Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 170.106 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 15. června 2006 ve 22:10 ® antony

Je mi jasné,že dipování umělin je běh na delší trať s množstvím pokusů a omylů,co ale mě funguje na 100% je antidip-repelent.Když omylem ukáplo trochu repelentu do krabičky s gumama,tak i při solidní aktivitě dravců žádný záběr nepřišel, a to i tam,kde kde jich bývá několik,třeba nedobraných,ale bývá.Napadlo mě to až doma,čím by to mohlo být,že i přes vystřídání několika twisterů a ripperů,se nic nedělo.

reagovat
Čtvrtek 15. června 2006 v 1:19 ® regulus reakce na …
regulus

for all – všechno je relativní viz teorie relativity a tudíž i otázka dipování. Je naprosto nezpochybnitelný, že ryby vnímají nejen očima, ale i čichem. Z toho plyne vcelku logická myšlenka, dipovat umělý nástrahy. Spoustu výrobců, mnoho z vás tady jmenuje Berkley, vyrábí „smradlavý“ nástrahy. Otázka zní co je pro tu či onu rybu ten správnej stimulátor, aby na „nabízenou“ umělou nástrahu zabrala. Bohužel, ale nejsme schopni posoudit, jestli „smrad“ toho dipu převládá nad „smradem“ umělý hmoty z hlediska ryby. Může někdo z vás zcela relevantně říct, že mu na dipovaný nástrahy berou ryby mnohem víc než na nedipovaný??? Jakej „smrad“ je pro tu danou rybu tím správným stimulátorem??? Jak dlouho vydrží dipování na wobleru, pokud tam vůbec vydrží??? Dá se sehnat spoustu dipovacích sajrajtů, otázka zní, jak moc je to účinný, jestli to vůbec funguje a co je na kterýho dravce účinný. Není to jen jakejsi fígl výrobců, jak z nás rybáířů vytáhnout peníze???

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 22:45 ® antony

Zkuste na to kliknout,viz předešlý odkaz,jen tak na zkoušku.Jeví se to jako chytej,hlavní strana,ale je to skutečný odkaz.to admin-to bys měl poléčit.

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 22:42 ® antony

® regulus+to all. proč jsem včera vlezl do tématu? Protože opravdu neznám účinný dip,nebo tak něco.Sem si myslel,že právě tady někdo něco pustí.Třeba tady www.chytej.com toho moc není.

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 20:13 ® xycht reakce na …

antony: :-)) Jo samo že xycht :-)) No je to možný, že na podzim berou větší, my máme největší ryby chycený v září a ještě v půlce října sem měl záběr na podvoďák od nějakýho velikána, bohužel sem ho nedostal

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 20:03 ® antony

sorry,samo,že xycht :-)

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 20:02 ® antony

to ksicht:možná to taky mohlo být tím,že na podzim berou jen větší kusy.Toť moje zkušenost z Moravy,jinde je to třeba jinak.

reagovat
Středa 14. června 2006 v 19:58 ® antony

A Zkusili jste někdy podvoďák+chomáč rousnic? Já třeba nikdy,poněvadž na Moravě mám pocit,že to bude do 20 minut obrané od růrných okyšů a podaobných vetřelců.I když kolikrát je člověk rád i za ně,ale na 4/0 jednohák bude asi problém nějakého dostat.

reagovat
Středa 14. června 2006 v 19:35 ® xycht reakce na …

HaD: máš pravdu, kdo se v tom má sakra vyznat :-)) ) Ale zase kdyby to bylo úplně jasný tak by to možná ztratilo kouzlo :-) Nee nechtěl sem tim říct, že to platí stoprocentně, ale na tom revíru to fakt fungovalo :-)

reagovat
Středa 14. června 2006 v 19:33 ® xycht reakce na …

regulus: v pohodě :-) velkej stoják

reagovat
Středa 14. června 2006 v 19:07 ® HaD reakce na …
HaD

xycht: taky je to otázka…já byl vloni s kámošem na jednom revíru, všechny čtyři pruty jsem připravil já, ani na jednom nebyl zvukový splávek a všech 9 záběrů udělal kámoš. Kdyby tenkrát náhodou měl zvukovej splávek, hned bychom se mohli mylně domnívat, že to bylo tím… Zkrátka jak rád říkám, zejména poslední roky: „čím déle sumce chytám, tím více zjišťuju, jak málo toho ještě vím…“ a ten pocit je s přibývajícími rybami a zkušenostmi čím dál intenzivnější…

reagovat
Středa 14. června 2006 v 17:38 ® regulus reakce na …
regulus

XYCHT – já to myslel např. tak, že na řece v proudu je zvukovej lepší, na stojáku kde je v noci naprostý ticho je lepší nezvukovej. Ber to prosím jako příklad.

To místo cos o něm psal je co zač? Myslím tím malej/velkej stoják, malá/větší řeka, silnej slabej proud. Nechcu po tobě abys tady vykecal kam jezdíš na sumce. -:)))

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 14:25 ® xycht reakce na …

Nevím jak u větších ryb, ale u sumců kolem metrů zvukový splávky dělají divy :-) Minulej rok chytal kolega se zvukovým splávkem já s běžným, on měl na stejným místě víc záběrů než já…Ale myslim si, že zvukovej splávek určitě nevadí ani větším jedincům, minulej podzim jsem měl solidní záběr od velký ryby právě na zvukovej splávek :-)

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 13:28 ® Prutos reakce na …
Prutos

Regulus: Co je zvukový, je na sumce dobrý!

reagovat
Středa 14. června 2006 ve 13:25 ® regulus reakce na …
regulus

XYCHT – nemyslel jsem nic konkrétního, jen su prostě od přírody nedůvěřivej člověk. Tobě se nikdy nestalo, že ti někdo něco nabízel, s tím, jak je to super a ve finále to bylo naprosto k ničemu. Podvodní splávky jsem myslel obecně, prostě s tím nemám žádný zkušenosti a jen jsem napsal svůj názor a uvítal bych, něčí zkušenosti. Mezitím HaD vložil článek o podvodních splávcích a taky to tam rozlousklý není. Určitě nelze jednoznačně říct, že věci se zvukovým efektem jsou lepší nebo horší, ale určitě jsou lidé, kteří mají svoje zkušenosti a kdyby se o ně chtěli podělit, tak by to mohlo vypadat asi takhle – zvukovej wobler XY se mi osvědčil v těchto případech naopak jinde se mi neosvědčil.

reagovat
Středa 14. června 2006 v 9:08 ® xycht reakce na …

regulus: Myslim,že osvědčený woblery existujou :-) Nevim přesně názvy…myslim,že od Rapaly ShadRap,ale nejsem si jistej. No s podvodním splávkem chytám, ale ty myslíš asi sbirulino ne?

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 23:48 ® regulus reakce na …
regulus

XYCHT – na plandu jsem taky myslel, s těma zvukovejma woblerama se to chystám taky zkusit, jenže s tím nemám žádný zkušenosti. Existují zvukový (hrkací) podvodní splávky, ale neznám nikoho, kdo na to chytá, takže i převzatý zkušenosti se rovnají nule. Ten hrkací wobler, může stejně tak lákat, jako plašit. Navíc vím z různejch zkušeností, že to co se prodává, kolikrát i intenzívně nabízí nemusí vůbec fungovat, je to prostě jen byznys a pár volů na to naletí (nechci se tímto nikoho dotknout).

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 23:32 ® xycht reakce na …

prostě něco co dělá ve vodě, nebo na hladině pořádnej rozruch :-)

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 23:31 ® xycht

Moc nevláčim, ale účinnější je podle mě něco co způsobuje vibrace nebo zvuk obecně, takže bych zkusil hrkací woblery a nebo klasickou plandavku.

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 23:26 ® regulus reakce na …
regulus

ANTONY – to je vskutku ušlechtilá myšlenka, ale poraď mi, čím mám ty nástrahy nadipovat. Jelikož su u sumců úpnej blbec, tak nemám ani nejmenší šajnu, co by sumci rádi. Vím, že fungujou rousnice, ale… nadipovat nějakou vláčecí nástrahu smradem rousnic je asi blbost. Rybina jako taková, by mohla fungovat, ale to se v jakýmkoliv stojáku ztratí a na řece nemá asi smysl. Nedovedu si vůbec představit, jak bych dipovak woblery, vařit v nějakým sajrajtu je určitě nebudu. Toto téma jsem založil proto, pač su od přírody línej a tahat pár krabiček s umělejma nástrahama mě nevadí, ale tahat lódnu s rybičkama, vlastně s rybama je nepohodlný. Navíc při vláčení se pohybuju okolo vody, což mě vyhovuje a sedět na fleku, nechat se žrat komárama a čekat jestli se fousáč uráčí nebo ne, pokud v daným místě vůbec nějakej je, mě opravdu neba.

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 23:13 ® tomasino

Já minulej rok začal chytat a chytil jsem tři,jednoho mírového a dva prcky ,míráka jsem chytil na oranžovýho woblera rapalu na 3 nához v pět hodin ráno a druhého jsem podeskl a mněl to v oku a třetího jsem načapal při lovení rybiček ale to bylo asi začátečnický štěstí , prostě jsem jim to hodil pod čumák

reagovat
Úterý 13. června 2006 ve 21:57 ® antony

Sumcová vláčka nám tady trochu skomírá,to zase všichni chcete prznit jelce,líny či karasy? Pojďme si dát takový menší závazek,že letos těch nástražek tolik trápit nebudem,že častěji zkusíme spíš tu umělinu.Co byste řekli na takový 20 cm ripper,který když je dobře vedený,tak určitě nenechá v klidu žádného i sebelínějšího vousáče.Ale čím ho ochutit? Na můj vkus (a asi i na sumčí)jsou tyto gumy až moc cítit průmyslem,plas­tem,olejem a nevim čím ještě dalším.Věřím,že pokud se této nástraze trošku pomůže nějakým dipem,tak nebude účinnější zbraně pro cílený lov sumíků na vláčku.Vyšel tady na chytej.cz sice před časem nějaký článek o dipování umělých nástrah,ale chtěl bych toto téma opět oživit,takže budu moc vděčný za vaše jakékoliv postřehy a zkušenonosti z oblasti dipování gum pro cílený lov sumce.Dík.antony

reagovat
Čtvrtek 1. června 2006 ve 21:20 ® regulus
regulus

Tak vážení přátelé, pomalu se nám blíží zahájená, tak bych prosil, ještě nějaké rady, postřehy a tak.....

reagovat
Úterý 2. května 2006 v 1:38 ® regulus reakce na …
regulus

s.h.o.o.t.e.r – no to se mi zdá kapku přitažený za vlasy, rotačka 00 možná jo, ale metrovej sumec na Labi a vlasec 0,12 nebo 0,14, to musela být honička a ještě těch sumců osm, to lehce zavání rybářskou latinou. Otázka ještě zní, čemu říkáš do metru. to může být i 30cm, tomu ovšem klidně věřím.

reagovat
Pátek 28. dubna 2006 v 8:35 ® p.mesic reakce na …

No s tím souhlasím… s názorem že sumec když nechce nic neveme a když ano tak skočí skoro na vše co se hýbe. Ale musí se to hýbat pořádně… Super nástraha je starý chřestivý BIG…

reagovat
Pondělí 24. dubna 2006 ve 14:06 ® s.h.o.o.t.e.r

nevím čím to je, ale já osobně jsem v létě nachytal na Labi osm sumíků do metru na lehkou přívlač, nejúspěšnější nástrahou byla rotačka 00 stříbrná aglia,vlasec dvanáctka nebo čtrnáctka ryby braly v klidnějším úseku, ale hned pod proudem, záběry přicházely ¨ráno a navečer, ale dva jsem chytil i krátce po poledni

reagovat
Sobota 22. dubna 2006 ve 21:58 ® knedlik
knedlik

Podľa mňa ešte absolutný kľud pri vode.Mať prechodený terén v ktorom sa pohybuješ v noci aby si nerobil hluk,pretože sumík počuje velmi dobre.

reagovat
Sobota 22. dubna 2006 v 10:10 ® jiris
jiris

regulus – ja mam za to, ze kdyz sumec zere, vezme vsechno (wobler, planda, twister, kopyto) a kdyz nezere tak ho nepremluvis nicim. Dale je u sumce hodne potrebna vytrvalost treba byt na jednom miste i dve hodiny :-)) Tot me poznatky.

reagovat
Sobota 22. dubna 2006 v 1:02 ® regulus reakce na …
regulus

PRUTOS, OSPREJ – díky za info a co další???????

reagovat
Středa 19. dubna 2006 ve 22:30 ® Prutos
Prutos

Regulus: Na řece pod jezem záběr v polovině 2m sloupce (tj. v 1m). Místo ve sloupci kde sumec zabere ovlivňuje spousta faktorů. Např.: počasí, tlak vzduchu, aktivita ryb a kdoví co ještě. Jinak souhlasím s Ospreyem, články TR jsou opravdu dobré.

reagovat