Vyhledávání
vábnička a sumci
11.9.2006 | Rendy | 12.153 zobrazení | 64 odpovědí
O technice jak pracovat s vábničkou se toho nikde moc nepíše , ani jsem ještě na vodě nikoho kdo by používal vábničku neviděl. Našel by se někdo kdo by toto téma mohl trochu osvětlit. Konkrétně mě zajímá jestli je nutné nejprve ryby lokalizovat a pak teprve vábit , nebo jestli si najít místo kde by člověk čekal lokalitu ryby a zkoušet co se bude dít . Jaký tvar vábničky se vám nejvíce osvědčil? Co dělat s nástrahou když už sumce vidíte na sonaru ? Pukat dál ? Pohybovat nástrahou , nebo ji nechat v klidu? Nastražit rybu , nebo raději rousnice ? Myslím že lov sumců s vábničkou musí být velice adrenalinová záležitost. Poradí někdo ?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 1. října 2006 ve 12:02 ® HaD reakce na …
-
prema: 15 kg? byl plnej olova?
reagovat - Neděle 1. října 2006 v 11:44 @ prema reakce na …
-
Noja tam chytam sumiky 2 roky ale zatim semse venoval jenom vabnicce,a ver mi ze na orliku na vabnicku je zatracene tesky chytit velkyho sumce, za tu dobu co tam chytam sem vydel na echolutu tak 5 okolo 150cm a tydle se jenom objevej a za 4 sekundy uplne zmizej z echa.Ale kdys v lete vecer sedis u vody tak opravdu slisys lovyt poradny hovada!!takze prysti rok se zacnu venovat trhaci bojce a snad neco pryde. jo a todle je muj nej sumik…110 cm 15kg!!
reagovat - Sobota 30. září 2006 ve 20:10 ® xycht reakce na …
-
cercer1: Ano, je…na některých revírech je ale zakázána
reagovat - Sobota 30. září 2006 v 19:43 ® pif
-
cercer:na jižní moravě ano,pokud se nepletu-.))
reagovat - Sobota 30. září 2006 v 18:24 ® cercer reakce na …
-
chlapi..je vubec někde u nás vábnička legální???
reagovat - Sobota 30. září 2006 v 17:53 ® xycht reakce na …
-
prema> Nechytám, byl jsem tam na sumících jen letos a to jen na jeden večer, takže tam nevábim a rybu odtud taky nemám. Ale věřim, že to je nejlepší revír v Čechách (nepočítám Moravu), ale neni to tam lehký, teda aspon si to myslim. Co tam máš za ryby? Pochlub se
reagovat - Sobota 30. září 2006 v 17:49 ® prema reakce na …
-
A ty chytas na orliku??jestli jo tak dystak prypis misto (poblis jakyho kempu)a muzes i krestni meno teba te znam
reagovat, a taky muzes napsat tvyho nej sumika z orliku.
- Sobota 30. září 2006 v 17:33 ® xycht reakce na …
-
prema: Tak to nejsi sám, na nás taky nadávali, že vábíme…rybáře to pěkně sere, rádi to mají na Vranově co jsem si tak všiml
reagovatMožná je to proto, že to sami neumí (i když já taky ne a proto nevábim)
- Sobota 30. září 2006 v 16:47 ® prema reakce na …
-
ja vim je to docela dost slyset
reagovatale ja na to … mam tam celkem dost znamejch ktery tak chytaj us dlouho a zatim nic, me zatim nadavaj jenom rybari … a ne malo
nekdy to fakt prehanej!! ale stejne na ne s…
- Sobota 30. září 2006 v 16:09 ® xycht
-
prema: Ale při tom vábení zrovna nejseš nenápadnej…řekl bych, že je to docela slyšet
reagovatNepřeju ti aby tě chytli
- Sobota 30. září 2006 ve 14:42 ® prema
-
HOj TAkze to vemu postupne.Proste sednes do lodi a pojedes na naky pekny misto kde predpokladas ze muzou bejt sumici.melo by to bejt misto hluboky ale kazdej si pod pojmem hluboky predstavy neco jinyho ja chytam na orliku takze tim hluboky je pro me aspon 30m.ale to je na kazdy vode jiny. Takze ted sedis na lodi na peknym miste mas zaplej echolot a vydis hloubku,takze spustis nastrahu pod lod,je jedno jestli rousnice nebo rybycku ale je taky pravydlo ze na zizalu vetsinou chytnes mensi rybu ale mas zase hafoo zaberu,to ale naznamena ze na rousnici nechytis peknou rybu ale vetinou dou do toho mensi kusy.Takze mas spustenou nastrahu pod lodi ,vemu to podle orliku,nastrahu spoustim tak do 15m.Takze ted mas nahozeno a vydis svoji nastrahu na echolotu,a ted zecinas vabit.Postupne se ti na echolutu zacnou objevovat sumci podle toho jak jezdej hluboku das svoji nastrahu, na orliku plati ze v lete dost vysoko cca6m a na podzim (to berou nejvic) spis hloubs cca 15m.TAkze tak po 20ti minutach byss mel poznat do jaky hloubky to bude asi nejlepsi spustit.Tak ze spustis to do ty urcity hloubky a us si snima hrajes:např. mas to v 12m a sumec treba v 16m, budes klepat dokud se nerozjede nahoru zase ne moc moch by se na to taky vysrat… a kdys se ti povede to o co se vlastne snazis dostat ho k nastraze tak neklepes a hlavne se vubec nejhebes!!a cekas bud bude zaber a nebo pojede zase spatky dolu v tom prypade zacnes znova klepat a skusis ho zas zvednout a dostat ho zas k nastraze.
No vim ze je to trochu slozity ale snad ti to objasni par veci, jo a esste neco znam rybarskej rad avim ze na orliku se nesmi vabit ale ja vsechny sumce poustim takze se necejtim jako pytlak a jestli me jednou chytej treba mi vemou papyry ale stejne budu vabit dal… tak jestli ti neco neni jasny tak napis, a ja ti to rad objasnim
reagovat - Sobota 30. září 2006 v 0:37 ® Rendy
-
všem zúčastněným děkuji za odpovědi
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 18:52 ® vosa reakce na …
-
Mam taky nekolik vabnicek,a vzdy je vsechny taham k vode. Ale zjistil jsem, ze pouzivam jen jednu.Je to mozna o tom,jak a na co si clovek zvykne.(s kterou se mu nejlepe pracuje).
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 16:49 ® HaD
-
PoweBait: Myslím, že lze
Nejlépe by to asi ilustrovala beznaděj Pavla T., když jsme spolu seděli po výstavě v Brně na pivku, byl úplně vyřízenej z poptávek po vábničkách na mělkou vodu a hlubokou a střední atd… Sám říkal, že lidi prostě nedokážou pochopit, že stačí vábnička jedna.
Jinak jsem nemluvil o síle. Je to skutečně o technice. Stejnou vábničkou se prostě dá zahrát vše. Od tichých vysokých tónů po hlučné hluboké. Roli hraje síla úderu, sklon vábničky, rychlost zanoření a vynoření, uchopení, hloubka zanoření atd. atd… Důležité je, aby byla vábnička udělaná tak, aby to s ní vše šlo. S nekvalitní vábničkou s hlavou stejné velikosti jako kvalitní to prostě nejde.
Mě se naopak zdá snažší řeka
reagovatJe to jak kdy a kde.
- Úterý 26. září 2006 v 16:08 ® PowerBait
-
HaD : No nevím,takhle to shrnout dle mě asi nejde.Mě se osvědčujou různé typy na každou vodu jiné(mám pět vábniček).A hlavně já vidím rozdíl v úspěšnosti použití vábničky na stoják a řeku!Co funguje na stojáku ,tak na řece ani ťuk.Dle mě hluboká a relativně mělká voda u mě takový rozdíl nehraje,to souhlasím s Hadem,že jde ovlivnit razancí úderu.A hlavně není to o síle,ale o technice.Vábit na řece,dle mě vyžaduje podstatně větší um nežli stoják typu přehrad atd.
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 16:08 ® slimak reakce na …
-
Nerad bych slovíčkařil… nebo se přel…to nemám zapotřebí( a ani potřebný zkušenosti)..ale fakt jsem měl za to, že čím větší hlava,tím silnější zvuk a použítí spíš na hlubší vodě…ale na tvých slovech asi něco bude.
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 15:22 ® HaD reakce na …
-
Rád bych tady vyrátil jeden mýtus! Neexistuje vábnička na hlubokou vodu! Každá vábnička, která je vhodná na hlubokou vodu je vhodná i na mělkou. Stejně jako např. na housle lze zahrát drsný hluboký i vysoký jemný tón, tak s vábničkou s velkou hlavou lze totéž! Obráceně to ale nelze, tzn. že s vábničkou s malou hlavou nelze zahrát hluboký silný tón. Dobrá vábnička s dobrou rukou umí zkrátka zahrát všechno.
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 11:13 ® slimak reakce na …
-
Já ji mám a neříkám ,že je špatná,ale ne vždy …- najdou se i vyjímky- je to jen o ceně…čím dražší tím lepší.konkrétně tahle maká velice slušně – byla mi doporučována jako začátečníkovi,ale je spíš na hlubší vodu,jsou to rány jak z děla…:))
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 11:08 ® HaD reakce na …
-
slimak: jo, ta byla dobrá. Jen měla větší riziko poškození talířku (alespoň bych se více bál). Lepší je z kvalitního dřeva z jednoho kusu (nelepená). Dobrá vábnička se dá sehnat i levněji. Pokud umíš, tak si jí vyzkoušíš a je to. Ty vábničky co Pavel prodává jsou fakt dobrý.
reagovat - Úterý 26. září 2006 v 11:04 ® slimak reakce na …
-
A že mi teda Tomi doporučoval zhruba před 3 roky vábničku za cca 700,– s plexisklovým talířkem......
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 19:57 ® HaD
-
pokud má bejt vábnička dobrá, tak skutečně pod 1200–1500 nejde
reagovat - Pondělí 25. září 2006 v 19:01 ® Hony reakce na …
-
Jo,já tam byl a nejlepší byly od 1200,– nahoru.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 11:22 ® vosa reakce na …
-
Zastav se v prodejne co ma Tomi,tam ti poradej.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 11:19 ® vosa reakce na …
-
HaD:Hlavne Vltava a obcas Berounka.
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 9:32 ® Nikoš reakce na …
-
Nazdar, konečně někdo popsal smysluplně vábení i bez echa… díky za to. Měl bych otázku k vábničkám. Na netu se jich prodávají tuny cenově od 200 do 2500. Mohli byste prosím doporučit nějakou osvědčenou pro začátečníka? díky
reagovat - Sobota 23. září 2006 v 1:44 ® HaD reakce na …
-
na jaký vodě vábíš?
reagovat - Pátek 22. září 2006 ve 21:19 ® vosa reakce na …
-
Ja jsem vlacel celej cervenec,ale za moc to nestalo.Akorat jeden zaber byl opravdu paradni,malem jsem prisel o prut.Ale po 45 min. pretahovani mi to urval o nejakej kus skaly.Ani jsem ho nezahlednul,fakt hutnej tah.Do pulky rijna budu chodit vabit,pak hura na stiky.
reagovat - Pátek 22. září 2006 v 19:07 ® HaD reakce na …
-
vosa: já nebyl s vábničkou ani nepamatuju, teď chodím vláčet
reagovat - Pátek 22. září 2006 v 17:46 ® vosa reakce na …
-
HaD:Presne tak jsem to myslel,ale asi ne tak vystizne popsal.Jinak ted to neni zadna slava,berou sumici tak do metru.Co u Vas?
reagovat - Pátek 22. září 2006 v 11:25 ® HaD
-
Já bych doplnil, že ležící sumci se špatně nerozeznávají. Nejsou totiž vidět vůbec! Splývají se dnem. Pokud by bylo dno všude zcela stejné co se týče složení a rovné jak zrcadlo a nebyly by na něm žádné překážky, usazeniny apod., byla by šance ležící rybu vidět a podle velikosti by se dalo možná usuzovat na sumce. Takové podmínky můžou být ale snad jen na plaveckém stadionu. A tam většinou moc sumců nebývá a navíc nás rybáře tam asi s lodí a sonarem nepustí. Jinak vesměs souhlasím.
reagovat