Chytej.cz

Amortizér při muškaření necteno

5.8.2006 | mdx | 10.551 zobrazení | 32 odpovědí

Včera jsem byl na rybách na Vltavě a při debatě s jedním starším muškařem jsem se zmínil že mi to utrhl pstruh kolem 40 cm,protože jsem tam měl 16tku vlasec.NA to on odpověděl že minulej tejden chytil potočáka 55cm na 14tku a že požívá mezi šnůru a návazec asi 20cm amortizérový gumy.Má s tím někdo zkušenosti?Jakej průměr gumy,tuhost a uzly?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 18. října 2006 v 11:12 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

mdx: Zatím neee – nefunkční skener.

reagovat
Úterý 17. října 2006 v 19:02 ® mdx
mdx

Tak jsem s amortizérem odchytal asi 15 vycházek.Má svoje pro i proti,pravda je ta že si můžu dovolit slabší vlasec a některý prudký výpady pstruha se nechaj ustát.Horší je to s rozpoznáním záběru a následným zásekem.na opatrný záběry to moc vhodný neni. Důležitý je taky odhadnout správnou délku gumy.Já dávám tak 20–25 cm gumy o průměru 0,6mm a na konec mikrokroužek.Uzly doporučuju zakápnout lepidlem. Bobo:Dal jsi vůbec do downloadu ten scan toho splétanýho od Buka?

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 22:21 ® Axamith reakce na …
Axamith

Já se s tebou nepřu, že mikrokroužky jsou bezpečnější, ale ten můj způsob mi připadá velice vhodný na rychlý přechod mezi různými technikami lovu. Navíc když už mi to nějaká ryba nebo vázka uvalí, tak odejde nejslabší vlas a zbytek zůstává ( většinou ) Ono je to dáno tím, že jsem se takhle naučil chytat hned od začátku a jiná technika mi připadá nepřirozená. Já asi nepřesvědčím o své metodě tebe a ty mě o své. Mám v plánu jet na sraz a když jsem se díval na web jestřabických rybářů, tak si tam asi navážu vlas 0,16. Takový macky u nás na řece nepotkám … Na druhé straně jsem na návazec 0,10 spojovaný přez X uzlů v pohodě vytáhl kapra 38 cm, tak nevím jestli je riziko používat mnou popisovanou metodu. Když přijdu o návazec, tak to je většinou ve vlasci a ne v uzlu, i když nepopírám, že i tam to občas rupne.

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 21:54 ® rarach

U toho co píšeš to ještě s vypětím všech sil chápu, i když mi připadá spojování vlasce přes microkroužky bezpečnější,taky tedy na míň jak 0,08 nechytám, ale dle předchozího příspěvku ujímáš i stremaer, což je tedy, pán promine – po použití splétaného či jiného návazce totální kravina.

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 21:47 ® Axamith reakce na …
Axamith

Rarach : Samozřejmě vím, že splétané návazce jsou ujímané, ale ty, co používám já (typ Hends) jsou zakončené mikrokroužkem a to je docela ostrý přechod na vlas např. 0,08. samozřejmě, že každý uzel je riziko, ale já to dělám tak, že končím 0,10, na spoj mezi 0,10/0,12 a 0­,012/0,14 navá­žu kluzným uzlem cca 15 cm vlasce na přívěsné mouchy. Pokud chci přejít na suchou mouchu, tak tyto přívěsy odstraním, na koncový vlas přivážu např. 0,08 a pak už jenom mouchu. Zpětný přechod na nymfu zase znamená odstranit 0,08, dovázat přívěsy a je to. Pplétaný návazec mám v délce 60–80 cm a celková délka sestavy by neměla přesáhnout délku prutu. potom by byl problém s vylovováním ryby. Vzhledem k tomu, že chytám na menších říčkách, tak se mi tato varianta osvědčila. Možná bych mluvil jinak, kdybych chytal na velkých řekách a jezerech, ale to není můj případ.

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 20:49 ® rarach

Aksamith: Asi jsi si nevšiml, že splétané návazce jsou ujímané, proč tedy dále ujímat ještě několikrát vlasce? U krátkých a nefunkčních návazců typu Hends to chápu, ale jsou lepší. Na jezero používám splétaný 180 cm na větší řeku také, tedy na suchou mouchu. Potápivé mám dva )rychlý a pomalý) na řeku či mělčí stojáky, protože mne nebaví celý den tahat potápivku a výsledky mám s tím dobré. Na nynfu nepoužívám, pouze jako indikátor záběru rychlospojku. Takže dalším uzlováním si jenom připravuješ problém, čím víc svazování vlasce tím větší šance na ztátu ryby, navíc tak nějak popíráš funkci ujímaného splétaného.

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 20:10 ® Axamith
Axamith

Používám rychlospojku mezi šňůru a návazec. Návazec je splétaný,perfektně pružný a je zakončený mikrokroužkem. Na něj postupně navážu vlasce 0,16/0,14/0,1­2/0,10 pokud nymfuji nebo sterameruji a když chytám na sucho, tak tam ještě šoupnu 0,08 popř. 0,06/0,04. Někomu se bude zdát, že to moc slabé, ale bez problémů se na to dá chytat. Kamarád, se kterým muškařím má na vlas 0,06 pstruha 43 cm, já na ten samý lipana 39cm a mnohé další. Pokud to nerveš z vody jako kapra, tak je nádherný zážitek. Nikdy by mě nanapadlo používat 0,16 vlasec jako koncový. To možná použiji na revíru, kde se dají očekávat duháci okolo 50 cm, ale v mém případě není moc reálné. Určitě svoji roli hraje i splétaný návazec. Používám návazce od fy. Hends, popř doma dělané.

reagovat
foto/forum/2006/th-img748.jpg
Pondělí 7. srpna 2006 v 19:12 ® ZB reakce na …

www.povltavsky-muskar.com

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 v 17:22 ® mdx reakce na …
mdx

Jaká je adresa akademikovejch stránek?

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 ve 12:59 ® modrak
modrak

Něco málo o amortizéru v kombinaci s indikátorem záběru pro nymfaření je na akademikově webu v článku nymfa na gumě.

reagovat
Pondělí 7. srpna 2006 v 9:26 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

mdx: Včera to Ruda přines, tak během dne to naskenuji a vrazím do downloadu.

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 ve 22:22 ® Mirek reakce na …

Buko: posílal jsem Vám před časem osobku, ale žádná odezva. Teď jsem psal na Vámi uvedený mail, ale zpráva se vrátila nedoručená. Rád bych od Vás objednal vázací nit. Je to možné?

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 ve 20:23 ® Buko reakce na …

Šlehy: ten ujímaný návazec tam můžeš dát. Používal jsem ujímané návazce.Vrátil jsem se zpět na klasiku. Šńůra…tři ujímáné silony mikrokoruže.Tady jde o spojení šňůry s návazce.Plynulé rozložení hodu.Přenos akce na konec návazce…mušku. Klasicky používaná rychlospojka …láme se ti to ve spoji návazce se spojkou. Zvlášť suchánci ocení přesné položení mouchy. Tefím s tím kopretinu.

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 v 15:44 ® mdx reakce na …
mdx

Buko: Nevim jestli Ti mail došel,tak tady jsou moje maily-chodec565@seznam.cz chodec565@centrum.cz mdx@atlas.cz

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 v 15:33 ® mdx reakce na …
mdx

Buko:Díky,mail Ti pošlu.

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 ve 14:16 ® Buko reakce na …

MDX oprava maiba.fly@k2net.cz

reagovat
Neděle 6. srpna 2006 ve 14:15 ® Buko reakce na …

MDX: napiš na mail maiby-fly@k2net.cz adresu v pondšlí Ti to pošlu.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 23:12 ® mdx
mdx

BoBo-Falknow:Prosím,pro­sím smutně koukám:)

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 22:25 ® ZN reakce na …
ZN

šlehy: jo, přesně tak. Netvrdím, že je to ideální, ale je to pohodlné:-) Rozhodně lepší je navázat koncový forpas třeba ze dvou různých tlouštěk. A myslím, že BUKO to tak dělá. Mi se s tím nechce drbat.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 21:56 ® rarach

nenene hezky na kolena nebo nic nedovezu.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 21:40 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

mdx: O nic nepros, mimo toho, že doženu jednu z mnoha mezer, Ti to také naskenuji ;-)

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 21:35 ® rarach

Zítra to beru Bobovi jako studijní materiál, tak ho popros o scan, časopis již bohužel několik let nevychází, i když poslední čísla už žádná sláva, přesto bylo alespoň něco.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 21:11 ® mdx reakce na …
mdx

Přístup k časopisu nemám,nemoh by to někdo nascanovat a poslat mi to na maila nebo to uveřejnit zde?Předem díky všem.Jinak vydává se ještě Česko-Slovenský muškař a vazač?Jestli jo tak kde se dá sehnat?

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 21:08 ® rarach

Ano je to Bukovina, pokud máš přístup k časopisu Česko-Slovenský Muškař a Vazač, tak je to v čísle 7/2001 tudíž nic nového.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 20:58 ® Slehy reakce na …

ZN:Způsob instalace jsem osobně na CW viděl.I proč se to tam dává.Jen mi nějak uniklo pár drobností.Na suchou dávám ujímaný návazec,což u tohoto jaksi nejde.To rovnou dáváš na ten amortizér koncové vlasce s mouchama?

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 ve 20:53 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Tak jsem zase chytřejší, netušil jsem, že se tu objeví tyhle feederové metody :-)

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 v 19:54 ® ZN reakce na …
ZN

MADE IN BUKO. Máš to tam napsaný.

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 v 19:40 ® mdx reakce na …
mdx

BoBo-Falknow: Nemožný to neni,byl to duhák.V proudu na Vltavě a to při 17 ti kubíkách vody,což je docela dost.Jinak já taky nejsem žádnej profík,muškařim asi 4 roky, ztoho na řece 2 roky. ZN:Jak se splétá ten vlasec,nebo kde bych sehnal hotovej amortizér?

reagovat
Sobota 5. srpna 2006 v 18:07 ® ZN
ZN

amortizér běžně používám, vyborná věc. Vlepuji přímo do šňůry, na konci titanové očko, ke kterému navazuji koncový vlasec, většinou 12-ku. Od té doby, co ho používám, ryby moc netrhám. A to ryby docela slušné. Není ovšem z gumy, ale splétaný vlasec. MADE in BUKO.

reagovat
foto/forum/2006/th-img736.jpg
Sobota 5. srpna 2006 v 18:07 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Rád se poučím, jak jsem psal, jsem začátečník, ale utrhnout potočáka kolem 40 na 16 vlasci s prutem AFTMA 4 mi přijde skoro nemožné. Tenhle týden jsem na Ohři vyndal potočáka 40cm, neuvěřitelně vyžraného a moje 0,16 s prutem AFTMA 5/6 vydržela i zběsilý útěk přes brzdu do trav.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1