Vyhledávání
Povodně
30.6.2006 | Sander | 2.534 zobrazení | 17 odpovědí
Když se tak zamyslím nad tím, jak každou chvíli a po každém větším dešti stoupají naše řeky až na 3 stupeň, přijde mi to už nějaké divné, Nejsem velký pamětník, ale toto se před dvanácti lety tak často neopakovalo. Vím, že tento server navštěvují rybáři, takže by se dalo říci „laikové“, ale napadá Vás nějaká příčina, která by toto způsobovala? Mám namysli třeba napřímení toků, méně lesů a tímpádem i horší terén k zadržování vody (polnosti) a v neposlední řadě i účinky globálního oteplování (?).
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 2. července 2006 v 17:05 ® xycht reakce na …
-
Je to byznys, jde o penízky
reagovat - Neděle 2. července 2006 ve 13:04 ® svaca
-
pak podle me treba prehrady neslouzi k zastaveni zaplav mozna mensich ale pokud ma byt povoden vetsi tak o to hur!napr.takova hloupost kdyby se protrhl orlik tak je v praglu 2 m vody coz by bylo zajimavy
reagovat - Neděle 2. července 2006 ve 13:01 ® svaca
-
Pričina je v tom ze reky driv meli podstatne vic meander(ohyb na toku reky a tzv.slepe rameno)to vodu zadrzovalo a tolik se nevilejvala z brehu!ted se toky prokopavaj prirodni meandry mizi a vysusujou se!a pak je to jeste podle me z toho ze v poslednich dope bylo tech povodni moc a koryta jsou takovy vselijaky to je muj nazor!kazdopadne to urcite normalni neni!obrazek slepeho ramena v meandre na luznici driv techto mist bylo mnohem vic
reagovat - Neděle 2. července 2006 v 11:07 ® regulus reakce na …
-
XYCHT – nevím sice konkrétně jakou činnost provádí povodí Vltavy, ale dovedu si to docela přesně představit, je to asi v celý republice stejný. Řeka neposlouchá – vybetonovat, protipovodňový hráze. Když je to hotový najednou se objeví 3× větší problém o pár km dál. Řeka neposlouchá – vybetonovat, protipovodňový .......... a tak furt dokola. Někdy mě připadá, že ti lidi co to vymýšlí o tom nemají ani páru. Pak vznikne něco takovýho, co tento tejden na Volyňce a Dyji, pokud by byly koryta v přírodním stavu, tak se to rozleje do polí a do lesů a postupně to odteče, jenže po úpravách ne. Hrčí to těma upravovanejma korytama několik desítek kilometrů, cestou se přibalí přítoky s relativně menším vzedmutím a průser je na světě. Buď to narazí na přehradu nebo se to někde rozlije 10× víc.
reagovat - Neděle 2. července 2006 v 11:02 ® Shrek reakce na …
-
No až budou vypouštět Lipno,tak mi někdo zavolejte,chci být u toho.Jsem zvědavej na ty ryby..........
reagovat - Neděle 2. července 2006 v 9:24 ® BigMike reakce na …
-
Takže nám vypustí Lipno (stejně tam už velcí candáti nejsou) a zakáží sbírat žížaly
reagovat)
- Neděle 2. července 2006 v 9:23 ® BigMike reakce na …
- reagovat
- Neděle 2. července 2006 v 9:22 ® BigMike reakce na …
- reagovat
- Neděle 2. července 2006 v 9:22 ® BigMike reakce na …
- reagovat
- Neděle 2. července 2006 v 9:21 ® BigMike reakce na …
- reagovat
- Neděle 2. července 2006 v 9:20 ® BigMike reakce na …
- reagovat
- Neděle 2. července 2006 v 9:13 ® BigMike reakce na …
-
A vůbec se stabilně nečistí koryta řek, neodtěžuje písek, kterého třeba v Nežárce a Lužnici za poslední roky přibylo šíleně!!! Taď jsem nafotil článek, jak to stáhnu, dám to sem.
reagovat - Neděle 2. července 2006 v 0:29 ® xycht
-
Jednoznačně nesou vinu podniky typu Povodí Vltavy apod., které soustavnou činností, kdy narovnávají koryta řek, způsobují záplavy v dolních tocích. Z horních toků řek voda rychle odteče a to je hlavní průser…Navíc k tomu ještě změny klimatu a jsme v prdeli…
reagovat - Sobota 1. července 2006 ve 23:56 ® BigMike reakce na …
-
Hoši, příroda se zařídí po svém, to jem my si myslíme, že tu musíme být věčně.-) Dyť jsme ta největší přítěž, tak si myslím, že když člověčenstvo nebude a asi to nebude zas tak dlouho trvat, vše se pak zase znormalizuje
reagovatBude doba ledová, pak zas za nějaký ten čásek doba pouští a tak dál. Jen my tu asi holt nebudeme
Po nás potopa, nebo kdo to napsal
- Sobota 1. července 2006 v 11:05 ® Sander
-
regulus > tam to muselo bejt krtutý!! Ano, byl jsem to já, kdo byl svědkem té „vlny“ na Volyňce. Viděl jsem to podruhé v životě, ale nyní poprvé v takové síle. Předloni jsem jel po bouřce na ryby a cestou jsem musel přejít jez. Sotva jsem ho přešel, uslyšel jsem dunění – z ničeho nic začla přes jez přepadávat kalná voda plná klacků, výjimnkou nebyly i celé stromy… Být v tu chvíli na tom jezu, asi bych měl co dělat se odsud dostat – jez je dlouhý asi 150m. Ale ten minulý týden to bylo mnohem horší. Rychlost stuopání stejná – vidíš doslova vlnu, která je asi jen 25cm vysoká, ale voda za ní stoupá ukrutnou rychlostí. Určitě jsi jako malej dělal na potůčku hráze – je to ten samý efekt, jako když ji protrhneš! Je to úchvatný pohled, jak ryby sbírají v čisté malé vodě a přitom už 50m nad nimi je voda o 70cm vyšší, kalná a plná bordelu. Lituji toho, že jsem neměl po ruce foťák – i když, jak to tak vypadá, může se to každou chvíli opakovat. Jakoby nám příroda opravdu ukazovala, kdo je tady pánem a současně vracela to, co jsme jí každý svým dílem udělali. Těžko se můžeme bavit o nějaké změně klimatu – o globálním oteplování atd. To je asi otázkou několika stovek let, kdy bude zřetelně vidět její účinek. Nicméně, včera jsem se chtěl podívat na teletext čt2 na předpověď počasí, a zrovna probíhal nějaký dokument o tom, jak to zde asi bude vypadat za tisíce až miliony let – docela zajímavé. Ještě že se nás to netýká, asi Zemi nečeká nic dobrého. Ale udělali jsme si to sami…
reagovat - Sobota 1. července 2006 v 0:37 ® regulus
-
SANDER – no já su o víc jak 20 let starší než ty, ale to co příroda vyrábí letos je asi opravdu unikát. Je fakt, že dříve nebyla taková informovanost, nebyl Internet a nemohl ses podívat na grafy průtoků řek, takže jsou to jen moje doměnky, ale aby byly takový strašný výkyvy v hladině a průtocích řek je víc než podivný. Minulej tejden to bylo v JČ na tuším Volyňce, mám dojem, že zrovna ty ses o tom bavil s CePem, skoro jsem nevěřil a dneska třeba Dyje v Podhradí viz. obr. vem si, že šla během několika hodin nahoru o 4 m, to je teda nářez. Přitom třeba v Brně nijak zvlášť nepršelo. Pokud se ptáš po příčině, tak můžu opravdu jen spekulovat. Určitě hraje roli napřímení toků i méně lesů. S tím globálním oteplováním, je to trochu vachrlatá otázka. I lidé kteří se tím zabývají mají celkem rozdílný názory. Faktem je to, že v dobách když jsem byl malej kluk a pak už o trochu větší byly letní teploty přes 30st. velice ojedinělý, běžná teplota v létě byla cca 25–26st., ale vím ze zkušenosti, že postupem času jsou informace zkreslené, prostě si takový ptákoviny dobře nepamatujěš. Do mých cca 10 let byl v Brně v zimě běžně sníh, pak něco víc jak 25 let prakticky nebyl a teď už zase poslední roky je. Nevím jestli je to globální oteplování nebo nějaký více či méně běžný přírodní cykly, větru dešti ale asi neporučíme. Možná se příroda rozhodla ukázat nám kdo je tady pánem nebo je to jen nějakej běžnej cyklus, akorát si to nikdo z žijících lidí už nepamatuje.
reagovat - Pátek 30. června 2006 ve 22:33 ® Lukas
-
hlavne pole!ujizdi je traktorama a pak nic nevsaknou.
reagovat