Vyhledávání
Mušk. naviják a voda
25.7.2006 | Robur | 5.684 zobrazení | 31 odpovědí
jsem samouk a muškařím jen na mimopstuhovce pro spestření a zatím jsem neměl důvod naviják namáčet. Včera mě ale oklnosti donutili prut opřít tak, že naviják šel pod vodu. Z konstrukce navijáku je patrné, že by to měl snést, ale zajímá mě,jaká je praxe, případně čeho se vyvarovat.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 30. července 2006 v 11:50 ® rarach
-
Aksamith: Pozor, nepleť zde zemědělný lid, psal jsem jen o tom, že použití slabého vlasce není o navijáku, mužeš ho mít promazaný jak chceš, ale zdolávat rybu na 0,04 přes naviják je asi blbost, že? Neříkám, že se nedá ryba na slabé vlasce zdolat a máš i pravdu, že na voleji, kde si má ryba čas mouchu prohlížet je použití slabého vlasce jistě nutností, přesto si myslím, že lipan 35 cm není žádný obr a zdolávat ho pak 10 minut je pro rybu smrtelné, stejně jako pro další ryby. Cudla: Máš samozřejmě pravdu, že jít sušit na podzim s 0,18 lipany je blbost, bohužel nebo spíš bohu dík se mnohdy ve stejných pasážich vyskytují americké pstragy a bývají to již ryby ve velmi dobré kondici a mnohdy už tím jak sebere vyvolá tak bouřlivou reakci u rybáře, že prostě ryba jede dále okována, což by mne vždy ranil pepa. Xycht: Rozhodně máš pravdu, ale vše chce přispůsobit revíru kde chytáš.
reagovat - Sobota 29. července 2006 v 16:01 ® Cudla
-
Axamith-máš pravdu,že jsem blázen říká dostlidí protože silnější vlasec než 0,18 při normálním chytání u mně na cívkách nenajdeš.Moucha je rybařina kde se ti to přímo nabízí,nedovedu si představit podzimní sušinu a mít tam lano.Povedlo se mi taky že jsem „vyhořel“,ale i to po uražení mušky lipanem ji získat zpět po pár hodech.
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 18:17 ® xycht reakce na …
-
Na sucho bych se vůbec asi nebál použít slabší vlasec…když chytam ze dna tak trošku jo
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 18:14 ® Axamith reakce na …
-
Rarach, Xycht : Na 0,04 nechytám každý den, Použiji ho pokud ryba sbírá na oleji a už jsem si ověřil, že stejnou mouchu na silnějším vlasci nevzala. Je to opravdu o velkým citu. Trochu se do toho opřeš při sušení a je to pryč. Na 0,04 mám lipana 35 cm, na 0,06 37, potočáky kolem 36. Asi největší nářez byl duhák 38 na 0,10, který jezdil asi 20 min. v úseku 150 metrů. Já jsem se na takový vlasce naučil hned od začátku a tak mi to připadalo přirozené. Až později jsem se dovídal, na jaký chytají ostatní. Já to nikomu nenutím, prostě na ně chytám a hotovo. Samozřejmě když to popadne „losos“, tak mu jenom zamávám, ale na revírech, kam chodím je to spíše vyjímka. Moje domácí revíry jsou spíše o rybách mezi 30 a 40 cm a to s tím vystačím. A že bych trhal nějak moc mouchy ? Ani ne, když nymfuju, tak často cítím, jak koncová moucha drncá o dno a když se zachytí, tak se to většinou i na takový vlas vyprostit. A když se uthne, tak neběžím domů s brekem. Dám jihou a chytám dál. Ale jak říká Rarach, toto téma je o navijácích, ne vlascích. P.S. používám stroft
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 17:50 ® xycht reakce na …
-
Taky myslim, na nymfu používam 0.18mm vyjímečně 0.16mm a kolikrát jsou ty záběry tak ostrý, že mít slabší návazec tak bych to urval…a když chytam u dna taky často uvíznu
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 17:45 ® xycht reakce na …
-
pupák: A proč?
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 16:35 ® rarach
-
Pánové brzděte jo, používání tenkých vlasců není o navijáku, to je o nahazování a prutu a lajně. Navíc používat na nynfu 0,10 samozřejmě lze, ale kolik toho utrhneš a to ani nemluvím kolik ryb ti asi odjede s mouchou v hubě na 0,04, nejsme na závodech. Používat takové vlasce při normálním rybolovu, kdy se snažím chytit co největší rybu mi zrovna nejvhodnejší nepřijde, pokud se tedy nevyžíváš v chytání ouklejí na velkou rybu ti to stejně je k ho..... ta ti to upálí. Na Ohři nejdu pod 0,18 (používám fluorocarbon) a stejně se mi už letos dvě torpéda odjeli 130 m a pak si šupajdili dál po upálení návazce jako by nic. Samozřejmě v kapse mám i 0,08, ale moc ho nepoužívám.
reagovat - Pátek 28. července 2006 v 15:39 ® Axamith reakce na …
-
Cudla : konečně je tu další magor, který chytá na tenký vlasce. Nymfuju na 0,10, suhá 0,08 a 0,06, v extrému 0,04, ale to opravdu divočina.
reagovat - Pátek 28. července 2006 ve 13:00 ® Cudla
-
Ona ta zelená příšera má docela dobrou brzdu kor když se ještě malinko upraví,místo filcu teflon ,pružinku a maká ukázkově,návazec 0,08 bez problémů používám na lipany.
reagovat - Čtvrtek 27. července 2006 v 17:59 ® iceman reakce na …
-
No jestli na to máš žaludek ho zbytečně máčet tak je to v poho :o))
reagovat - Čtvrtek 27. července 2006 v 17:30 ® pupak reakce na …
-
xycht – na MP vodach nesmis nikdy namocit reel zatimco na pstruhovkach to nevadi.
reagovat - Čtvrtek 27. července 2006 v 16:46 ® xycht
-
Takže když naviják namočim, je to v pohodě?
reagovat - Čtvrtek 27. července 2006 v 8:39 ® ZN
-
A´T si každý říká co chce, rozhodně to není zásobník na šňůru. Např. brzdu jsem už mnohokrát potřeboval.
reagovat - Čtvrtek 27. července 2006 v 8:35 ® Robur
-
Děkuji za odpovědi, myslím, že je to jasné. Paradoxní je to, že o namočení navijáku jsem nic nenašel v nějaké publikaci o muškaření. Ne, že bych nějak moc pátral,ale dvě jsem si prošel. Co se týče ůdržby, tak asi budu mazat vazelínou 1* do roka, pokud nezvítězí lenost.
reagovat - Středa 26. července 2006 ve 23:34 ® Krvinka reakce na …
-
Ja si taky myslel ze mus. navijak je jen zasobnik na snuru ale brzi jsem se presvedcil ze nalhavat si tohleto je blbost. Mel jsem mus. navijak Jaxon za 200 a brzi jsem se presvedcil ze tam neni ale vubec neni dobra brzda. Pri rozjedu sebe vetsi ryby jsem ji musel pomahat vymotavat snuru aby se neurvala. Ted jsem si koupil D.A.M a jsem plne spokojeny. Nejenze je mensi a lehci a taky je hezci
ale pri zaberu vetsi ryby ji muzu nechat jet a jen si krasne vychutnavat ten pocit jak ryba mizi v dali nez se trosku unavi. A citliva brzda je dost dobra vec. Ja mus. navijak neberu jen jako zasobnik na snuru ale jako dobreho pomocnika ke zdolani tech krasnych ryb
Tod muj nazor na mus. navijak
reagovat - Středa 26. července 2006 ve 23:24 ® rarach
-
Ať si každej říká co chce, je to můj styl života, budu si kupovat navijáky, pruty, oblečení a doplňky za desetitisíce, budu je máčet, lámat, děravět a až mne omrzí tak si koupím nové. Naviják je uspůsoben k namáčení nebo někdo suší lajnu než ji namotá na reel.
reagovat - Středa 26. července 2006 ve 23:11 ® Cudla
-
Aťsi každej říká co chce,dost lidí na to čumí jak tele na nový vrata,ale můj favorit je a bude ta zelená příšera koupená za totáče za 70kčs.vydrží máčení mráz všelijaký zacházení a je vděčnej když ho náhodou vyčistim.Trochu, jsem si ho upravil k obrazu svému namotal stovky kilometrů šnůry a pořád šlape.Naviják na mušáku je pouhý zásobník na šnůru a záleží na jedinci co mu vyhovuje,nebo co se líbí,hlavní je cit v rukách,výběr mouchy,vody a pak můžu oslnovat.Každej a´t si to přebere co se mu líbí.
reagovat - Středa 26. července 2006 ve 13:36 ® jiris
-
Namáčím a máčet budu, už jsem jeden drahej reel oddelal
reagovat)
- Středa 26. července 2006 ve 13:22 ® toulovec
-
máčím a nelámu si s tím hlavu. prostě někdy není vyhnutí. Až naviják umře, aspoň si budu moci udělat radost :o)))))))
reagovat - Středa 26. července 2006 ve 12:59 ® iceman
-
Nemáčím, nezdá se mě, že by to reelu nějak prospívalo. Podle mě se voda do vnitřností dostane a musí tam napáchat škodu, i když je tam vazelína.
reagovat - Středa 26. července 2006 v 8:10 ® Dědek
-
Kolečko máčím pořád, tomu se snad ani nedá vyhnout. Před koncem chytání sundám cívku a kompletně všechno ve vodě vymáchám ( pokud není jako hnůj
reagovat)a namotám šňůru přez papírový kapesník. Doma nechám kolečko vyschnout rozebraný, ať k tomu může vzduch ze všech stran.
- Úterý 25. července 2006 v 19:55 ® Axamith reakce na …
-
ZN : tak to mi mluvíš z duše. Muškařské navijáky jsou opravdu umělecké kousky. Patří spíš do vítríny a ne k vodě. Nad jedním takovým jsen slintal a už je na cestě. Jenže lodí to trvá přez velikou louži 6 týdnů, tak si musím chvíli ještě počkat. Jinak ale funkčně je to podle mého názoru opravdu zařízení určené hlavně na přepravu šňůry. Samozřejmě využívám brzdu, když se nějaký janek rozjede, ale abych zdolával rybu přímým navíjením na cívku, to jsem zatím nepotřeboval.
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 19:32 ® Krvinka reakce na …
-
jj vazelina na muskarsky navijak je pravdepodobne lepsi nebot je po naneseni pevna, neztika a nedrzi se na ni necistoty a nezmizi z navijaku a vydrzi dost dlouho. Nevim jaka vazelina je na normalni navijaky ale kdyz rozeberu normalni novy navijak a sahnu dovnitr tak vytahnu akorat spinave cerne prsty.
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 19:09 ® ZN
-
Axamith: mimo jiné, nesouhlasím s tvou větou
reagovat
"Muškařský naviják je přece hlavně přenašeč šňůry … " Jsou to mnohdy designově povedené kousky, chlouba každého muškaře. To, že jsou kvalitní je samo sebou - Úterý 25. července 2006 v 18:42 ® Axamith reakce na …
-
Pupak : Netvrdím, že uvedené navijáky a spousta jiných jsou šmejdy, protože nemají ložisko. Hodně záleží na použitém materiálu a hlavně na stylu používání navijáku. Pokud budu ložiskový naviják koupat v písku tak mi odejde dříve než obyčejné kolečko, které si budu hýčkat a po každé vycházce čistit. Ale měl jsem v rukách totálně vydřený naviják od písku a vidím svůj současný (Okuma asi za 2000,–), ke kterému se chovám více než macešsky a který je každou chvíli ve vodě. Čistím ho pouze na konci sezóny. A když se podíváme na současné moderní navijáky, tak jsou s ložiskem a většinou diskovou brzdou. Na druhé straně, když bude precizně provedený naviják pouze s bronzovým pouzdrem a bude dobže zabezpečen proti průniku nečistot, tak čert vem ložisko. Muškařský naviják je přece hlavně přenašeč šňůry nikdy nebude namáhaný otačkami jako smykací.
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 18:25 ® ZN
-
Robur: nemažu, máčím
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 18:22 ® Robur
-
dnes už jsem to koupal bez výčitek, to namočení šňůry na úvod, to mě jao inovace potěšilo, jinak tedy budu sem tam mazat a bude vše OK,ještě podotázka: Muškařksá vazelína je nějaká lepší… ?nebo stačí obyč
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 17:05 ® pupak reakce na …
-
Axamith – sorrac, ale chces mi rict, ze Orvis CFO, BBS, Hardy Marquis, Lightweight, Bougle a spousta dalsich nejsou kvalitni reely protoze nemaji loziska ????
reagovat - Úterý 25. července 2006 v 15:58 ® Axamith
-
Přesně jak píše Krvinka. Otvory, které jsou v těle navijáku a cívky jsou mino odlehčení také pro snadný odtok vody. Hlavně pozor na ten písek. Kdysi za mnou přišel kamarád, abych se mu podíval na přidřený naviják. Bronzová hřídel a vedení v cívce totálně vydřený od písku. Opravit to šlo, ale za cenu výměny hřídelky a zeslabení stěny v cívce. Později, když jsem si kupoval nový naviják jsem byl rozhodnutý, že pouze s ložiskem. V některých prodejnách se divili, na co ložisko u muškařského navijáku. Ale u kvalitních navijáků je ložisko standartem.
reagovat - Úterý 25. července 2006 ve 14:18 ® Krvinka
-
Ja namacim navijak a vlastne cely prut do vody porad. A zatim zadny problem jen je dobre si koupit vazelinu na mus. navijaky a pak ho sem tam promazat. Ale davej si pozor kdyz budes mocit navijak a nebo ho pokladat aby sis ho nedal do pisku nebo nekde kde je padrt kaminku nebo jak se ti to dostane do navijaku tak se toho pak blbe zbavuje musi se poradne proplachnout vodou
reagovat