Vyhledávání
Potápíte se pro uváznuté nástrahy a riskujete tak svůj život?
21.6.2006 | HaD | 4.749 zobrazení | 32 odpovědí
Nevím, jestli jste slyšeli o tom, co se stalo 19.6.2006. Prý o tom psali i v Blesku. Dnes mi volal TR a vyprávěl o tragédii, která se stala na Dyji právě 19.6.2006. Rybář, kterého jsem znal a byl kamarádem několika mých kamarádů při lovu přívlačí uvázl woblerem v řece a rozhodl se jej vyprostit tak, že se pro něj potápěl. Bohužel se mu to stalo osudné, zamotal se do utrhaných šňůr a vlasců a utopil se. Bylo mu 25 let, byl ženatý a měl dvě děti. Znám více rybářů, kteří se pro nástrahy běžně potápí. Já to nikdy nepraktikoval – mám z toho takovou lehkou fobii. Co vy? Potápíte se pro nástrahy i do hloubky a riskujete tak svůj život?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 24. června 2006 v 16:25 ® spinningman
-
tento neštastný příběh mě volal kamoš zrovna když jsem si brodil pro woblera.stál po pás ve vodě a poslouchal příběh.ta jsem radši vybrodil abych měl vodu nad kolena:).jinak pro woblery jsem se ještě nepotopil,ale někdy mám sto chutí se potopit,hlavně když jsem ten ten den koupil nebo je můj oblíbec.ale většinou to dopadne tak že pokud je voda asi do 130cm hloubky tak si zajdu s neoprenama,ale na hlubší trhám.proto si chci koupit pletenku abych zohl háčky a jeto.protože kam si zajdu tam jsou většinou šutry a z nich to vytáhnu hned,ale na hlubší vodě jsou potopená dřeva.
reagovat - Sobota 24. června 2006 v 11:49 ® Axamith reakce na …
-
Před časem jsem u vody potkal muškaře tak trochu v letech. Říkal, že mu je 73 let. Vylezl z vlaku, nasoukal se do broďáků a šup do vody. Bylo na něm vidět, že chůze už mu dělá trochu problémy. A tak měl na velkém joju brodící hliníkovou hůl. Samozřejmě nebrodil do pasu, ale přesto si velice pěkně zachytal. Pánové, takhle bych chtěl jednou skončit. I mi relativně mladé ročníky by jsme neměli přepínat své možnosti a stačilo by trochu zapřemýšlet, co je a co není broditelné a jestli se „tam“ vyplatí vlést.
reagovat - Sobota 24. června 2006 v 9:27 ® Tomucha
-
Axamith – ona ta teleskopická hulka přece jen na něco budě :-/ zatím o ní neuvažuji ale časem možná…
reagovat - Sobota 24. června 2006 ve 4:11 ® Axamith
-
To je pro mě zrovna aktuální téma. Minulý týden jsem měl při muškaření zaděláno na „poslední vzcházku“. Chytal jsem na cizí, tedy pro mě neznámé vodě. Už se stmívalo a já chtěl přebrodit takový normální proud. Vody bylo asi tak do půli stehen a pomalu jsem se šinul na druhou stranu řeky. Najednou jsem šlápnul do prázdna a podemnou byla asi dvoumetrová jáma. Celej jsem tam hupsnul, do neoprenu mi vrchem natekla voda a už jsem šel ke dnu. Naštěstí mi z broďáků utekl vzduch, takže nohy nešly nahoru. Než jsem se z toho dostal, tak mě proud odnesl pěknej kousek. Při tom celém karambolu jsem zlomil mušák, ale to mi bylo v té chvíli jedno. Jsem trochu pověstnej tím, že brodím až do krajnosti, co mi řeka dovolí, ale poprvé v životě jsem se ve vodě bál, že se z toho nedostanu. Kdo nestál po pás v jarní sněhové vodě, tak si ani neuvědomí, jakou sílu může mít relativně neškodný proud. Takže opravdu pozor, přemýšlejte kam jezete a jestli ona vytoužená ryba nebo zaseknutá nástraha stojí za to riziko.
reagovat - Pátek 23. června 2006 ve 13:00 ® revoke
-
Tohle už jste asi viděli (je to v tapetách). Když lovci záleží na nástraze. Wobler tehdy zůstal zamotán v nějaké staré bundě.
reagovat - Pátek 23. června 2006 ve 12:56 ® DanDom
-
Tak to je neštěstí, osobně se pro nic nepotápím, párkrát jsem si pro něco došel, ale vodu jsem měl tak po pás, na víc jsem línej.
reagovat - Pátek 23. června 2006 v 9:42 ® perch
-
ano, jednou jsem vyprostoval meppsku ze stromu a proborilů se podemnou breh, ale voda byla tepla=))), ale vesta me malem utopila, nastesti tam bylo asi jenom 2 metry vody a kamosi me vytahli, stesti moje=))))))
reagovat - Pátek 23. června 2006 v 0:49 ® LojzaRybka reakce na …
-
nechranice,taky jsem se potápěl,i v listopadu když byla mlha,a nešlo vidět pomalu na špičku prutu,už tam nevlezu,nestojí to za to
reagovat - Pátek 23. června 2006 v 0:34 ® Hora
-
Nemá to sice spojitost s vláčením,ale potápěl jsem se na Nových Mlýnech kolegovi pro uvízlé krmítko,zamotal jsem se při tom do urvaných vlasců,kterých jsou tam kilometry,a nebýt nože,který jsem sebou měl,tak jsem tam zůstal,od té doby,se potápím jen do hloubky 2 metrů a musí být na břehu kolega,který mě jistí.Jezdím tam celkem často a vím,že je tam tisíce km vlasců urvaných po celé nádrži i řece + stovky m různých šňůr.Proto si dejte pozor na těchto vodách a zbytečně neriskujte.Jeden zmařený život,si myslím stačí a pro 10 nebo 200 Kč?Stejně to bude vypadat i na Slezké Hartě,tam je ve vodě moc pařezů i křovin zatopených velkou vodou,tak si opravdu dejte pozor.Je mi líto toho zmařeného života,tak se snažte,ať se to neopakuje.
reagovat - Pátek 23. června 2006 v 0:08 ® HaD
-
Ano je to hrozna tragedie… a ten rybar, Filip, byl hrozne hodnej clovek.
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 ve 22:01 ® Padis
-
Foto z úterní vyproštovačky lezu pro woblera max.po prsa nebo dyž ho vidím
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 ve 20:00 ® DEATH
-
Jak kdy, svému plaveckému umu věřím velice, ale v některých místech je to přece jen o život a tak na to radši se.u .
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 19:54 ® Tomik
-
Nikdy by mě nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát, přiznávám že sem jeden z těch pitomců co se pro nástrahy potápí, to bude asi tim, že každej peníz vydělávám celkem těžce a proto je mi líto zanechat nástrahu třeba za 200 ve vodě.. ale myslim že po tom co jsem si toto přečetl si to budu velmi často rozmýšlet…
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 19:33 ® skwor
-
Pro nástrahu vlezu pouze v případě, že vím, že nástraha visí na mělčině kde znám dno, popř. jí vidím. Do hloubky nikdy!!
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 19:07 ®
-
Potápění obecně je disciplina, která podléhá velmi přísným a specifickým pravidlům, takže jedna z hlavních zásad je, že se nikdy nikdo nepotápí sám, při potápění má potápěč u sebe spec.nůž (je mylná představa, že proti žralokům!!!) Je to pro potřebu vyproštění z vlasců, sítí a pod. Je tragedie, když mladý člověk přijde o život a je tragedie dvojnásobná, když je to za okolností, které popisuje David. Ne nadarmo se i na potápění „na hubu“ mají absolvovat zkoušky. Opatrnosti nikdy není dost. I rybařina může být nebezpečná!!! Myslete na to.
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 15:50 ® Padis
-
Pro woblery lezu ale jen do rozumne hloubky max.1m.
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 15:38 ® BigMike
-
Až mě mrazí, když si představím, že jsem se tam v Nových Mlýnech na Dyji potápěl také a nemusel. Jen tak z plezíru jsem se tam při koupání potápěl ke kůlům na dně a rval odtud krmítka, olůvka, twistry a pod. To samé nahoře na přehradě, tam byly těch vlasců na dně kilometry!!! Fuj, je mi skoro blbě!!! Jinak na Lužnici a na Vlkově se potápím pravidelně, byť co jsem přešel spíš na gumy je to minulost. Já bych řekl, že je to osud! Člověk kolikrát leze po břehu na taková místa, že spadnout, bouchnout se do hlavy a utonout by nebyl problém! Je to holt ruleta!!!
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 15:37 ® hajan reakce na …
-
Lukas: myslím, že ten šnorchl asi nebude potřeba, když je tam hloubka 0,1–0,3m.
reagovat)
- Čtvrtek 22. června 2006 v 15:29 ® Lukas
-
ja ne!ale chci zkusit mit snorchl,potap.bryle,lano.a vytahat nejake nastrahy hloubka 0,1–0,3m.uz jsem tam ztratil 10 twisteru,a 1 woblera a bude toho tam vic nejsem jedinej kdo tam chyta!a ztraci!koreny tam nejsou ale kameny jo!proud ne jen na kraji.
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 ve 12:37 ® ORIMP
-
Ked to čítam,tak mi je zle!Používam tzv.vyprošťovák-vlastná výroba,úspešnosť vytiahnutia voblera u mňa 100%.Cez víkend to nafotím a dám to na chytej.Možno keby to mal ten dotyčný,ešte by tu bol!Je mi to ľuto…
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 11:45 ® osprey
-
No, já jsem jeden z těch volů, co se potápějí. Musím říct, že občas mám stažený zadek, zvlášť když se zásobou vzduchu na 30 s ručkuju po vlasci dolů a přemítám, co tam najdu. A když tam zůstanu, nikdo mě ani nenajde, protože vláčím sám… Poslední dobou mám sice k podobným kreacím čím dál menší náladu, ale ještě loni jsem tahal wobblera z 2,5 m hlubokého proudu s členitým dnem. Potápěl jsem se tam několikrát než jsem si troufl až dolů. Vůbec to nebylo příjemné, ale snad jsem ten typ, který si nedá pokoj, dokud si nenabije hubu – což by v tomhle případě bylo asi dost definitivní.
reagovat
A nevím, jestli jde až tak o peníze, prostě je mi líto nechat tam oblíbenou nástrahu. - Čtvrtek 22. června 2006 v 10:17 ® Robur
-
No,jde o to, co je potápění, vodu znám, a do hloubky max. 2 m,ale hlavně méně, takže knástraze většinou dojdu a pakse potopím. Nícméně je to v Brně, kde mě okolí zná hodně v tesilkách a košili, takže pak je extrém, kdy sednu v plavkách na kolo, hodně rychle jedu k vodě a strašně nenápadně se potápím.
reagovatNicméně voda je živel a máme k ní mít úctu a respekt, takže jsem párkrát vzal s sebou i posilu, kdyby se něco stalo.
- Čtvrtek 22. června 2006 v 10:05 ® harpunar
-
Jak píše regulus a já dodávám,ani wobler-či jiná pověšená nástraha nestojí za riskování i kdyby stála tisícovku.Mám kamaráda potápěče(dělá to už více než dvacetpět let)a ten mi říkal že i při obrovských zkušenostech,které má se někdy diví rybářům že se potápějí pro zaháknuté věci,hlavně tam,kde to neznají.On sám několikkrát visel za lahve,nebo ventily na šňůrách-či silných silonech a není to prý příjemné.A to má zásobu kyslíku a může to eventuálně přeřezat nožem.Je mi toho kluka líto,ale riskoval pro pár korun a dopadlo to špatně.Hlavně aby se z toho poučili všichni ostatní!!!!!Já osobně když uváznu,tak jdu vyprostit nástrahu jen tam kde došáhnu rukou a i to je občas při silném proudu o hubu.Není nic cennějšího než zdraví a život!
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 8:22 ® Shrek reakce na …
-
Milkyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!Já to hledám jak ten ko.ot a když už to najdu a jdu sem vložit ten odkaz,tak mě předběhneš???GGrrrrrrr!!!!
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 8:18 ® Milky
-
www.novinky.cz tisková zpráva na Novinkách
reagovat - Čtvrtek 22. června 2006 v 0:54 ® regulus
-
Nikdy jsem se nepotápěl a vzhledem k tomu, že už nejsu žádnej junior, tak asi ani nebudu. Ne že by pro mě 200 a víc korun byl zanedbatelnej peníz, ale za ten risk to opravdu nestojí. Zmíněnej případ je smutnej, nicméně asi ojedinělej. Nemůžu říct, že bych znal někoho, kdo by pro nějakýho „blbýho woblera“ byť jen minimálně riskoval. Při přívlaci to tak chodí, je to daň vodě. Nechci se tím samozrějmě dotknout dotyčného zesnulého. Je vždycky víc než smutný, když mladej člověk zemře z blbýho důvodu.
reagovat - Středa 21. června 2006 ve 22:48 ® Sander
-
Je to moc smutný a zároveň zarážející, že se vždy něco takového staně těm, kteří si to nejmíň zaslouží! Takovej už je život…
Jednou jedinkrát jsem se potápěl na P vodě pro rapalku, ale místo jsem perfektně znal, jinak bych se do těch černých kořenů cca 2m pod vodou nepustil. Ale občas jsem „prohmátl“ kotle v kořenech podemletých vodou. To samé bratr, jenže to je takový blázen, že v té díře místy zmizel celej, já ho musel hlídat a čekat jestli vyplave, případně mu pomoct ven.Stačí aby se mu „dobře“ zachytli trenky a byl by průser..
reagovat - Středa 21. června 2006 ve 22:42 ® HaD
-
Alivio: Potápěl se – to vím na 100%. Můj kamarád s ním na těch rybách byl.
reagovat - Středa 21. června 2006 ve 22:17 ® Gagi
-
Párkrát jsem se potápěl…, asi už nebudu. … Smutný.
reagovat - Středa 21. června 2006 ve 21:50 ® Lovec
-
Pro některé oblíbené woblery vlezu do vody i na podzim, ale potápět se do větší hlouby to né. Článek o utonutí jsem taky četl, je to smutný.
reagovat