Vyhledávání
co proti ukousnuti od stiky?
20.9.2006 | wenclos | 3.174 zobrazení | 28 odpovědí
měl jsem na prutu peknou stiku…tak kolem 70 cm a vejch bych rekl ale bohuzel mi to ukousla…tak se ptam…vlaces s lankem nebo bez? a nebo by stacil kousek snury na konec?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 24. září 2006 v 10:09 @ Gejza reakce na …
-
mě se osvědčil wolfram,je nejmíň nápadný
reagovat - Sobota 23. září 2006 ve 21:38 ® spin
-
Používám lanko od firmy Hends a zatím spokojenost.Tahám na něj candoše,vytáhl jsem i bolena a štiky samozřejmě taky.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 18:18 ® Shrek reakce na …
-
já už se u vody žádnejma pravidlama neřídím,protože není pravidlem tahat štiky na burizony,candáty na rohlík apod.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 16:08 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
Jistě, jsou dny, kdy to bere na vše, ale to asi nelze brát jako pravidlo, že?
reagovat - Sobota 23. září 2006 ve 14:09 ® Shrek reakce na …
-
Vláďo,sám jsi viděl na vlastní bulvy,že optrnej bolen vzal i rotačku s černým kevlarovým návazcem
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 11:18 ® sharkcom
-
Používám technosteel. Včera jsem vyrazil na štiku a vzal to dokonce ,,opatrný bolen,, …
reagovat - Pátek 22. září 2006 ve 21:59 ® Bobr-007 reakce na …
-
Když mi štiky neberou, tak mi neberou a ani samotný vlasec to neovlivní…já momentálně chytám a vždy sem chytal slankem(až na ty vyjímky kdy nebrali:)…osobně požívám lanko Technosteel od firmy Lovy a jsem spokojen(cena cca 95Ks 5m)…ale musím též říct,že když sem se pokoušel ulovit tlouště(chytal sem bez lanka) tak mi potom vletěla štika 57 která to měla až v jícnu a nakonec sem ji po 10min trpělivého boje dostal ven..při pozdějším pohledu na vsec(o,30)sem viděl že by stačila ještě tak minuta a překousla by to!(sori dycky se rozkecám:)…Nakonec bych chtěl řict,že je vcelku jedno jestli dáš lanko nebo ne,protože nejdůležitější vždy je,aby sis věřil,já si věřim s lankem,proto ho tam dávám…;)…jinak souhlasim s Láďou..
reagovat - Pátek 22. září 2006 v 18:18 ® Vlackar
-
Já štiku na 0,18 přitáhl až pod nohy na rotačku. Pravdivý odhad …100–105cm +/- 5cm…no jo, škoda
reagovat - Pátek 22. září 2006 v 8:01 ® Prichy reakce na …
-
Láďa: nevím, jak je to s lankem a zabery, mozná nástraha nepracuje jak by mela, než že by štika viděla lanko (nechám nazor na vkusu kazdého soudruha), ale pokud mohu hovorit o materialu, ktery vydrží je to hard mono, nemůžu to tvrdit na 100% (100%-ni je pouze jedna věc na světě
reagovat) ale vzorek ktery zatím mám z letošní sezony je dejme tomu cca 20–25:0 (je v tom započítano 10 mozna o neco víc mírovek do 60 a zbytek stíhlata), užívání si zdolávání se všemy vyskoky apod samozřjemosti.. (kua chvíli bez hacku chvili s háčkama)
- Pátek 22. září 2006 v 7:33 ® BoBo-Falknow reakce na …
-
Láďa: Vláčce se věnuju poměrně dost dlouho a konkrétně na štiky chodím velmi rád. Menší počet záběrů při použití lanká není mýtus, ale fakt. Samozřejmě nepopírám, že jsou dny, kdy jim to je jedno.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 23:44 ® Láďa
-
Jestli někdo tvrdí že existuje jinej návazcový materiál než je ocel,kterej štika neuhryzne tak lže.A to buď nevědomky nebo schválně.Co se týká záběrů,tak bych to taky neviděl tak jednoznačně že s lankem ubejvaj(pokud nechytáme na kotevní lana od jeřábu).Problém je když se chytá kde jsou vázky a trháš a trháš,tak potom už člověka nebaví stále se ještě patlat s lankama.Tak ho nedáš a najednou místo vázky rána a prásk a je tam.Vydrží,nebo nevydrží?A záběr přišel,protože tam nebylo lanko a mýtus je na světě.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 21:54 ® Kazan
-
Když jdeš na štiky, používej lanko, jít na ně bez lanka je nezodpovědnost a zdůvodnění „že dávám rybě šanci je naprostá blbost“. Jediná šance kterou ryba získá je ta, že jí spíš okováš nějakou nástrahou. Stačí okované štiky které skončí při lovu třeba okounů, tloušťů apod., kde je používaní lanka na obtíž. Šńůra ti nepomůže žádná, je horší jak vlasec, pokud nepoužiješ třeba kevsteel, což je šňůra vyplétaná s ocelovými lanky. S kevlarem je to stejný jak s kdejakou šňůrou je to taky na nic. Jednoduchá věc, pokud si nejsi daným materiálem jistý, přetáhni ho přes ostří nože.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 21:01 ® sramas
-
Minulou nedeli jsem chytil na gumu 2 sticky, obe tesne pod 50, bez lanka. Pak hned po nahozu zaber a behem sekundy to bylo ukousnuty. Pak jsem dal lanko a vytah jeste dalsi 2 sticky taky kolem 50. Takze „lanko“ versus „bez lanka“ fifty:fifty. Priste zacnu asi s lankem.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 20:28 ® kkarlos
-
klon: heh, uz si negdy videl trpytku a woblera stejne velikosti vedle sebe… :-?
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 20:26 ® Prichy
-
pouzivam Hard mono…u vice hackovych „trojhackovych“ nástrah, nejvíc me stve, kdyz zustane stika sesita.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 20:06 ® Klon
-
sethy: to že by štika umírala s woblerem v hubě si myslým že to tak horké nebude,už kolikrát jsem chytil štiku která měla třeba v hubě rotačku a ta už tam byla pěknou dobu.Jinak já na woblery nechytám,chytam skoro pořád na gumy,ne že bych woblery neměl,ale vyhovujou mi víc gumy.Jinak co se týče lanka,tak jsem byl svědkem toho jak kamošovi štika přehryzla dvojitý lanko,takže o čem je řeč???:)))
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 v 15:12 ® osprey
-
pejik: I zaťal kámoš metrovku na wobbler bez lanka a děla se vůle Páně. Od tý doby máme po hehe, protože je po ní…
reagovat
S lankem sice možná nezabrala, ale bylo kvůli čemu chodit k řece. Bez lanka jen malý gumy a ul vláčka v proudech. Nevadí mi, že přijdu o nástrahu, ale štik je málo. - Čtvrtek 21. září 2006 ve 12:40 ® pejik reakce na …
-
Zkoušel jsem už většinu dostupných materiálů, počínaje pletenkami, přez kevlary, slaboučký vláčecí lanka až po wolframy. Musím potvrdit níže uvedené, když to lepší zubatka trefí přez kousadla, tak je to zpravidla rychlý konec. Už pár posledních let pouze silon a děj se vůle. Bez lanek je opravdu záběrů mnohem víc.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 ve 12:35 ® sethy reakce na …
-
klon: myslis, ze tim ze ti to ukousne treba s woblerem v tlame tak ji das svobodu? Jediny co ji ceka je pomala smrt hladem…
reagovattoho woblera se nema sanci zbavit. Jista sance je pokud chytas na twistry
- Čtvrtek 21. září 2006 ve 12:23 ® Klon
-
já lanko též nepoužívám,používám šnůru s kevlarem,je pravda že po každe vytahnute štice je potřeba ho vyměnit,taky je pravda že každa3–5 štika ti to ukousne,ale beru to tak že když si to ryba vybojovala tak si svobodu zaslouží:)))Jinak jak níže bylo psáno,že na záběry mezi lankem a šnůrou neni takový markantní rozdíl,tak u mě to je naopak,ze šnůrou mám tak o 30% vís záběrů.
reagovat - Čtvrtek 21. září 2006 v 0:53 ® SKOKAN reakce na …
-
Prutos: Štiky tahám opravdu často. Letos největší 75 kterou jsem zdolával asi 15 min. Je pravda že jsem návazec vyměnil, protože byl na několika místech natrhaný, ale vydržel. U menších ryb jsem nepozoroval téměř žádné poškození.
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 23:47 ® Prutos reakce na …
-
Skokan: Nejde o to jak dlouho ji používáš. Dostala se už někdy do přímé konfrontace se štičími tesáky? Já bych lanko opravdu potřeboval zhruba u každé třetí až páté štičky. Jistě víš co tím chci říct…
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 23:39 ® SKOKAN
-
Používám asi dva roky návazcovou šňůru do mušlových polí. Zatím jsem neměl problém. Bohužel už nevím jak se jmenuje, protože se sloupla samolepka.
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 23:12 ® rarach
-
Kdysi jsem si koupil Hard mono, fungovalo to, ale blbě se to vázalo, pak mi chlapi co jezdí do Švédska tip na flourocarbon 0,40 – 0,50, měl jsem asi tři metry 2 roky, žádná to neukousla,ale taky jsem žádnou lepší nechytil, teď už na to kašlu a na mušáku jsem letos vodil dvakrát štiku nad 80 a taky mi to dvakrát kousla. Tak si vyber, jestli jistotu nebo záběry, obojí dohromady moc nefunguje nebo tady neznám takovou suprovou štikovou vodu.
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 23:11 ® mirmen
-
Jako Prutos. Pletenky kouše s přehledem ( FL, Penn…).Mimochodem – klasika při vláčce s FireLine a gumou : nahodíš , riper klesá, krátký drbanec, velice rychlý, nesekatelný, a můžeš navazovat znova
Odříznuto ve vteřině.
O něco větší výdrž mají např. dyneema vlákna s kevlarem ( teflonem) , ale ani na ně není 100% spoleh. Na wolframová lanka se můžeš spolehnout jen tehdy, jsou-li nepoškozená. Při vázce a vyprošťování nástrahy nebo po náročnějším zdolávání ryby se často poškozují a pak se jejich spolehlivost značně snižuje. Co vydrží, to jsou vícepramenná lanka, lanka s povrchovou úpravou ...... .
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 22:56 ® Padis
-
já dávám wolframové lanko.Jinak mám stejný názor jako Prutos
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 22:52 ® Prutos
-
Pokud jdeš na štiky cíleně,je lanko nezbytné. Pokud lovím na vodě s výskytem štiky, taky ho většinou navážu. Žádná pletenka, file line, ani kevlar nevydrží o moc(nic) víc něž vlasec.
reagovat - Středa 20. září 2006 ve 22:47 ® Bezrybka
-
povim ti das-li lanko snizis riziko ukousnuti, ale zaroven se snizi pocet zaberu, ale nebude to nijak markantni rozdil
reagovat