Chytej.cz

Silony - jejich skutečná síla a pevnost necteno

25.5.2006 | regulus | 5.865 zobrazení | 16 odpovědí

Koupil jsem si, zdůvodů rychlé potřeby, vlasec firmy ESOX RAPTOR HI-TECH 0,16 mm, přestože od určité doby používám vlasce SPOMA, ale to není důležité. Na tomto vlasci mě zarazilo, že mi připadal silnější, než bylo uvedeno. Půjčil jsem si tedy od jednoho známého mikrometr a digitální šupleru, a nestačil jsem se divit. Na asi 5m náhodného vzorku, jsem udělal asi 30 měření a nejmenší průměr byl 0,181mm a největší 0213mm. Nelenil jsem a změřil i vlasce SPOMA FLUOROCARBON, které používám, tedy ty menší průměry, konkrétně 0,12, 0,14, 0,16, 0,18 a 0,20, zde však na opět asi 5-ti metrovém náhodném vzorku byla odchylka do 0,01. Menší průměr než bylo uvedeno, žádný vlasec neměl. Připadá mi na vlasci 0,16mm odchylka od uvedené síly o víc jak 0,07 mm poměrně hodně, je to téměř o 50% víc než výrobce udává. Zajímalo by mne jak jsou na tom vlasce, které používáte vy. Asi by bylo taky zajímavé vyzkoušet, kolik vydrží na pevnost, oproti tomu co výrobce udává.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 31. května 2006 ve 20:22 ® ORIMP
ORIMP

Ja tento vlasec používam na vlačku 2 roky a nemožem povedať,že by bol zlý.Kupoval som 0,14,ale ked som zistil,že ma v skutočnosti 0,16 tak som prešiel na 0,12 a mal som moju oblubenu 0,14-ku :-) Takže ten priemer je naozaj vetší!Inač používam aj Stroft a Mikado ultraviolet.

reagovat
Středa 31. května 2006 ve 14:24 ® Kazan

Ty testy vlasců jsou v Kajmanech červenec, srpen, září 2001

reagovat
Středa 31. května 2006 v 8:57 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

upbrainer: V podstatě souhlasím. Já používám jako kmen FL 0.10 a vlasec jen jako cca 1,5m návazec, takže tam mne cena až tolik netrápí a mohu se zaměřit právě na tu pevnost.

reagovat
Středa 31. května 2006 v 8:46 ® Halibut

upbraiter: souhlas!!!! jestli má vlasec udáno o půl kila víc nebo míň je mi taky fuk. důležitější je pro mě oděruvzdornost a pevnost v uzlu.

reagovat
Úterý 30. května 2006 ve 20:39 ® upbraider
upbraider

Kdysi byli v Kajmanovi celý seriály o tom jak je kterej vlasec nadhodnocenej v pevnosti. Mělo to snad tři díly. Zajímavý že podhodnocený byly snad právě jen vlasce typu Spoma. Pro mě osobně je pevnost druhořadá záležitost. Nic proti pravověrným příznivcům strofta, ale pokud si za jeho cenu koupím právě třeba zmíněnou Spomu, můžu při stejných nákladech měnit vlasec pětkrát častěji, protože za stejnej peníz mám vlasce mnohem víc. Nikdy se mi nestalo, že bych přerval fungl novej vlasec. Vždycky když trhám tak je to proto, že už nějakou chvilku na cívce je a já jsem si toho vědom. Abych vzal kritikům vodu na mlýn, tak jen dodám že se to stává opravdu výjimečně a rozhodně to není běžná praxe. Pochybuju že Stroft je vlasec kterej vydrží 5 krát víc než ostatní. Možná je pevnej, pořeže tě když se ho snažíš přetrhnout rukou a Bobo na něm dělá i uzly......ale je to stejně jenom silon, vysvítí se stejně sluníčkem, když budeš vláčet v pařezovce, někde kde jsou potopený stromy, šutry pod vodou stejně ho časem porušíš. To že je temperovaný a překonává životnost ostatních vlasců 10krát je podle mýho opravdu jen reklamní trik. Sečteno podtrženo připadá mi hmotnost udávaná na špulce jako druhořadá informace. I ten nejlepší nejpevnější vlasec se při používání opotřebovává a podle mě jedinou cestou jak předejít tomu, že ho přetrhneš je vyměnit ho za novej. U „běžných“ vlasců je to v pohodě. Ale u Strofta si to fakt nedokážu představit i když se přiznám že co se ceny týče nejsem si teď ani jistej kolik vlastně stojí…

PS. tímto jsem se nechtěl navážet do stroftouctívačů, kterejch tady asi bude dost.Myslím že na nejdůležitějším se shodneme a to že ryby nesmí tahat naše montáže a nástrahy a pomalu umírat potom, co rybář špatně odhadl situaci.Šance se dává jinak a cestu ať si každý zvolí sám:-)

reagovat
Neděle 28. května 2006 ve 23:21 ® braska
braska

Zkoušel jsem při vázce urvat prutem Stroft GTM 014, nešlo to, musel jsem rukou. Parametry,které udává výrobce opravdu platí a když jsem měl na konci navázaný háček OWNER PIN HOOK č. 10, tak vlasec vydržel a háček se ohnul.

reagovat
Neděle 28. května 2006 v 16:02 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Tectan, Stroft GTM a nějký „mimikry“

reagovat
Neděle 28. května 2006 v 15:09 ® regulus reakce na …
regulus

BOBO – ještě jedna věc, ta moje 0,16, teda, jestli se to dá tak nazvat (mluvím o tom ESOXu) mě nepořeže a rupne jak malina.

reagovat
Neděle 28. května 2006 v 15:07 ® regulus
regulus

KAZAN – kdyby sis vzpoměl kde ty testy byly, tak by to bylo zajímavý téma, ale jelikož všichni výrobci asi postupně vyrábějí nové a nové typy vlasců s ještě „lepšími a lepšími“ vlastnostmi, tak by to bylo velmi rychle neaktuální. Co se průměru týče, tak 0,02mm bych ještě spolkl a navíc by mě to ani nenapadlo měřit, protože bych to nepoznal. Troufám si tvrdit, že od 0,1 do 0,3mm poznám mezi prsty rozdíl cca 0,05mm, abyste mě tady nenapadli, že mám v prstech měřák, prostě orientačně poznám přibližnou sílu vlasce, pochopitelně ne tak, že řeknu, že je to 0,12 nebo 0,14, ale to asi každej kdo dýl chytá. To kolísání síly mě úplně zděsilo, možná by bylo velmi zajímavý, změřit 50m, ale to je v domácích podmínkách nereálný, možná by jsme se divili. Další věc, která mě udivila, byla to, že ten ESOX by alespoň podle nálepky „Made in Japan“, měl být dělanej minimálně japonskejma technologiema.

ANTONY – taky velmi zajímavá zkušenost, ale tomu se nijak nedivím. Přehánění je obvyklý obchodní trik, než se na to přijde, tak se prodá tisíce špulek a když to přestane jít na odbyt, udělá se nová nálepka a jedeme dál se stejným vlascem, ale pod jiným jménem. Navíc někteří lidé výhradně nakupují podle značky, všechno ostatní je špatný. Všechno se to dělá s více či méně podobnýho materiálu a rozdíl v pevnosti nebude nijak výraznej. Z nějakýho setření bych si nic nedělal, jak jsi správně napsal, 100 lidí, 100 názorů. Mě u těch tenkejch vlasců ani tak nezajímá, jestli mají o 10dkg větší nosnost, ale spíš ten průměr. Chytám na tenký vlasce proto, že chci aby to pro rybu vypadalo co nejdůvěryhodněji. No a když jsem zjistil, jakej může být fatální rozdíl v uváděným průměru a založil toto téma, tak jsem k tomu přihodil i nosnost, protože o té jsem si iluze nedělal už vůbec.

BOBO – -:))) Neřekls nám ale který ty tři vlasce jsou

Já k tý SPOMĚ taky došel postupem času. Asi do r. 1992 jsem chytal na východoněmecký vlasce, tuším se to jmenovalo ACANO SUPRA. Pak jsem v Gammarusu koupil vlasce navíjený v obchodě z velké špulky a byly super. Po asi 3 nebo 4 letech jsem si je koupil znovu a stály úplně za ho.no, škubalo se to jako nic, mělo to příšernou paměť – co chvíla pavouk, nedostals to pomalu pod vodu. Tak jsem začal hledat. Vyzkoušel jsem snad 20 vlasců od různejch výrobců a naprostá většina mě nevyhovovala úplně, zbytek z půlky. Pak mě nabídl v jednom malým krámku prodavač SPOMU, že prej to lidi dost berou. Nebylo to sice nic světobornýho, ale hodně lepší, než 80% toho co jsem vyzkoušel. Na jejich webu jsem našel FLUOROCARBON a vyzkoušel jsem si ho na plavačku a z mýho pohledu max. spokojenost. Jde rychle pod vodu, menší průtažnost, nekroutí se ale zase míň odolnej proti otěru, trochu se třepí – nikdo není dokonalý. Používám ho do 0,20mm, plavačka, feeder, bobek na brka a UL. Jak jsem psal, není to nic super HI-FI, ale po asi 5-ti leté zkušenosti mám vyzkoušený, že je kvalita solidní a furt stejná, takže vím, co od toho můžu čekat. Určitě jsou mnohem lepší vlasce, ale taky mnohem horší. Další věcí je, že nejen podle způsobu lovu někdo raděj měkčí vlasce a někdo naopak.

reagovat
Neděle 28. května 2006 ve 14:31 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

antony: No a teď si vem, že tento test se ani zdaleka nepřibližuje realitě. Jak opatrně zvednout? Rybu taky nepřesvědčíš, že má brát opatrně :-) Když si představím duháka, jak mi dobere twistra pod nohama, tak to je pořádná rána. Proto testuju vlasce tak, že udělám uzel a škubnu – 0,16-ka mě musí pořezat a nesmí prasknout, ale takovejch vlasců je hooodně málo, já znám jenom tři.

reagovat
Neděle 28. května 2006 v 11:59 ® antony

Já jsem průměr vlasce ještě nikdy nepřeměřoval,co jsem ale už hodněkrát zkoušel,tak je jejich pevnost.Dělám to tak,že uvážu větší karabinku,na ni zavěsím kýblík a leju vodu,dokud to neprdne.Pokud vlasec praskne v návazci,tak uvážu jiným způsobem a toto opakuju,dokud vlasec povolí jinde,než v uzlu,což se někdy vůbec nezadaří.
Teď už s tím mám pár zkušeností a můžu zodpovědně prohlásit,že přes 90% vlasců se uvedené nosnosti ani zdaleka nepřibližuje,čím větší a bombastičtější nosnosti výrobce uvádí,tím je to větší blud.Většina z těchto >mega< vlasců sice má lepší nosnosti,než ty běžné,ale nechápu,proč výrobci uvádějí tyto lživé údaje,stejně to každý dřív či později odhalí.Píšu to jako mou zkušenost,za kterou si stojím,je mi jasné,že 100lidí=100ná­zorů.Původně jsem chtěl uvést i některé konkrétní značky,které se nejvíc přibližují,či naopak rozcházejí od uvedených čísel,ale po pár zkušenostech z jiných témat,kdy mě někteří setřeli,co že to píšu za bludy,tak neučiním.Schválně si zkuste dát třeba do tašky uvedenou zátěž vašeho vlasce a pak to zkuste opatrně zvednout,potom bude vše jasné.

reagovat
Neděle 28. května 2006 v 10:36 ® Kazan

V nějakém našem ryb. časopise byl test na průměry a pevnosti vlasců od různých výrobců. Pamatuji si že to byla poměrně katastrofa, protože pevnost byla psaná na nižší průměr a při měření se zjistilo že vlasec byl daleko tlusčí. Vyloženě se spoléhá na to že to nikdo v obchodě přeměřovat nebude, a kdo pozná od oka jestli 0.16 je opravdu 0.16 a ne 0.18 . Více méně jsem se smířil s tím, že s občas koupím třeba 0.16 s úžasnou pevností a ve skutečnosti budu mít 0.18, což stejně zjistím až doma :-(( Co mě dost překvapuje je rozdíl(kolísání) průměru vlasce, to je skutečně asi nějaký ,,šuvex,,. Ale k zeslabení a protažení vlasce dochází i samozřejmě i při velkém tahu a je to nevratná změna. Je možné že to vzniklo při navíjení na špulky.

reagovat
Sobota 27. května 2006 ve 23:49 ® regulus
regulus

Trochu to upřesním, nechtěl jsem tady rozpoutat diskuzi na téma, jestli je ten nebo onen vlasec lepší nebo horší, ale jak se liší udávané údaje od skutešnosti. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud si koupím vlasec 0,16, tak předpokládám, při dnešních technologiích, že bude mít toleranci plus mínus 0,01, alespoň u těch tenkejch, to pak taky můžu chytat ryby na výplet do tenisové rakety.

reagovat
Sobota 27. května 2006 ve 20:46 ® Chose
Chose

po zkušenostech s různými typy vlasců už jen stroft gtm.protože co napíšou na obal je fakt pravda a mám v něj důvěru…tt

reagovat
Sobota 27. května 2006 ve 20:21 ® msmaso

Používam Strofta ABR na vláčení nemá chybu,když narazíš na obchod kde ti ho navinou na cívku navijáku z velkého balení tak je cena např. 0.16= 1.20Kč

reagovat
Sobota 27. května 2006 v 5:53 ® Axamith
Axamith

Já používá vlasce Stroft a jsem s nima nadmíru spokojenej. Jako muškař jich nespotřebuji tolik, co klasickej bobkař tak mi trochu vyšší cena nevadí. ( 100 m 0,12 asi 160,– ) Průměry jsem si také ověřoval a jsou asi o 0,01 až 0,02 mm větší. Technické údaje na www.waku-angelsport.de Chytám na průměry 0,04 – 0,12 a jsem opravdu spokojenej

reagovat