Chytej.cz

Karabinky na přívlač necteno

12.6.2006 | navijak | 5.906 zobrazení | 28 odpovědí

Chtěl bych se zeptat,jestli používáte na přívlač karabinky,nebo vážete přímo na vlasec.Mám na mysli ty jemné způsoby přívlače,pokud mám např. 0 rotačku,a dám před ní karabinku s obratlíkem,je jednou tak větší než před tím.Já vážu přímo na vlasec,a myslím že by mi dost času i vlasce ušetřila karabinka,ale přijde mi to s tou karabkou dost nepřirozené.Má to nějaký vliv na ryby?Jestli karabinky,pak jaké velikosti,myslím ty čísla?Dík za odp.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 27. srpna 2006 ve 13:02 ® Prichy reakce na …
Prichy

treba tady…zel jsem to nasel velmi rychle, tak je pouzit na spoji dvou vlascu www.rybashop.cz Obr4

jinak je to dle me jako rapala uzel jen je rozdil, ze rapala uzel se dotahuje na predem pripraveny uzlik…

vcera jsme to rozebirali s kostou a mozna tam fakt bude rozdil v pevnosti…diky tomuto rozdilu, kdy se vlasec „lame“ s mensim polomerem nez na karabince ocku ci necem jinem

reagovat
Neděle 27. srpna 2006 ve 12:48 ® BigMike reakce na …

Hoďte sem někdo obrázek toho grinnera ať mám představu co to vážete:))

reagovat
Neděle 27. srpna 2006 v 11:15 ® Shrek reakce na …
Shrek

A to já bych si to dovolil tvrdit,že je pevnější než klasickej „soudkovej uzel“.Poslední tři roky používám převážně grinnera (jak na co).

reagovat
Neděle 27. srpna 2006 v 10:58 ® Prichy reakce na …
Prichy

bobo :-) dyt ja skoro taky ne…jen bych si netroufl rici, co je pevnejsi pokud bych nemel overene alespon „amaterskym“ testem, protoze zde „obcas“ dost lidi strili od boku, tak jsem se toho chytl…uz si sypu popel na hlavu :-D :-D

reagovat
Neděle 27. srpna 2006 v 10:51 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Prichy: Sakra, to uz by jsi mohl vedet i ode mne, ja nic jineho nez grinnera nepouzivam! :-)

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 ve 23:43 ® Prichy
Prichy

Greenpoit: tak ted me presvecuje i kostnak po icq.....budu to muset jednou otestoval :-)

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 ve 22:53 ® Prichy reakce na …
Prichy

Greenpoit: takze jasne…pak tedy vazes grinnerem tu karabinku, vazat karabinku rapala uzlem je fakt asi blbost ze :-) uz te chapu.

u tech uzlu jsem nemyslel, ze jsou totozne, ale jde o princip toho uzlu.....je to dle me zalozeno na stejnem (podobnem principu)…vlasec je nevice namahan v miste nejostrejsiho ohybu, snahou techto uzlu je tuto silu zmensit v „soudku“ tvorenem vlascem, kde se kmen „brzdi“…pouzivam oba typy uzlu, ale ze je jeden min pevny bych si rozhodne netroufl tvrdit…snad jen po provedenych zkouskach :-) v laboratori…ale jak rikam ja nazor ty nazor…nechame to plavat ;-)

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 v 18:10 ® Greenpoint reakce na …

Ne, wobler skutečně „na tvrdo“ nevážu :-) Měl jsem samozřejmě na mysli přivázání karabinky. Ale když už upřesňujeme – 5× otočený Grinner tedy skutečně není totéž jako 5× otočený rapala uzel

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 v 17:13 ® Prichy reakce na …
Prichy

Prutos: .....tohle pise…" 5× otočeným Grinnerem, kterým vážu všechno, co má kroužek nebo očko :-) " cili ocko…chapu jako ze vaze wobler s ockem primo natvrdo…s tim proste nemuzu souhlasit…mozna nam to objasni (klidne bych to mohl prejit a je to spis pro ostatni)

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 v 15:57 ® Prutos reakce na …
Prutos

Přichy: Já bych řek, že Greenpoint tím uzlem uvazuje karabinku. Ale pokud se pletu…

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 v 10:23 ® Prichy reakce na …
Prichy

Greenpoit: kriste, grinnerem na wobler.....a pevnostne se neda srovnat s rapala uzlem :-o.....(kdyz 5* otocis rapala uzel…tak mas 5* otoceny grinner, ale s tim rozdilem, ze je wobler na volno a neovlivnujes jeho akci tim, ze je tazen za spodek ci vrsek ocka.....jinak spodek ocka agrasivnejsi chod, vrsek jemnejsi)…zkus se nad tim zamyslet…klidne dej vedet..nikdo nejsme genius.

reagovat
Sobota 26. srpna 2006 v 9:16 ® Greenpoint

K tomuhle tématu jedna poznámka: přečetl jsem si tunu článků, kterak že je špatně používat karabinky na woblery. Autoři tvrdili, že to úplně dramaticky snižuje četnost záběrů a já nevím čeho všeho. Vláčím (prakticky jinak ani nechytám) skoro 20 let, a zatím jsem si ničeho podobného nevšiml. Snad to platí jen u velmi malých (a lehkých) woblerů. Navíc jedna praktická připomínka: standardní smyčkový uzel na woblery („rapala uzel“) se pevnostně vůbec nedá srovnat s klasickým 5× otočeným Grinnerem, kterým vážu všechno, co má kroužek nebo očko :-)

reagovat
Neděle 18. června 2006 ve 13:49 ® M.BURNES
M.BURNES

Karabinky používam. Dávam tam karabinky s obratlíkem velikost 12 a na mikro twistery sem pořídil karabinky od fy Kostal velikost 0

reagovat
Neděle 18. června 2006 ve 13:26 ® Tomik reakce na …
Tomik

Lepší když se zlomí než když se narovná…to je pak na pikaču

reagovat
Neděle 18. června 2006 ve 12:57 ® skwor
skwor

DEATH: Mě se u hammerek občas háček na troháčku narovná (jde to vrátit do původní polohy), ale nikdy se mi nezlomil.....

reagovat
Neděle 18. června 2006 ve 12:48 ® DEATH

Používám karabinky… Šetří to tunu času dávám i malou karabinku na třpytku velikosti 0, dneska jsem na ní vytáhnul štiku 61 a nevypadala, že by jí ta karabinka vadila.BTW co to maj ty hammery za háčky :-D ? Získal jsem po boji třpytku s jednoháčkem..

reagovat
Čtvrtek 15. června 2006 ve 22:56 ® BigMike reakce na …

Z lenosti je dávám, sice malé, ale dávám. Na podzim, když přejdu z pletenky na vlasec a gumy, je nedávám.

reagovat
Čtvrtek 15. června 2006 v 8:14 ® Halibut

Na 00 je nedávám, jinak ale vždycky jo, kvůli rychlý výměně.

reagovat
Úterý 13. června 2006 v 15:08 ® Zcuter
Zcuter

ja nepoužívám karabinku a ani obratlik nikdy…ani na tryptky a ni na woblery a ani na gumy…pokud si vezmu wolframove lanko(a to je max. 2× do roka) tak uz tam je predem pripravene,takže nic neřeším.....jenom je třeba dobře dávat pozor, když to člověk navazuje na ten ocelovy dratek(třpytky,wo­blery..)aby to bylo řádně stažené-ať nedopadnete jak já, že jsem si myslel, že to vydrží, když tam je takovy nějaký patvar ané řádný ,,uzlík,, a potom při podebírání se vám vrátí jenom kus silonu!!!!!!!!!!!

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 13:00 ® Tomik
Tomik

karabinky s obratlíkama používám jen když chytám na větší rotačky a woblery, na malé rotačky(většinou měním vlasec 2–3× za sezonu:), malé woblery a twistery vubec nepoužívám, a lanko používám jen tehdy když jdu cíleně na štiky…jinak skoro vubec..

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 12:29 ® regulus reakce na …
regulus

Zauwi – páč mě to tento den ukousla štika 5 cm od ruky na místě, kde bych nikdy, naprosto ani náhodu, nepředpokládal, že by vůbec mohla být. Proto na to dlabu a lanko dávám i tam, kde jsem to dřív nedělal, protože tam štika byla málo pravděpodobná. Nemám hold takovou kliku, aby se chytla za kraj huby. Bez lanka jsem štiku asi ještě na břeh nevytáhl, vdycky to ukousla. Letos už mě to ukously 3 nebo 4, ale tato mě totálně na.rala.

reagovat
Úterý 13. června 2006 v 10:26 ® breca reakce na …

Zauwi – Co se divíš? Někde Říjnová revoluce taky vlastně byla až v listopadu!!!

reagovat
Úterý 13. června 2006 v 9:31 ® Zauwi reakce na …
Zauwi

od 28. května???

reagovat
Pondělí 12. června 2006 v 19:08 ® regulus
regulus

Karabinku s obratlíkem dávám naprosto vždy, velikostně nebo spíš zátěžově asi dvojnásobek nosnosti silonu a jsem naprosto přesvědčen o tom, že to rybám nevadí. Dávám je tam především z vlastní lenosti, protože lze rychle vyměnit nástraha v případě rotaček se míň kroutí vlasec, faktem je, že poměrně málo chytám na gumy, ale i při gumování karabinku používám. Skoro vždycky používám i lanko, nutno říct, že nechytám na pstruhovce, vlastně od 28.května už používám lanko furt, všechny vyjímky skončily, páč není většího nasrání, než když vám to štika ukousne 5 cm od ruky. Kromě velkejch nástrah používám wolfram.

reagovat
Pondělí 12. června 2006 v 18:19 ® perch
perch

nepouzivam, rekl bych ze rybam to docela vadi, hlavne kdyz je cista voda, no a u rotacek zalezi na velikosti, 0,00 ji nedavam a u 1 dam asi 20cm brocek a vic tam dam karabinku s obratlikem…

reagovat
Pondělí 12. června 2006 v 17:04 ® skwor
skwor

Nikdy nekupuj karabinky AWA-SHIMA!!!! Jedna se mi roztrhla při souboji s cca 60cm tlouštěm:-(

reagovat
Pondělí 12. června 2006 v 16:42 ® kkarlos
kkarlos

Jak na co- na plechy a woblery karabinky davam, na gumky ne… cislo karabinky ti nereknu, ale taham twistriky okolo 3 cm a do ty hlavicky aby se ta karabinka vesla… – jiny meritko na prirovnani asi nemam… :-D

reagovat
Pondělí 12. června 2006 v 16:41 ® Shrek
Shrek

karabinku používám,protože hodně měnim nástrahy.Začal jsem kupovat mikrokarabinky­.Jediný co vážu napřímo jsou gumy.

reagovat