Chytej.cz

Jak uchovat co nejdéle rousnice necteno

25.5.2006 | r@ptor | 11.474 zobrazení | 19 odpovědí

Jaké máte zkušenosti s uchováním rousnic po co nejdelší dobu? Co je pro ně nejlepší aby vydrželi v počtu 500 až 1000? Dík za radu.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 8. září 2008 v 19:12 ® Bert reakce na …

Já je přechovával minulý rok od září do listopadu na balkoně,občas jsem jim zvlhčil zem a vydržely.Měl jsem je ve smaltovaném hrnci.

reagovat
Neděle 7. září 2008 v 1:37 ® Michal/
Michal/

no vydržely mi ta 4 měsíce a měl jsem je ve sklepě tam je tak 10–15 stupňů ale když je zima tak i 5. Raz mi tam vydržely i celou zimu ale to sem jak blb v zimě kopal novou hlínu a pak ji rozehříval horkovzdušnou pistolí :-D DDD

reagovat
Sobota 6. září 2008 ve 21:38 ® kubas
kubas

Michal: jak dlouho cca vydržely a v jaké teplotě jsi je uchovával?

reagovat
Pátek 5. září 2008 v 16:13 ® Michal/
Michal/

Mám je v plastovým kbelíku od primalexu. Na spod dám nějaké živiny nejlépe hnuj. Tak 3 cm. Potom drny i s trávou. Mezi to dám i papírovou útšrku a vše řádné provlhčím. Nejlepší bylo když jsem dal doprostřed kbelíku plastovou trubku která byla provrtaná. Pak jsem občas nalil vodu do trubky a voda se dostala pěkně až k rousnicím :-) Zjednodušeně stačí kbelík hlína a občasné měnění hlíny.

reagovat
Pátek 5. září 2008 ve 13:24 ® baddy73 reakce na …

Bert: Díky.Něco podobnýho jsem si taky myslel, že ty pryskyřice nebudou asi moc OK. Vyzkouším ten nápad s vystláním igelitem. Třeba se mi podaří z nich vychovat nějaké mutanty, na které rybky obvzlášť půjdou :-)

reagovat
Pátek 5. září 2008 ve 13:01 ® Bert reakce na …

Dřevotříska je lepena pryskyřicí,v jejím prostředí by se žížalám asi moc nedařilo,spíš dej do platového kbelíku listí navlhči,přidej hlínu a v tomto prostředí můžeš žížaly přechovávat.Ten peřiňák bys musel vystlat igelitem,aby se pryskyřice z dřevotřísky nedostala k žížalám.

reagovat
Pátek 5. září 2008 v 10:48 ® klapoč
klapoč

někdo loví na žížaly, někdo na rousnice a další na hnojáky. Já lovím na glisty:))

reagovat
Pátek 5. září 2008 v 9:25 ® baddy73

Ahojky, chci se zeptat. Mám vyřazený peřiňák. Je z dřevotřísky. Zajímalo by mě, jestli bych ho mohl použít k dlouhodobému uchování rousnic. Blíží se doba kdy budu rýt zahrádku a při tom bych jich mohl pohldlně spoustu nasbírat. Dík za info.

reagovat
Pondělí 29. května 2006 ve 23:55 ® zany

Já i myslím že je žížala jako žížala atorát stím rozdílem že jedna je větší a jedna menší a maj jinou barvu :-)) )))

reagovat
Pondělí 29. května 2006 ve 21:31 ® Prutos reakce na …
Prutos

Milky: Ale pro rybářské účely mi to bohatě stačí. :-)) )

reagovat
Pondělí 29. května 2006 v 17:35 ® Milky reakce na …
Milky

u nás žije 52 druhů žížal a zodpovědně je rozdělovat jen na rousnice a hnojáčky je jako auta rozdělovat jen na Mercedesy a Trabanty.

reagovat
Pondělí 29. května 2006 v 10:31 ® piskot
piskot

Rousnice jsem talto choval,vždy celou sezonu.Dřevěná bedna,na spod pytel na obilí(silon),na něj trochu písku a pak už jen stohovat drny mechu z lesa,hořejšek uzavřít je na vlhčeným plátnem (třeba z povlečení ,či prostěradla.Nic složitého a bezvadně fungující.Jen možná problém s drny mechu,ne každý má les na dosah.

reagovat
Pátek 26. května 2006 ve 22:10 ® Prutos reakce na …
Prutos

Klon: A nepleteš si náhodou žížalu s hnojákem? Já totiž jinýho červa, co by vypouštěl nějakou tekutinu, neznám.

Jinak nejsem žádný odborník na žížaly, takže nebudu tvrdit že mám 100% pravdu. Já červi rozlišuju na hnojáky a rousnice (žížaly), které buďto nakopu nebo je většinou nasbírám v noci. Žížaly (rousnice) skladuju dohromady malé i velké a nikdy se mi nestalo že by se některým nedařilo.

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:24 ® pif
pif

encyklopedie

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:23 ® pif
pif

prutos:rosnice je jiný druh,než žížala polní.podívej se do jakékoliv enxiklopedie o havěti.

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:22 ® Klon
Klon

Prutosi no když to vezmem selským rizumem,tak třeba žížala je menší a když jí napichuješ tak vypouští takovou obranou latku ,která nám prostě smrdí,což rousnice ne.Nebo když prší tak lezou jako první žížaly,proto taky se jim říka deštovky,rousnice většinou až po deští a to ještě za tmy.Nechci ze sebe dělat genia,ale něco na tom fakt je,takže podle mě i na uskladnění se musi rúzně.

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:16 ® Prutos reakce na …
Prutos

Klon: A jaký je podle tebe rozdíl mezi žížalou a rousnicí?

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:13 ® Klon
Klon

no mám pocit,že žížali a rousnice neni to samý.Tak POZOR zde je zájem o uskladnění rousnic NE žížal,vycházím s toho že když jsem zdařile pěstoval žížaly a pak stejným způsobem rousnice,tak rousnicím se vůbec nedařilo.

reagovat
Čtvrtek 25. května 2006 ve 20:52 ® Hora
Hora

Mám zkušenosti jenom s množstvím kolem 200 – 300 ks.Mám je v plastovém kýblu asi 20 l,dno a stěny jsem vystlal namočenou lepenkou na kterou jsem nasypal asi 25 cm hlíny,po 1 měsíci se žížaly pustily do vlhké lepenky a od té doby je začínám přikrmovat.Nasypu na vrch hlíny z role kuchyňských utěrek útržky,které zvlhčím rozprašovačem,jed­nou za měsíc jim přisypu cca 2 cm hlíny a po půl roce jim vyměním 50% hlíny.Žížaly chovám v panelákovém sklepě a poslední 2 roky bez problémů.

reagovat