Chytej.cz

Co podle vás znamená "ŽVEJKA PRUT" necteno

23.9.2006 | regulus | 9.980 zobrazení | 68 odpovědí

Tento „terminus technikus“ je poměrně dost rozšířenej. Jsem pevně přesvědčen, že naprostá většina těch kdo tento termín použila, vlastně ani neví, co s tím chtěli říci. Prostě by mě zajímalo, co si kdo z vás pod tímto termínem a v jaké souvislosti, což je dost důležitý představuje. Svůj sáhodlouhý názor doručím později, tak se zatím tužte. -:)))

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Středa 18. října 2006 ve 20:03 ® Coturnix reakce na …
Coturnix

Zdravím, chtěl bych osvětlil pravý význam tohoto termínu tak, jak ho chápu já. Je to v podstatě nová technologie výroby prutů – podle definice žvejky:„Když se to strčí tam, je to suchý a tvrdý a když ven je to měkký a mokrý“ – je to prut, který po namočení mění svojí akci. :-)

reagovat
Středa 18. října 2006 v 15:15 ® skwor
skwor

BoBo:-) To je rozumný kompromis:-) . Já mám dragona a berklyho koupím časem.

reagovat
Středa 18. října 2006 v 15:13 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

skwor: Já jsem v klidu, já mám obojí :-)

reagovat
Středa 18. října 2006 v 15:06 ® skwor
skwor

BoBo: Oni už i Berkley Ultras začínají používat spíš Dragony :-)

reagovat
Středa 18. října 2006 v 11:24 ® Robur
Robur

hele hraji, káámo, esivá to nebudí tím, že my brňáci jsme takoví rozvážnější, nechci říct pomalí:-)

reagovat
Středa 18. října 2006 v 11:19 ® hraji reakce na …
hraji

Bobo-Falknov: no tak to máš pravdu, ve vztahu k Dragonovi jsem extremista :-)) ), ale až nejdu takového, který mě bude vyhovovat, klidně si ho pořídím. Vážně, všechny Dragony, které se mi dostaly do ruky byly na můj vkus hodně moc „rychlé“. pravda je, že na některé způsoby lovu, které jsem s nimi viděl provádět by se jiný typ prutu nehodil

reagovat
Středa 18. října 2006 v 10:51 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

hraji: Začínáš být stejný extremista jako jádro „Ultra Berkley“ na MRKu :-) On je Dragon a Dragon, ne všechny pruty této firmy mají stejnou akci a myslím, že to dobře víš ;-)

reagovat
Středa 18. října 2006 v 9:09 ® hraji
hraji

Pod pojmem žvejka si většina rybářů představí většinu prutů co mám, jsem zatížený na pruty s parabolickou akcí, které pracují celým blankem, násady ke koš´tatům typu Dragon nijak neprožívám.

reagovat
Úterý 17. října 2006 ve 20:09 ® splavek

Ve své zbírce prutů mám jeden takovej,ohýbáse od špičky,až po rukojeť. Má něco kolem čtyř metrů,když ho vezmete do ruky,tak se třepe a klepe jak drahej pes.Dostal jsem ho od tchána a dlouho jsem nevěděl,co sním. Pak jsem ho začal používat k lovu kaprů na krátkou vzdálenost poblíž překážek.Jeho gumovitost dokáže eliminovat výpady ryb,na malém prostoru a z danajského daru,se stal vítaný pomocník.

reagovat
Středa 27. září 2006 v 0:36 ® Prichy reakce na …
Prichy

regulus: nasirat:-D , to urcite ne…ja jen, ze pravda bude nekde uprostred mezi „akcemi“ „materialy“ „gramazemi“…o re­klamni kecech se bavit nebudeme, to je jafny :-)

reagovat
Středa 27. září 2006 v 0:31 ® regulus reakce na …
regulus

PRICHY – já taky nechtěl, abys to pročítal, pžece tě nebudu nasírat, byl to jen příklad, kterej seděl k danýmu tématu. A co se posuzování prutů týče, tak jsme každej originál, každýmu sedí něco trochu jinýho a taky je to vo tom na jaký vodě kdo chytá …

reagovat
Úterý 26. září 2006 ve 23:50 ® Prichy
Prichy

regulus: njn…to vis, navic konkretne u sebe muzu rici, ze mi trva nekolik prutohodin, nez budu schopen prut objektivneji posoudit. Co si pisou v e-obchodech moc nectu.

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 19:06 ® Švejk
Švejk

Saqua, já su z Brna, né z Práglu :-)) ). Co se týká tématu, tak dle mého je žvejka prut Pro System light Quiver 10" od MILA. Právě ho prodávám v bazaru. Vlastním ještě feeder Jaxon Profix a to se nedá srovnat. Milo mi prostě nesedlo, při záseku se příšerně ohne a tak ze spomalí přenos záseku na háček. V podstatě to vypadá jako kdyby se ten zásek propásl. Rukojeť už mám za sebou a špička teprve začíná reagovat. Samozřejmě souhlasím s názorem, že takovýto prut krásně tlumí výpady ryby a šetří naviják, návazce atd. Problém je v tom, že nejdříve je potřeba rybu zaseknout, poté můžeme hovořit o tlumení výpadů :-)) ). S pruty Dragon mám také zatím je ty nej. zkušenosti. Včera jsem vyzvedával Dragon Silver Edition Quiever a je super. V porovnání s tím MILEM které stálo 2,190kč a tento 1,650,–kč je to úplně jiná muzika. Krásnej rychlej prut, reagující přesně podle mých potřeb. Bohužel má jednu vadu: nevyzvedl jsem ho pro sebe:-( (( Tolik o žvejkách :-))

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 17:27 ® harpunar

Kdyby otázka zněla-Švejka prut-mohu odpovědět zcela fundovaně.Je to proutek,kterým odháněl Švejk Josef psa,kterého u Vltavy venčila služka pana plukovníka.Psa pak přinesl nadporučíku Lukášovi,pojme­novaje ho Max. Pokud bych měl odpovědět na-žvejka prut-nevím,páč lovím skvělými pruty fy.Dragon a to žvejky rozhodně nejsou.

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 16:05 ® Bezrybka reakce na …
Bezrybka

dobra to se má tak: prut nazýváme žvejkačkou sou li v něm při švihnutí cítit nežádoucí vibrace a je zbytečně pružnej v částech v kterejch nechcem (hned u rukojeti- plavačka, přívlač), většinou to hned poznáš, problém spíš u laciných prutů

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 15:17 ® regulus reakce na …
regulus

BEZRYBKA – nevím a proto se ptám. -:)))))

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 15:15 ® regulus
regulus

PRICHY – hodím sem jeden odkaz a schválně si čti jen ten obyčejný text uvedený u prutů. www.rybarsky-obchod.cz Naprostá většina prutů na této stránce má tzv. rychlou akci a teď si vyber, je to to samý co rychlej prut??? Připomíná mi to něco podobnýho jako firmu Panasonic v oblasti telefonie. Ti mají taky všechno digitální.

Mám totiž dojem, že někdo něco nějak pojmenuje, druhej to pojmenuje trochu jinak aby se lišil a padesát dalších to papouškuje, jenže si z každýho vezme co se jim hodí.

Když vemu svoje pruty, tak na plavajdu mám telematchku 4,2, nevím jakou má akci, na gramáž bych se musel podívat. Feeder je feeder a na vláčku mám UL 2,1m 2–10g, jemnej proutek, na střední přívlač 3m 30g poměrně měkej, řekl bych až akce C (možná dle někoho děsná žvejka), jenže je na mulťák, takže mě to vyhovuje, dál 3,05m 50g, kterej je podle mě dost tvrdej. No a poslední je jerkovej prut, prostě neohebný bidlo 2,1m 100g. Nevím kterej z těchto prutů je rychlej a kterej pomalej a je mi to ganc prcka, protože když proseru záběr tak to rychlost prutu nezachrání.

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 15:00 ® Bezrybka
Bezrybka

A ty víš co to je ty termínusi technikusi?

reagovat
Úterý 26. září 2006 ve 14:12 ® Prichy reakce na …
Prichy

regule: ja te znam a vim, ze nejsi blbej.....jen ta definice nebude tak jednoducha…dle me to bude nekolikarozmerne pole kde vstupni veliciny budou: delka, material, gramaz, celkova konstrukce ( s tim souvisi i akce).....to ze nekdo rekne, ze akce nema co spolecneho s rychlosti (pokud si pod tou rychlosti predstavime dobu, za kterou se mech. vlneni dostane z jednoho konce prutu na druhy) samozrejme ma a nema pravdu. Muze tvrdit, ze jeden prut s parabolou je rychlejsi nez ten se spickovou akci (ted zamerne prehanim) a muze mit pravdu. Takze bychom museli mi proutky materialove konstrukcne stejne a pak by nam napr ten se spickovou akci „musel“ pripadat rychlejsi.

Jinak bych rekl, ze zakladem rychleho prutu bude spickova akce a v tom se asi my dva shodneme…pokud teda budeme uvazovat o prutech nove generace z nynejsich uhlikovych kompozitu, u nichz se dle me nebude rychlost sireni mech. vlneni, zas az tak lisit.

Zase je to jen debata…bez mereni se da tezko neco dokazat ci vyvratit :-D

reagovat
Úterý 26. září 2006 ve 13:49 ® regulus
regulus

Zpět k té rychlosti prutu. NEVÍM CO TENTO TERMÍN ZNAMENÁ, CO SI POD TÍMTO TERMÍNEM VYBAVIT.

Rychlost je čas za kterou se něco dostane z místa A do místa B. Je mě jasný, že v souvislosti s prutem se jedná o přenesenej termín a snažil jsem se dvěma extrémními příklady získat odpovědi. Buď jsem to blbě napsal nebo jste nepochopili, že se jedná o otázku, zapoměl jsem tam napsat otazníky. Nemůžu si pomoct, ale podle toho co tady píšete mě vychází rychlej prut = tuhej prut se špičkovou akcí. Opět to není moje tvrzení (netvrdím, že mravenec je 50× silnější než člověk), prostě mě to tak z vašich příkladů vyplývá.

OSPREY – nemíchám hrušky s jabkama (parametry), polemizoval jsem jen s tvojí první větou. Tvoje „definice“ popírá pravdivost první věty, domnívám se, že to mimo jiné závisí i na akci, nic víc nic míň.

HAD – srovnání bylo úmyslně jako extrém a taky jsem to tam napsal, byly to dva přehnaný příklady a měly být otázkou. BTW nejsu blbej a tudíž vím, že různý materiály mají různý vlastnosti uhlíková špička je míň pružná než laminátová stejných rozměrů, míň se prohne, míň zakmitá, je lehčí, je křehčí … Jinak Skeletora neznám, ale Conolon (ABU Garcia, abychom zase někam nezabředli) jsem párkrát držel v ruce. Charakterizoval bych ho jako měkčí proutek. Dle tvýho je to žvejka, no aspoň su trochu v obraze, čemu se tak říká.

MIRMEN – první tři odstavce budou asi pravda

Ještě malá poznámka k těm termínům. Pokud mě někdo z český části této republiky řekne, že „přijede dýl“, tak beze srandy nevím, jestli přijede dřív nebo později. Je to něco podobnýho jako slovenskej výraz „som neni spokojný“, kdo tento slovní obrat nezná, tak taky neví jestli je dotyčnej spokojenej nebo ne. Zrovna tak já nevím, jakej prut si představit pod pojmem „rychlej“ Tímto tématem jsem se chtěl dopídit, čemu kdo říká žvejka a následně se dopídit, čemu říkáte rychlej prut. Pomalu začínám věřit tomu, že žvejka = pomalej prut nebo to spolu nesouvisí???

reagovat
Úterý 26. září 2006 ve 12:27 ® regulus
regulus

Jen krátce k parabole. Vložení obrázku bylo reakcí na krásný PRUTOSův obrat půlkruh-parabola „… ohne se i s rukojetí do krásného půlkruhu. Parabola mu tedy nedělá nejmenší problém …“ no a pak už jsem byl jen zvědavej co z vás vyleze…

reagovat
Úterý 26. září 2006 v 8:58 ® osprey
osprey

regulus: Mícháš parametry. Rychlost je rychlost, ohebnost je ohebnost, akce je akce. Připomíná mi to lidi, kteří tvrdí, že mravenec je 50× silnější než člověk. Po zvětšení na velikost člověka by to stvoření ani nedýchalo a zhroutilo by se vlastní váhou. Rychlost je vlastnost materiálu a můžeš porovnávat materiál s materiálem nebo různé typy konstrukce blanku. Matchka a přívlačák jsou nesrovnatelné. Ten obrázek by byl asi optimální v HaDově provedení. Bohužel graf funkce x na druhou v síti po centimetrech v blízkém okolí nuly není jediná parabola na světě a tak za vzor pro pojmenování zmíněné akce sloužila nějaká jiná.

mirmen: Pokud zvážím tvou řečnickou otázku, pak pro rybáře je lepší to, co se hodí do momentální situace – mám pruty s různou akcí a každý někde exceluje a jinde hraje druhé housle.

reagovat
Pondělí 25. září 2006 ve 22:05 ® mirmen

Co je to žvejka – je to velice individuální, subjektivní hodnocení ( a ve značení prutů je bordel ) .

Co je pro mně žvejka – to je pro jiného přijatelný prut , pro jiného pejorativní pojem.

Někdy to slovo padá od lidí, kterým prošly rukou dva – tři pruty a myslí si, že se podle jejich stylu lovu dá posuzovat všechno ostatní.

Z praxe : co se týče fídr prutů – mám zkušenosti jen s pár klacky od fy Shakespeare.

Shakespeare Quo Medium ( 360 cm ), Shakespeare Sigma Senzitive Medium-Heavy ( 360 cm ) a Shakespeare Sigma Comeptition ( 390 cm, 40–70 gr.).

„Nejrychlejší“ bylo Quočko, pomalejší , s větší výdrží a rezervou M-Háčko a největší rezervy v práci při zdolávání ryby má " žvejka" s parabolickou akcí, Sigma competition.

Co je pro rybáře lepší?

Rychlý prut nebo prut , který je sice o něco pomalejší, ale dokáže perfektně tlumit výpady ryby a díky svému ohybu šetří návazce dřív, než dojde k náporu na brzdu?

reagovat
Pondělí 25. září 2006 ve 21:23 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

A mě to je tak nějak jedno. Prostě vezmu prut, vytáhnu rybu a je to :-) Mnozí by mohli potvrdit, že je mi také v podstatě jedno, zda se jedná o cajk můj, nebo cizí :-)) )

reagovat
Pondělí 25. září 2006 ve 20:16 ® Prutos
Prutos

Regulus:Já myslim,že seš na omylu ty. :-) Přichy:Při stejném materiálu by „paraboličnost“ i rychlost jistě nějakou spojitost měly. ALE,v reálu tahle závislost často neplatí.Materiál udělá fakt hodně… Kurňa chlapi, víc ty hůlky v obchodech trapte! :-D Osprey:S tebou souhlasim,že se mnou nesouhlasíš! Je mi jasné,že to jestli se ohýbá rukojeť není měřítkem pro žádnou akci prutu. Zmínil jsem to, jen abych demonstroval,že to není tyčka k rajčatům… :-D

reagovat
Pondělí 25. září 2006 ve 20:07 ® Vydrýsek reakce na …
Vydrýsek

Takže Juro, když už si začal s tou fyzikou (hodlám z toho za půl roku maturovat, tak o tom snad něco vím). Nepočítej to, prosím. Jedná se o zrychlený pohyb po kružnici se stejnou úhlovou rychlostí, ale jiným poloměrem, tudíž musí být rychlejší špička matchky. Ale vůbec to nedokazuje „naši“ rychlost prutu :-)) ))))))))))))))))

reagovat
Pondělí 25. září 2006 v 17:08 ® HaD
HaD

regulus: spíše takto. Jinak není to v délce, ale jak psal Osprey v rychlosti. Srovnávat prut 4,20 a 2,40 je trochu mimo mísu. Musíš srovnávat stejné délky a gramáže. Pak a pomalé pruty. Mám třeba Conolona 0–15g a to je žvejka a pak skeletora 2–12 a to je zase rychlej prut. Je to v materiálu. Vezmi si ocelovej drát 50 cm, dej ho vodorovně a zavěš na konec závaží a pak si stejné závaží pověš na stejně dlouhý drát z jiného materiálu o podobné pevnosti (pevnost vol tak, aby došlo k ohybu do stejné pozice). Pak závaží ucvakni a sleduj jak se dráty narovnají. Je to extrém, uznávám, ale bude tam názorně vidět, jak různé materiály různě reagují.

reagovat
foto/forum/2006/th-img1014.jpg
Pondělí 25. září 2006 v 17:04 ® Robur
Robur

a prut žvrejka je pocitová záležitost

reagovat
Pondělí 25. září 2006 v 17:00 ® Robur
Robur

bacha na to. Další Regulova otázka bude, jaký typ brambor používáte jak přílohu k rybám, to se teprv posejete. Zda salátovky či varné, pak budem řešit konkr. odrůdu, pak jestli vaříme ve slupce či ne, pak velikost a tvar konkrétní brambory, pak vyhodnotíme jakou z toho máme stolici, někdo ji třeba i nakreslí …:-) a nakonec to Sander shrne, že je to pocitová záležitost…

reagovat
Pondělí 25. září 2006 v 17:00 ® regulus
regulus

SANDER -:)))

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1