Chytej.cz

Focení za šera necteno

26.6.2006 | Sander | 8.875 zobrazení | 61 odpovědí

Mohu se zeptat, jak fotíte za šera? Zda sebou na ryby nosíte stativ, nebo máte jiné finty, jak foťák udržet v „polních“ podmínkách v klidu? Upozorňuji, že mi jde o focení bez blesku a na malé vzdálenosti – dám sem jeden názorný příklad – tlouště foceného asi v 22:00, jak zamezit takovému rozmazání když jsem sám a v přírodě? Díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 28. června 2006 v 11:00 ® Sander
Sander

Myslím, že mám zrovna tu 8ku, tak tam by to mělo jít taky, uvidim, moc s tím ještě neumím.

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:57 ® Sander
Sander

regulus > jak píše lordprotektor – Zoner je česky. Rád bych ten tvůj program stáhl, ale vzhledem k tomu, že anglicky neumím ani fň, by to asi nemělo moc smysl.

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:51 ® LordProtektor reakce na …

zoner je moc dobry.hlavne nova 8-ka.pro zacatecnika to uplne staci navic je cesky coz je velika vyhoda.zadne slozite nastavovani.

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:51 ® regulus reakce na …
regulus

SANDER – nemám páru a každýmu vyhovuje něco jinýho, vyzkoušej a uvidíš. Já ten ZONER nemám, tak to nemohu posoudit.

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:41 ® Sander
Sander

regulus > myslíš že je to lepší než ten Zoner Photo Studium?

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:38 ® regulus reakce na …
regulus

SANDER – pro úpravu fotek používám toto, připadá mi to celkem slušný, ale je engliš, tak se s tím musíš poprat.

www.stahuj.cz

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:33 ® Sander
Sander

regulus > ne ne, to bylo na mě, páč já psal že bych ji pích do země :-) Jinak – díky moc za rady, na tom pc to nějak zkusím a ten stativ také nějak seženu, je to potřeba.

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:32 ® regulus reakce na …
regulus

HaDe, jestli to s tou tyčou bylo na mě, tak já vím… -:))))

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:24 ® LordProtektor reakce na …

jo ale k tomu musis mit uzpusobeny fotak.musis mit na nem vystup pro samospust a to byva u vyssich rad a nebo u zrcadlovek.takze bude lepsi kdyz si v menu nastavis zpozdeni.byve vetsinou 5–10s

reagovat
Středa 28. června 2006 v 10:14 ® HaD reakce na …
HaD

ta tyč se nezabodává – slouží jako opora

reagovat
Středa 28. června 2006 v 1:15 ® regulus reakce na …
regulus

Sander – řeknu ti to takhle. Jsu dost dlohou dobu amatérskej fotograf, pokud to o sobě vůbec můžu tvrdit. Mám velkej problém s compaktem (mám 3Mpx Canon), ta mrcha si dělá co chce, samozřejmě v úvozovkách, prostě jsem se s tím blbým automatem nenaučil pořádně fotit. Zrcadlovka je zrcadlovka a digitální zrcadlovka je trochu velkej peníz a hlavně mám celkem slušný vybavení na kinofilm a klasickou zrcadlovku za nemalý peníze, ale je to naprosto nekompatibilní s jakýmkoliv digitálem, takže ty peníze jsou jaksi vniveč, nemluvě o tom, že je to za slušnou cenu vzhledem k pořizovací neprodejný. Ale to je moje smůla.

Tím o tom monopodu jsem nechtěl říct, že je úplně na nic, ale na tvoje potřeby je na nic. Je to jak napsal lordprotektor, hlavně pro sportovní fotografy s teleobjektivem, tam je jeho využití maximální, při dlouhé expozici (čas delší jak 1/30s) to asi neudržíš, ale to ani tak nezáleží na tom jakej seš profík, ale jak se ti klepou ruce, je to tězce individuální. Co se týče toho jak si psal ASA (ne ISA) – citlivosti filmu v klasické fotografii, (v digitální je to asi simulce citlivosti senzoru) týče, tak to je věc, která má dost velkej vliv, jak už tady ostatní psali, najdeš to v nastavení foťáku a je to fakt co typ foťáku to jinak, záleží to dost na použitým typu senzoru a asi optimální nebo universální je 100 nebo 200 ASA, je to prostě takovej střed, odpovídá to 21 nebo 24st. DIN na klasickým filmu (používá se obojí značení). Ten malej stativ určitě existuje, pokud to ve Strakonicích neseženeš, tak to zkus na Internetu.

reagovat
Úterý 27. června 2006 ve 21:39 ® CeP reakce na …
CeP

jeste radeji bych pouzil samospoust. eliminujes tim i jen malicky zachvev stiskem spouste. co myslite?

reagovat
Úterý 27. června 2006 ve 21:26 ® Sander
Sander

Díky za rady. Budu si asi muset dopodrobna přečíst nějaký návod na program k úpravě fotek – mám tu nějaký ten Zoner PS, a na nějaké „ISO“ jsem tam ještě nenarazil. Ale to se časem poddá.

lordprotektor > mít auto a jezdit na místa, kam nemusím chodit daleko pěšky, byl by i velký stativ perfektní. Ale hnát se na kole s báglem, ze kterého ještě 30cm čouhá stativ, asi není to pravé ořechové. Proč myslíš, že ta tyč není vhodná? Píchnu ji do země, nastavím rybu a zmáčknu spušť – nebo tu tyč mohu v „tušení“ většího úlovku mít již předem ustavenou, klidně i s foťákem. Nevím, ale ze všech zde uvedených variant mi to přijde z praktického hlediska jako nejlepší řešení, nevím…

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 16:26 ® LordProtektor reakce na …

to mas pravdu vetsina digi kompaktu u isa 400 uz skarede sumi.da se to pouzit u malych fotek a nebo maji mizsi sum kompakty s vetsim cipem.zalezi hodne na fotaku

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 15:37 ® HaD reakce na …
HaD

lordprotektor: to iso bych vyzkoušel vyšší, záleží na foťáku, chce to vyzkoušet, kde začne být toho šumu příliš. Jo a to přiflešnutí s podexpozicí jsem měl na mysli také, jen jsem nenapsal hodnoty – souhlas

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 15:23 ® Shrek reakce na …
Shrek

® Sander, reakce na …
BoBo-Falknow > v ruce tisknu Acer Digital Camera 6.2 MPix

Tímto dokládám,že to Sander již napsal.

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 15:16 ® LordProtektor reakce na …

no je tu nekolik moznosti. 1.Pouziti stativu.tim budes moct fotit o neco delsi casy ale nedoporucuji protoze ryba se furt mele a fotky treba na 1/5 nebudou pekne a budou rozmazane. 2.psali jste tady o monopodu-ten je dobry ale ne na takove foceni.slouzi spis pokud se fotograf pohybuje vyuzivaji toho fotografove prirody a nebo sportu.-takze NE 3.Trochu se naucit pohrat si s fotakem a PC editorem-v fotaku muzes nastavit vyssi ISO-(je to neco podobneho jako u filmy zvisis tim cilivost ale naroste ti sum ktery muze v hranicni hodnote vypadat vemi nepekne) 4.Ja doporucuji tohle jak psali kluci nejaky mensi stativ neco takoveho www.fotoaparat.cz mozna kede najdes levnejsi a nastaveni fotaku-dal bych si korekci blesku podle toho jake je sero –0,3 –0,7 musis si to vyzkouset.zaroven bych si pohlal s ISO-kolem 200 fotli bych se spozdenim.tak se si to namacknes a odstoupis je to lepsi predejdes tak rozhybani stativu Bylo by moc dobre kdybys napsal co mas za fotak aby ti mohl clovek lepe pomoct.

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 11:16 ® Sander
Sander

HaD > to by bylo ono. Sehnat nějaký o kterém píšeš, byl bych úplně spokojen :-/ Zkusím ho sehnat ve Strakách, ale pochybuji, že ho zde budou mít. Je to tu fakt p.del světa.

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 10:52 ® HaD
HaD

Ten bodák docela pomůže. Pokud vím, tak se prodávají i menší stativy přímo na digitály, které jsou dlouhé ve složeném stavu do 25 cm a dají se dát „do kapsy“. Tak snad jedině něco takového.

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 0:57 ® regulus reakce na …
regulus

CePino, ten monopod je k ničemu, jsou to vyhozený prachy a ten tripod co je na obrázku je velkej krám. Beru to tak, že Sander nechce tahat nic těžkýho. Stačijou rybářský krámy, ne?

BTW ten druhej bych si nekoupil ani na normální focení, leda tak do ateliéru, kdybych byl fotograf.

reagovat
Úterý 27. června 2006 v 0:19 ® CeP reakce na …
CeP

nebo Vanguard MK-1 stativ série MK Kód: 182396 Složený 52cm, vytažený 132cm, 3 sekce, tloušťka 20mm, 2-směrná hlava. Cena: 595,00Kč

reagovat
foto/forum/2006/th-img646.jpg
Úterý 27. června 2006 v 0:17 ® CeP reakce na …
CeP

co treba Vanguard MP-2 monopod Kód: 182415 Složený 47,5cm, vytažený 143cm, 4 sekce, kulová hlava,. Cena: 476,00Kč www.fotacek.cz

reagovat
foto/forum/2006/th-img645.jpg
Pondělí 26. června 2006 ve 23:44 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Sander: Můj příspěvek byl určen hlavně pro Alivia, mysleljsem, že to je na první pohled jasné ;-)

reagovat
Pondělí 26. června 2006 ve 22:05 ® Sander
Sander

Regulus > bohužel, nic takového jsem tam nenašel. Ale důležité je, že to existuje, zkusim to nějak sehnat, byla by to perfektní věc. Díky

reagovat
Pondělí 26. června 2006 ve 21:36 ® regulus reakce na …
regulus

SAMDER – mrkni sem www.kasa.cz viděl jsem něco podobnýho kdysi od HAMY, byl to malej teleskopickej stativek, složený to mělo sotva tak 20 cm a když se tomu vytáhly nožičky, tak to mělo asi půl metra. Bylo to malý lehký. Třeba by tě ani neštvalo to nosit na ryby.

reagovat
Pondělí 26. června 2006 ve 21:18 ® Sander
Sander

BoBo-Falknow > v ruce tisknu Acer Digital Camera 6.2 MPix – takže celkem obyč digitál. Ale na tom asi moc nezáleží. Moc si nedovedu představit opírat ho o strom, zábradlí, atd, protože jen jediný případ ze sta by mi mohl takto pomoci. Takže bude asi nejlepší s sebou tahat v batohu stativ? No nevím, přijde mi to docela nepraktické, nehledě na to, že ne zcela každou vycházku foťák vůbec vytahnu.

HaD > ona je ryba vlastně také „statická věc“, konkrétně tloušti vydrží minutu bez hnutí bezproblémů. Jen to klepání ruky… Moc to na tom počítači upravovat neumím a nový foťák si kvůli pár večerním fotkám zrovna pořizovat nebudu :-) Ale neexistuje něco jako teleskopická vidlička se stejným závitem jako na foťáku? To by nemuseko bejt špatný, jen by to asi muselo nahoře obsahovat kloub, abych mohl fotit kolmo dolů, či mírně zešikma. Blesk bych použil jen v opravdové tmě, protože ta ryba se tak blbě leskne – no, není to moc pěkný

reagovat
Pondělí 26. června 2006 ve 20:27 ® regulus
regulus

No ve 22 hodin toho bez stativu nebo bez blesku moc nevyfotíš, je to jak říká HaD a Bobo, já si při takovejch fotkách na „dlouhej“ čas pomáhám tím, že foťák o něco opřu (strom, zábradlí, cokoliv pevnýho), pokud to jde, eliminuju tak klepání vanilek. Konkrétní pomůcka na rybách může být zapíchnutá vidlička, trojnožka apod.

reagovat
Pondělí 26. června 2006 v 19:34 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Tady je řeč o focení, nevím co Ty pevně tiskneš večer v ruce :-)) ) Ale vážně, když je šero, tak tak pevnou ruku nemá nikdo. Profík udrží bez rozmazání tak 1/30s, amatér tak 1/60s.

reagovat
Pondělí 26. června 2006 v 15:34 ® HaD reakce na …
HaD

šero jako takové vliv nemá, ale má vliv na délku expozice, tzn. že je delší čas. A během delšího času se „stihne“ projevit třes ruky, ryba se pohne apod. U statických věcí je řešením použití stativu, kdy nevadí otevřená závěrka klidně desítky vteřin. Pak lze téměř potmě vyfotit ledacos s efektem jako kdyby to bylo za světla. U ryby, která se může pohnout je to problém. Řešením je blesk, který ovšech nechceš. Co může pomoci je dobrý objektiv s velkou světelností nebo snímek trochu podexponovat a až v počítači upravit a nastavení větší hodnoty ISO a nebo kombinace těchto tří věcí. Ideální fotka (technicky) by měla vznikat při použití stativu, foťáku s dobrým objektivem, lehká podexpozice (-0,3 až –2,0 EV), dlouhý čas a přisvícení bleskem.

reagovat
Pondělí 26. června 2006 v 15:17 ® Shrek
Shrek

myslím si,že šero nemá vliv na ostrost fotky.Ostrost bych řešil pevným a klidným stiskem ruky,nebo foťákem se stabilizátorem obrazu.

reagovat