Chytej.cz

UŠLECHTILÉ RYBY JAKO NÁSTRAHA necteno

16.8.2006 | ichtyofag | 7.620 zobrazení | 68 odpovědí

Někteří rybáři loví sumce na kapra třeba i 2kg. Zajímalo by mě, jestli je povinen kapra zapsat jako úlovek, i když je používán jako nástraha.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:45 ® Tomash
Tomash

To snad ne. Ponecháním dvou ušlechtilých ryb, nebo naplnění těch 7kg končí denní limit pro ponechání, ne? Proč končit lov?

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:42 ® rarach

Pif: Právě od začátku mne zajímá Váš osobní postoj k takovým argumentům, které byť je to velmi nepravděpodobné mohou být i pravdivé, když máte spíše z vlastní zkušenosti spíše opčané poznatky o zapisování ryb neřkuli o celkovém chování rybářů ke kaprům jako nástražní rybě. Tomash: nejsem znalec na výklad řádu, ale po zapsání dvou ušlechtilých ryb již cíleně další ušlechtilou chytat nemůžeš a nastražením kapra jistě nemůžeš čekat na záběr oukleje.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:40 ® pif
pif

tomash:nemůžeš,as­poň na MRS ,pokračovat v lovu,musíš skončit.V mimop­struhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dni, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. Dojde-li k překročení tohoto limitu poslední ulovenou rybou, lze si i tuto rybu ponechat. V tomto úlovku smí být pouze 2 kusy uvedených ryb: štika, candát, sumec, amur nebo jejich kombinace. Úlovek kapra je omezen na 1 kus denně (je možná kombinace s jedním kusem z druhů výše uvedených ryb). Po ulovení a ponechání si dvou kusů uvedených ryb nebo jednoho kusu kapra a jednoho kusu uvedené ryby, končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:38 ® pejik reakce na …

Při kontrolách se snažím na každýho nahlížet tak, že neprovádí nic nekalýho a dodržuje rybářský řád. Myslím, že by bylo hodně špatný jít na kontrolu s tím, že v každým rybáři spatřuji potenciálního lumpa. Ale k věci, hodně záleží na způsobu lovu, který provádíš. Chytáš-li sumce, musím předpokládat, že sebou nástražní ryby budeš mít. Nebudu mít důvod ti nevěřit to, že jsi je sehnal na sádkách(viz HaD). To, že rybáři nezapisují ulovené drobné nástražní rybky je v 90% pravdou. Myslím, že vždy záleží na přístupu rybáře při kontrole a slušnost by měla být na prvním místě z obou stran. Samozřejmě úplně jiná je situace, když budeš chytat kapry a budeš mít zasakovaný 4 bokem.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:38 ® pif
pif

ono,já jsem včil narazil na chování kolegů na jedné přehradě,kde je zákaz zavážení nastrah,potažmo bójek.na tomto revíru berou papíry za to,že sami vyhodnotí,jestli máš bójku zaveženou a nebo jsi tam mohl dohodit ze břehu.což je dle mýho názoru taky uplná hovadina.podle čeho to posuzují?vždyť jsou kluci,co nahazují bojku pomocí dvou prutů a jsou schopni do cca 80 metrů bójku upevnit,aniž by si smočili malíček od nohy do vody.ale na tohle neberou místní rangers ohledy a nemilosrdně berou papíry.udělat to mě,hned bych se odvolal a musel bych spor vyhrát.holt,komu není shůry dáno…šak víš.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:34 ® Tomash
Tomash

HaD : kdybys měl za den chycené dva mírové kapry, proč bys s nimi nemohl jít na sumce? Mohl a úplně v pohodě, ale musel bys všechno pustit. Tím, že dosáhneš denního limitu pro ponechání ryb, přece rybářský den nekončí. Nebo se pletu? Vem si, že bys šel na kapry. Ve 4 bys byl u vody. Ve 4–15 bys měl dva kapry a musel bys jet domů? To přece ne…

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:32 ® pif reakce na …
pif

rarach.mrkni se na mou reakci ze 16.8.ve 14,53hod. v tomto fóru.situace,o kte­ré píšeš je dle mě neřešitelná.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:28 ® rarach

pif: Jo a zapoměl jsem dodat, poslední ryba zapsaná před týdnem a rybář Ti bude tvrdit, že je měl v jezírku na zahradě a čekal na snížení tlaku až budou sumci aktivní. míry dle úlovkáče budou třeba i téměř souhlasit, co s tím?

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:28 ® pif
pif

pokud by měl(unás je dovolen jeden kapr denně),čtyřy kapry v saku se zákonitou mírou,byl u vody čtyři dny(nebo více),měl je rozepsaný,nic bych neřešil.když jede na týden k vodě,rybu bere(mrazák nemá-.))),tak je tohle legitimní řešení.pochopitelně bych ryby přeměřil,zapsal kolik měří,kdy proběhla kontrola…pokud by byli v kbelíku,sebral bych mu noty za nešetrné zacházení s rybou.řád jasně stanovuje pravidla při přechovávání ryb.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:22 ® rarach

Pif: Ok, ale stále jsem se nedozvěděl, jak by jsi se tvářil na čtyři kapry ve kbelíku či saku?

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:18 ® pif
pif

rarach:v naší organizaci máme jako RS pokyny při kontrole,pokud má lovec ponechanou rybu,zapsat pod řádek např.kapr lysec,54 cm,a čas…a napsat číslo odznaku.když pujde kontrola po mě třeba druhý den a lovec má kapra lysce 54 cm v saku,tak to bereme jako ulovek z předešlého dne.jasně,muže chytnout stejnou rybu a tu první stopit,alke to by jsme u vody museli spát.toto řešení mě připadá rozumný.nástražní rybičky se přiznám,pokud mám na mysli červeky,perlí­ny,slunky,kara­sy…neřešíme.nap­ř.chytá na candáta na mrtvou rybičku a bude tvrdit,že byla leklá,že ju našel na břehu a spoustu dalších výmluv.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 ve 12:01 ® rarach

HaD: Já to nesměroval přímo na Tebe, co co píšeš je logické a správné, ale je to pro RS pochopitelné? Spíš mi šlo o to jak třeba dokázat, při kontrole, že ty čtyři kapry co mám s sebou jsem chytil třeba před týdnem a měl jsem je v jezírku, to že je mám napsané v úlovkáči dokazuje jenom to, že jsem je odnes, ale jestli jsem si je uchoval na sumce nebo sežral se z toho nikdo nedoví. Uvěří mi RS, že jsem ty kapry nechytil dnes a neobcházím řád? Prostě bych chtěl znát názor některého z RS co tento web navštěvují. Jestli třeba nejsou ovlivněni prásárnama co se u vody dějí a už principelně takovému jezírkovému argumentu nevěří? Já sám si totiž myslím, že většina rybářů nástražní ryby nezapisuje.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 11:21 ® HaD reakce na …
HaD

rarach: kapry chytat neumím a ani je nechytám, takže to řešit nemusím, protože pokud na ně chytám, mám je prostě ze sádek a dokázat, že jsou zakoupeni myslím mohu dokladem a případným svědectvím :-)) ) Pokud bych si ale ten den 2 kapry chytil, na sumce bych samozřejmě nešel a ani nemohl. Řešením je, nachytat si ryby den dopředu, nebo zkrátka nepoužít vyjmenovanou ušelechtilou rybu. Nejlepší je si ji koupit a tím vlastně mnohdy revíru pomoci jejím puštěním po lovu. Většinou totiž ryby po ukončení lovu pustím, byť se jedná o koupené kapry.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 10:58 ® Milky
Milky

Nějak mi to celé uniká! Když si ponechám při lovu rybu . MUSÍM ji zapsat. To jestli je pak zbaštěná, dána úplatkem nebo nastažená, o tom se už dále nepíše. HaD trefně poznamenal, že jsou i tací, kteří tak pravděpodobně nečiní, ale ti by asi nám příkladem být neměli. Koneckonců před zákonem jsme si (my dospělí) zodpovědni sami za sebe a jak to každý z nás chápe – je na něm.

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 10:29 ® pejik reakce na …

Ohledně použití úhoře jako nástražní ryby- Vyhláška 239/2006 ze dne 16.května, bod 28 – účinnost od 1.ledna 2007. Příloha č.7– Povolené způsoby lovu ryb na udici 1.Lov na položenou,lov na plavanou v rybářských revírech mimopstruhových Při lovu.........­.....jako nástražní rybka se nepoužijí ryby lososovité, úhoř, chráněné druhy ryb a ryby nedosahující nejmenší lovné míry. Pozn: Lov na úhoře ošetřen je, ale až od příštího roku

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 10:19 ® rarach

Sice mne to s praktického hlediska vůbec nezajímá, ale jak by se stavěla RS k tomu, když si přineseš k lovu třeba tři, čtyři mírové kapry, jak dokázat, že jsi je neulovil dnes? Je vůbec možné nastražit na sumce, když jsi v ten den dva kapry zapíšeš? Tvrdit, že jdeš na cejny asi neobstojí a dvě ušlechtilé už máš?

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 9:28 ® hajan reakce na …

Přesněji: „Při lovu na přirozenou nástrahu mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky (jedno až trojháčky). Za nástražní rybku nemohou být použity ryby lososovité a lipan, druhy chráněné a ryby nedosahující nejmenší lovné míry.“

reagovat
Pátek 18. srpna 2006 v 9:25 ® hajan reakce na …

Alivio: úhoř? Nic takovýho jsem tam letos neviděl.

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 ve 21:34 ® BigMike reakce na …

V Bližších podmínkách to není, ale je otázkou, co na to říkají nějaké hygienické paragrafy a tak. Ale kdysi to tam bývalo, to vím! Pokud to tam naní a myslím, že je to dost podstatná věc týkající se rybařiny, nutno mít za to, že to zkrátka tak není! A jestli je, tak potěš … Osobně je toto téma, které jako snad normální člen RS neřeším!!!

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 v 19:51 ® HaD reakce na …
HaD

Krvinka: jsi si stím přenášením jistý? Můžeš mi dát odkaz na příslušný paragraf? Vím, že to tak bývalo, ale nenašel jsem to.

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 v 18:29 ® Shrek reakce na …
Shrek

a úhoř-už to vím

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 ve 14:08 ® hajan reakce na …

a lipan, samozř.

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 ve 14:05 ® hajan reakce na …

ywan: ano pleteš se, nesmí se použít pouze ryby lososovité.

reagovat
Čtvrtek 17. srpna 2006 ve 13:54 ® ywan

možno sa pletiem ale zdá sa mi, že lososovité a ušlachtilé ryby nesmú byť použité ako nástraha

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 19:24 ® Krvinka reakce na …

Tady resite ze se ryba musi zapsat (nastrazni rybicka) a nekdo tady pise ze at si trebas vezme listek ze si ji koupil ale nastava otazka „zakaz prenaseni ryb z reviru do reviru“ takze i tak kdyz si tu rybu koupis tak se s ni muzes tak akorat vyfotit ;-) a to same kdyz chytnes si nastrzni rybicky napr. na rece do cerene a pak je vezmes na rybnik … tim taky porusujes RR … atd atd takovych veci by se dalo najit a tak ja rybicky nezapisuji a rybicky prenasim pokud se to nekomu nelibi jeho problem delam to tak 10 let a zatim jsem se nepotkal s zadnym idiotem porybnym co by mu to vadilo

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 16:46 ® hajan reakce na …

Mik: Tak,tak. Valím dom, snad nebudu mít ve spaní noční můry.:-)

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 16:42 ® MiK
MiK

All> Uf, to byl nervák :-)) )

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 16:34 ® kkarlos
kkarlos

ichtyofag: tak jak si to teda myslel??? a precti si to 101×… hhhh :-)) )

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 16:27 ® HaD
HaD

:-)) není důvod nic zakazovat

reagovat
Středa 16. srpna 2006 v 16:21 ® ichtyofag

hajan: některý slovosled může být pro některé lidi nepochopitelný, i když si ho přečtou 100×. Jde mi o to, že nebudu skákat z mostu, pokud se sem nedostanu, jsou i jiné servery. Ale neřeš to a hlavně, hlavně nic nepřepínej.

reagovat