Chytej.cz

bolest ryb necteno

21.7.2004 | Prizrak | 57.433 zobrazení | 128 odpovědí

Přečetl jsem si asi už dva články o tom, že ryby bolest moc necítí. To se mi ale nezdá, protože když vyprošťuju háček z rybí tlamy a je pevně zaseklej, tak použiji trochu síly a ryba sebou cuká a někdy vydává divný zvuky. Sadista nejsem, ale když vono to vobčas nende tak lehce vytáhnout. Co si myslíte tomto tématu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...
Pátek 25. ledna 2013 ve 12:22 ® sunet

Rád bych podotknul, že většina „vědeckých“ prací, které se probírají v denním tisku, či se objevují na nejrůznějších obecných portálech mají daleko k seriozním výsledkům. Autor se jen snaží obrátit na sebe pozornost, která mu byla odepřena v odborných kruzích na základě spatně podložených nebo chybně interpretovaných výsledků.

Co se týče vnímání bolesti u ryb, není zatím moc prací, které by porovnávaly jednotlivé rybí druhy. A je jen omezené množství experimentů, zkoumající schopnost ryby cítit bolest. Budiž však řečeno, že ryby bolest cítit dokážou, nebo se chovají na bolestivý stimul přesně tak, jako i jiná zvířata, např. savci. Existuje i mezidruhová odlišnost na jednotlivé stimuly, to, co způsobí u jednoho druhu velmi významné odchylky od chování, nemusí u druhého vykazovat žádné abnormality.

Jako příklad uvedu reakci na injekci 10% roztoku kyseliny octové do rybí tlamy. V případě pstruha duhového i zebřičky se jednalo o velmi významnou reakci. Ryby byly neklidné, měly zvýšenou frekvenci dýchání, měly poruchy rovnováhy, třásly hlavami ze strany na stranu či nereagovali na rušivé elementy v okolí.Vše v řádech hodin. U kaprů se projevili výše zmíněné příznaky jen minimálně, či vůbec. Přitom zebřičky a kapr jsou si druhově velmi blízcí.

Pro ty, kteří by se rádi podívali na problém důkladněji, odkazuji na článek:

http://ac.els-cdn.com/…208-main.pdf?…

reagovat
Středa 23. ledna 2013 ve 22:48 ® nnnap reakce na …
nnnap

relis> vidíš vědca, tak ho rovnou nakopej do řiti. V tomto případě popíraj vesmír a sebe sama. Ale to nevadí, na to jsou dostatečně hlupáky.

reagovat
Středa 23. ledna 2013 ve 21:43 ® relis

Cosik jsem o te bolesti našel tak davam k dobru.

Ve světě se už řadu let vede diskuze, zda je sportovní rybářství krutým sportem, při kterém ryby lovené na háček a poté zpětně puštěné do vody zbytečně netrpí. Do diskuze se nyní zapojili i vědci, kteří tvrdí, že ryby nemohou cítit bolest. Podle nové studie, když se ryba chytne na háček a třepe sebou, aby se osvobodila, necítí žádnou bolest, neboť na to nemá mozkovou kapacitu. Ve výzkumu sedmi vědců se uvádí, že reakce ryb chycených na háček je jen podvědomou reakcí a ne reakcí na bolest. V předchozích vý- zkumech se uvádělo, že ryby jsou vybaveny receptory, které u lidí slouží k vysílání signálů do mozku o poškození tkáně, a tak umožní lidem cítit bolest. Nový výzkum však hovoří o tom, že jen samotná přítomnost těchto receptorů u ryb neznamená, že také cítí bolest. Receptory jim spíše umožnují podvědomě reagovat na bolest. V jedné ze starších studií vědci z Edinburghu vpíchli do úst pstruha duhového kyselinový roztok. Pstruzi si následně začali třít ústa o kamenitý podklad a trhali sebou. Na základě toho vědci uvedli, že pstruzi dokáží cítit bolest. Nový výzkum však odhalil, že pstruzi i další ryby mají jen extrémně nízký počet „C vláken“, které jsou zodpovědné za cítění bolesti. Profesor James Rose z Univerzity ve Wyomingu k tomu dodal, že mozek ryb nemá dostatečně vyvinutý neokortex v mozku, potřebný k cítění bolesti. Výzkum uzavřel tvrzením, že ryby jsou schopné podvědomých, pudových reakcí, ale bolest si neuvědomují. Nový výzkum se zaobíral i lovením ryb na háček a jejich následným puštěním do vody. Vědci zjistili, že se ryby hned, anebo jen několik minut poté, vrátily k normálním činnostem a vykazovaly i standardní délku života. Zdroj: pravda.sk

reagovat
Pondělí 21. ledna 2013 ve 13:55 ® IV.TO.ŠIRDA
IV.TO.ŠIRDA

Škoda, že už tady není Míra Osprey…přidal by se do diskuse a podal by nám vysvětlení, tak jako to vždy dělal…myslíte, že se k nám do diskuse přidá nový redaktor?

reagovat
Pondělí 21. ledna 2013 v 11:38 ® casper reakce na …
casper

mascha> věřím že píská :-) ale trvám na tom, že ryby nemají orgán, kterým by záměrně mohly vydávat zvuky které by je třeba chránily, nebo by tímto způsobem vyjadřovaly bolest ;-)

reagovat
Pondělí 21. ledna 2013 v 11:36 ® nnnap
nnnap

takový kapr je ukecanější jak blondýna. Ten si se mnou chce povídat ještě 15 min potom, co mu oddělím hlavu od trupu.

reagovat
Pondělí 21. ledna 2013 v 10:11 ® džigit reakce na …

IV.TO.ŠIRDA> slyšelo jsem o tom, co by dítě. Ale už jsem Ti kdysi psal,že jsem ho neviděl,piskoře, už pár dedsítek let.Vím,že kvákaj tetraodoni,kteří se při nebezpečí nafouknou a vydávají kvákavé zvuky.
Ale v klidu dojdu a podívám ;-)

reagovat
Pondělí 21. ledna 2013 v 0:46 ® mascha reakce na …
mascha

casper> jestli on se čistě náhodou piskoř nejmenuje tak jak se jmenuje právě kvůli tomu pískání… ryby vydávají zvuky a to docela dost. Piskoři pískají a když jsem choval v akvárku tlamovce, tak ty dělali v noci takovej randál, že šli po nějaký době z baráku… Ale zpět k piskořům. Ti pískají nikoli strachem nebo bolestí, ale nasáváním vzduchu, který piskoř dokáže ve střevě použít k okysličování krve.

reagovat
Pátek 18. ledna 2013 ve 14:02 ® casper
casper

no samý zajímavý info kluci :-D ale pravda je, že mi ryba na pekáči taky píská :-D

reagovat
Pátek 18. ledna 2013 v 10:39 ® nnnap
nnnap

google nově přidává zvířecí překlady. V nastavení si zadejte z „řeč zvířat“ do libovolně . Zde http://translate.google.cz/

reagovat
Čtvrtek 17. ledna 2013 ve 22:59 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
IV.TO.ŠIRDA

džigit> máš pravdu, v papiňáku po deseti minutách píská cokoliv, ale letos při výlovu ti ukážu, že piskoř při sebemenším ohrožení pískne…

reagovat
Čtvrtek 17. ledna 2013 ve 20:03 ® džigit reakce na …

casper> v papiňaku každa ryba piska :-D

reagovat
Čtvrtek 17. ledna 2013 v 19:35 ® jajco reakce na …
jajco

casper> Já sem chytl pískající mravence.

reagovat
Čtvrtek 17. ledna 2013 v 17:24 ® casper reakce na …
casper

IV.TO.ŠIRDA> mám takový pocit, že ryby nemají čím vytvářet zvuky :-) lépe řečeno na to nemají orgán :-) spíš bych to viděl na vyrovnání tlaku upuštěním měchýře,ale čert ví…já jsem ještě pískací rybu nechyt :-)

reagovat
Čtvrtek 17. ledna 2013 v 17:22 ® casper
casper

já jsem teda dost dlouho studoval anatomii zvířat i lidí a vím, že na tohle téma se vedou letité spory, jestli ryby cítí nebo necítí bolest…můj názor je, že jako každý další obratlovec vlastní receptory bolesti a tím pádem jí také musí cítit, protože pokud by bolest necítily, neměly by podle mě takový strach a nebyly by tolik opatrné jak tomu v některých lokalitách bývá…protože bez bolesti přece není strach :-) joooo a taky bych nerad,kdyby se to potvrdilo, spousta blbců by se chovala k rybám ještě hůř protože: oni přece bolest necítí ;-) hmm?

reagovat
Úterý 15. ledna 2013 v 18:52 ® IV.TO.ŠIRDA
IV.TO.ŠIRDA

moje zkušenost z lovu na jedné naší utajené lokalitě je taková, že jsem na čevíka chytla piskoře cca 15 cm a při opatrném vyprošťování háčku dvakrát písknul…myslíte, že pískal bolestí???

reagovat
foto/forum/2013/th-img91534.jpg
Úterý 15. ledna 2013 v 17:15 ® rasl32
rasl32

Nemá se asi cenu o tomto dohadovat, někdo si prostě myslí, že cítí bolest, někdo si zas myslí, že necítí bolest. Ano vědci zjistili, že ryba necítí bolest, ale cítit něco musí, proč by jinak s návnadou tak pelášila přes naší brzdu, přeci kdyby necítila bolest, tak by jí ani nevadilo píchnutí háčku. Je to jen můj názor na věc. Jinak, i kdyby necítila bolest, tak by si každý, do slova každý rybář měl alespoň trochu myslet, že bolest cítí, protože když někteří budou ,,vědět" že bolest necítí, tak se jak sadisti k ní chovat budou! Budou jí rvát háček z huby se slovy ,,stejně to necejtí!"

reagovat
Úterý 15. ledna 2013 v 17:09 ® dawos
dawos

Můj názor,myslim si že asi každej živočich pociťuje bolest někdo míň a někdo víc ,ale asi zjistit se to nedá na 100%,to

reagovat
Úterý 15. ledna 2013 v 16:21 ® HaD
HaD

reagovat
foto/forum/2013/th-img91527.jpg
Sobota 22. října 2011 v 0:23 ® Salmo1

Je dobré si říci co je to vlastně bolest a čím organizmu, druhu nebo jedinci prospívá.Ryba podle mého bolest určitě cítí, ale bude mít mnohem méně receptorů k vnímání bolesti už jenom proto v jakém prostředí žije a jak je vystavena možnosti mechanického poškození. Divné zvuky jsou způsobeny nikoli vyndáváním samotného háčku, ale stiskem ryby druhou rukou, kdy je vypuzen obsah vzduchového měchýře.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 18:58 ® albin reakce na …
albin

Robur> Byl jsem loni sanitkou pro malýho kluka v Itálii.Měl v břiše menší díru po operaci slepáku,ale nebyla zašitá a ani se sama moc nezavírala.Doktor před cestou vzal taky tudle sešívačku a střihnul mu tam dvě sponky.Kluka to očividně bolelo,ale bylo to tak rychlý,že než stihnul zareagovat bylo hotovo.Je to jako nastřelení ucha.

reagovat
Pátek 21. října 2011 v 16:16 ® nnnap
nnnap

taky si prosím přidat! :-D
Napadlo vás, že maso si můžu koupit, ale duševní potravu musím pracně nalézti?

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 19:49 ® HaD reakce na …
HaD

Bigpista> od začátku :-D

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 19:42 ® Robur
Robur

Jak.novi> neví, nerozumím tomu, ale určitě by se na to Osprey neptal. Např. Lexa si vykousl po operaci nohy stehy, tak jsem si říkal, doktor ho zase uspí, vypláznu 3000 a dne, dva v pérdeli. V ordinaci vzal doktor sponkovačku /sešívačku/, prostě bazmek na drátěné svorky, za pár vteřin jich tam 5 nabouchal a šli jsem dom. Nestálo to ani korunu a pes ani nepípl.

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 19:31 ® Bigpista
Bigpista

A jedeme znova :-D

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 18:58 ® Jak.novi
Jak.novi

Snad všichni obratlovci mají receptory, které vnímají bolest – nociceptory. A co vím, tak nociceptory mají i hodně bezobratlích (např. pijavice). Tak teď doufám, že nenapíšu blbost, ale dvě hlavní věci, které slouží k vnímání bolesti je CNS a právě nociceptor.

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 18:45 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

Robur> To chceš říct,že ropucha, papoušek a želva nic necítí? :-)

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 ve 13:44 ® Robur reakce na …
Robur

osprey> pes určitě, ale práh bolesti má určo jinde, zbytek nevím.

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 10:49 ® HaD reakce na …
HaD

osprey> Už toho nechme :-)

reagovat
Čtvrtek 20. října 2011 v 1:17 ® osprey
osprey

David Havlíček> Ta věta v 15:15 je velmi mnohosmyslná, že? :-))

No a pokud jde o pampelišku, společné máme hlavně stavební bílkoviny. Jejich struktura, to je totiž hlavní součást informace uložené v DNA.

Kytky nemají nervovou soustavu, takže bolest v našem smyslu slova cítit nemohou. Přesto prý byly provedeny pokusy, kdy rostlina reagovala změnami svého elektrického pole na přitomnost osoby, která ji předtím pokusně poškodila. Kromě populárních článků jsem ale o tom nic nečetl, takže tady diskutovat nemůžu.

Poslední věc – kteří z následujících živočichů podle tebe cítí bolest? Pes, papoušek, želva, ropucha?

reagovat
novější starší
Stránky:   5 4 3 ...