Chytej.cz

Muškařina....pro úplnýho začátečníka necteno

22.9.2006 | Ciffik | 6.425 zobrazení | 32 odpovědí

zdravim vsechny, chtel bych se pristi rok zacit venovat teto prekrasne rybarske discipline jen nevim jak zacit…(precetl jsem vsechny clanky na netu dostupne)…presto bych chtel znat vas nazor…chytal bych predevsim na strednich rekach…cca 10–20m sirokych…(voda MP) …jakou sestavu byste mi doporucili?…(chtel bych se vejit cca do 5000 max 7000Kc)…uvazoval jsem no spis se mi zalibil proutek od shima…Technium Diaflash Fly 2,90m aftma 6/7 a k nemu navijacek od teze firmy…Shimano Ultegra co vy an to?…da se s tim chytat?:-)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Pondělí 25. září 2006 v 10:01 ® Axamith reakce na …
Axamith

na lehčí pruty ja to dlažební kostka, ale pro začátečníka, který si s největší pravděpodobností pořídí #5/6 je to myslím dobrý start. Já ho na starým kopytu pořád mám na těžší nymfování či strýmrování a ho rád používám.

reagovat
Pondělí 25. září 2006 v 9:32 ® rarach

Aksamith: Tuto okumu jsem nějaký čas měl, je to taky jediný naviják co mne napadl při tvé reakci,ovšem není vyjímkou potvrzující pravidlo, je to totiž neobyčejně těžký naviják. Jinak souhlasím, že má dobrou brzdu, ale ta váha je skutečně tak zdrcující, že bych ho nikomu nedoporučil.

reagovat
Pondělí 25. září 2006 v 6:20 ® Axamith reakce na …
Axamith

RArach: Koupíš naviják „obyčejný“ s dobrou brzdou v ceně asi 1500,– va výše nebo „neobyčejný“ s obdobnou brzdou za 8000,– a o vyšších cenách se asi nemá cenu bavit. Já mám dobrou zkušenost s navijákem Okuma www.rybarske-centrum.cz jeho cena šla docela slušně dolů, tak to není zase taková rána a považuji ho obyčejný levný naviják s dobrou brzdou.Tak mě prosím nenapadej se slovíčkařením. Myslím, že se tady snažíme debatovat o svých zkušenostech a zároveň tak poradíme začáčetníkovi, tak je to úplně zbytečné.

reagovat
Sobota 23. září 2006 ve 21:11 ® Ciffik
Ciffik

asi jsem se nvyjadril presne…do 7000 bych se chtel vejit ,,jen" s prutem a navijakem…ostatni do toho prosim neberte…

diky vsem za odpovedi…

reagovat
Sobota 23. září 2006 v 19:58 ® rarach

CiF: Tahle sestava, skutečně vypadá spíš na jezero. Shimano nemám rád, pokud tedy nejde o věci na kolo, za ty peníze jistě seženeš výbavu od firem co se zabývají muškařením na hlavní úvazek. Aksamith: Ty zase perlíš, obyčejnější naviják s dobrou brzdou?? Co to zase je za švík?

reagovat
Sobota 23. září 2006 v 16:20 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

ciffik: Já Ti neodpovídal, já se ptal (proto byl na konci věty otazník). Jinak jak psal pupák (a já to úplně přehlédnul), sedma prut je kravina, pokud ovšem nechceš chytat jezero, nebo strýmrovat.

reagovat
Pátek 22. září 2006 ve 20:51 ® drozďák reakce na …

Ciffik: pár rad – prut vyzkoušej následovně: najdi ve svém okolí nějakého muškaře, který ti bude ochotný půjčit na zkoušku prut s kterým si pod jeho dozorem zaházíš, čím víc jich zkusíš, tím líp :-) Co se týče broďáků, bez kterých se neobejdeš. Tak mám zateplený znouzectnost gumáky na nohu 9–10, ty ti nechám klidně zadarmo a dva roky starý neopreny, který jsem měl na sobě tak 10krát ti nechám za litr. Jediná jejich vada jsou doloupnutý filcy, ale tomu se nevyhneš po pátý vycházce k vodě ani na novejch. Ještě jež jsem je namočil, všechny kritický místa jsem preventivně oblepil aquaswalem, takže skutečně NETEČOU. Pakliže budeš mít cestu do Prahy, jsou tvoje.

reagovat
Pátek 22. září 2006 ve 20:20 ® Axamith reakce na …
Axamith

Brčal : To máš pravdu, že 7000jepro začátek dosti málo. Když si vezmeš neopren, vesta, podběrák … tak máš na sobě 15–20 tisíc a to není žádný luxus, ale běžný průměr ve věcech, bez kterých se neobejdeš. tím ale nechci odradit začínající muškaře. Jsou věci, které pořídíš levněji nebo se bez nich pro začátek holt obejdeš, ale budeš se muset přízpůsobit.

reagovat
Pátek 22. září 2006 ve 20:08 ® Axamith reakce na …
Axamith

To Ciffik : Já bych doporučil jít do specializované prodejdy s nějakým zkušeným muškařem a vyzkoušet pár prutů. Co ti sedne do ruky a co ti poradí kolega. Samozřejmě s ohledem, na jakou rybu se chceš zaměřit. K tomu shimano (a nejen k němu ) : kamarád si koupil shimano #4, ale vůbec s tím nebyl spokojenej. Šňůra odpovídající akci prutu vůbec nelítala. Nakonec to začalo slušně házet až s mojím, relativně těžkým navijákem a šňůrou #6. Takže pokud je to možné, tak vyzkoušet celou sestavu. Tuto možnost mi tuším nabízeli v Gammarusu (zase to shimano ), že když si zavolám do Brna, tak je možno si prut vyzkoušet v celé sestavě u nich v hale. To je opravdu dobrá možnost.

reagovat
Pátek 22. září 2006 ve 20:03 ® brčal
brčal

Ciffik-Já mám prut Cabelas a jsem nadmíru spokojen vyjde do 5000.Zaleži co nanho dáš-očka,sedlo a pod a kdo to vyváže.Iřeba je dobrý prut Grren stream a mají ho v Hobby G.Jenomže celková vybava do 7000,– je dost fuška poskládat.Kde máš mušky1 navázce,na MP určitě lanko a jště by se toho vešlo:o)

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 19:53 ® Ciffik
Ciffik

ach jo…no dekuji vsem za rady a nazory jen bych chtel podotknout…(hlavne pro pupaka a bobo falknow) jsem si vedom ze o muskarine zatim vim skoro kulovy proto se zde PTAM NA VAS NAZOR…co byste doporucili vy?…s cim chytate mate dobre zkusenosti…ptam se proto abych si muskarinu nezneprijemnil spatnym nakupem nekvalitnich veci…jo a s tim shimanem…nejsem rozhodnut ho koupit jen jsem napsal ze se mi libi…tak jsem se ptal na vas nazor jestli jo nebo je v te cenove kategorii neco lepsiho…????…od­povedi typu : proc prave shimano? …mi moc nepomuzou…:-((

to pupak: hledal jsem vazne dlouho ale moc clanku s tematem jak vybrat spravnej muskarskej prut + navijak jsem nenasel …pokud o nejakych vis byl bych velice vdecny kdyby si sem napsal napr. odkaz

diky

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 19:50 ® Axamith reakce na …
Axamith

Já používám splétaný návazec. Podobný, jaký dodává Hends, ale mě se na tom originál nelíbí, že má zaplétané konce vlasců, které se postupem času začnou vyplétat a rád se o to zachytává vlas s mouchama. Teď si ho už doma dělám sám ( přesněji řečeno s kamarádem ) Na jedné straně je oko na rychlospojku a na druhé mikrokroužek. Délka asi 60–70 cm. Bez problémů chytám na vlasce 0,08 0,06 mm a nemám problém.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 19:33 ® drozďák reakce na …

Jo, to kdybych věděl :-) Dostal jsem kousek darem od známýho před 3/4 rokem a musím zjistit, co to je zač. Průhlednej, nevím značku. Ale je super. Dám vědět.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 19:05 ® mdx reakce na …
mdx

Drozďák:jakej používáš amortizér?

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 18:49 ® drozďák reakce na …

Axamith: co popisuješ je by Orvis Mid Flex, my tomu říkáme středně rychlá akce. Jasně, vysvětleno. Ale ani špičková akce může pružně reagovat. Řeším to amortizérem v délce cca 25–30cm umístěný mezi spojku a nástavec. Výborně tlumí výpad ryby i případný silnější zásek. Můžu si dovolit používat slabší vlasce a ani na barbless hácích nepadaj ryby.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 18:27 ® Axamith reakce na …
Axamith

To drozďák : Možná jsem se špatně vyjádřil. Já preferuji měkší prut (3–4), který dokáže rychle reagovat na výpad ryby. Nesedí mi, když pracuje po celé délce ( ohyb téměř až k rukojeti ), ani když pracuje pouze špička. To je ale na vkusu. Několik kusů prutů od Sciery jsem mněl v ruce. Nevím přesně typ, ale to se dá zjistit. Chytá s těmito pruty celé muškařské družstvo Zábřeh „A“. Na srazu jsem měl jezerák 9 stop, # 7, šňůra wf s potápivým koncem. Moc jsem s ním ale nechtyl, měl jsem sebou syna a toho lákalo bobkaření. Příští týden mi přijde celá sestava #3 ( prut, naviják, šňůra, tubus ) z USA. Kamarád si ho přivezl, párkrát jsem ho měl na rybách a bomba. Hned jsem si ho zamiloval a nechal jsem si ho poslat. www.basspro.com

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 18:14 ® Vlackar
Vlackar

Poradim si s rybou s prutem 2,8m 5 AFTMA Naviják obyč šňůra 5/6 AFTMA a super! návazec 0,16, strýry a je to!

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 18:01 ® drozďák reakce na …

Axamith: vysvětlíš mi pojem měkčí prut s rychlou akcí? Jinak Scierru HM2 jsem držel v ruce a mohu vřele doporučit. byl jsem velmi příjemně překvapenej. Dle mého soudu ideální prut pro začátečníka. Ideální je ale prut, kterej sedne v ruce, což je individuální. Neberte to tedy jako dogma. zajímala by mě cena tý HM2, tím spíš, že je v prodeje nová řada, tedy by měla být levnější (teoreticky)

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 17:11 ® Axamith reakce na …
Axamith

To brčal : Přesně tahle jsem začínal. Tím si asi projde každý. Dobrý pruty jsou také zn. Sciera.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 17:03 ® brčal
brčal

Ciffik-když si koupíš shakespear set tak ušetříš a to je vše.Za rok si koupíš nový prut i šnůru a naviják a todle zahodíš.Tak vyhodíš 2000kč do kanálu.Shimano je dobrá volba na záčátek.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 16:56 ® Axamith reakce na …
Axamith

To drozďák : souhlasím s tím, že šetřit na šňůže se nyvyplatí. Naviják opravdu stačí obyčejňějčí, ale s dobrou brzdou. Ty Okumy jsou dobrý. Jednu mám k úplný spokojenosti. Ale s tvrdým klackem nesouhlasím. Měkší prut s rychlou akcí zvládá lov většiny ryb, které se u nás běžně loví. A to si pak vychutnám souboj. Vytáhl jsem na jezeře kapra 38 cm na # 5/6, vlasec 0,10 a jsem přesvědčenej, že na #3 bych to zvládl taky. S tím to prutem jsem byl spokojenej, dokud jsem nevzal do ruky měkounký proutek. To je úplně jiná rybařina. Jemnější záseky, krásné souboje a zázení s WF šňůrou je pohoda. Ale jak bylo několikrát řečeno, záleží na specializaci.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 16:46 ® drozďák

Čau Ciffiku: každej pes jiná ves, rad uslyšíš hodně. U univezálu jsem furt přesvědčenej o devítistopý pětce. Má dost síly na zdolání větší ryby i k strýmru na řece. Kup si tvrdší klacek, bude se ti s ním líp házet a citlivost zdolávání v případě potřeby nahradíš amortizérem. Otázka je jakej klacek. Na šňůře nešetři, naviják stačí obyč, ale se slušnou brzdou. Dobrý prej jsou poslední OKUMY. Klacek ti neporadím, záleží na investici. Za ty prachy nic extra nekoupíš, počítej s tím. Podle mejch propočtů ti na klacek zbývá kolem trojky a to není žádnej šlágr. A jak říkaj kluci, hrozně záleží na tom, co budeš chytat za ryby. nebo chceš chytat:-)

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 16:22 ® Robur
Robur

ne, pravdu mám já:-))

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 16:11 ® Axamith
Axamith

V první řadě se rozhodni, na jaký druh ryby se chceš zaměřit. Něco jako univerzální mušák neexistuje, takže pokud budeš lovit štiky, boleny, parmy …, tak si pořiď #6/7 v délce kolem 270 cm. Pokud je ryba zastoupena spíše pstruhem, lipanem bílou rybou, tak jdi do měkšího prutu. Neboj se sáhnout po #3 240 cm. Zpočátku jsem si pořídil prut #5/6 270 cm a velice rychle jsem zjistil, že je to na mnou navštěvované revíry dlouhé a v zarostlých úsecích řeky se s tím nedá pohodlně nahodit a je to tvrdé. Pořídil jsem si #3 240 a je to paráda. Ale i na větším toku se s tím dá chytat. Ale parmu 60+ bych s tím asi neměl moc šancí zdolat. Pokud se muškařině chceš opravdu věnovat, tak časem přijdeš na to, že s jedním prutem nevystačíš, ale to se dá pořizovat postupně podle možností a jak budeš přicházet na chuť dalším způsobům muškaření.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 15:59 ® pupak reakce na …

Ciffik – sorry, ale pravdepodobne sis neprecet vubec nic, kdyz po precteni jak rikas dojdes k takoveto hovadine. Sorry, ale fakt hovadine. 1-vsude doporucuji zacatecnikovi prut aftma 4/5 nebo 5/6 a ty se doctes, ze idealni je klada 6/7 2-chces chytat na rickach 10–20 metru srokych, a bum misto prutu 8–9 stop doporucovanych, se doctes 9.6 stopy . . . 3– chytat se da i s liskovym klackem, ale na to se nemusis nikoho ptat.

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 15:57 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

A jinak proti Shimimu nemám nic :-)

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 15:56 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

HaD: a) cena

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 15:55 ® Robur
Robur

tím co jsem napsal níže nekritizuji Schimano, jen chvlím svůj kup Shakespeare, to abys to měl přehlednější

reagovat
Pátek 22. září 2006 v 15:16 ® HaD reakce na …
HaD

BoBo: co máte všichni proti šimimu? Třeba Tom měl mušák na srazu od šimi a mě se moc líbil!

reagovat
Pátek 22. září 2006 ve 14:51 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Ciffik: Proč zrovna Shitáno?

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1