Chytej.cz

Poradte mi s gumkami necteno

30.8.2006 | Mysho 22 | 5.023 zobrazení | 33 odpovědí

Aku mate techniku pri love s gumami konkretne s twisterami(rozne finty a grify).Skušam ,skušam a nič.Stale sa mi viac darý na wobler.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 6. září 2006 ve 14:27 ® Lukas

kkarlos:tak to s tebou musim jít na ryby.doufam že mi to prozradíš.to s těma gumama!doufam že tam jsou nebo si ty stiky vzal na nakouknuti domu.

reagovat
Středa 6. září 2006 ve 13:37 ® Greenpoint

Nechci nosit dříví do lesa. Co napsal mirmen je myslím téměř „všeobjímající“. Jeden asi míň známý, ale konkrétně na řece fakt účinný tip: twistera od ocásku k hlavičce prošít (stačí obyčejná jehla a na návazci do něj vtáhnout malý trojháček. Ve finále by měl být v poloze „sedlo“ – tj. 1 hrot nahoru, dva podle tělíčka dolů. Na návazec k začátku tělíčka doporučuji namáčknout střední olověný brok, ale jde to i bez něj. Tím dostaneš téměř vznášející se nástrahu, která je velmi účinná i při obyčejném velmi pomalém!!! tažení.

reagovat
Neděle 3. září 2006 ve 2:39 ® mirmen

BoBo Falknow, hm, máš vlastně pravdu. Sám na sobě pozoruju, že i má ochota vícekrát se vyjadřovat k nějakému tématu docela opadává. Děkuju, že jsi si dal práci a vyhledal a umístil odkazy

reagovat
Neděle 3. září 2006 v 1:31 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

pre CARP mischal22@post.sk ,alebo Dino221@azet.sk

reagovat
Sobota 2. září 2006 ve 22:11 ® kkarlos
kkarlos

No kluci nevidel bych to az zas tak blede… ;-) s gumama a rekou celkem zkusenosti mam… hh, treba dnes jsem opet zabodoval a to tak ze jsem prisel aspon pro me o dost slusnou stiku…- ukousla… :-((

reagovat
Sobota 2. září 2006 ve 21:43 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Mysho: Jestli je tam viditelnost 5cm, tak se s gumou ani nesnaž. Používej spíše rotačky, nebo woblery s agresivním chodem, případně plandy.

P.S. Teď po upřesnění už má Tvá otázka smysl.

reagovat
Sobota 2. září 2006 ve 21:23 ® Prichy
Prichy

Mysho22: viditelnost 5 cm? tak na tuhle vodu ti opravdu zadna kniha nepomuze. Nerikam, ze obcas nechytam na rece, ktera je jako mliko, ale predem vim, jak to dopadne :-)

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 17:01 ® carp

Ahoj,Mysho.Lovem přívlačí se zabívám teprve dva roky. Zatím se mi osvědčily nastrahy o velikosti asi 5cm až do 8cm.Čím menší twister,tím větší možnost ulovení ryby,ale musíš počítat s tím že ti převážně malé ryby.Zatím se mi ale nestalo,abych na tu to techniku chytil vetší exemplář než 60cm.Prosím,daruj mi tvůj e-mail.Napiš jaký je tvůj oblíbený wobler.
Ahoj Radek alias CARP

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 15:51 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

kkarlos:Tak pre upresnenie:lovim na dost zabahnenej vode kde dno je ako vana sem tam nejaky nasyp kamenov či koren.Eče sa t u nachadza panelova cesta cela pod vodou von vyčnieva iba posled panel.Je dost kalna vyditelnost tak 5 cm často si nevydim ani na koniec gumakov.Potom eče chodim na pieskovnu tu je dost bordelu na dne vyditelnost nulova a členite dno.Vačšinou sa tu dari na blyskač ,ale iba male štučky.

reagovat
Sobota 2. září 2006 ve 14:25 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

Prichy:Tak na to by sa dalo polemizovat ,ktorá kniha je dobra.U nas na Slovensku som eče od pana Fikara žiadnu knižku(čo sa týče vláčenia) nevidel a to som pobehal množstvo knihkupectiev všade su od nemeckych ,alebo rakuskych autorov.No a tie sa k našim podmienkam lovu ani nepribližuju a ked tak iba okrajovo.TAk jedina možnost je si ju objednat po nete.

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 10:56 ® kkarlos
kkarlos

BoBo:jj, peknes to udelal… :-) hh, ja jsem si vcera projizdel stara fora, a spoustu se jich opakovalo: TAK SI PLS VSICHNI NAHAZEJTE TO CO CHCETE NAJIT NEJDRIV DO VYHLEDAVACE/U A PO­KUD TO NENEAJDETE, PTEJTE SE NA KONKRETNI VECI!!!

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 10:20 ® Prichy
Prichy

Bobo: musit ti dat za pravdu.....bohuzel se to tyka i otazek jinych.....navic mi pripada, ze nejsem opravdu ten nejfundovanejsi na tomto webu, kdo by mel radit az tak do hloubky…neb jsem na pokraji cesty…

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 10:18 ® Prichy
Prichy

Mysho22: s tema knizkama jsi prestrelil (ted ti nenapisu presne nazvy…neb mam byt naruby) Přívlač na mimopstruhových vodách V.Fikar Říční rybolov přívlač Szymański Marek Tyto dve knihy ti muho doporucit, neb je mam. V.Fikarovi a tymu kolem se povedla velmi pekna knizka, probira tam jednotlive nastrahy apod., na druhou stranu Marek Szymanski se v prvni polovine knihy venuje vlastne cteni vody…to je ve velmi malo knihach a na netu take ne.

Celkove je vlaceni na rekach zajmavejsi...­..skoda, ze u nas zacinaji reky byt prazdnejsi a prazdnejsi.

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 9:12 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Mirmen: „Docela mně překvapuje, že k tak naprosto zásadní otázce ve vláčce se nikdo nevyjadřuje.“ To si děláš srandu, ne? Ono možná každého nebaví psát pořád dokola to samé. Ať se Mysho zkusí podívat, jestli už se to náhodou neprobíralo. Tohle mi dalo cca 5 min práce:

www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.chytej.cz www.mrk.cz www.mrk.cz www.mrk.cz www.mrk.cz www.mrk.cz

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 8:46 ® Shrek
Shrek

jestli to nebude tim,že v podstatě lov na gumu zde mirmen popsal dopodrobna společně s Příchym,to víš že bych rád poradil,ale jednak nechci psát to samý a jednak nemám s gumováním takovou zkušenost,raději „rotuji“ :-)) )))

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 1:17 ® kkarlos
kkarlos

Mysho 22: Mirnem to relativne dost dobre vystihl vse… :-)) ) ale mozna by nebylo od veci kdyby si napisal kde a jak chytas a nejaky podrobnosti k tomu… ;-)

reagovat
Sobota 2. září 2006 v 1:08 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

Tak to ti musim dat za pravdu mirmen ,že niektory ludia sú skúpy ,alebo hlupy a nechcu sa podelit o niektore info.Alebo sa boja ohodnotenia zo strany ostatnych?No to by mi nevadilo ved každy postreh je good.Ved na to tu to forum je.Na čo si kupovat knihu v ,ktorej je len nazor jednej osoby ked tu mam pestru paletu možnosti od roznych ludi.Tak už fakt newem na aku otazku chcu reagovat.

reagovat
Pátek 1. září 2006 ve 23:06 ® kkarlos
kkarlos

Prichy: rict ze verit nastraze bylo moc, moc dulezite, je to jeden z mnozstvi dulezitych veci…

heh, tady se clovek uz i pomalu boji psat v jakejch mistech jak chytat… :-(( treba kdyz sem u nas na rece zacinal vlacet v mistech kde nikdo nikdy nechytal a po tom co mi parkrat nekdo videl s rybou sem tam vidaval lidi se trpytkou 2,vetsi a velky gumy jak tam tahaj, nastesti nic nechytli a tak je to omrzelo… :-)

reagovat
Pátek 1. září 2006 ve 22:17 ® Prichy
Prichy

Mysho22: osobne se ani nedivim, ze nachytas na woblery vic…ja si rikam, ze doba gum jeste prijde, az se opravdu ochladi…presto…vest nastrahu muzes ve sloupci (jako cokoli jineho napr. rotacku), ale vetsina lidi, co znam, vodi gumicku po dne od 10-ti centimetrovych po až klidne 2 metrove poskoky (toto sem videl na VHS – Stano Rafaj, candati na orave), to vse s razanci od „pomaleji nez pomalu“ po „zasek bobkare z doby x“. Vsechno lze ovsem najit i na netu a taktez na chytej. Pokud „uplne“ zacinas doporucuji ti procist clanky Vaclava Fikara a jinych. Popripade koupit nejakou knizku. Neomezuj pouze na nastrahy typu twister, ale zkousej ripper ci banjo…casto muze hrat roli zatez, 3–5–7gr by bys mel mit v krabicce. Bacha na vlasec, pokud je o cistou vodu chce to zjemnit (samozrejme s ohledem na co jdes). Dale jsou velice dulezite barvy, cista voda = strizlivejsi barvicky (prusvitna, prusvitna s flitry, mlecna, „pepr a sul“, karamel apod. kupodivu nam funguje zluta hih) s mensi pruzracnosti vody muzes pouzit kriklavejsi barvy.

Neco jsem ti snad poradil…lepe to neumim, snad nekdo jiny.

Jeste jedna rada na zaver. Vlacet, vlacet, vlacet..... jo, a vedeni nastrahy:

1. verit nastraze
  2. vodit to tak, ze z toho mas radost, ne ze se budes krecovite dodrzet vsechny prvky jako pri prvni pomoci (jednou vdechnout a petkrat stlacit) :-D

pokud jde o reku, lze vyuzit proudu a spickou prutu manevrovat s nastrahou ve sloupci…krasa je vodit (jakokoli) nastrahu pod jezem ci splavem, kde clovek premysli, jak a kam nahodit, abych dostal nastrahu na misto, kde predpokladam rybu.....to uz se ovsem netyka gum hih

reagovat
Pátek 1. září 2006 ve 21:13 ® kkarlos
kkarlos

mirmen: krasne jsi to vystihl, neni co dodat… ;-)

reagovat
Pátek 1. září 2006 ve 21:08 ® mirmen

Docela mně překvapuje, že k tak naprosto zásadní otázce ve vláčce se nikdo nevyjadřuje. Já chytám amatersky, přitom tuhle stránku navštěvují i mnohem zkušenější lovci na přívlač ( a dokonce i závodníci s mezinárodními zkušenostmi !!!!!!!!!!!! ) , nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Na otázky takřka nic nepřinášející se vyjadřují desítky lidí. Proč se tedy alespoň několik lidí, mnohem zkušenějších, nevyjádří ke způsobu lovu na gumy?????

reagovat
Pátek 1. září 2006 v 0:19 ® mirmen

Mysho22, – pokud se nezanořuje tolik, aby to bylo na škodu chodu, tak nevadí.

• pokud je na dně hodně vázek ( větviček, listí) nebo guma nechodí, tak je potřeba chytat s lehčí hlavou nebo dát gumu na boční přívěs na plovoucí hlavičku .
reagovat
Pátek 1. září 2006 v 0:00 ® Prutos reakce na …
Prutos

To že se guma dotýká dna a víří kal není vůbec na závadu.

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 23:52 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

Eče menšia pripomienka:Ked chytam na vode ktora je dost zabahnena a gumka sa mi zabara do dna da sa tomu nejako predist,či treba tahat nad dnom aby sa nedotykala dna?

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 23:16 ® mirmen

ještě doplním – někdy se snažím o pomalé vedení nade dnem jen se sporadickým dotekem dna, prostě zkoušet. Když jsou hltaví, tak budeš mít záběry třeba až do zápěstí, ale někdy jen olizujou nebo se dokonce nenechají vyprovokovat ničím. Pak jen měnit vedení, velikost nástrah, barvu nástrah, třeba jít do fantasmagorické barvy typu „papoušek“ nebo zkoušet jinou montáž, třeba koncové olovo a plovoucí hlavičku na bočním závěsu atd.atd. Uvítám jakékoliv rady, které mi pomůžou :-)

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 23:12 ® mirmen

Prichy , většinou 2–3 vteřiny po pár pootočeních Někdy to střídám, 1–2 metry vedení pomaleji, pak 1–2 poskoky s delší prodlevou

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 23:11 ® mirmen
  • Mysho22, to chce i zkoušet chod na mělčině, pod nohama, abys viděl, jak se nástraha chová při pootočení kličky nebo přizvednutí prutu
  • těch způsobů vedení je celá řada, určitě to mnozí doplní
  • např. : nástraha dopadne na napnutém vlasci, nechá se chvilinku odpočívat a potom se několikrát pootočí kličkou navijáku o 1/4 otáčky. Mezi pootočením je krátký 0,5–1 vteřiny interval. Potom se špička prutu rychle přizvedne o několik desítek cm. Podle hmotnosti hlavičky přitom twister ( riper) poskočí nade dno ( i více než 0,5 metru)a nechá se opět na napjatém vlasci „klepnout“ do dna
  • vyzkoušej na mělčině, pod nohama, sám uvidíš
  • co je taky důležité – aby guma „pracovala“ , pěkně "mrňal ocásek ( kopýtko)
reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 ve 14:31 ® Mysho 22
Mysho 22

diky mirmen taketo niečo som potreboval vedenie nastrahy a rozne grify s nou dufam že sa umudri počasie a pojdem to vyskušat.

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 v 9:43 ® Prichy
Prichy

Mirmen: jak dlouho nechavas nastrahu lezet po nahozeni…ja si s oblibou treba zapalim cigaro…(samozrejme ne po kazdem nahozu :-D )

reagovat
Čtvrtek 31. srpna 2006 v 1:43 ® mirmen

další možnost máš STOP & GO , prut skloněný k hladině a ovlivňování chodu změnami v navíjení

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1