Chytej.cz

Duháci!! necteno

19.6.2006 | Sander | 7.103 zobrazení | 38 odpovědí

Již 10 let s lítostí sleduji, jak jde duhák do popředí na úkor úlovků potočáka. Už když se mě nějaký kolega zeptá, „kolik“ jsem jich chytil, má na mysli duháky! Z ekonomické stránky je to jistě nejlepší řešení, ale myslíte, že je to nejlepší řešení i z hlediska etiky a ekosystému pstruhových vod? Takových 150 duháků vysazených do 50m dlouhé tůně je opravdu nerozumné řešení, sice si tam pěkně zachytám, ale tůň bude ještě dlouhou dobu zdevastována. Bohužel duháky nelze nasazovat rovnoměrně, páč by se stejně sjeli. Takže – jaký je Váš názor na vysazování duháků na P vody? Díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Úterý 20. června 2006 v 16:21 ® perch
perch

myslim ze je to vec typu reviru, pokud to je pomalu tekouci voda kde se driv vyskytovali potocaci, tak asi jina moznost neni, ale na rychlych, bystrinnych vodach by mel byt preferovany potocak a lipan

reagovat
Úterý 20. června 2006 v 15:41 ® Sander
Sander

Rybařík > bohužel toto dneska opravdu moc lidí nezajímá. A divíš se? Rybář si přijede na pstruhovku pro 3 pstruhy a je radši za duháky, protože jsou zmasilejší a v neposlední řadě i lépe dosažitelní… Jak to tak vypadá, v celých Strakonicích jsem jediným odpůrcem duháků asi jen já. Je to smutné, ale je to realita! To samé se týká tzv. „škodlivých“ ryb na P vodách. Je to čirý nesmysl a přežitek. Je to proti přírodě, upravovat si řeku a rozmanitost živočichů v ní k obrazu svému, původní druhy ryb tam patří a podle toho se také řídím. Ale řeknu ti jedno – lepší už to nebude!!! Jak s prostředím pro potočáka, tak se snahou vrátit ho do původní obliby – dnes už bohužel zase na úkor duháka. To se mi nezdá moc reálné…

reagovat
Úterý 20. června 2006 v 15:20 ® RybaříkX reakce na …

Přečetl jsem všech pět dosavadních příspěvků a čepice smutku pokryla moji hlavu. Nebýt uší, spadla až na ramena. To snad dnes už nikoho nezajímá, že cílem provozování práva rybářství je mimo jiné i udržení přírody v jejím původním stavu a druhové rozmanitosti? Vždyť vysazování duháků a sivenů do volné přírody je opravdu jen a jen na úkor původního potočáka. Oni totiž v pstruhových vodách nezaplňují volnou niku. Ať jsou vysazováni do prostředí, kde potočák nebyl – a těch je mimochodem setsakra málo (jedná se hlavně o stojáky jako jsou pískovny a pod.). Vysazování duháků a sivenů do volné přírody je ústupek jednak systému vysaď a slov (přípasně sežer) a necitlivosti k přírodě (tím míním přiblblé regulace a znečištění, které vlastně nikoho nezajímá, neb ho nikdo do důsledku neřeší – duháci toho víc vydrží). Děkuji Toulovcovi za uznání, které potočáku vyslovil. Zamysleme se také na úpravě, která tvrdí naprostou šílenost, že původní druhy ryb, které se v pstruových revírech vyskytují jsou škodlivé. S kamarádem jsem byl svědkem, jak přesvědčení pstruhaři zlikvidovali za pomoci agregátu vše co nebylo lososovité. Sbírali jsme za nimi parmy a tlouště a vozili je na Berounku. Jinak by to na břehu na slunci zdechlo.

reagovat
Úterý 20. června 2006 ve 13:46 ® Sander
Sander

TomK > bohužel nemáš pravdu, i siveni se sjedou do jednoho krátkého úseku. Jen oproti duhákovi mají větší tendenci táhnout proti proudu, kdežto duhák naopak.

reagovat
Úterý 20. června 2006 ve 13:46 ® Sander
Sander

TomK > bohužel nemáš pravdu, i siveni se sjedou do jednoho krátkého úseku. Jen oproti duhákovi mají větší tendenci táhnout proti proudu, kdežto duhák naopak.

reagovat
Úterý 20. června 2006 ve 12:52 ® toulovec
toulovec

pokud je málo potočáka, o to více si ho vážím, bo je to nejkrásnější pstruh a nemám nejmenší problém ho pustit a nemusím o tom ani přemýšlet. Zaplať pámbů za duháky, i když se mi siven líbí mnohem víc a udělá mi vždycky radost, duhák je jen maso. Ovšem pokud je ve vodě déle, jak říká bobo, je to bojovník jako bejk a pokud mi hezky zaskáče, někdy dostane svobodu taky. :o))

reagovat
Úterý 20. června 2006 v 10:50 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

TomK: Nesmíš porovnávat čerstve nasazené ryby, stačí měsíc a z duháků se stanou perfektní bojovníci. Siven v bojovnosti na duhoně nemá a co se týče chytatelnosti, tak spousta lidí si myslí, že 14 dní po vysazení jsou duháci kompletně vychytaní, jenže ono je to tak, že potom už všechno nevezmou…

reagovat
Úterý 20. června 2006 v 9:52 ® Deleted

No upřímně, pámbů zaplať aspoň za ně. Pokud organizace nemůže z nějakých důvodů obstarat potočáky, raději ať vysadí důháky. Myslím si, že horší by bylo, kdyby nevysazovali vůbec nic. Osobně mám raději, když se vysadí siveni. Siveni mi přijdou bojovnější, většinou se rozjedou a není až tak jednoduché je chytit jako duháky..

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1