Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 170.382 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 28. srpna 2009 ve 12:40 @ boriak

Prosim, mam ludia na vás taký dotaz, postačoval by my na sumčarinu prut sanger do 60g? alebo musim ist do gramaže 100 a viac ? predpokladam ulovky sumcov do metra /metra a pol? mam do 30g, ale to je slaboch.

tu su

http://www.rybarstvo-saenger.sk/…spin-65.html

http://www.rybarstvo-saenger.sk/…spin-60.html

existuje i možnosť prutu s kevlar. vynutím:

http://www.rybarstvo-saenger.sk/…spin-60.html

dakujem

reagovat
Pátek 28. srpna 2009 v 11:18 ® Libor reakce na …
Libor

cormoran> je to boj, já o fous letos nezavadil.

reagovat
Pátek 28. srpna 2009 v 10:21 ® cormoran
cormoran

Libor> No jeje, přitvrdil jsem ve výbavě i ve vytrvalosti (poslední bouřku jsem tam dostál až do konce), ale žádný ovoce, jen pár candátků…

Ale já se nevzdám a s tím šidítkem v tlamě si ho stejně vyblejsknu:-)

reagovat
Pátek 28. srpna 2009 v 9:30 ® Libor reakce na …
Libor

cormoran> kormouši a co ty? zkoušel jsi uvláčet dalšího?

reagovat
Pátek 28. srpna 2009 v 9:14 ® cormoran
cormoran

To jste mysleli vážně s těma bobrama?

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 ve 21:49 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> ne já bych to nevydržel,bobříci mi nejdou

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 17:42 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> takže dáváš toho bobříka? Takže tu bude one man show? :-D No já trpím samomluvou, takže k tomu přidám ještě samopsaní :-D

skwor> jsem spokojený. Ale mám ji teprve měsíc, takže nemůžu zatím moc soudit. Vytáhla 2 sumíky přes metr, chodí hladce, vlasec pokládá slušně, výborná brzda a za ty peníze je to dobrá koupě (pochopitelně pořízena mimo ČR). Koupil jsem ji jako náhradu za twina. Ten mi sice přijde o fous lepší, ale nemá rád déšť.

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:50 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Tak dáme bobříka nepsaní:-) dokud nechytnu suma nad 1m, ale aby to pak nedopadlo tak, že budu jen čtenářem:-((

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:41 ® skwor reakce na …
skwor

Alf> A spokojenost? Mě by se líbil Capricorn, ale ten už neseženu.

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:36 ® Alf
Alf

Filip00> vadí, nevadí…kdyby někdo psal (rozumně psal, ne jako my dva :-D ), bylo by to asi lepší. Jediný co jsem zakázal (teda doporučil), aby se mnou nikdo nechodil na ryby, páč by mohl být naštvaný a já bych od něj mohl dostat do zubů :-)) )

Libor> neházej prut do jezu, na sumce je reálná šance ještě tak do konce září (podle literatury) a podle mě i později, protože je to přeci jenom živý tvor, něco žrát musí a určitě se futruje na zimu jako ostatní dravci. Pár jsem jich vytáhl i v říjnu. Pravda, že méně než v teplém období, ale zase lepší velikosti (i když to může být náhoda).

skwor> Advantage. Podle všeho jsou to prakticky totožné navijáky.

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:35 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> to je pravda a ledy se prolomý už tento víkend na řece Berounce, pozvedneme Biče Boží a pro fousky nastanou krušné časy :-D

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:24 ® Libor reakce na …
Libor

Filip00> mě fousatý taky letos obepluli obloukem, tak nevím. Naděje ještě ale existuje.

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:16 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> ale nám to snad nevadí, ne? já nikomu nezakázal sem psát, ty jo?

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:06 ® Alf
Alf

Filip00> Asi takhle…chtěl bych i v neděli a myslím, že alespoň na chvíli vyrazím. Ono to snad bude dokonce 3 týdny. Musím se podívat na fotku, abych ji na letišti poznal :-)) )

Tady je to taková two men show :-D :-D :-D

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 15:05 ® skwor reakce na …
skwor

Alf> Co to je za naviják? Caldia nebo Advantage?

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 ve 14:46 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> a v neděli zase přijedeš nebo budete spolu, že jste se 14 dní neviděli?

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 ve 14:37 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> já určitě vyrazím k vodě v sobotu ráno, ale jen na půl dne. Někdy odpoledne se ta moje vrací z anglie (doufám, že jako „náhodou“, přiveze nějaký rybářský dárek) a budu ji muset vyzvednout na letišti. Ta pravá sezóna teprve začne. Od vody zmizí lidi, trochu se ochladí…a dravci začnou pořádně kousat. Hornety musím někde dokoupit, co jsem měl, to zůstalo v Dyji.

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 ve 14:06 ® Filip00
Filip00

Alf> já už jsem natěšený na víkend jedu prostě Berounku buď tam a pak tam a nebo obráceně, sám jsem ti psal co se povedlo mě jsem asi nej smolař tuto sezónu a jak se tak dívám tak mi sezóna 2009 protéká mezi prsty a já nezavadil o pořádnou rybu kterou bych dostal regulérně za hubu, jinak Labe je balada na neúspěch, dokážeš nachytat hodně ryb né obry,ale zalapěš, Léňa chytala s hornetem a za ním se udělal závar jako prase nevím jestli to šlo po něm a nebo po tlouštích a ouklejích kterých tam bylo taky hodně.A jestli to byla ta ryba o které jsem ti psal tak bych to asi nepřežil, můžu být rád, že ho nechytla:-D , protože kdyby ano tak mě to položilo:-D

reagovat
Pondělí 24. srpna 2009 v 10:42 ® Alf
Alf

Víkend na jižní Moravě bohužel žádného sumíka nepřinesl. Večerní těžká vláčka byla bez záběru. Přes den jsem se bavil s UL a nalapal okouny, tlouště, bolínky, štičky a jednoho kapra férově za tlamu. Ale jednoho mini woblera si nakonec odnesl vytoužený sumec…byl z kategorie těch lepších a vůbec se se mnou nebavil. Na domácí vodě by šel asi ven, ale na tý Dyji berou nejspíš steroidy :-D …je sobota poledne a vracím se od menšího jezu k autu. Řeka je v těch místech regulovaná, tak moc nechytám a spíš se kochám nádherným okolím a fotím. Kus za mnou je staré rameno Dyje a nad lesem je vidět rozhledna, někdy se tam musím podívat. Jsem už skoro u auta, když si všimnu, že v řece je částečně spadlý menší stromek, práce bobra. Za ním se vytvořila tišina a v čisté vodě vidím polarizačkama nádherné tlouště a hejna ouklejí. Na prut navážu jemné lanko, pod větvemi je vidět další slušný válec rybího těla, nejspíš zubatá. Do karabinky dám malou rotačku a potichu se přiblížím k vodě…pročesávám tišinu, třpytku vedu kousek pod hladinou. Tlouště sice zajímá, ale jen si ji prohlížejí a s odstupem sledují. Po pár hodech vyměním rotačku za malý wobler s agresivním chodem a velkou lopatkou, který jsem si přebarvil na černo. Mírným obloučkem pošlu woblírka pár metrů od břehu, dostanu ho do hloubky a cítím, jak lopatkou naráží do dna. Ve chvíli, kdy opuští hlubinu a sleduji ho pod hladinou, se za ním objeví obrovský tmavý stín a vzápětí se udělá obrovské kolo a ze dvou metrů vidím velké mramorové tělo sumce, jak se převalí na hladině, udělá neuvěřitelnou otočku a s woblerem v tlamě maže zpátky do hlubiny…celé to trvá jen zlomek vteřiny. Jemný proutek se ohne do maxima, brza se protáčí a sumec jede pomalu podél břehu. Nejspíš ani neví, že za sebou něco táhne. Tenký vlasec mi nedovolí se do něj opřít. Přemýšlím, co dělat, ale sumec to vyřeší za mně a zalehne na dno. Po půl minutě se rozjede, vzápětí splihne vlasec a je v pr*eli,nejspíš se někde zachytil za kamen…chce si mi řvát. Vezmu telefon a volám to Filipovi…nejdřív trochu přeháním z velikostí ryby, ale metr čtyřicet měl 100%. Zážitek to byl neskutečný, škoda, že jsem neměl festovnější nářadí…to bych mu to ukázal.

reagovat
foto/forum/2009/th-img9851.jpg
Pátek 21. srpna 2009 v 19:07 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> ok hodně štěstí

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 18:07 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> Tak ať to bere a brzda řve jak motorka v blátě :-)) ) Já dám echo z moravy. Beru s sebou psy, tak doufám, že mi je něco (sumec) nesežere :-D

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 17:53 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Alf> tak já se mrknu na to Labe a pak dám echo

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 15:14 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> tak už je skoro jisté, že strávím víkend na moravě. Zítra ráno tam a v neděli domů. To zase bude sumců a candátů…v Rakousku poteče krvavá voda :-)) ) Kdyby byla změna, tak zavolám.

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 11:36 ® Filip00
Filip00

ok tak dej vědět Labe padlo jedu na známá místa

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 11:20 ® Alf reakce na …
Alf

Filip00> ještě nevím. Možná budu muset pracovně na Moravu, tak bych tam rovnou zůstal a potrápil místní ryby.

reagovat
Pátek 21. srpna 2009 v 10:52 ® Filip00
Filip00

Alf> Tak jak ti to dopadlo jedeš nebo nejedeš?

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 ve 12:43 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> mě stačí i metrovej, chci testnout ten prut pořádně

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 10:58 ® Libor reakce na …
Libor

Filip00> podle předpovědi a teoretických úvah článků a knih bude ideální počasí pro lov sumatry zítra (hodně velké dusno před ochlazením), tudíž petrův zdar a vytáhni alespoň 140cm.

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 10:48 ® Filip00
Filip00

Alf> jak jsem psal asi to tak udělám a musim dostat už konečně suma, zítra se domluvíme

reagovat
Pondělí 17. srpna 2009 ve 14:34 ® Filip00
Filip00

Alf> je to škoda jsem tam natočil takovejch kilometrů a pak ho upálím, ale je pěkný, že šel až nad vodu umíš si to představit (použiji tvůj výraz „Bič Boží“) s bičem božím? to by přiletěl až k nám.:-D

reagovat