Vyhledávání
bolest ryb
21.7.2004 | Prizrak | 57.433 zobrazení | 128 odpovědí
Přečetl jsem si asi už dva články o tom, že ryby bolest moc necítí. To se mi ale nezdá, protože když vyprošťuju háček z rybí tlamy a je pevně zaseklej, tak použiji trochu síly a ryba sebou cuká a někdy vydává divný zvuky. Sadista nejsem, ale když vono to vobčas nende tak lehce vytáhnout. Co si myslíte tomto tématu?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 25. ledna 2013 ve 12:22 ® sunet
-
Rád bych podotknul, že většina „vědeckých“ prací, které se probírají v denním tisku, či se objevují na nejrůznějších obecných portálech mají daleko k seriozním výsledkům. Autor se jen snaží obrátit na sebe pozornost, která mu byla odepřena v odborných kruzích na základě spatně podložených nebo chybně interpretovaných výsledků.
Co se týče vnímání bolesti u ryb, není zatím moc prací, které by porovnávaly jednotlivé rybí druhy. A je jen omezené množství experimentů, zkoumající schopnost ryby cítit bolest. Budiž však řečeno, že ryby bolest cítit dokážou, nebo se chovají na bolestivý stimul přesně tak, jako i jiná zvířata, např. savci. Existuje i mezidruhová odlišnost na jednotlivé stimuly, to, co způsobí u jednoho druhu velmi významné odchylky od chování, nemusí u druhého vykazovat žádné abnormality.
Jako příklad uvedu reakci na injekci 10% roztoku kyseliny octové do rybí tlamy. V případě pstruha duhového i zebřičky se jednalo o velmi významnou reakci. Ryby byly neklidné, měly zvýšenou frekvenci dýchání, měly poruchy rovnováhy, třásly hlavami ze strany na stranu či nereagovali na rušivé elementy v okolí.Vše v řádech hodin. U kaprů se projevili výše zmíněné příznaky jen minimálně, či vůbec. Přitom zebřičky a kapr jsou si druhově velmi blízcí.
Pro ty, kteří by se rádi podívali na problém důkladněji, odkazuji na článek:
http://ac.els-cdn.com/…208-main.pdf?…
reagovat - Středa 23. ledna 2013 ve 22:48 ® nnnap reakce na …
-
relis> vidíš vědca, tak ho rovnou nakopej do řiti. V tomto případě popíraj vesmír a sebe sama. Ale to nevadí, na to jsou dostatečně hlupáky.
reagovat - Středa 23. ledna 2013 ve 21:43 ® relis
-
Cosik jsem o te bolesti našel tak davam k dobru.
Ve světě se už řadu let vede diskuze, zda je sportovní rybářství krutým sportem, při kterém ryby lovené na háček a poté zpětně puštěné do vody zbytečně netrpí. Do diskuze se nyní zapojili i vědci, kteří tvrdí, že ryby nemohou cítit bolest. Podle nové studie, když se ryba chytne na háček a třepe sebou, aby se osvobodila, necítí žádnou bolest, neboť na to nemá mozkovou kapacitu. Ve výzkumu sedmi vědců se uvádí, že reakce ryb chycených na háček je jen podvědomou reakcí a ne reakcí na bolest. V předchozích vý- zkumech se uvádělo, že ryby jsou vybaveny receptory, které u lidí slouží k vysílání signálů do mozku o poškození tkáně, a tak umožní lidem cítit bolest. Nový výzkum však hovoří o tom, že jen samotná přítomnost těchto receptorů u ryb neznamená, že také cítí bolest. Receptory jim spíše umožnují podvědomě reagovat na bolest. V jedné ze starších studií vědci z Edinburghu vpíchli do úst pstruha duhového kyselinový roztok. Pstruzi si následně začali třít ústa o kamenitý podklad a trhali sebou. Na základě toho vědci uvedli, že pstruzi dokáží cítit bolest. Nový výzkum však odhalil, že pstruzi i další ryby mají jen extrémně nízký počet „C vláken“, které jsou zodpovědné za cítění bolesti. Profesor James Rose z Univerzity ve Wyomingu k tomu dodal, že mozek ryb nemá dostatečně vyvinutý neokortex v mozku, potřebný k cítění bolesti. Výzkum uzavřel tvrzením, že ryby jsou schopné podvědomých, pudových reakcí, ale bolest si neuvědomují. Nový výzkum se zaobíral i lovením ryb na háček a jejich následným puštěním do vody. Vědci zjistili, že se ryby hned, anebo jen několik minut poté, vrátily k normálním činnostem a vykazovaly i standardní délku života. Zdroj: pravda.sk
reagovat - Pondělí 21. ledna 2013 ve 13:55 ® IV.TO.ŠIRDA
-
Škoda, že už tady není Míra Osprey…přidal by se do diskuse a podal by nám vysvětlení, tak jako to vždy dělal…myslíte, že se k nám do diskuse přidá nový redaktor?
reagovat - Pondělí 21. ledna 2013 v 11:38 ® casper reakce na …
-
mascha> věřím že píská
reagovatale trvám na tom, že ryby nemají orgán, kterým by záměrně mohly vydávat zvuky které by je třeba chránily, nebo by tímto způsobem vyjadřovaly bolest
- Pondělí 21. ledna 2013 v 11:36 ® nnnap
-
takový kapr je ukecanější jak blondýna. Ten si se mnou chce povídat ještě 15 min potom, co mu oddělím hlavu od trupu.
reagovat - Pondělí 21. ledna 2013 v 10:11 ® džigit reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> slyšelo jsem o tom, co by dítě. Ale už jsem Ti kdysi psal,že jsem ho neviděl,piskoře, už pár dedsítek let.Vím,že kvákaj tetraodoni,kteří se při nebezpečí nafouknou a vydávají kvákavé zvuky.
reagovat
Ale v klidu dojdu a podívám - Pondělí 21. ledna 2013 v 0:46 ® mascha reakce na …
-
casper> jestli on se čistě náhodou piskoř nejmenuje tak jak se jmenuje právě kvůli tomu pískání… ryby vydávají zvuky a to docela dost. Piskoři pískají a když jsem choval v akvárku tlamovce, tak ty dělali v noci takovej randál, že šli po nějaký době z baráku… Ale zpět k piskořům. Ti pískají nikoli strachem nebo bolestí, ale nasáváním vzduchu, který piskoř dokáže ve střevě použít k okysličování krve.
reagovat - Pátek 18. ledna 2013 ve 14:02 ® casper
-
no samý zajímavý info kluci
reagovatale pravda je, že mi ryba na pekáči taky píská
- Pátek 18. ledna 2013 v 10:39 ® nnnap
-
google nově přidává zvířecí překlady. V nastavení si zadejte z „řeč zvířat“ do libovolně . Zde http://translate.google.cz/
reagovat - Čtvrtek 17. ledna 2013 ve 22:59 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
-
džigit> máš pravdu, v papiňáku po deseti minutách píská cokoliv, ale letos při výlovu ti ukážu, že piskoř při sebemenším ohrožení pískne…
reagovat - Čtvrtek 17. ledna 2013 ve 20:03 ® džigit reakce na …
-
casper> v papiňaku každa ryba piska
reagovat - Čtvrtek 17. ledna 2013 v 19:35 ® jajco reakce na …
-
casper> Já sem chytl pískající mravence.
reagovat - Čtvrtek 17. ledna 2013 v 17:24 ® casper reakce na …
-
IV.TO.ŠIRDA> mám takový pocit, že ryby nemají čím vytvářet zvuky
reagovatlépe řečeno na to nemají orgán
spíš bych to viděl na vyrovnání tlaku upuštěním měchýře,ale čert ví…já jsem ještě pískací rybu nechyt
- Čtvrtek 17. ledna 2013 v 17:22 ® casper
-
já jsem teda dost dlouho studoval anatomii zvířat i lidí a vím, že na tohle téma se vedou letité spory, jestli ryby cítí nebo necítí bolest…můj názor je, že jako každý další obratlovec vlastní receptory bolesti a tím pádem jí také musí cítit, protože pokud by bolest necítily, neměly by podle mě takový strach a nebyly by tolik opatrné jak tomu v některých lokalitách bývá…protože bez bolesti přece není strach
reagovatjoooo a taky bych nerad,kdyby se to potvrdilo, spousta blbců by se chovala k rybám ještě hůř protože: oni přece bolest necítí
hmm?
- Úterý 15. ledna 2013 v 18:52 ® IV.TO.ŠIRDA
-
moje zkušenost z lovu na jedné naší utajené lokalitě je taková, že jsem na čevíka chytla piskoře cca 15 cm a při opatrném vyprošťování háčku dvakrát písknul…myslíte, že pískal bolestí???
reagovat - Úterý 15. ledna 2013 v 17:15 ® rasl32
-
Nemá se asi cenu o tomto dohadovat, někdo si prostě myslí, že cítí bolest, někdo si zas myslí, že necítí bolest. Ano vědci zjistili, že ryba necítí bolest, ale cítit něco musí, proč by jinak s návnadou tak pelášila přes naší brzdu, přeci kdyby necítila bolest, tak by jí ani nevadilo píchnutí háčku. Je to jen můj názor na věc. Jinak, i kdyby necítila bolest, tak by si každý, do slova každý rybář měl alespoň trochu myslet, že bolest cítí, protože když někteří budou ,,vědět" že bolest necítí, tak se jak sadisti k ní chovat budou! Budou jí rvát háček z huby se slovy ,,stejně to necejtí!"
reagovat - Úterý 15. ledna 2013 v 17:09 ® dawos
-
Můj názor,myslim si že asi každej živočich pociťuje bolest někdo míň a někdo víc ,ale asi zjistit se to nedá na 100%,to
reagovat - Úterý 15. ledna 2013 v 16:21 ® HaD
-
…
reagovat - Sobota 22. října 2011 v 0:23 ® Salmo1
-
Je dobré si říci co je to vlastně bolest a čím organizmu, druhu nebo jedinci prospívá.Ryba podle mého bolest určitě cítí, ale bude mít mnohem méně receptorů k vnímání bolesti už jenom proto v jakém prostředí žije a jak je vystavena možnosti mechanického poškození. Divné zvuky jsou způsobeny nikoli vyndáváním samotného háčku, ale stiskem ryby druhou rukou, kdy je vypuzen obsah vzduchového měchýře.
reagovat - Pátek 21. října 2011 v 18:58 ® albin reakce na …
-
Robur> Byl jsem loni sanitkou pro malýho kluka v Itálii.Měl v břiše menší díru po operaci slepáku,ale nebyla zašitá a ani se sama moc nezavírala.Doktor před cestou vzal taky tudle sešívačku a střihnul mu tam dvě sponky.Kluka to očividně bolelo,ale bylo to tak rychlý,že než stihnul zareagovat bylo hotovo.Je to jako nastřelení ucha.
reagovat - Pátek 21. října 2011 v 16:16 ® nnnap
-
taky si prosím přidat!
reagovat
Napadlo vás, že maso si můžu koupit, ale duševní potravu musím pracně nalézti? - Čtvrtek 20. října 2011 v 19:49 ® HaD reakce na …
-
Bigpista> od začátku
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 19:42 ® Robur
-
Jak.novi> neví, nerozumím tomu, ale určitě by se na to Osprey neptal. Např. Lexa si vykousl po operaci nohy stehy, tak jsem si říkal, doktor ho zase uspí, vypláznu 3000 a dne, dva v pérdeli. V ordinaci vzal doktor sponkovačku /sešívačku/, prostě bazmek na drátěné svorky, za pár vteřin jich tam 5 nabouchal a šli jsem dom. Nestálo to ani korunu a pes ani nepípl.
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 19:31 ® Bigpista
-
A jedeme znova
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 18:58 ® Jak.novi
-
Snad všichni obratlovci mají receptory, které vnímají bolest – nociceptory. A co vím, tak nociceptory mají i hodně bezobratlích (např. pijavice). Tak teď doufám, že nenapíšu blbost, ale dvě hlavní věci, které slouží k vnímání bolesti je CNS a právě nociceptor.
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 18:45 ® Jak.novi reakce na …
-
Robur> To chceš říct,že ropucha, papoušek a želva nic necítí?
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 ve 13:44 ® Robur reakce na …
-
osprey> pes určitě, ale práh bolesti má určo jinde, zbytek nevím.
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 10:49 ® HaD reakce na …
-
osprey> Už toho nechme
reagovat - Čtvrtek 20. října 2011 v 1:17 ® osprey
-
David Havlíček> Ta věta v 15:15 je velmi mnohosmyslná, že?
No a pokud jde o pampelišku, společné máme hlavně stavební bílkoviny. Jejich struktura, to je totiž hlavní součást informace uložené v DNA.
Kytky nemají nervovou soustavu, takže bolest v našem smyslu slova cítit nemohou. Přesto prý byly provedeny pokusy, kdy rostlina reagovala změnami svého elektrického pole na přitomnost osoby, která ji předtím pokusně poškodila. Kromě populárních článků jsem ale o tom nic nečetl, takže tady diskutovat nemůžu.
Poslední věc – kteří z následujících živočichů podle tebe cítí bolest? Pes, papoušek, želva, ropucha?
reagovat