Chytej.cz

pleas ,poraďte začátečníkovi necteno

21.7.2004 | morpheus | 3.293 zobrazení | 20 odpovědí

Nějak náhodou jsem čuchnul k muškaření, a taky jsem si to zkusil. každý asi víte jaký jsou začátky. Přečetl jsem spoustu literatury, jak tištěné tak na webu. Dá se říci že základy teorie mám. Horší je to ale s praxí. Nikde jsem se nedočetl jak správně nahodit- rozhýbat šňůru. V jakém postavení začít ,a jak dostat co nejvíce šňůry před sebe, na co nejmíň máchnutí. Nevím jestli jsem to dobře vysvětlil. Prostě já vymotám tak 6–7metrů šňůry ,ale máchám tak pětkrát než ji hodím a výsledek je asi tak 3m daleko. Neznám nikoho kdo by mi to ukázal v praxi a v mém okolí jsem muškovat nikoho neviděl.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 25. července 2004 ve 21:36 ® pupak

sedum: necitim se byt profikem, neustale zjistuju, ze umim prd a rybarina je mi konickem, ale znam lidi kteri profiky jsou. Rozdil ve snure je opravdu propastny, s dobrou snurou hodis klidne i jednou tolik, nebo pri trose namahy a sikovnosti se dostanes az na backing jak pise jiris. Morpheus: muzes to delat jak pise jiris, nebo pri pouziti snury WF ktera je doporucovana pro dlouhe hody (osobne si myslim ze a WF-kem to neni uplne tak jednoznecne) by si mel mit venku z prutu cele torpedo tj. rozsirenou cast snury, potom muzes odmotavat pri hodu z naviaku nebo jednoduseji si vymotas pod sebe tolik snury na kolik si troufas a zacnes tot vse.. technika dlouheho hodu je dost detailne popsana na prvni muskarske takze bych jen opakoval co je jiz napsano…

reagovat
Neděle 25. července 2004 v 17:44 @ 

Morpheus: Já to hážu tak,že po přístupu na místo odkud začnu lovit,si odmotám pod sebe asi tak 5m (od špičky), pak odmotanou šňůru špičkou prutu celou zvednu,zakvedlám nad hlavou a hodím tam kam potřebuji. Po několika hodech,až to dostanu do ruky,si šňůru postupně prodlužuji,tak jak potřebuji. Když stojíš např. uprostřed řeky,která je široká např. 15m, pak Ti stačí zatím házet jen 7m,atd. od břehu ke břehu. Dokáži už házet 12–13m,ale to musím okolo sebe prostor a tu šňůru zvedám z hladiny. Házet přímo z navijáku jsem ještě nezkoušel.

reagovat
Neděle 25. července 2004 v 16:55 ® jiris
jiris

morpheus – šňůry máš vymotáno tolik, aby ti je část, která je v očkách nestáhla k navijáku to je tak 1,5 až 2 metry. Při hodu můžeš mít vymotáno pod sebou tolik metrů kolik chceš házet, ale může se ti to motat. Např v řece chytáš na potápivou šňůru, ta klesá na dno a motá se. Nebo můžeš vytahovat šňůru přímo s navijáku během házení. Je to úplně jedno. Na to vše příjdeš časem :-ú)

reagovat
Neděle 25. července 2004 v 16:36 ® morpheus

kolik šňůry je venku z posledního očka těsně před hodem? A kolik z navijáku mám mít vymotáno pod sebou?

reagovat
Neděle 25. července 2004 v 15:38 ® jiris
jiris

sedum – dá se vyhodit celá to je ±27 metrů. Ale chytá se stejně na -+ max 10–15 metrů. Kvalitní šňůra jde o dost lépe očky. Líp plave atd.

reagovat
Neděle 25. července 2004 ve 14:34 @ 

Pupak a ost. profíci: Jak daleko se dá hodit šňůra DT-6? Kolik je asi maximum odhozu a kolik m odhozu považujete za optimální? O kolik m více hodím z dražší šňůrou?

reagovat
Neděle 25. července 2004 ve 12:52 ® overhaul

Ježišmarja ja bych to chtěl taky skusut. To musí být fakt mazec jak to tady čtu

reagovat
Čtvrtek 22. července 2004 v 19:53 ® John72

Radili mi použít na začátek WF. Já mám DT6 Skoro nejlevnější a jde to. Je fakt že dražší bude lítat lépe. Rozhodně jak říká pupak bych nedával těžší než na co je prut postavený. Dávej si pozor aby jsi moc nehýbal zápěstím. Ze začátku drž prut téměř přilepaný na předloktí. Nebude tě to svádět prut pokládat do zadu. Ve předu ho taky nedávej k vodě ať šňůra odvede svou práci sama. Zkus držení se vzpřímeným ukazovákem. Když tak pošlu foto po mailu. Most je fakt z ruky.

reagovat
Čtvrtek 22. července 2004 v 18:41 ® pupak

Ta snura bude asi na ten proutek moc, zkus si tam dat 5-kovou a uvidis co to provede. Snury jsou kapitola sama pro sebe, ale je lepsi koupit drazsi snuru i na levnej proutek, nevim kolik do toho chces vrazit tak je tezko ti neco doporucovat abys nerikal ze jsem cvok co ti tu rikam. Ja sam letos menil skoro vsechny snury za Orvisacky Wonderlinky a jsou moc dobry tak jestli mas zbytecny neco pres 2 litry tak ji zkus.

reagovat
Čtvrtek 22. července 2004 v 7:12 ® toulovec
toulovec

doprčic tak koukám že všichni začínají mouchovat, aby taky na srazu byl vůbec někdo, kdo bude školit. ježíš já už se těším!!!

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 22:31 @ 

Ano, zvedej šňůru,co již máš vymotanou. Tak Ti to půjde líp.

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 22:10 ® morpheus

Ještě pro upřesnění ,mám prut 5–6 a šňůru plovoucí DT7, prut měří 255cm ,ale já mám skoro 2metry. Nemám dát lehčí šňůru ,nebo tu torpédovou?? nepůjde to líp?

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 22:06 ® morpheus

to John: jsem z Mostu to Pupak: DT tam mám

Jestli to chápu dobře tak mám mít vymotáno z prutu a ne jen z navijáku. A zvednout už vymotanou šňůru?

reagovat
Středa 21. července 2004 v 18:58 ® John72

morpheus:taky jsem začínal letos, pokud neberu loňské pokusy bez metodického vedení. Od kud jsi? Z vlastní zkušenosti radím vidět a pak zkoušet. Po ukázce a krátkém zaškolením zkušenými muškaři jsem se sám divil jak daleko a přesně se dá šňůra položit. Za „chvíli“ to šlo i mě.

reagovat
Středa 21. července 2004 v 16:08 ® pupak

morpheus: dej si tam DeTecko pro zacatek si myslim ze je lepsi a nejlepsi je zacit kratkou nymfou naucis se vodit snuru ve vode a hlavne se naucis vysvihavat z vody ven aniz by si kazdej druhej hod mlatil goldem do blanku kdyz se postupne dostanes na vetsi delku hodu a vysvihnes snuru z vody tak ji dej sanci se za tebou narovnat potom to jde uz samo a nepokladej za sebou tolik prut a nech pracovat za sebe.

reagovat
Středa 21. července 2004 v 15:41 ® pupak

sedum: To jsem o tobe nevedel!!! Klobouk dolu!

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 14:53 @ 

Toulovec: To Jsi uhodil hřebíček na hlavičku! Já ani nevím,jak se ten klacek pořádně drží a nebýt přiblblých otázek,tak jsem v té šňůře do teď zasukován! Začínal jsem a ještě začínám jako Morpheus a to je asi tak maximum,co mohu poradit. Začínal jsem na 3 metrech,teď se zadaří i ta osmička. Moje začátky jsou patrné i z těch amatérských záběrů co jsou ve fotogalerii. Když používáš berle a máš protézy,tak udržet se v proudné vodě není žádná legrace. Je to moje první muškařská sezona a jsem rád,za každý odhozený metr šňůry,tak jak má být a nemyslet přitom na šmatlavý nohy. Vždyť já budu hltat na srazu jakoukoli informaci o této disciplíně, kterými mne tam zahrnete!!!!!!

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 13:58 ® toulovec
toulovec

sedum : no doufám že budeš hlavním organizátorem mouchoškoly

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 13:53 @ 

Podívej se prosím do Fotogalerie do sekce Ostatní. Třeba Ti trochu kresba napoví. Jinak jsi na dobré adrese. Na tomto webu Ti plno lidí fundovaně poradí co a jak. Dám Ti malou radu pro začátek. Nesnaž se zpočátku házet silou co nejdál,to přijde časem samo. Odmotej si 3–4 metry a to musí stačit ve vodě,kde jsou ryby a kde neděláš velký rachot. Do toho se dostaneš. Jen trpělivost. Projeď si taky články o muškařině,které jsou na tomto webu vlevo,v sekci Rubriky.

reagovat
Středa 21. července 2004 ve 13:52 ® toulovec
toulovec

www. flyfish. cz

technika dlouhých hodů
Jinak se přihlas na sraz, tam bude hromadná výuka mouchování ))) žejo kluci

reagovat