Vyhledávání
Tloušť na pstruhovce
24.8.2006 | Firetiger | 5.776 zobrazení | 57 odpovědí
Prostudoval jsem si po vzoru nejmenovaného rozvraceče svazu novelu vyhlášky a zaujalo mě, že v novele přetrvává § 17 odst. 2), který stanovuje ze se na pstruhovce vodě nevrací mj. tloušť a okoun. Zajímalo by mě, co si myslíte o nevracení tlouště co do smyslu a proveditelnosti. Za sebe přiznávám, že jsem vinen opakovaným a pravidelný porušováním vyhlášky. Potoky okolo Prahy jsou samý tloušť a „ušlechtilou“ rybu aby člověk hledal s lucernou.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 29. srpna 2006 v 8:29 ® rarach
-
Jako jediné řešení vidím, zmenšení počtu pstruhových revírů, tak aby se nerozmělňovala pozornost jednostlivých MO, když to zatím jinak nejde. Když se podívám na řeky či stojáky na Karlovarsku, klidně bych nějaké nechal opět chovné pro těch pár bláznů v jednotlivých MO, aby těch pár ještě solidních bylo možné ještě doplňovat původním deuhem ryb.Pstruhové stojáky bych bez obav prodal soukromníkům, to už mnohde funguje výborně.
reagovat - Úterý 29. srpna 2006 v 8:10 ® rarach
-
Bobo: Tatrovice již nejsou pstruhovkou, pouze se tak tváří, dle soupisu revírů.
reagovat - Úterý 29. srpna 2006 v 7:51 ® conwiq
-
O tomhle tématu se celkem vedla hžavá debata na www.muskareni.cz tak jestli to nekoho zajímá ať si projde příspěvky…
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 21:06 ® Milky reakce na …
-
Mirku, máš naprostou pravdu. Jen ale potvrzuješ moje nové uspořádání v rozdělení vod Svazu. Několik % čistě pstruhovek, kde bude vysazen duhák (co budou peníze stačit, jinak nic! Nesmí být dotovány z MP! Klidně ať povolenka stojí řádově desítky tisíc korun. Pak by byly vody rádoby pstruhové (od MP s rozdílem, aby se tam nevysazoval kapr) a MP – které by byly i kaprovité. Co je na tom k nepochopení? Jen asi Semeník a osemeník bude proti :o(
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 19:15 ® Mirek reakce na …
-
Milky:V republice (pro trotlíky tím myslím pochopitelně Českou republiku) není tolik vod, které vy svým charakterem mohly být ryze pstruhovými a tak se holt sáhlo k tomu, že jsou „uměle“ vytvořeny tím, že se revír označuje jako P. Naprostý souhlas. Potom ale zbývají v podstatě dvě možnosti. Buď se člověk ve své bohorovnosti dál bude prát s přírodou a nasadí obrovské úsilí a prostředky aby vodu udržel jako čistě pstruhovou, což se mu nebude příliš dařit,nebo si uvědomí, že tloušť, okoun, štika atd. se v této vodě proháněl dávno před tím, než pán tvorstva erektoval na zadní a s tímto se prostě smíří.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 14:55 ® BoBo-Falknow
-
rarach: To probereme na Tatrovicích, až Ti zase upadne okoun
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 14:46 ® Milky
-
Když vás tak tady čtu, asi by se měli udalt vody PP (pure péstruh) JP (jako prstruhové – samej tloušť) a MP (tento termín je znám). Trochu mi to připomíná, jako kdyby na dálnici mohly vyjet traktory, které konstrukční rychlostí nedosahují limitu předepsaného zákonem a určité skupina lidí by si mnula ruce, že se aspoň prodá víc dálničních známek.
reagovat
V republice (pro trotlíky tím myslím pochopitelně Českou republiku) není tolik vod, které vy svým charakterem mohly být ryze pstruhovými a tak se holt sáhlo k tomu, že jsou „uměle“ vytvořeny tím, že se revír označuje jako P. Jinak není nikde napsáno, že se tolik milovaný tloušť musí zkidlit – jen se nesmí vracet z5! V tom je rozdíl! - Pondělí 28. srpna 2006 ve 14:32 ® modrak reakce na …
-
Ten nápad s kontejnerem je vynikající. Trochu jsem se ho pokusil rozpracovat a zde si vám dovoluji předložit výsledek.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 13:56 ® Firetiger reakce na …
-
Pupak: taky se ti do Kocáby nenavážím, vím že bych si naběhl
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 13:56 ® rarach
-
Nechci se do Vás navážet, protože to vlastně všichni co ty ryby pouštíte myslíte dobře, ale jak si představuje řešení od MO, když jste sami členové MO a nijak tedy svým kolegům nepomáháte. Chcete aby byl kolem vody nějakej kontejner na tlouště nebo nějakej rybníček kam je nosit??? Zákon je zákon a měl by být respektován, zvláště na vodách, kde ještě nějaký salmoni jsou. Řešení by bylo, některé P úseky řek či sprzněné stojáky z P revírů vyjmout, ovšem co by nám milovníkům P. revírů zbylo, že?. Chápu Vaši beznaděj, když taháte jednoho tlouště za druhým, přesto bijte je po hlavě, smysl to má, tloušť roste poměrně dlouho a než doroste do solidní velikosti musí toho sakra sežrat.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 13:42 ® pupak reakce na …
-
Firetiger 1-z Osmy ji nedokazes dostat nikdy, neni tam prirodni ani umela hranice reviru je to jen fiktivni cara napric vodou a pokud je mi znamo tloust cist neumi, jde pouze agregatem trochu regulovat stav skodlive ryby. 2-Kocaba je odlovovana a stavy potocaka si myslim, ze se zlepsuji, mimo spodku Kocaby od soutoku az po zasypany jez kam vytahuje tloust z vltavy 3– Kacak je stredocechu a netusim jak to resi
Je to muj nazor – Odpovidam ANO snizenim poctu skodlive rybyma pozitivni vliv na obsadku ryb lososovitych
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 13:24 ® Firetiger reakce na …
-
Pupak: technicky se nejedná o zákon ale o vyhlášku 197/2004 Sb. ve znění vyhlášky 239/2006 Sb. – což je samozřejmě jedno.
Máš pravdu v tom, že pouštění tlouště či okouna je na pstruhovce optikou vyhlášky stejně zakázané jako chytání na živou rybku.
Svojí otázkou jsem ale nesměřoval až tak k tomu, zda to je či není legální – tam není diskuz – ale jestli to má smysl.
To jest jestli je šance, že pečlivou likvidací tlouště a okouna uděláme pstruhovku plnější pstruhů + jestli to má vůbec šanci na úspěch, tj. zda máme šanci pouhým nevracením vodě stav těchto ryb vůbec ovlivnit. Abych byl to ukázal na příkladu: máme šanci vymýtit bílou rybu třeba z takové Vltavy osmy nebo Kačáku?
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 12:43 ® modrak reakce na …
-
Pupak: No dobře, nejsem zas takový anarchista a asociál jak jsi naznačil, ale k uvedenému tématu. Musím souhlasit s poslední Mirkovou větou, zejména její druhou částí. Můj názor je takový, že jako P se označuje kde co. Nevím proč to tak je a nechci se k tomu vyjadřovat. Ale kde a jak žili potočáci před tím, než je před tlouští konkurencí začal chránit svaz?
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 12:35 ® Krvinka reakce na …
-
No nevim, ale mozna by stacilo nasadit vetsi mnozstivi velkych potocaku aby vyzrali ty male tlouste co jsou potomci tech velkych a ty vetsi vylovit a mozna by zacal casem prevladat opet pstruh na P, ovsem nesmeli by na takove reviry chodit masari co by ty vetsi pstruhy vytahli z vody a pak by zase nemel kdo ty male tlouste vyzirat.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 12:21 ® xycht reakce na …
-
Mirek: Aha, nedotklo se mě vůbec nic, jen jsem to špatně pochopil – omlouvám se. Jestli myslíš tyhle odborníky, tak to s tebou souhlasim
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 12:18 ® pupak reakce na …
-
modrak – zakon je zakon, dokud v nas bude prevladat myslenka ze tomu rozumime lepe jak ti dementi co ty zakony tvori situace se nezlepsi, vzdy tu bude par idiotu co vi ze 50 v obci je nahovno, pasy sou k nicemu, odpad se netridi, zumpa se vyleje do potoka, volej je dobrej na natreni lode, tloust na pstruhovce je v pohode, tak to bude furt stat za hovno !!!!
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 ve 12:17 ® Mirek reakce na …
-
xycht:Oúúú. Tak teď jsi mne zaskočil. Pokud jsme byli někdy ve sporu, tak jsem to opravdu zapomněl. Jsem už starší pán a navrch má charakteristická vlastnost je ta, že nejsem mstivý… Tak jsem to fakt nemyslel. Snad jsem jenom zapomněl dát smajlíka. Pokud se tě to nějak dotklo, tak se omlouvám. Měl jsem na mysli jenom tolik – jaké odborníky voláš? Co je to za odborníky, když mají pstruhové vody plné tloušťů? Buďto špatně obhospodařují pstruhové vody, nebo označují za pstruhové vody úseky, které mají z hlediska přírodních principů do pstruhových daleko…
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:43 ® xycht reakce na …
-
Mirek: Nevím o čem mluvíš, čekal jsem od tebe nějakej nápad…zřejmě mi nemůžeš zapomenout tu kritiku Knorreho, to mě docela mrzí.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:32 ® Mirek reakce na …
-
xycht: nedělej xychty… Bez ironie.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:26 ® modrak reakce na …
-
Mohu tě prosím požádat o bližší specifikaci toho v čem jsou mé názory tak zvláštní?
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:26 ® Sander
-
xycht > na tyto revíry občas zavítám – většinou s vláčkou, ale když dravci nejsou při chuti, nebojím se převázat na plavačku a máš pravdu, že jsou to revíry tloušti doslova nacpané. Jen nevím, zda by zrovna braní tloušťů ve Vltavě u ČB (máš asi na mysli P Vltavu) mělo nějaký smysl. Snadno se jich tam stejné množství natahne z MP.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:20 ® xycht
-
Samozřejmě samotný fakt, že budu brát tlouště nic nevyřeší a stav potočáka nezvedne – nejsem blbej
Ale myslím si, že tloušť je potravním konkurentem pstruha a to, že rybu na první pohled nevidim, neznamená, že tam není. Je potřeba jí hledat, ale pokud v tuních, kde jsem dřív chytával potočáky, najednou dominuje tloušť a přijde mi, že je snad i rychlejší
Jinak v rozumných počtech mi tloušť nevadí, jenže to co je na Malši a ve Vltavě u ČB, nejsou rozumný počty…chodíte někdo na tyhle revíry?
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:19 ® fikus
-
velmi zajímavá otázka, podle reakcí některých přítomných i dost těžká. Tloušť na pstruhovce je skutečný problém. Když jej chytím, taky mi padá z ruky i když vím, že tím vodě hodně škodím. Jelec opravdu ujídá pstruhům potravu, to je celkem jasné. Zabíjet je mi přijde ovšem morbidní. Nicméně budu muset celou situaci přehodnotit a naučit se je do vody zpátky nepouštět. modrak> promiň, ale tvé názory jsou přinejmenším „vzláštní“
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 11:12 ® Firetiger
-
Asi jsem citlivka, ale když jsem na potoku plném tloušťíků velikosti deset až dvacet – řekněme Loděnice u Svt. Jana pod skalou – tak mi přijde pakárna každého z nich majznout po kebuli a hodit na břeh ať ho sežerou kuny. Vím, že jejich neponecháním si vyhlášku porušuju. Ale představa, že pokud bych je poctivě zabíjel, tak jejich místo jakousi magickou silou zaujmou potočáci mi přijde ulítlá.
Dokonce jsem dospěl ke zvrácenému názoru, že tloušť je velmi vhodná ryba pro české pstruhové revíry, protože ho lidi nežerou a tak ve vodě zůstane – na rozdíl od chutné ušlechtilé ryby.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 10:44 ® modrak reakce na …
-
Nejsem odborník (podle nekoho i blb), ale pokud, jak píšeš, tam není nic jiného než tloušti, tak asi ano, protože bez nich by tam tedy nebylo už vůbec nic. Jak vypadá voda je hlavne problémem hospodáře, tedy MO. Další věcí, související se stavem potočáka, je kvalita vody, regulace koryta, chování rybářů, pytláci, kormorán, vydra … Tudíš, dle mého názoru likvidací pár tloušťů stav potočáka nezvedneš.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 10:37 ® Prichy
-
je mi celkem do toho prd, neb se nepokladam za „pstruhoveho“ cloveka (mozna az budou mit pstruzi pruhy zacnou me zajimat), ale u tohoto prispevku muze by pravda velmi relativni. Napr. ja letos bral pstruhovou povolenku, abych mohl alespon vlacet, na P vode jsem chytil nepocitane potocaku, nekolik malo (do 10 lipanu), dve plotice asi dva proudniky a jednoho tlouste, ktery byl prijemnym zpestrenim. Ani jednoho duhaka! Chytal jsem prakticky na jedne vode…takze pokud ma nekdo tak male zkusenosti jako ja, klidne muze tvrdit, ze je potocak na pstruhovkach premnozen
reagovat(neberte tento prispevek prilis vazne). Tak muze nekomu tloust pripadat jako zpestreni, nekomu jako premnozena skodna.
- Pondělí 28. srpna 2006 v 10:27 ® xycht reakce na …
-
Mirek: No pokud víš co s těma tlouštěma, tak je nepotřebujeme. Bez ironie.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 10:08 ® Mirek reakce na …
-
xycht: Probůh! Hlavně nechte spát odborníky!
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 9:45 ® xycht
-
BoBo: Jasně, že si nemyslim, že vyřeší to, že ho někdo odnese, máš pravdu měla by to řešit MO.
reagovat - Pondělí 28. srpna 2006 v 9:44 ® xycht
-
Myslím si, že by se měl vyjádřit nějakej odborník na hospodaření na P revírech, aby nám řekl, jestli je tloušť přínosem či nikoliv.
reagovat