Chytej.cz

Polarizační brýle necteno

12.5.2006 | xycht | 27.639 zobrazení | 146 odpovědí

Máte někdo tip na slušný (fungující) polarizační brýle do nějakých 600–1000Kč? Děkuji

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 23. května 2006 ve 13:02 ® regulus reakce na …
regulus

PRICHY ani jedno, ani druhý, spíš si myslím, že oba myslíme to samý, akorát se nějak nemůžeme vzájemně pochopit.

reagovat
Úterý 23. května 2006 v 8:08 ® Shrek reakce na …
Shrek

prichy: KONEČNĚ!!!! :-)

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 23:46 ® Prichy reakce na …
Prichy

regulus: bud si opravdu myslis, ze mas pravdu, nebo jsi uz nastvany…zel ani jedno nebylo mym cilem. Jako recnik jsem zklamal. Asi nedokazu presne vysvetlit to, co mam na mysli. Nevadi. Proste toho nechame, pokud bys se chtel jiz sam zamyslet.....tak premyslej o tom prvnim vzorecku…co tam je cos…a uz bych zase spadl do vysvetlovani…fakt toho nechame.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 22:23 ® dudu

Tímto bych chtěl poděkovat všem za zajímavé a poučné počtení. Kurňa, zase su chytřéší:-)

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 18:57 ® Kazan

>regulus: možná jsem také „natvrdlej“, ale než jsi to tu teď podrobněji vysvětlil, tak jsem tu polarizaci chápal úplně stejně jako Príchy. Díky za poučení, dobře že jsi ten „román“ napsal.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 18:53 ® xycht

regulus: Vůbec se tomu nebránim :-)) )))

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 18:21 ® regulus reakce na …
regulus

Lovec Sumců: -:))))))))))

Možná ještě dojde na vzorečky a výpočty.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 18:20 ® regulus reakce na …
regulus

PRICHY – sorry, ale nepochopil, ne já, ale ty.

V prvé řadě, jsem tady nechtěl psát semestrálku z optiky, ale pro lidi, kteří se v dané problematice neorientují, JEDNODUCHÝM způsobem vysvětlit k čemu to slouží a trochu jak to funguje.

Za druhý ti nechcu oponovat, protože sice máš ve většině pravdu, ale já jsem sem některý věci záměrně nepsal, aby to nemátlo.

Třetí věc je to, s tím usměrňovačem, dal jsem to sem jen jako příklad, připadlo mě to jako logický, dost lidí asi ví oč se jedná, před usměrňovačem střídavý, za usměrňovačem stejnosměrný. Různé jiné jevy, který se tam konají a o kterejch většina lidí nemá ani páru, nech bokem.

Za čtvrtý, pochopil jsem jak jsi to myslel s tím UV filtrem, ale je to napsaný tak, že to vyznívá zcela opačně, takže na vysvětlenou. UV filtr filtruje část UV záření, to znamená, že za filtrem je UV zářený potlačený.

Za páté, světlo za polarizačním filtrem JE POLARIZOVANÉ. Polarizační filtr funguje tak, že polarizuje světlo a teď si dovolím citát z dříve uvedeného odkazu, řeč je o polarizujících materiálech: „Některé materiály, které se skládají z rovnoběžných tenkých dlouhých krystalů nebo molekul, propouštějí jen světlo polarizované v jistém směru. Vlny, jejichž elektrická složka kmitá ve směru rovnoběžném s krystaly či molekulami, se přemění na elektrický proud a posléze, díky elektrickému odporu, na teplo. Protože mezi krystaly nebo molekulami jsou nevodivé mezery, ve směru na ně kolmém proud nevzniká a vlny v tomto směru kmitající materiálem projdou. Propuštěné světlo je polarizované ve směru kolmém na směr krystalů či molekul.“ Tento citát jsem zde opsal z toho důvodu, že se mi zcela nechtěje podařilo o pár příspěvků níže napsat "…propustí jen polarizované světlo a nepolarizované ne… " a vůbec jsem si neuvědomil, že si to může někdo přebrat tak, že filtr nepolarizované zadrží a polarizované propustí, což je pochopitelně blbost. No a právě na toto byla moje reakce, žes napsal krávovinu, což je sice pravda, ale v obou případech, pač jsi napsal, že je to naopak. Já měl správně napsat, že filtr světlo polarizuje, ale jelikož to bylo v kontextu o barvě skel, tak jsem zvolil toto slovní spojení, aby z toho bylo jasný, že určitá část světla filtrem neprojde a tudíž se tento filtr jeví našemu oku jako zabarvený i když není.

Za šesté jak je to s tím eliminováním odrazů hladiny. Jak jsi správně napsal, odraz od hladiny je polarizované světlo, ovšem filtr v brýlích, respektive jeho krystaly jsou orientovány tak, že tento odraz dopadá na filtr v rovnoběžném směru a z toho důvodu není propuštěn a tudíž je odraz eliminován. Když skloníš hlavu na rameno, tak se ti hladina bude lesknout.

Za sedmé pokus se dvěma brýlemi. Pokud dáš dvoje polarizační brýle za sebe (za předpokladu stejného výrobku v okamžiku, kdy budou vůdči sobě pootočeny o 90st.) přes ně neuvidíš. Je to z toho důvodu, že první brýle polarizují procházející světlo např. v kolmém směru a ty druhé ve vodorovném směru (protože jsou krystaly ve filtrech vzájemně pootočeny o 90 st.), takže polarizované světlo procházející prvními brýlemi, neprojde brýlemi druhými proto, že u druhých dopadá na krystaly filtru v rovnoběžném smě­ru.

Za osmý neřeš ptákoviny viz „… jen nepocitas s tim, ze to neni skokove (jako u diody – usmesnovace, vypinace …“ snažil jsem se jen věci uvést na pravou míru, použil jsem příklady, který mě připadly logický. Snažil jsem se jen rozplést ten gulage, kterej tady díky mnoha příspěvkům vznikl smotáním dohromady UV, polarizačního filtru a zabarvení skel.

Za deváté, není mě jasný jestli si děláš pr.el nebo jsi to zcela nepochopil. Jo a díky, žes mě to vysvětlil. -:))))))))

For all – sorry za ten román

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 16:06 ® xycht

Když jsem tuhle otázku zadával jsem fakt netušil, že se to téma tak rozvine :-)

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 14:11 ® Prichy
Prichy

citace Polarizační filtr dokáže odfiltrovat odražené světlo díky tomu, že je polarizované.

z www.paladix.cz

PS: jinak to nedelam kvuli tomu, abych si na nekom honil triko, je to jen pro osvetleni…mozna je tu vic lidi, kteri netusi, jak to funguje. Trocha vedeni, jeste nikoho nezabila a ja jsi alespon neco ze stredni zopakoval.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 14:00 ® Prichy
Prichy

regulus: jinak tvoje analogie s usmernovacem se da prevest i na UV filtr… prej filtrem vse, za filtrem jen UV a hura k ocari :-D ......ne nic ve zlem, jen se ti to snazem vysvetlit z toho fyzikalniho hlediska…proste to neni digitalni.....pokud tedy posvitis svetlem…zrojem svetla s minimalni polarizaci…napr. ta zarovka, ubytek na intenzite svetla bude minimalni…vse zalezi take na f-ci ubytek na polarizacni rovinu…

Nechame toho, ja proste polarizackama chci odstranit to odrazene polarizacni svetlo…prave to, co se odrazi od hladiny…abych videl na rybu…nebo na dno? Stejne tam jsou sami mrzaci :-D

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 13:53 ® Prichy
Prichy

jo, vlastne mame pravdu oba, jenze ti unika jedna vec. Pokusim se ti to vysvetlit. Kdyz vemes dvoje polarizacni bryle, a pootacis s nimi, tak se ti vetsinou obraz bude plynule ztmavovat az do tmy a zase nazpet. Je to prave kvuli tomu, ze filt je schopen pohltit 100% (neber doslovne) paprsku polarizovanych presne na kolmici polarizace filtru. Jinak mas vlastne (i ja) pravdu, jen nepocitas s tim, ze to neni skokove (jako u diody – usmesnovace, vypinace apod. jen tak mimochodem, pokud neco vis o elektrice, tak ani tam to tak neni – prechodove jevy)

Zakladni myslenka…na hladine vody (ci predmetu) znika odrazem svetla efekt polarizace svetla. to je fotony jsou „srovnany“ do jedne roviny.....ted pouzijes polarizacni brejle :-) kterou slozku tohoto svetla chces odstranit (odfiltrovat)?? asi tu odrazenou ne? tedy ja alespon jo…takze dle me je ucel odstanit tu slosku polarizovanou (odrazenou)… zasada 1) polarizacnim filtrem prochazi vsechny fotony, s ruznym utlumem (0–100%)(neber doslovne) analogove…zalezi na uhlu kmitani fotonu na pol. rovinu filtru.

Tvoje fotky jsou zajimave…zkus osvitit oba objektivy kolmym paprskem (napr žarovka a spojkova cocka) a mer intenzitu pred a za objektivem

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 13:41 ® ZN
ZN

PRICHY: regulus má pravdu. Nejsem taky optik, jen amatérský fotograf, ale polarizační filtr POLARIZUJE při prostupu světlo, tudíž za filtrem musí být světlo polarizované. To samé se děje u filtru na brýlích. U těch brýlí je ještě otázkou, kde je ten filtr nanešen, což určuje i cenu brýlí. To samé platí o UV filtru, ktrý má ovšem podstatně větší světelnou propustnost ja filtr polarizační. Z tohoto důvodu se ve fotografii používá tento filtr jako ochrana objektivu (skel), poněvač nějak podstatně nemění expozici (neubírá světlo) a barevně nemění výsledek. To platí samozřejmě i u brýlí.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 13:09 ® regulus reakce na …
regulus

PRICHY – já si fakt nechcu nechcu hrát na chytrýho, ale tys napsal, promiň mi ten výraz, takovou krávovinu.
Z čistě logickýho hlediska, pokud je filtr POLARIZAČNÍ tak propouští světlo POLARIZOVANÉ, stejně tak, když to vezmu z elektriky, tak za USMĚRŇOVAČEM je proud STEJNOSMĚRNÝ (USMĚRNĚNÝ). Nejsu žádnej optik, jen amatérskej fotograf a polarizační filtr používám víc jak 20 let. (mimochodem ty krásný HaDovi fotky, tuším, že se to jmenovalo „Lovy beze zbraní“, byly taky foceny s polarizačním filtrem). Nic nemusíš zjišťovat, znovu sem dávám ten odkaz, kde je to dle mýho názoru celkem srozumitelně vysvětlený.

www.paladix.cz

Jen tak pro názornost, jsem vyfotil UV filtr (vlevo) a polarizační filtr (vpravo), aby bylo vidět jak to vypadá, úmyslně ve stínu, když svítilo slunko na bílým papíru, obyčejným 3Mpix digitálním compaktem. Všimni si (doufám, že to tady z té očesané fotky bude vidět), že papít vypadá mírně nafialověle (to dělá UV záření) a za UV filtrem je normálně bílej. Když se na to budeš dívat očima, tak to vůbec nepostřehneš.

reagovat
foto/forum/2006/th-img515.jpg
Pondělí 22. května 2006 v 11:00 ® Prichy
Prichy

citace:„Jelikož propustí jen polarizované světlo a nepolarizované ne“.....promin, je to prave obracene. To bys prave videl jen ty odlesky od hladiny :-) Jinak myslim, ze pro vodu je nejkritictejsi uhel 52 stupnu…to odrazi…a i polarizuje nejvice dopadajiciho svetla.

No, kdyz uz jsem to tak nakousli, tak se budu snazit zjistit pravdu.

Kazdopadne na koncovou cenu ma jiste i vliv mechanicke provedeni, vzhled, znacka, dioptricnost (kurna, je to slovo spravne) apod. veci. Osobne mam polaroidy a balzerky…po­laroidy vedou z hlediska subjektivniho­.....jak by dopadlo ale mereni kvality filtru nevim

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 8:23 ® ZN
ZN

regulus: bez komentáře, za 1.:-)

reagovat
Pondělí 22. května 2006 ve 3:02 ® regulus reakce na …
regulus

Zase jste se do toho trochu zamotali. Slovem čirý je myšleno nezabarvený. Takže ještě jednou, mluvím o filtrech pro fotografování, čili to, co se obvykle závitem, přidělává na objektiv. Pak teprve o brýlích. Když píšu sklíčko, tak to samozřejmě může být i fólie.

UV filtr je polopatisticky řečeno, průhledný, čirý, nijak z pohledu lidského oka nezabarvený sklíčko, jehož funkcí je eliminovat část UV záření, která může ovlivňovat kvalitu snímku (nevidíte ji, ale na film působí) používá se v přímořském a horském prostředí. Na brýlích se UV filtr používá v kombinaci se zabarvenými skly k ochraně zraku.

Polarizační filtr není zabarvený, ale pro lidské oko PŮSOBÍ DOJMEM šedo-fialovo-modrého zabarvení. Jinými slovy, sice se vyrábí nezabarvený, ale z principu funkce, zabarvený vypadá. Jelikož propustí jen polarizované světlo a nepolarizované ne, tak celkem logicky musí být před filtrem víc světla než za filtrem a to se našemu oku jeví jako zabarvení, zastínění nebo nevím jak to jinak nazvat a pochopitelně tam mají vliv i další efekty jako je zvýraznění dálek a vegetace a ztmavení oblohy.

Polarizační brýle pro rybářské a jiné účely se vyrábějí jednak jako jen čistě polarizační a pro různé použití v kombinaci s různě zabarvenými skly, za účelem zjasnění při lovu v stinném prostředí, obvykle žlutá, oranžová nebo naopak pro lov na prudkém slunci, tmavé zabarvení. Mohou být doplněny i UV filtrem pro ochranu zraku. Barvičky mohou být samozřejmě i proto, aby se dosáhlo řekněme módního efektu a dotyčný se cítil IN. Obecně si myslím, že od nejlevnějších se jedná o čistě polarizační brýle, přes zabarvené s polarizačním filtrem, až po zabarvené s polarizačním a UV filtrem (viz obrázek, sranda za 250 USD).

Takže čirý polarizační filtr pokud to beru jak to co vidí naše oči neexistuje. Jinak MRC = Multi Resistiant Coating

reagovat
foto/forum/2006/th-img511.jpg
Pondělí 22. května 2006 v 1:33 ® Prichy
Prichy

jeste tento odkaz www.apfoto.cz jsou to polarizacni filtry jeste s nejakou MRC vrstvou, snad to nekdo vysvetli, ja tomu nerozumim

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 1:30 ® Prichy
Prichy

jeste UV

UV filtr Nejčastěji používaným filtrem u černobílých i barevných materiálů je UV filtr, který odstraňuje UV záření, jež by mohlo ovlivnit expozici. S vyššími hodnotami UV záření se setkáte především ve vyšších nadmořských výškách a nebo naopak u moře. Je čirý, neovlivňuje ani expozici, ani barevné podání. Většinou se používá i jako ochrana čelní čočky objektivu před nepříznivými vlivy.

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 1:30 ® Prichy
Prichy

podle me je mozno vyrobit ciry polarizacni filtr. Ale jak moc 100% ciry je…ted me vlastne napada, ze je to kravina, neni totiz jeho ukolem prave odfiltrovat polarizovane svetlo, takze ani nemuze proniknout veskere svetlo.

Neco jsem nasel

Polarizační filtr Další filtr, který neovlivňuje podání barev a opět se používá obecně, je polarizační filtr. Odstraňuje polarizované světlo – zpravidla jde o odrazy. Z větší části umí odstranit odrazy na lesklých plochách – například při fotografování skrz skleněnou plochu. Vylepšuje barevný kontrast a prohlubuje barvu oblohy. Podle konstrukce je můžeme rozlišit na filtry s lineární a kruhovou polarizací. Obecně lze doporučit univerzálnější kruhovou polarizaci, neboť u ní jsou odstraněny případné problémy při druhotné polarizaci světla v jednooké na polopropustném zrcadle (může zmást expoziční a ostřící senzory).

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 0:46 ® regulus reakce na …
regulus

DUDU – právě, že není

reagovat
Pondělí 22. května 2006 v 0:30 ® dudu

Ještě k těm čirým polarizačním sklům na brýlích, neexistují proto, že je nikdo nevyrábí, nebo to nejde vyrobit? A co třeba polarizační filtr na foťák, ten snad je čirý, nebo se mýlím?

reagovat
Neděle 21. května 2006 ve 21:48 ® jiris
jiris

PJ – čočky nedělaj problem, pokud nevadi tobě.

reagovat
Neděle 21. května 2006 v 9:54 ® perch
perch

jake mate skusenosti s polarizacnim klipem pro ty, kteri nosi bryle? diky

reagovat
Pátek 19. května 2006 v 8:17 ® rarach reakce na …

PJ: Pokud Ti nedělaj problém čočky tak určitě ne.

reagovat
Čtvrtek 18. května 2006 ve 23:35 ® PJ

rarach: kombinace kontaktních čoček a polarizačních brejlí by neměla dělat potíže?? nebo se mýlím??

reagovat
Čtvrtek 18. května 2006 v 18:47 ® xycht

Díky všem za odpovědi, dozvěděl jsem se vše. Díky za ochotu.

reagovat
Čtvrtek 18. května 2006 v 17:04 ® ZN
ZN

lovecsumcu: ještě ti dám jednu radu. V HUDY Sportu je docela dobrý výběr skutečně dobrých pol.brýlí. Jinak viz.ywan, v těch nákupních centrech to je všude.

reagovat
Čtvrtek 18. května 2006 v 16:37 ® ywan

lovecsumcu:skus sa pozrieť do očných optík, outdoorshopov alebo zabehni do hypertesca určite tam nájdeš regály s polaroidmi alebo bollé-čkami…v každom niečo iné :-))

reagovat
Čtvrtek 18. května 2006 ve 14:45 ® rarach

Škoda, že jsi neřekl, tenkrát v Práglu, měl jsem s sebou. Můžu Ti poslat mail na konkrétní typ, jsou to opravdu sportovní brejle, dobře vypadající!

reagovat