Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 170.112 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 1. března 2007 ve 21:48 ® Tomino reakce na …

Alfe: Záleží na velikosti gumy a chrastítka. Měl jsem několik menších a ty se dali dostat i do ocásku (kopyto4). Větší jsem dával do trupu (bříška). Nejdřív sem udělal vpich silnější jehlou, pak jsem vpravil chrastítko. Měl sem menší takže se nemuseli pojištovat lepidlem. Je lepší si s tím v klidu pohrát doma, než na poslední chvíli u vody. V letních měsících super i na štiky.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 21:41 ® MadMack reakce na …

Tak posílám foto těch hrkaček, snad se cestou neztratí. Na Labi docela masakr, povolili lov v Přelouči pod elektrárnou, takže na zahájení jsem tam vytáhl štiku 92cm. sumci šli podle počasí, žádný obři (já i kámoši do 1m), ale třeba ve třech za 4 hodiny 20 sumíků venku a něco popadalo. Ovšem nehorázný ztráty. za vycházku woblery a gumy tak za 500,–. Jinak jsem celý Labe neprocházel, jen pár fleků. U jedněch ostrůvků mě jeden narovnal háček na gumě.

reagovat
foto/forum/2007/th-img1799.jpg
Čtvrtek 1. března 2007 ve 21:33 ® Alf reakce na …
Alf

Ty chrastítka jsme kdysi viděl v nějaké knížce, ale v reálu jsem se s nima nesetkal. Jak v kopytu drží, nevypadávají při náhozu? Nebo se musí jistit, třeba zakápnout vteřiňákem?

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 21:17 ® Tomino reakce na …

MadMack: Díky moc za info. Svět je koukám opravdu malej, během března se v okolí budu pohybovat, takže doplním zásoby. Ještě jednou díky. Jak to šlo minulou sezonu v okolí Pardubic na Labi?

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 21:11 ® jiris
jiris

Tomino – ano rezervace je po 80% brehu. Ale daji se najit mista i jinde, ale priprav se na to jak psali ostatni – MOŘE LIDÍ, a to jsem ubral.

Madmack – muzes to pls nafotit? Celkem by me to zajimalo.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 20:22 ® Tomino reakce na …

jiris: Od mostu až po ten přítok, kolik to muže být asi stovek metru nebo km. Před 12roky jsem tam někde jako malej špunt chytal. Ze silnice na Mikulov se šlo asi 200metru k řece, tam byl nějaký menší přítok a řeka se tam točila doleva. Takže předpokládám že tam je teď rezervace a všechny plány co jsem na letošek měl, mužu směle zabalit:-((

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 20:18 ® MadMack reakce na …

Tomino – chrastítka kupuji v Holicích u Pardubic, 10 ks stojí 129,–Kč. Bohužel obchod nevede e_shop. Tel. číslo na majitele obchodu p. Jedličku je 603547625 tak se zkus domluvit, jetli by ti je poslal poštou. Nebo se s ním domluv, ať ti je vezme do Brna na veletrh, bude u stánku firmy Rybolov Babice.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 19:39 ® jiris
jiris

Tomino – jde o to co myslis, prirodnim korytem řeky. To co mysli Prutos je regulace ne stare koryto řeky, ikdyž je ta regulace tak stara, že by se to dalo starou řekou nazvat. Ta prava neregulovana řeka začina o dost dal nez je zakaz na pravem brehu. (cedule pod mostem) Na prave strane se nesmi (rezervace) se nesmi chytat az do maleho pritoku pred obci Bulhary, bohudik :-)

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 19:23 ® Prutos reakce na …
Prutos

Je to rezervace, takže nesmí. Cca 100m pod mostem je cedule.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 19:18 ® Tomino reakce na …

jiris : Asi lovíš dost na Dyji. Zajímalo by mě jak je to s lovem pod přehradou? Mám na mysli pravou stranu po proudu, od místa kde začíná přírodní koryto řeky. Jde o usek přibližně 1–1.5km. Jestli se tam muže vubec chytat.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 17:38 ® Kubajs
Kubajs

Mámna mysli Sumce velkého(malého(:-)

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 17:28 ® Scanix
Scanix

HaD: Ja teplotu taky nemerim, ale sleduju obcas nektere udaje na strankach CHMI:

Napr.tlak: www.chmi.cz

Stav vody rek a jejich teplota: www.chmi.cz

A radar oblacnosti: www.chmi.cz

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 16:37 ® Tomino reakce na …

MYSHO 22: Mám na mysli skleněné tyčinky, jsou duté a uvnitř jsou ocelové kuličky. Tyto chrastítka jsou dlouhé ±1–2cm, větší jsem neviděl. Jsou perfektní, ale sehnat je bývá veliký problém.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 15:13 ® Shrek reakce na …
Shrek

kubajs: pro upřesnění:mluvíš o sumci velkém,či sumečkovi americkém?Z tvého textu to nějak plně nevyznívá.Díky

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 v 15:01 ® Kubajs
Kubajs

můžu se zeptat kolikacentimetrový sumeček vyjed třeba po málé 00rotačce ten nejm,enší protože vim o revíru kde je tisíce sumečků do 35cm

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 14:55 ® HaD reakce na …
HaD

k velikosti woblerů: vloni jsem byl na sumcích vláčet minimálně – asi tak 6×-10×. Všechny ryby, ketrý jsme s kámošema nachytali (řekněme 15–25 ks), nejčastěji okolo 90 cm, byly na 13 cm nástrahy. Známej chytá výhradně na doma dělané woblery 20–30 cm a za sezónu nachytá tak 10–20 ryb na 150 cm. Velikost nemusí vždy výsledek ovlivnit, ale na tomhle je vidět, že zřejmě ovlivňuje…

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 14:52 ® HaD
HaD

scanix: nikdy jsem teplotu neměřil, ale největší rachot jsem vždy zaži na přelomu dubna a května, když sem seděl na úhořích. Pukání bylo slyšet často po celé řece a to mnohem více než v létě.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 13:14 ® Mysho 22 reakce na …
Mysho 22

Tomino jake chrastitka mysliš? Skus preložit do slovenčiny možno budem vedet bližšie.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 12:46 ® jiris
jiris

antony – par sem jich na stojaku chytnul, klasika to stejny co na řece, ale je pravda, ze vsechny jsem chytnul pres den.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 12:42 ® antony

® regulus,loni, to jsem měl taky 1–2 záběry, ale za celý rok. Na obhajobu je třeba říct, že jsem se vláčce a vlastně celému rybolovu věnoval minimálně, takže ten jeden sumík na břehu bylo asi maximum, co se dalo vyvláčit. Když se tak krásně debata rozběhla – máte úspěchy se sumčí vláčkou i na stojáku? Mám vyhlédnuté jedno šikovné rameno moravy asumci tam určitě jsou.

reagovat
Čtvrtek 1. března 2007 ve 3:01 ® regulus reakce na …
regulus

Scanix – všimni si, že jsem u těch 1–2 záběrů napsal „a to jenom někdy“, faktem je, že jsem tam nešťastně napsal průměrně, z druhé strany jsem nemyslel chycenejch ryb, ale záběrů. Loni se mě vyloženě nezadařilo, od asi 20.7. do půlky září sem se na ryby vůbec nedostal. Troufám si ale říct, že za těch 5 nebo 6 pokusů mě ten průměr udělalo.
K těm nástrahém. Chytám na větší kousky, obvykle těch cca 14cm a dvakrát jsem vytáhl místo sumca 90 cm tolstolobika. Problém byl ten, že udělal takovou rotyku, že bylo dosumcováno.

PRUTOS – tak to letos schválně budem počítat a pak to zprůměrujem. Mimochodem jsme celou noc nikdy nebyli, o půlnoci jsme to zapíchli.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 23:37 ® Scanix
Scanix

Tomino: kazdy revir ma sva specifika a kdyz lidi mluvi o vlaceni na sumce, tak maji vetsinou snahu chytat ryby 130+ i kdyz se to nedari. Nemyslim ze 13cm jointed wobler je nastraha XXL, to jsou pak magna 20–30cm, ale je to vec nazoru. Kdyz ti to na ne bere, tak proc ne, me se na mensi woby v noci vesi tlousti a boleni a tak tam proste nic mensiho jak 13cm nedam. Ale ani to nezabrani rybam sebevrahum se povesit, napr. 20cm candatek to taky dokaze :-) Jinak jak rika Alf, i na 30g utahas peknou rybu, pokud mas prostor a neni tam moc smrtelnych vazek, ale mensi nebo prudsi toky rek takovy komfort vetsinou neposkytuji.

Regulus: Taky bych chtel mit prumer 1–2 zabery, no treba se k tomu dopracuju, ale vloni jsem skoncil na 12 kouscich cca za 20 vychazek, je fakt ze nejake nepromenene zabery tam byly, takze se mozna blizim :-)

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 23:33 ® jiris
jiris

Alf – druha strana je nedotčena, na prave straně, když jsem tam byl naposledy, dalo se tam chyt z konce. Jak to tam bude s chytanim až to pustí to nevím. Přinejhorším se dá brodit :-) Dost se tam změnilo dno, alespoň u kraje.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 23:11 ® Alf reakce na …
Alf

Myslel jsem, jestli je to tam trochu přístupné? Jestli se to dá nějak obejít a nahazovat z té pravé strany pod jez. Mám to trochu z ruky, ale párkrát za rok tam vyrazím a na tomhle místě jsem měl docela úspěchy. Sumíky jsem tam tahal také, ale jen menší okolo třičtvrtě metru.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 23:01 ® jiris
jiris

Alf – co potrebujes vedet s jezem, prava strana je uplne jina.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 22:46 ® Tomino reakce na …

Ještě k nástrahám. Mě osobně se osvědčila velikost nástrah 7–11cm. Je možný že na vašich 100g vláčácích cítite pouze chod nástrah velikosti XXL:-) . Mě se prostě neosvědčili a letos jsem je všechny vyřadil. Před dvěmi lety jsem chytal na místě kde sumci byli doslova jeden na druhým. Během 2 hodin jsem dostal 7 sumíku(70–99cm) nebýt testu nástrah XXL, mohl být počet sumíku mnohem vyšší. Nástraha no1 je podle mě KOPYTO 4 s chrastítkem. Bohužel chrastítka nemužu nikde sehnat, loni mi došli. Pokud by měl někdo zdroj na chrastítka, dejte prosím vědět.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 22:44 ® Alf reakce na …
Alf

Když jsou na to podmínky, tak se na 30g proutek nechá utahat i hodně slušný sumík. Ale jestli na D 4B vyrazíš, tak sám uvidíš, že to tam chce opravdu kovaný nářadí, do kterého se můžeš pořádně opřít. Je tam spousta spadaných a zatopených stromů, poměrně hloubka a místama slušný proud. Jinak souhlas s regulusem, že je tam hlava na hlavě. Nejlepši a nejdostupnější fleky obsadí bójkaři už pár dní před zahájením a podobné je to většinu sezony. Ryby tam jsou, ale chce to mít štěstí a trefit se do toho, když jdou. Nevíte někdo, jak to vypadá v Bulharech pod jezem, co se tam staví ta elektrárna?

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 22:10 ® jiris
jiris

regulus 1–2 zabery? :-D souhlas s prutosem. S tim 10–30 g prutem na sumiky, proč ne. Hodně značek ma přestřelenou hranici takže v realu pokud to je nějaka 40,50 g tak proč ne.

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 22:07 ® Prutos
Prutos

Regule,kde to žiješ?!1–2 záběry za noc maj jen haluzáci. My normální houbelec :-((

reagovat
Středa 28. února 2007 ve 21:41 ® Tomino

Znáte to , koupíte speciál na sumce a nic nechytnete. Zákon schválnosti. Mě padnul do ruky shimano technium DF 270, 10–30g. Super na štiky, candáty i boleny. Tak proč s ním nevytáhnout sumce na Labi(v místě kde chytám jsou sumci kolem metru). Nejsem žádnej pitomec abych trhal sumce. Všechny jsem pustil zpátky vodě. Měl jsem na prutě slušnou rybu, uznávám že prut byl za hranicemy svých možností, ale odnesly to háčky na SSR07. Sumík je pěkně narovnal. Letos si chci koupit stejný prut v gramáži 20–50g. Ale mám takové tušení, že ho sumec neprověří:-)

reagovat