako žvejka prut označován i prut s akcí A a to mě už opravdu hlava nebere.
MIRMEN odpověděl sice hned 4×, ale nevím, jakej je jeho názor na tento termín. -:)))
Jednoznačně nejlepší byla ofšem PIFova odpověď, tos nemohl vymyslet sám, KELT napovídal. -:)))
TAKŽE, RÁD BYCH SLYŠEL I NÁZORY VŠECH OSTATNÍCH, PŘEDEVŠÍM TĚCH, KDO TENTO TERMÍN POUŽÍVAJÍ, PROČ A V JAKÉ SOUVISLOSTI.
reagovat - Neděle 24. září 2006 ve 12:36 ® kubas
-
že je měkej,jak žvejkačka
reagovat - Sobota 23. září 2006 ve 23:43 ® regulus reakce na …
-
Lukas – ftipný -:))))
reagovat - Sobota 23. září 2006 ve 21:58 ® Lukas
-
žvejka prut?to bude to že máš žvejkat prut!
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 18:15 ® Shrek reakce na …
-
Pife,smekám před Tebou a uznávám Ti hlubokou poklonu,právě jsi natrhnul pr.del celýmu chytej.cz.Zároveň se však musím smááát.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 17:49 ® pif
-
Žoviální Výplod Estéta Jenž Krutě Atakuje Pocit Rybáře Uhranutého Taoismem.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 17:48 ® mirmen
-
- měkký,parabolický prut, který dobře zvládá výpady ryby a pracuje skoro po celé délce ( a je velice vhodný na lov s kmeny a návazci o nízkých nosnostech )
- měkčí prut nevhodně zvolený pro danou rybolovnou techniku ( například
měkký prut na lov candátů ve větších vzdálenostech , který nezvládá
rychlé, razantní záseky potřebně k proseknutí háčku do „plechové“
tlamky ). Což ovšem není chyba prutu, ale rybáře, který nezvolil
optimální sestavu
- prut, který mi nesedne,protože „se vlní“, nemá plynulý přenos mezi jednotlivými díly
Pro mnohé znamená „žvejka“ všechno to , co není rychlé a nemá tuhou páteř a odpovídající špici ( která se zastaví takřka okamžitě po proklepnutí )
Vyber si
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 17:36 ® Prichy
-
osobne to moc nepouzivam, mozna nejde ani tak o typ akce (parabola az spicka) ale o to, ze dle me se po nahozu (svihnuti) ma spicka zastavit co jedrive, ne kmitat jeste v regalu, kdyz uz jsi doma z kramu. Muzu se mylit.
reagovat