Vyhledávání
KLEŠTĚ NA SUMCE ! ! !
22.5.2006 | Bobson | 12.878 zobrazení | 87 odpovědí
Sumci -Kleště na sumce! Znáte to? Máte někdo zkušenosti o tomto vynálezu? Na přelomu května jsem byl s partičkou Reného Plzáka opět na výpravě, kde jsem potkal člověka Jaroslava Matouška, jež je vlastníkem patentu KLEŠTÍ NA SUMCE. V dnešní době si už lov bez tohoto náčiní nedokážu představit. Sám Jaroslav chytil sumce 223 cm, 78 kg bez jakékoliv asistence lidí. Při jeho zdoláváni na lodi použil zmíněné kleště, sumce zapnul o loď a v klídku dojel na břeh. Nemusel tahat takovou rybu do lodi. Z toho vyplývá, že pokud chcete sumce uchovat a zavážete jej na provaz, není to to pravé ořechové. Nasunutí kleští do tlamy sumce trvá 3 – 4 sekundy a ryba je tak minimálně vystavena bolesti a poškození. Mrkněte na to sami a udělejte si obrázek o tomto vynálezu sami. Napište mi na tento vynález Váš názor.Pokusím se tam dát svoje fotky.Inf. www.fischterrier.cz
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 25. května 2006 ve 23:08 ® xycht
-
Bobson: promiň, trošku mi přijde, že to celý tady začíná dost vyznívat jako cílená reklama. A dobře načasovaná, protože pokud si dobře pamatuji ještě nedávno ty kleště stály 1700,–
Ještě k těm kleštím. Doufám, že se nemají sloužit k tomu, aby na těch kleštích ten sumec visel až do rána, ale pouze k vylovení! Aspoň tak jsem to pochopil. Myslím si, že je to šikovná věc z jednoho jediného důvodu – je eliminováno odření velký ryby při tahání do lodě – to u kleští odpadá. Ale myslim, že se bez nich obejdu
reagovat - Čtvrtek 25. května 2006 v 1:50 ® regulus
-
No když už se to tak rozjelo, tak si taky rejpnu. Byť nesumcař, tak asi musím souhlasit s HaDem a to v jedné věci, proč sebou takovej „krám“ tahat. Jen šílenec půjde na sumce sám a pokud se velkej sumec nečekaně chytne při lovu jiných ryb, tak se hold musí improvizovat. Mám hodně velkou představivost, ale připadá mě daleko jednodušší chytit koženou rukavicí, která je mimochodem mnohokrát lehčí než zmiňované kleště, sumce za spodní čelisť a odhákovat ho, pokud ho chci pustit, pokud ho chci sežrat, tak je to asi jedno. Je ovšem nutno podotnout, že zcela jiný názor může mít sumcolovec jezdící na evropské sumčí lokality, ale to se mě netýká, protože nejsu do těch ryb zase tak zažranej a i kdybych byl, tak by mě lákalo zcela něco jinýho, ale to je mimo tuto debatu. V životě by mě nenapadlo, mít jakoukoliv rybu, včetně sumce, jakýmkoliv způsobem uvázanou jen proto, abych si ji mohl ráno za světla pěkně vyfotit, bez ohledu na to jestli se to smí nebo ne, to je trochu mimo moje chápání, ale hold každej jsme jinej. Určitě bych si ho vyfotil, noční fotka by asi byla horší, změřil, ale asi bych se neobtěžoval s vážením. To jsem ale zase trochu odbočil. Pokud ty kleště shrnu, tak když to vezmu z hlediska uchycení ryby, tak by se asi tomu nedalo moc vytnout, v rámci možností je to asi k rybě „šetrný“. Co se praktičnosti týče, tak je to další relativně těžkej krám do výbavy, dovedu si představit, že je to poměrně jednoduše aplikovatelný (pokud sumec v danou chvíli souhlasí -:))))) ), nejspíš to dokáže sumce udržet, ale to je v rozporu s mým názorem o uvazování ryb a podle mě je to zcela zbytečný. Když to vezmu z té negativní strany, tak díky nešikovnosti rybáře může sumec s touto „ozdobou“ zdrhnout a bude to asi znamenat jeho konec. K vytažení ryby na loď nebo na břeh je to dle mýho názoru dost nešikovmý. Cenu nehodlám komentovat, asi odpovídá výrobním nákladům kusové výroby (výrobce to nedělá pro vlastní potěšení, ale na kšeft), jinými slovy z hlediska výrobku je to asi adekvátní, z hlediska užitnosti naopak.
reagovat - Čtvrtek 25. května 2006 v 0:47 @ mahlen
-
Jestli je to dobré ,nebo ne ,úkáže praxe.Nevím jesli chce někdo prezentovat a vychvalovat svůj výrobek nebo ne,to úkáže praxe.Já jsem schopen se svoji partou podat rybářům zde nezaujatej postoj ,včetně fotografií a videoklipů a vyzkoušet novou věc,ale nic víc.A kleště při balení se klidně přidaj(začínáme dělat úklid).Klidně vyzkoušíme: mahlen@centrum.cz
reagovat - Středa 24. května 2006 ve 22:11 ® Robur
-
Pokud kleště pomohou zdolat rybu, tak je to asi OK, na uchovávání ryb se mně to hnusí stejně jako lano, guma atp. Pokud je to ale zase jen na zdolávání, tak se mně to jeví poněkud nepraktické.
reagovat - Středa 24. května 2006 v 19:18 ® kubas reakce na …
-
reagovat
- Středa 24. května 2006 v 19:18 ® HaD reakce na …
-
robur: diskuze není na téma zda přivazovat či nikoliv, či vezírek, či nikoliv, ale jaké jsou ty kleště.
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:53 ® Robur
-
ony dostaly a začaly
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:52 ® Robur
-
já bych vám dal všem, buď si rybu vemu, protože jsem nad ní vyhrál, má smůlu nebo jí dám svobodu. Podívejte se na to ze strany ryb, kdyby vás dostali do ploutví a začali debatu: přivážu ho za ptáka, aspoń se nebude cukat, protože ho to bude bolet a nepomlátí se, druhá řekně, ne ten má náušnici, takže jen provleču silon a bude držet za ucho atd, a kdyby se náhodou urval, tak je lepší být bez ucha než pinďoura…
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:45 ® Bobson
-
HaD-V POHO HLAVNĚ ŽE SE NĚCO TADY DĚJE NÉ ?
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:42 ® Bobson
-
rarach-tvůj názor taky respektuju jako každý jiný ! Tím že bydlíš kolem Sokolova a víš o koho jde,tak šetříš slovy ne ? Když takový člověk bydlí v tvým okolí ! Jo a taky nic nenabízím a nic nikomu nenutím jen říkam svůj názor na věc,KTEROU JSEM MIMOCHODEM TESTOVAL OSOBNĚ NĚJAKOU DOBU A VÍM O ČEM MLUVÍM !!! Né jako někteří co to ani neomacali a netestovali !
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:38 ® HaD reakce na …
-
reagovat
- Středa 24. května 2006 v 18:32 ® Bobson
-
Had-Hold máš svůj názor a ten respektuju ! Je to tady forum a bavíme se tady o tom tady,takže nic ve zlém.Díky za tvůj názor Hade !
reagovat - Středa 24. května 2006 v 18:17 ® rarach reakce na …
-
All: tak mne napadlo, mám na oddělení asi 20 peanů, že bych je potáhl nějakou pryží nebo silikonem a dal si je na provázky na velké jojo na záda, sice nebudu mít podběrák, ale každého solidnějšího pstruha či lipana co chytím a vylovím na ten pean zaháknu, budu je za sebou vláčet ve vodě, prakticky bez omezení pohybu, při nějakém výpadu si vytáhnou z joja tolik šňůry co potřebujou, no a na konci je vyfotím a jistě zcela nepoškozené a nestresované je vrátím vodě, to nezní vůbec špatně. Já blbec si myslel, že ty kleště slouží k tomu aby se sumec bez poškození přitáhl k lodi, odstranil se mu trojhák z huby a pustil se, samozřejmě s ohledem na možné zranění rybáře, jo ono tu, ale nejde o rybáře (jeho ruce) tady jde o slávu a čest, ona je to část postroje?
reagovat - Středa 24. května 2006 v 17:46 ® Pytel
-
Had : to je jasné že se ve vezírku daleko víc poškodí.Mi spiš jde o to že ten sumec na tom provazu nebo na gumě udělá pár výpadu a přitom se muže zranit a strašně se unavit a to mi přijde zbytečné kvůli fotce! Protože mi osobně stačí ten zážitek…
reagovat - Středa 24. května 2006 v 17:24 ® rarach
-
Pif: jak si chceš udělat názor? Musíš si je koupit nebo alespoň půjčit a moc lidí je jak se zdá nemá, jinak to nejde, přečti si zadání otázky? to není nic o popichování. Stačí číst pozorně Bobsona i dál.
reagovat - Středa 24. května 2006 ve 12:57 ® pif
-
popichovat..
reagovat - Středa 24. května 2006 ve 12:57 ® pif
-
rarach:ty seš fakt rarach.popichocat,šťourat.....-:)
reagovat - Středa 24. května 2006 ve 12:49 ® rarach
-
Celkově se mi zdá, že ty kleště tazatel na tomto fóru spíš prodává, než by se skutečně na něco ptal, tedy mimo jedné věci, jestli je Vy sumcaři už máte! Nemáte? Tak si je kupte je to skvělá věc!!Bobson
reagovat - Středa 24. května 2006 v 11:34 ® fila reakce na …
-
100% souhlas.Mě stačí kožená rukavice.Kleště použité na toho sumíka ve vodě a na kladce se mi zdají opravdu dost zbytečné, vzhledem k velikosti sumce.
reagovat - Středa 24. května 2006 v 11:18 ® HaD reakce na …
-
Velvet: přesně tak. Sám chytat z gumáku by byla hooodně velká adventura
reagovat)
- Středa 24. května 2006 v 10:48 @ Velvet
-
Já si myslím,že pravda je asi někde uprostřed,ale pokuď bude ,dle mého názoru rybář lovící sám na lodi a nebude mět pevnou loď,ale třeba nafukovací člun ,tak tahle pomůcka bude asi hodně výhodná.Určitě to hodně ulehčí situaci samotnému rybáři,ale profik to asi potřebovat nebude protože přeci nikdy nepoužívá gumák a v lodi není taky sám ne?
reagovat - Středa 24. května 2006 v 10:20 ® HaD reakce na …
-
Majkl76: I provaz se dá přivázat k lodi a může být dost dlouhý na to, aby byl byl sumec v dostatečné hloubce
reagovatV tom není žádný rozdíl. Mimochodem my nepoužíváme provaz, ale gumu, která je navíc ještě pružná, takže pokud sumec chce poodjet, nedostane „štos“, který mu uštědří lano. Už jsem viděl už sumce hooodně řádit a kdyby měl v tlamě ty kleště, tak si myslím, že si zlomil „sanici“. O peníze v tomhle případě vůbec nejde. Nedbalostí se může i stát, že sumec uteče i s gumou (kleštěmi). Nemá smysl si nalhávat, že se to stát nemůže. S čím v tlamě má asi větší šanci na přežití? Zkrátka mě nepřesvědčíš. Abych doplnil, jsem odpůrce vázání sumce a používám to jen zcela výjimečně v zahraničí a pouze s tou gumou, která je skutečně pro rybu nejšetrnější.
- Středa 24. května 2006 v 10:13 ® HaD reakce na …
-
Bobson: Pavel to prodává, ano, ale to je komerční záležitost. Nemyslím si, že by to používal. Renda to možná i s lidma používá, ale to je stejný případ. Znám mraky hodně dobrých sumcařů, kteří to taky dělají profi a nikdo z nich kleště nemá a ani po nich netouží. Zkrátka to považuju za zbytečnou věc. Nic ve zlém.
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:38 ® Majkl76 reakce na …
-
Třeba k lodi. Sumec tak může ležet dále od břehu ve větší hloubce kde ho z vody nebudou vytahovat čumilové. Pakliže jsou kleště přivázané k delšímu provazu má sumec možnost jistě né takového pohybu jaký by chtěl, ale zcela jistě lepšího než v saku (vezírku) či provazu,který poškodí sumci tlamu (provaz může rozžíznout tlamu ryby) kleště zcela jistě ne. Zkus to a uvidíš. Zákonitě se sumec bude lépe cítit ve větší vzdálenosti od břehu než na něm samotném. Kleště by měly sloužit k co nejkratší době uchycení ulevené ryby, tak aby ji lovec po patřičném vyfocení a zvážení mohl co nejšetrněji vrátit tam kam patří. V tom se mi kleště jeví jako doposud nejlepší způsob. Každá sranda něco stojí, co je cena kleští v porovnání s cenou Tvého vybavení, nebo chytáš na banbusy? Jde nám přece o šetrné vrácení sumce zpět do vody!!!
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:30 ® Bobson
-
Had-To co je těch stránkách to je PĚKNÁ BLBOST SOUHLAS,ale já je nedělal.Podstatou tématu jsou kleště an sumce. Kdo je používá ? Chceš tady snad jmenoval lidi co jsi to koupili nebo co ? Mimochodem kdo tady v česku se považuje za profíka ? Pavel Tomi – viděl jsem to na krámu u něho.Rende Plzák-Profi průvodce na Ebru a jiných lokalitách"POMÁHAL Z VÝROBOU TOHO ZAŘÁZENÍ" Jakub Vágner-????
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:14 ® HaD reakce na …
-
Majkl76: a k čemu se přivazujou kleště??? A o co méně rybu omezují? O co méně ubližují? O kolik víc je sumec v klidu? Díky.
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:07 ® Majkl76
-
Přivazovat sumce ke stromu je prasárna! Od toho tu jsou kleště na sumce, které rybu vůbec v ničem neomezují ani neubližijí. Sumec je v naprostém klidu (pokud ho z vody nevytahuje 10–15 čumilů, kteří se s ním chtějí vyfotit). Cpát velkého sumce do vezírku je nesmysl, přivázat ho provazem ke stromu skrz tlamu zakazuje RŘ. Zajímalo by mě zdali RŘ, který kleště na sumce vůbec nezmiňuje bude tento způsob uchycení tolerovat? Sportovní rybář nemůže pomůcku jakou je gaf na ryby vůbec vzít do ruky.
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:06 ® HaD
-
Bobson: zeptám se možná hloupě – znáš nějakého „profíka“, který tyto kleště používá, pokud to má být takový zázrak? Nejmenuj prosím lidi, kteří se podílí na výrobě, propagaci a distribuci. Díky. Mimochodem mě pobavila na zmíněných stránkách věta, že sumec dorůstá délky 230 cm a 150 kg. Fakt dobrý, takovou rybu bych někdy chtěl vidět.
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 22:03 ® HaD
-
když už se budeme bavit v této rovině, tak uchování ve vezírku rybu mnohem více poškodí
reagovat - Úterý 23. května 2006 ve 21:56 ® Majkl76
- reagovat