Vyhledávání
Nymfování na malých tocích - uvíznutí
31.8.2006 | xycht | 5.990 zobrazení | 34 odpovědí
Zdravim všechny, mam takovej (možná blbej) dotaz týkající se nymfování na menších tocích. Chtěl bych se zeptat jak vyprošťujete nymfy když s nima chytáte u dna a uvíznete. Na těhle menších vodách je přitom potřeba bejt dost opatrnej a moc nedělat hluk z pochopitelných důvodů. Chytám prakticky jen proti vodě a když uvíznu, tak často trhám, protože se bojím, že bych ryby vyplašil…jak to řešíte vy? Díky
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 27. dubna 2011 v 9:34 ® Piranha reakce na …
-
osprey> neber tu mou odpověď vážně.Co mám na takovou otázku napsat?Prostě se to urve, raději to urvu a naváži novou mušku, než se to snažit vypáčit a poplašit.To k rybařině patří.Pokud chodí k vodě s třemi muškami tak chápu tu otázku a nedovedu na ni tedy odpovědět.
reagovat - Středa 27. dubna 2011 v 1:37 ® osprey reakce na …
-
jepice> Ne. V popsaném úseku ulovím v zimě jen dva tři velké tlouště kolem 50 cm. V létě tam něco vytáhne zdola, hlavně plotice kolem 20 cm. I tak si ale nejsem jistý, jestli je tam aspoň 10% toho, co pamatuju z let 1991 – 94.
Suchou mouchu jsem chytal před 15 lety, to bylo ryb dost. Pak jsem začal znovu na pstruhovce.
reagovat - Středa 27. dubna 2011 v 1:14 ® jepice-zruseno reakce na …
-
osprey> Ani ty tlouští mrňata se nevyskytujou?
reagovat - Středa 27. dubna 2011 v 0:49 ® osprey reakce na …
-
jepice> No tak na mém oblíbeném fleku jsem hejno tloušťů neviděl asi 8 let. A to si neumíš představit, co ryb tam kdysi bylo. Považoval jsem tenkrát krmení za ostudný projev neschopnosti rybáře.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 23:22 ® jepice-zruseno
-
A co se týká černých ptáků, mám také poměrně kontroverzní názor. Pokud jednou hejno kormoránů vyžere třeba 4km řeky, dycky tam nějaká ryba zbyde. Pokud ty potvory hned nenakrmíme, tak se ale na to místo nevrátěj. Průšvih je samozřejmě, pokud se jedná o regulované koryto pod jezem. Ryby se sem nasádlej v zimě kvůli kyslíku, ale nemaj se kam schovat a kormouši se nabašťěj. Problém tedy opět není v kormouších, ale v nás lidech. Kormouši tedy dělaj jenom to, co musej – žerou, dokud je co, ostatně jako všechny jiný druhy, třeba i člověk.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 23:12 ® jepice-zruseno
-
Já jsem slyšel akorát že na sázavě ryby vymizely, i jinde. Osobně však ten pocit nemám. Jasně, chytaj se jiný druhy a taky se samozřejmě střídaj lepší období s horšími, ale jediné, co jsem pocítil za posledních cca 10 let, že se vysazuje víc kaprů a duháků a u těch duháků že se vysazují ve větších velikostech, u těch kaprů to někde bylo zvykem už dřív. Pokud chodím na revíry, kam se nic moc (spíš nic) nevysazuje, tak si nemůžu nějak zvlášť stěžovat. Ryb je tu hodně malejch, málo velkejch, prostě nějak tak, jak to přirozeně bývá. Ale třeba i na té Sázavě, kde jsem byl s našima na výletě v neděli, jsem viděl tloušťů haldu, jenže něco jiného je je vidět z mostu, a něco jiného je je chytit na mouchu, kor když žrali nějaý stoupající kukly když to tak nazvu, prostě cosi těsně pod hladinou. Pokud vím, jsou potůčky, ale teď myslím vyloženě pidipotůčky, kde nikdo nechytá, přestože jsou součástí svazových vod a smí se tam chytat. Pokud se na nich chytá jenom pro zábavu, tak té si na nich člověk užije dost, a vůbec nevadí, že hlavní chytanou rybou je třeba hrouzek. Vím také o některých poměrně nových rybničních revírech, kde se daj nachytat kapři líni cejni plotice, pěkný okouni i perlíni. Takže všeobecně jsem celkem spokojen.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 13:01 ® kerob
-
osprey> z pohledu rybare, ktery nema ambice bojovat s ochranarema, svazem, vladou… ti muzu rict akorat to, ze mas asi pravdu a dal jezdit tam, kam uznam za vhodne. Situace se nejak vyvine a ja se prizpusobim podle aktualnich podminek. A ze se veci resej za pet minut dvanact (spis ve 12:05) jsem si uz proste zvykl, pravdepodobnost, ze ja osobne neco ovlivnim je mizerna a energii a casem plytvat nehodlam.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 12:38 ® osprey reakce na …
-
kerob> Ale jo, však jsem hned psal, ať to nebereš moc osobně
Jde mi o to, že reálně se začne opravdová péče o revíry řešit až v okamžiku, kdy už nebude kam jezdit. Ostatně já se to naučil rychle. Na svá kdysi oblíbená místa chodím už jen z nostalgie a za rybami si dojedu.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 12:25 ® kerob reakce na …
-
osprey> ja si auto poridil asi mesic po tom, co jsem v roce 1999 udelal ridicak, bavi me cestovat a bavi me poznavat novy reviry, nejezdim proto, ze mam touhu toho nachytat za kazdou cenu co nejvic. Kdyz jsem nemel ridicak, jezdili jsme ve trech s kamaradama. Jen diky tomu znam vetsinu Labe, celou MP Sazavu, Berounku, Orlik, Slapy… piskovny kolem Labe… maly ricky typu Litavka, Lomnice, Kamenice, Uslava, Uhlava. Mze, Blanice (Vlasimska i Vodnanska)… a takhle bych mohl pokracovat celkem dlouho. Chodit na jeden rybnik nebo jeden usek reky by me nebavilo a jeblo by mi z toho po prvni sezone. Potrebuju objevovat. Potrebuju ruznorodost a pokud tohle chovani pripomina kormorana, tak ver, ze duvod je nekde uplne jinde. A za prdeli stejne zadnej curek nemam (na Smichove toho moc neni :- ) ) a tak je jedno jestli jedu tam nebo jinam, kdyz uz do toho auta sednu. Jinak Vltava v Praze je celkem slusne zarybnena, mam ji blizko,… ALE za a) zasrana cykloztezka b) vsude bordel c) klidu si taky moc neuzijes… takze s tim nejezdenim autem a setrenim energii prosim trosku opatrne.
PS: to, ze vylet na Litavku bude marny, jsem vedel driv – mam pomerne presne informace, nez jsem sednul do auta, ale mam tu ricku rad, moc se mi libi a aspon jednou do roka si tam musim nahodit bez ohledu na vysledek.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 ve 12:00 ® osprey reakce na …
-
kerob> Tohle si neber osobně, vůbec ti nechci něco vyčítat, ale je to realita dnešní doby. Vlastně jsi mě jen na následující myšlenky přivedl.
Ryby mizí a lidi se přesouvají jinam, kde ještě nějaké jsou. Připomíná mi to jeden druh ptáka. Roky jsem neměl auto a nemohl přejet jinam. Dost mě to naučilo. Teď jezdím a někdy i žasnu, jak snadné je místy chytit některé ryby v porovnání s tím, na co jsem zvyklý u nás.
Myslím, že i vzhledem k očekávanému růstu cen energií bychom měli usilovat, abychom měli ryby v tom čůrku za chalupou a jezdit nemuseli. Kupodivu jsem ale s touhle myšlenkou ve většině případů za blázna
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 v 11:50 ® kerob reakce na …
-
jepice> ja vcera vahal, jestli nejet na mouchu tam, ale nakonec jsem jel na Litavku a pak jsem prejel na Berounku do Nizboru… des bes, na Litavce jsem chytil na 1,5 km 3 tlouste do 15cm (a vic jich tam snad ani neni) a na Berounce jsem chytal taky maly tlouste a sem tam ouklej… priste pojedu na Sazavu
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 v 11:08 ® jepice-zruseno
-
Tak to je supr lokalita. Nicméně v neděli sem tam tahal na mouchu jen samé tlouště nevalné velikosti a oukleje. Pod jezem šly malý plotice, už maj vyrážku a pod mostem mi něco urvalo goldkopfa – rudořitku, že sem jenom čuměl. Takže nic moc teda, asi to neumim. Na tom potoce to neznám, potoky navštěvuji spíše v okolí mého bydliště a to je jinde. Tuhle lokalitu s mariánkou sem uvedl proto, že každý ví, jak to tam vypadá
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 v 11:04 ® kerob reakce na …
-
jepice> Na tomhle potoce a na Sazave kolem Marjanky (od jezu az pod Capik) jsem kdysi zacinal chytat…meli jsme na Capiku chatu vedle lomu.
reagovat - Úterý 26. dubna 2011 v 10:45 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Sander> Tohle dělám na Sázavě ve Stříbrný Skalici u Mariánky, je to v podstatě valivý hod. Na malém potoce ale:
- nemůžu zaklonit prut, neni kam, všude je roští
- i kdyby za mnou nebylo roští, přešvihnutím přez mouchu se chytnu šňůrou i s návazcem v suchých kopřivách na druhém břehu
- moucha dobře zaražená v klacku nebo v koření se tím samozřejmě nevyndá ani na Sázavě, byť na šutry to teda funguje
- Pondělí 25. dubna 2011 v 11:30 ® Sander
-
Proudloužím šňůru do maximálního záklonu prutu a švihem pošlu lajnu po směru mouchy. Tím se lajna dostane před mouchu a svou vahou ji vyprostí (pokud je to možné). Čím těžší lajna, tím lépe. A fachčí to lépe po proudu.
reagovat - Pondělí 25. dubna 2011 v 10:57 ® osprey reakce na …
-
Piranha> Je to pak ještě nymfa? Co silueta, pohybové vlastnosti apod.?
reagovat - Pondělí 25. dubna 2011 v 10:35 ® Piranha
-
Píchni k nymfe malinkej kousek chleboveho testa tak, aby jsi zakryl hrotek.Proseknes to lehce.
reagovat - Pondělí 25. dubna 2011 v 10:28 ® osprey reakce na …
-
jepice> Jo, tak nějak. Ono co s tím taky jiného.
I když já hlavně vláčím. Mnohé z mých nástrah by si jiní borci klidně dali na mušák. Pro mě je ale muškařina spojena hlavně se suchou mouchou. A tam se nevázne pod vodou, ale na stromech…
reagovat - Pondělí 25. dubna 2011 v 1:28 ® jepice-zruseno
-
Je to sice neaktuální, ale já chytám jen na jednu mouchu a k tý pak dojedu špičkou prutu, zavlíknu do očka a tlačím proti. Výhodu mají ti, kteří vlastní nějaký starší laminátový mušák. Tůňku to sice asi poplaší, ne však o moc víc než třeba trhání mouchy nebo tahání mouchy i s klackem ven. Tůň nechám tak hoďku uklidnit, mezitim to du splašit jinam.
reagovat - Čtvrtek 7. září 2006 ve 14:10 ® AlanG reakce na …
-
- Na malych vodach mi na male nymfy (rekneme od #16; nic jako mikro, nano, piko nepouzivam) berou vetsinou jen male ryby. Nejvetsi uspech mam s velikostmi 10 a 12.
- „Sikmo do brehu a nechat splavat“ je na potoce kolikrat tezko realizovatelny a kdyz uz, tak zridkakdy ucinny. Podle me je nelepsi hazet proti vode tak, ze snura vede jinudy (okraj proudu) nez nastraha (hlavni tah).
- Čtvrtek 7. září 2006 v 11:57 @ lubka
-
- na malých tocích chytám s mikronymfama, míň váznou.
- proti vodě to vždy stlačí nymfy více ke dnu a váznutí je častější, zkus chytat jako s mokrou-šikmo do břehu a nechat splavat.
- pokud váznu tak škubám a tahám, pro nymfu nechodím, radši převážu
a až místo prochytám, tak ji zkusím pohledat
většinou marně.
Takže přes zimu navázat do zásoby.
reagovat - Čtvrtek 7. září 2006 v 11:41 ® AlanG reakce na …
-
Postup je – vazka, skubu, nic, prijdu bliz, skubu, nic, skubu, vyleti to do vetvi, skubu, bud utrhnu, nebo uvolnim. Muj rekord je celodenni vychazka na dost zarostle Mohelce s jednim goldkopem. Koncil jsem uplne vystavenej – musel jsem se potapet i splhat, hrozny to bylo.
reagovat - Čtvrtek 7. září 2006 v 10:33 ® xycht reakce na …
-
Dědek: já váznu u dna i ve vegetaci
reagovat - Čtvrtek 7. září 2006 v 9:38 ® Dědek
-
Při výrobní ceně mouchy to neřeším, raději ji utrhnu, než abych vyplašil celou vodu. Běžná spotřeba je 3–10 much za vycházku. Aspoň bude v zimě co dělat
reagovatVětšinou „váznu“ na okolní vegetaci, ve vodě minimálně.
- Čtvrtek 7. září 2006 v 9:15 ® xycht
-
Díky všem za odpovědi…
reagovat - Čtvrtek 7. září 2006 v 1:25 ® drozďák
-
xycht: záleží, za co chytíš. Když ti uvízne moucha o kámen, dá se často vyndat. Musíš špičkou prutu za vázku a často se pak návazec uvolní. Jinak je každá rada drahá. Na malý vodě si buď rozplašíš (jak na potvoru vždycky tutovej) flek nebo to urveš. Je to ale taky o sestavení návazce a much. Při dobře postavený nymfě by si měl váznout minimálně. Dobře třeba funguje nejtěžší moucha uprostřed. Mnohdy taková sestava chytá i víc ryb než klasika s nejtěžší koncovou. Základně ale lék proti vázkám prostě neexistuje. S tím se musíme smířit všichni.
reagovat - Pátek 1. září 2006 v 7:34 ® toulovec
-
jednoznačně pokud to na druhý zatáhnutí nepovolí, chytnu šňůru do ruky a zvyššuju tah tak dlouho, dokud buď nevytáhnu mouchu, nebo klacek, nebo to udělá PRD , navážu novou a jedu vesele dál. S vyprošťováním si rozhodně hlavu nelámu, to bych si dával větší práci s ochranou mouchy než s jejím navázáním. A navíc jak už to tu někdo psal, mě vázání baví. Nejvíc mě nasere když to urvu celý a musím převazovat.
reagovat - Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 21:10 ® Firetiger
-
Tohle radí proti váznutí zdroje nejpovolanější, ale v praxi si to představit nedovedu…
reagovat - Čtvrtek 31. srpna 2006 v 19:06 ® brčal
-
Urvu nebo zabrodím a vyplaším takže urvu.
reagovat - Čtvrtek 31. srpna 2006 v 18:52 ® modrak
-
Ještě mě napadlo, použít něco jako vyprošťovač nástrah pro vláčení (karabina s trojháky) ale v jemném provedení. Nicméně účinost by byla asi mizivá, vzhledem k počtu háčků na nástraze a bočním návazcům. Holt by to byl asi další krám do chalupy.
reagovat