Chytej.cz

Focení za šera necteno

26.6.2006 | Sander | 8.851 zobrazení | 61 odpovědí

Mohu se zeptat, jak fotíte za šera? Zda sebou na ryby nosíte stativ, nebo máte jiné finty, jak foťák udržet v „polních“ podmínkách v klidu? Upozorňuji, že mi jde o focení bez blesku a na malé vzdálenosti – dám sem jeden názorný příklad – tlouště foceného asi v 22:00, jak zamezit takovému rozmazání když jsem sám a v přírodě? Díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   3 2 1
Pondělí 7. června 2010 v 15:48 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

osprey> Jo, už jsem to našel. :-)

reagovat
Pondělí 7. června 2010 v 11:31 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> jo tak, líp bych to nenapsal, díky :-)

reagovat
Pondělí 7. června 2010 v 11:24 ® osprey reakce na …
osprey

Jak.novi> Jestli myslíš ten nesmírně flexibilní stativ s pokroucenýma nožičkama, tak to je Gorilapod (Gorillapod). Pořád se prodává, prožeň to slovo vyhledávačem. Nevím už přesně, jak se to píše, ale to ty už dořešíš, bo jsi bystrý a inteligentní jedinec:-))

reagovat
Pondělí 7. června 2010 v 0:38 ® Libor reakce na …
Libor

Jak.novi> nevím co myslíš?

reagovat
Neděle 6. června 2010 ve 23:55 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

Libor> Kdes to kooupil, nebo alespoň, jak se to jmenuje?

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 21:18 ® Libor reakce na …
Libor

dangerous fishing > jojo, dík za rady

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:48 ® dangerous fishing reakce na …
dangerous fishing

ale jinak stativ pomohl zatim nejvic

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:47 ® dangerous fishing reakce na …
dangerous fishing

za sera se foti pmerne spatne nesmite dat velkou citlivost svetla aby jste nemeli fotku zrnitou a pokud jeste fotite bez blesku tak tim hur ale da se to. zalezi na tom co a odkud fotite vzdycky se najde neco o co se muzete oprit ale jestli muzu doporucit radsi pouzijte ten blesk nez zbytecne dlouhou zaverku ktera na te fotce opravdu dela divy mam Olympus E-410 s tim se foti bozsky ale s tmou mam taky casto problemy ale ten blesk mi pomaha hodne pokud je ale neco od ceho se muze blesk odrazit napr. rybů sliz tak to bud nastavit zaverku na pul az jednu sekundu a svitte na focený objekt baterkou pokud to nebude hezke tak uz jedine fotit s bleskem z takoveho uhlu kde se to blistit nebude. Kdyz fotim v noci vzdycky je lepsi mit u sebe tu baterku. No a jeste zalezi hodne na fotaku. Hlavne kdyz budete davat velkou citlivost tak pozor na SUM takze budete muset nastavit odstraneni sumu pokud vam to fotak dovoli. PS. Radsi fotte vë dne.

reagovat
foto/forum/2009/th-img7538.jpg
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:34 ® Michal/
Michal/

Alf< To je dobrá záležitost.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:25 ® sus1 reakce na …

Libor: :-)) ))jo.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:25 ® Alf
Alf

Já nosím ve vestě tenhle mini stativ Hama. Je to silně amatérská záležitost :-) , když na to dám větší foták, tak není moc stabilní, ale svůj účel splňuje.

reagovat
foto/forum/2009/th-img7531.jpg
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:21 ® Libor reakce na …
Libor

sus1 > nebo naopak :-)

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 ve 20:17 ® sus1 reakce na …

Libor:Nesmíš před focením chlastat??! pak stativ nepotřebuješ.:-)) )

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:58 ® Libor reakce na …
Libor

Sander > jasně, ale i sebelepší krabička někdy stativ prostě potřebuje :-) , jinka jestli to tvuj fotak dovoluje, kup spoušť na kabelu. Se samospouští se taky občas trápím a nevýhoda je že odpálí zrovna kdy to není nejlepší. (ryba se pohne nebo posune atd.) zdar

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:50 ® Sander
Sander

Libor > a především, tuto otázku jsem založil v roce 2006, dnes už fotím krabičkou o něco lepší, která mi v dosti situacích díky své technice pomůže.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:48 ® Sander
Sander

Libor > mám malý teleskopický stativ, fotím samospouští. Rozměry ve složeném stavu zanedbatelné, asi jako větší propiska. Ale neřeší to otázku focení ryb třeba z metrové výšky. Takový stativ s sebou k vodě opravdu nosit nehodlám a používám tedy blesk.

reagovat
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:03 ® Libor reakce na …
Libor
reagovat
foto/forum/2009/th-img7527.jpg
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:02 ® Libor reakce na …
Libor

ještě foto

reagovat
foto/forum/2009/th-img7526.jpg
Čtvrtek 12. února 2009 v 19:00 ® Libor
Libor

Sander > V létě jsem koupil toto, dá se to postavit na kámen, omotat okolo větvě atd. Jak nakonec řešíš tuhle otázku ty? Taháš stativ?

reagovat
Čtvrtek 29. června 2006 ve 21:17 ® Pep@ reakce na …

I to mně napadlo. Kdo používá rodpody a má místo na víc prutů. To by šlo pořešit. U Škody ve Vodičkovce koupíš nějaký starý stativ za pár kaček a použiješ z něj co je třeba. Já večer používám ty fazole a drží mi v tom foťák dobře. Je to asi tím, že mám profi zrcadlo od kanonu a to je kostrbatější než kompakty. Kdyby někdo chtěl laborovat s tou myšlenkou kombinace kusu stativu se stojanem na prutz, mohu zdarma poskytnout hlavu z Velbonu.

reagovat
Čtvrtek 29. června 2006 v 10:30 ® breca

Sander – pokud fotíš dlouhé časy a je prostor pro to, abys měl kam foťák položit či postavit, je ideální využít samospoušť. Dá se tím eliminovat třes stařeckých rukou či třes z předchozího adrenalinového zážitku. Možným řešením by bylo si udělat redukci na vidličku z anglického závitu, aby toho nebylo moc potřeba.

reagovat
Čtvrtek 29. června 2006 v 10:09 @ Hlinyr

Světelně a kompozičně je snímek dobrý. Jen roztřesený, a to se bez stativu vylepšit nedá. Další řešení by bylo zvýšit citlivost, ale to je na úkor kvality – zrnitost, šumy, degradace barev – řešením by mohlo být převod na BW. Nebo použít blesk, ale dát před výbojku nějaký pauzák nebo světlo odrazit od nějaké bílé desky.

reagovat
Čtvrtek 29. června 2006 v 8:22 ® Sander
Sander

HaD > aha, takže v podstatě to samé, jako když ho položím na batoh – což běžně dělám. Ale jak chápu, tak to bohužel nevyřeší focení kolmo dolů, to bude spíše na ostré „krajinky“ :-) Nebo na focení se s rybou – což by, pravda, nemuselo být špatné, dikec.

reagovat
Čtvrtek 29. června 2006 v 1:40 ® HaD reakce na …
HaD

Sander: ftip pytlíku bude v tom, že fazole nic neváží, dobře to bude skladné a foťák do toho jakoby zamáčkneš, takže bude držet nastavený směr, což je na pevné podložce komplikované (různé podkládání předměny, nestabilita atd.)

reagovat
Středa 28. června 2006 ve 21:23 ® Sander
Sander

CeP > no to je jasný, že od tebe néé, ani netušíš, kolik mě ta verze stála tisícovek a hodin telefonátů při objednávání, uff :-)) ))

Pepa > opravdu nevím, jak s tím pytlíkem zacházíš, fakt nevím. To má být něco jako podložka? Ale hmotnostně mi v tom batohu už bude lépe „sedět“ menší stativ, jen bych potřeboval vždy dopředu vědět, zda ten foťák zrovna použiji či nikoliv, abych ho zbytečně netahal. Ale to je bohužel nemožné :-)

reagovat
Středa 28. června 2006 ve 20:42 ® LordProtektor reakce na …

jj promin spletl jsem si to s kabelovou spousti.ta se da pripojit pouze u lepsich a drazsich fotoaparatu.

reagovat
Středa 28. června 2006 ve 20:31 ® HaD reakce na …
HaD

Pep@: good idea!!!

reagovat
Středa 28. června 2006 ve 20:07 ® Pep@

Já používám obecně na focení v přírodě místu stativu plátěnej pytlík s fazolema. Foťák dobře drží a samospoušť zařídí vše ostatní.Neni to z mojí hlavy. To je osvědčená praxe profíků, fotících volnou přírodu a nechce se jim tahat stativ

reagovat
Středa 28. června 2006 v 19:26 ® CeP
CeP

lordprotektor> samospoust = zpozdeni. fotak exponuje sam bez vnejsiho vlivu. jakekoliv prodlouzeni skrzeva nejaky slahouny nepovazuju za SAMOspoust protoze nedas-li impuls, nemas snimek. alespon takhle tomu rozumim ja.

Sander> mas samozrejme ZPS 8… ale ssst, ode mne ne-e…

regulus> i co by se pral s english. ja mu poradim a on si stahne cestinu : cestiny.idnes.cz ;-) ))

reagovat
Středa 28. června 2006 v 11:03 ® regulus
regulus

SANDER – no já se s tou angličtinou taky peru, učil jsem se Rusky, ale naštěstí jsem se při práci s PC něco malilinko naučil a mám slovník, ale jak říkáš, česky je česky.

reagovat
novější starší
Stránky:   3 2 1