Vyhledávání
šnůra-Spider wire
7.8.2006 | Tumi | 2.177 zobrazení | 5 odpovědí
Chtěl bych se zeptat co na ni říkáte a taky jestli preferujete vlasec nebo šňůru a proč?.Já chytám na přívlač a mám tam silon 0,22 a zajímalo by mě jestli je lepší šňůra už z důvodů větší nosnosti.?!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 7. srpna 2006 ve 23:40 ® Prutos reakce na …
-
Tumi: Dám příklad. Vemeš např. 10m vlasce, jeden konec někdě uvážeš a druhý chytíš do ruky a napneš. Když těď zataháš tak vlasec bude pružit tj. na těch 10ti metrech se natáhne např o půl metru. Kdežto pletenka se neprotáhne vůbec (skoro).
reagovat
V silných vlasců to není až takový problém, ale např. při lovu s 0,14 bys na 20m rybu háčkem nejspíš jen polechtal. - Pondělí 7. srpna 2006 ve 22:10 ® Tumi reakce na …
-
asi to zní blbě ale chtěl bych se zeptat co se myslí pod pjmem průtažnost?!?!
reagovat - Pondělí 7. srpna 2006 ve 20:52 ® Prutos
-
Neprůtažnost šňůry je obousečnou zbraní. Při lovu na dálku poskytuje 100% kontakt s nástrahou a jistý zásek. Naopak je nutmé si na ni zvyknout při zdolávání(zváště na krátko). To lze samozřejmě usnadnit tím že nebudeš chytat s lešenářskou trubkou a použitím brzdy. V neposlední řadě také zachrání nejednu uvázlou nástrahu. Já si na ni zvyknul a neměnil bych. S výjimkou UL přívlače.
reagovat - Pondělí 7. srpna 2006 ve 12:30 ® hajan
-
Neprůtažnost šňůry bych viděl spíš jako výhodu, protože je dokonale cítit, co se v daný okamžik s nástrahou děje. To ti žádnej vlasec nedovolí. Musí se tím ale počítat (citlivě povolená brzda), aby nedošlo k poškození prutu. Nevýhody bych spíš viděl v ne tak delekejch náhozech, jako s monofilem, a taky je tu tendence k motání, horší potápivost.
reagovat - Pondělí 7. srpna 2006 ve 12:16 ® JarKoto
-
Šňůra je lepší, co se týče nosnosti a odlnosti (jestli nekoupíš úplnýho šunta, co se hnedka rozmočí). Můžeš si u ní taky dovolit minimální průměry při docela slušné nosnosti. Její nevýhodou je minimální (nebo spíš žádná) průtažnost. Její nejlepší použití je u prutů s parabolickou akcí (=prut se ohne až k navijáku), kde ti prut trochu pomůže rybu „odpružit“. Když máš prut tvrdší, tak si s ní musíš pohrát a používat brzdu. Výhoda silonu spočívá hlavně ve výše zmíněné výhodě průtažnosti a taky ceny. Horší to ale bývá s nosností a odolností (dají se koupit vlasce s opravdovou min. průtažností a zvýšenou odolností, ale cena se přiblíží ke splítance). Podle mě je lepší splítanka.
reagovat