Chytej.cz

Polarizační brýle necteno

12.5.2006 | xycht | 27.675 zobrazení | 146 odpovědí

Máte někdo tip na slušný (fungující) polarizační brýle do nějakých 600–1000Kč? Děkuji

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 16. května 2006 ve 23:02 ® rarach reakce na …

Karlos:Vozil jsem si prdel ve foresteru a povozil se sqěle, samotné 4×4 nemá nic společného s průchodem v terénu, to je až další věc, je to náhon všech kol a mají ho leckterá sportovní auta! Ostatně v Autwecu v Plzni, Tě jistě povozit nechají a pak můžeme zůčtovat, projěď si 2.5 litr či 2,0 T a budeš hotovej a zlomenej na celý život, věř mi mám to za sebou.

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 23:00 ® regulus
regulus

ZN – nic ve zlým, nechtěl jsem si hrát na Brouka Pytlíka. Abych vysvětlil, to čemu jsem se nestačil divit, bylo zamíchání polarizačního efektu, barevnejch skel a UV filtru do jednoho guláše, mluvím teď všeobecně, jak tato debata když si ji přečteš vypadá. Kdo neví o co se jedná, z toho musí být naprostej janek. Proto jsem tam dal ten odkaz. Už vůbec jsem nechtěl o komkoliv říct, že tomu nerozumí a nebo plácá hovadiny, pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám. Ujišťuju tě, že jsem žádnej článek neopisoval. Narozdíl od tebe jsem to nestudoval, mám jen to čemu se říká všeobecnej přehled, a tu amatérskou fotografickou praxi, mimochodem nejspíš proto vím vo co go.
U Polaroidu si zapoměl na to, že jako první vyráběla fotoaparát stejného názvu, krerý fotil přímo na papír a asi za minutu byl snímek hotovej. Naopak nemáš pravdu s tím filmem, protože první použitelný barevný film vyvinula nějaká americká firma, jméno si teď nemůžu vzpomenout, ale Polaroid to určitě nebyl, tuším 1929 nebo 1930 a první sériově vyráběný film byl zcela 100% AGFA a bylo to někdy před II. světovou válkou.
S tím autem máš pravdu, ale myslím si, že se to na té vitríně líp pozná. Vono taky jde vo to na čem to v tom kšeftě můžeš odzkoušet. -:)))))))) Mimochodem, nevím co jsem vytrhl z kontextu, ale to je jedno.

RARACH – a v tom je právě to kouzlo, že máme každej jinej názor. Já jen chtěl říct, že to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhýmu, bylo míněno směrem k příspěvkům, „zelený stojí za ho.no, kup si modrý“. Taky jsem napsal, že Polaroid by měly být nejlepší, ale pravda to bejt nemusí… Co se peněz týče, tak si uvědom, že jsou tady lidi, kteří studujou a jak píšeš 500–700 Kč pro ně není zase až tak málo. Já je třeba použiju max. tak 1–2× za měsíc, když mě odpoledne plave brko tak, že je v odrazu slunka od vody, jinak je na oči nedám, ani v autě s brýlema nejezdím. Jak už jsem psal je to na každým. Kdo je používá často, tak si bude hledět koupit pořádný a kdo skoro vůbec, tak mu to je jedno.

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 21:47 ® Karlos reakce na …

No Rudo,to by ses v terénu moc nepovozil.

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 21:27 ® rarach reakce na …

Regulus: Souhlasím se ZN a nesouhlasím s Regulem a Toulovcem a to v tom, že nemá cenu vyhazovat prachy za brýle a je jedno jakou značku. Podle mne je to zváště pro muškaře naprosto nezbytná součást výbavy a nemá cenu na ní šetřit, ono taky jestli ušetřit 500–700 kč za Solana je dost prkotina, že? Za jiný voloviny utratíme víc. Ono taky není žlutá jako žlutá a polaroid s tím má opravdu ty nejdelší zkušenosti, je to stejné jako v autech 4×4 bych si taky koupil jenom od Subaru, nic jiného nedělá a kdo se svezl v různých čtyřkolkách ví, že to dělají nejlíp, ono když dva dělají totéž, není to totéž. Tak a můžeme se hádat dál. Kdo má audi????

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 21:23 ® Tomash
Tomash

Pro chytrýho delfína a spol. :-D Letos mi polarizační brýle koupil brašulda. K mý smůle to jsou Solana :-D , ale vzhledem k tomu, že odjakživa lovím bez brýlí a nějakých 8 let jsem vydržel vláčet bez polarizáků, mi tyhle budou určitě stačit ;-) (Cena kolem 600Kč)

reagovat
foto/forum/2006/th-img501.jpg
Úterý 16. května 2006 ve 21:16 ® Tomash
Tomash

Jaaaj! ZN je chytrý delfín, to je dobrý! :-D

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 20:49 ® ZN
ZN

regulus:
v tvém příspěvku je spousta pravdy a taky spousta nepravdy. Musím jen podotknout, že mi připadá že jsi opsal nějaký článek, vložil do toho své domněnky a pár věcí vytrhl z kontextu. Jen bych chtěl uvést, že si myslím, že firma Polaroid se nejen hezkých pár let zabývá brýlema, ale dokonce snad jako první přišla s polarizační vrstvou na brýlích a fotografických filtrech. Btw., tato firma přišla na trh jako první se sériově vyráběným a distribuovaným barevným filmem. Odtud její velké zkušenosti s touto problematikou. Ale jinak je polarizace světla obecně známá fyzikální veličina. Znovu musím podotknout, že jsou polarizační brýle a polarizační brýle. Návod na jednoduché odzkoušení pol.brýlí:
v prodejně nasadím brýle a podívám se ven, třeba na stojící auto. Zkloním hlavu na rameno a polarizace skel se okamžitě projeví zrušením odlesků a dovnitř auta je najednou pěkně vidět. Tímto jednoduchým trikem jdou stimulovat i různé světelné podmínky a taky efektivnost jednotlivých značek. Nechci dál rozvíjet debatu, kde se začíná jiskřit. Chci jen dodat, že mé znalosti pochází z dob studií fotografie, kde celý semestr byl věnovaný optice a optickým efektům a dále z mnohaleté fotografické amatérské praxe. Tím nechci říct, že jsem chytrý delfín a nemůžu se mýlit. Ale myslím, že něco málo o tom vím.

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 20:46 ® Axamith reakce na …
Axamith

To ZN : souhlasím s mírovou smlouvou. Regulus nás rozsoudil. Já osobně bez brejlí a něčeho s kšiltem na hlavě do řeky nevlezu. Prostě rád vidím, co je pod hladinou a při zdolávání ryby můžu kontrolavat její pohyb. Na druhé straně muškařím s kamarádem, který nikdy brejle nepoužívá a nechybí mu to.

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 20:43 ® Prutos
Prutos

Asi dva roky vlastním nějaké no-name polarizačky s černými skly.Letos jsem se rozhodl koupit si nové. Ne že bych s těmi starými nebyl spokojen, ale mám je už dost poškrábané. Jelikož je používám převážně na MP přívlač, černá barva mi za slunečných dní vyhovuje. Ryby zrakem vyhledávám jen minimálně, takže když zapadne sluníčko, tak je prostě sundám a je to. Žlutá skla jsem zkoušel a takjako Regulovi mi nedělají dobře na oči. Původně jsem zamýšlel pořídit si černá Solana, ale celkem dobře jste mě zviklali. Pouvažuju o Polaroidech a možná i o světle hnědých sklech…

reagovat
Úterý 16. května 2006 ve 20:10 ® regulus
regulus

Jak tak čtu vaše příspěvky, tak se nestačím divit. Nejdřív trochu teorie o polarizačním efektu, ale romány vám tu psát nebudu, tady máte odkaz www.paladix.cz , je sice zaměřenej na fotografování, ale je tam dobře vysvětlený jak to funguje.

Co se týká naprosto čirého skla polarizačních brýlí, tak si nejsem jistý, jestli to existuje, z jednoho důvodu. Když pominu brýle, tak polarizační filtr jak fotografický, tak ten počítačový co se ještě před pár lety používal na monitorech byl vždy zabarvený, působilo to šedofialovým dojmem. V obou případech jakési de fakto ztmavení nebylo žádoucí a proto předpokládám, že čistě čirý asi existovat nebude, ale tvrdit to nemohu a abych pravdu řekl, jsem polarizační brýle s čirými skly neviděl. Naopak barvy jako oranžová, žlutá nemají s polarizačním efektem nic společného, jen zvýrazňují při horších světelných podmínkách, což je v tomto případě někdy žádoucí. Někomu to může vadit, například mě, moc je nepoužívám, jednak nemuškařím, ale hlavně nesnesu je mít na očích víc jak 5 minut a ze žlutejch bych zbláznil, ale to je jaksi u každýho individuální.

Co se týče toho, který jsou nejlepší, tak je reálný předpoklad, že Polaroid, protože se tím už hezkých pár let zabývá a nejen rybářskými brýlemi. Toulovec má pravdu v tom, že pokud dáte dvoje polarizační brýle za sebe, tak by jste při jejich otáčení neměli v jednom okamžiku nic vidět. To je sice hezký, ale neřekne vám to nic jinýho, než že ty brýle polarizační filtr mají. Prakticky v každý rybářský prodejně je nějaká vitrína, na které si můžete vyzkoušet, jak ty brýle fungují. Postavte se k ní asi pod úhlem 55st., tak aby se vám leskla a vyzkoušejte různé brýle a podle toho který tento odraz nejvíc eliminuje vybírejte. Je totiž docela možný, že brýle naprosto neznámé značky mohou mít skla vyráběný Polaroidem a při stejném efektu je pořídíte levněji. Jiní výrobci nemusí mít nutně horší skla než Polarid a to že s různým zabarvením vidíš různě je celkem logický (proto RARACH viděl toho lipana se žlutejma a s hnědejma ne, nemá to ale nic společnýho se značkou brýlí a polarizačním efektem, ale s barvou skel). Pokud chytáš jen v „zarostlém“ prostředí, tak jsou ty žlutý určitě OK, ale na slunku ti to zlikviduje oči.

Až na ty žlutý skla plně souhlasím s Toulíkem.

reagovat
Úterý 16. května 2006 v 17:47 ® ZN
ZN

Axamith: já se fakt nechci hádat, ale když se někdo ptá na polarizační brýle a někdo mu odpovídá nepravdy ohledně polarizačního efektu souvisejícího s barvou skel, tak to není dobrá informace. Čte to poměrně dost lidí, pro které to může být zavádějící. A střední škola ve Vodňanech ještě neznamená, že kolega o polarizaci něco ví, nijak to spolu nesouvisí. Necháme toho, k ničemu to nevede. Ostatně, stejnou barvu skel jako ty mám také a také se mi zdá pro mě nejlepší.

reagovat
Úterý 16. května 2006 v 17:44 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

Axamith: No on se Tě HaD až tak nezastal, ono čirý a čirý může znamenat naprosto něco úplně jiného. HaD měl na mysli čirý jakožto úplně, bez jakéhokoliv zabarvení (např. jako dioptr. brýle). Jestli jsou brýle světle žluté, nebo černé, to už je šumák. To za prvé. Za druhé nějak nechápu souvislost mezi absolventem rybářské školy ve Vodňanech a znalostí problematiky polarizace. No a za třetí nevím jestli jsem Tě špatně pochopil, ale UV a polarizace jsou naprosto rozdílné pojmy (ale jak říkám – je to trošku krkolomně napsané, takže možná jen informační šum).

reagovat
Úterý 16. května 2006 v 15:59 ® Axamith reakce na …
Axamith

HaD : děkuji za zastání. ZN : Kolega v rybářském obchodě sice nestudoval optiku, ale jako majitel ryb. obchodu má docela slušnou kvalifikaci – střední rybářskou školu ve Vodňanech. Sklo ve svářecí kukle má poněkud jiný filtr než polarizační. Já osobně jsem vyzkoušel tři druhy brýlí. Hodně tmavé, hnědooranžové a žluté. Tmavší nejlépe zvládaly odlesky, ale večer to bylo jako ve zmiňované kukle. Žluté jsou perfektní večer, ale přez den to nebylo ono, i když lepší žluté než drátem do oka. Teď mám hnědooranžové a jsem spokojený. Zvládnou ostré odlesky přez den a večer mě neomezují. Škoda, že se na nich neudává hodnota filtru jako UV u slunečních brýlí.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 ve 22:38 ® xycht

ZN: No jestli se jich fakt chceš zbavit, tak bych si je vzal, jen nevim jak to udělat, protože to mám k tobě docela daleko (Praha, Č.Budějovice)…a hlavně co jsem dlužnej? :-) Psal jsi o flašce, tak kterou? :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 ve 20:59 ® HaD reakce na …
HaD

nicméně zcela čirý prolarizační filtr asi vyrobit nelze, nemýlím-li se ;-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 19:24 ® ZN
ZN

Axamith: podle tvé teorie by měl největší polarizační efekt být u skel do svářečské kukly. Je to blbost a kolega v rybářském obchodě by měl víc studovat :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 19:17 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

Axamith: Tak to Tě zklamu, v tomhle efekt polarizace opravdu není :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 19:14 ® Axamith reakce na …
Axamith

nejsem optik, tuto informaci mám od kolegy, který má rybářský obchod. Zřejmě půjde o to, že tmavší odstíny skel dokáží lépe odfiltrovat odlesky.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 18:48 ® raduch

Tenhle rok jsem koupil zase nové brýle, po No name jsem zkusil v v G hobby Eye Level a naprostá spokojenost.Pro mě se stává nejdůležitější šňůrka na které jsem šetřil,ale po odplavaných či potopených brýlích je tento doplněk NEJDŮLEŽITĚJŠÍ:-))

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 18:33 ® ZN
ZN

Axamith: můžeš prsím tě vysvětlit, jak souvisí polarizační efekt s barvou skel?

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 18:02 ® Tomash
Tomash

Alivio : Ne.er! Trošku nadhledu by neuškodilo. Já nejsu žádný rasista, pro mě je černoch jako cigán, jako bílej, nic proti hoši! :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 17:26 ® Axamith
Axamith

Bez polarizaček do řeky nevlezu. Z počátku jsem používal hodně tmavé, ale při večerním lovu jsem neviděl nic a bez brýlí se zase leskla hladina. Letos jsem si pořídil brýle od fy. SOLANO ( asi 400,– )a jsem spokojenej. Skla mám zabarvený do oranžova, takže při ostrém slunci stíní a večer nejsou zas tak tmavé, aby omezovaly viditelnost. Pozor, čím světlejší odstím skel, tím menší polarizační efekt. Dobré je si vybrat takové brýle, aby stínily i z boku. Když je zapadající slunce nízko nad horizontem a pere ti to z boku pod obroučkou, tak to by jeden vyletěl z kůže.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 16:55 ® Shrek reakce na …
Shrek

tomash:nezklamal jsi,něco podobného jsem od tebe čekal. :-((

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 15:50 ® Tomash
Tomash

Já mám nejlepší zkušenosti s bílou – hlavně v životě! White power! :-D :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 15:34 ® rarach reakce na …

ZN: Tak, tak, já jsem jenom nechtěl aby tady vznikl dojem, že je to jenom o barvách, je to hlavně o tom kdo to vyrábí, já osobně mám prostě dobrou zkušenost se žlutou a to i ve slunci, ale jsou to polaroidy, toť vše.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 ve 13:01 ® ZN
ZN

lovecsumcu: nepotřebuji je zaplatit, byla to moje blbost, že jsem nepočkal. Ani jednou jsem je neměl u vody, zbytečně doma leží. Ještě jednou k té žluté barvě. Nikomu nic nechci vnucovat, ať si každý chytá v čem chce, ale s tou žlutou mám takové zkušenosti. Pokud je jen trochu světlo, tak je ta žlutá k ničemu. Pokud je slunce, tak už úplně k ničemu. A pokud rarach nic neviděl, tak je to případ, který uváděl BoBo. Nejsou polarizační brýle jako polarizační brýle.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 ve 12:47 ® Mirek reakce na …

Musím souhlasit s Rarachem pokud se barvy týče. I já si myslím, že žlutá je dokonce výrazně lepší než tmavé barvy. Mám s ní také nejlepší zkušenosti při sledování feederové špičky. Je dobrá za každého počasí.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 ve 12:17 ® xycht

ZN: díky za nabídku, koupil jsem si ty žlutý Eye Level, ale klidně bych zkusil i ty hnědý :-) Co piješ? :-)) ) Ne vážně, normálně ti zaplatim :-)

BoBo: myslim,že to nebude tak zlý :-)

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 11:33 ® rarach reakce na …

LovSu:Problém je, že se barvy hodí i podle ročních období a nejen podle vody. Myslím, že guláš už je dost dobrej. Já měl například hnědý ty Solana a viděl jsem tak leda kameny na dně, když jsem si půjčil kámošovo žlutý, tak tam byl i lipan, ale je to na vkusu každého soudruha.

reagovat
Pondělí 15. května 2006 v 10:41 ® BoBo-Falknow
BoBo-Falknow

xycht: Jo, zapomněl jsem dodat, že moc neušetříš, protože flaška říka ZN dubovému sudu s s nějakým lahodným mokem :-D

reagovat