Vyhledávání
Sumec na vláčku
11.3.2006 | regulus | 171.622 zobrazení | 1.406 odpovědí
Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 27. srpna 2007 ve 12:48 ® kubas
-
Scanix: se divím žes nezapřáh žraloka je jich tam prej dost
reagovat)))))))))
- Pondělí 27. srpna 2007 v 1:36 ® regulus reakce na …
-
sojka – no co bysme říkali, pokud jsou ty parametry pravdivý, tak by měl vydržet, značku neznám, prohlídni jak jsou dělaný spojky.
reagovat - Pondělí 27. srpna 2007 v 1:06 ® sojka
-
Taky uvažuji o sumcové vláčce, tak jsem se probral všemi 533 odpověďmi a bylo to na 2 hodiny. Níže se bavíte o celkem dražších prutech, ale zajímalo by mne, co říkáte nějakému levnějšímu vlačáku na sumce. Viděl jsem třeba Sanger 30–80g, 270 cm za cenu něco přes 1.000,–Kč atd. V e-shopech je jich za cenu kolem 1.000,–Kč dost. Díky za odpovědi
reagovat - Pondělí 6. srpna 2007 ve 20:33 ® regulus reakce na …
-
Scanix – já zase vůbec nic, ani co by za foto nestálo. (supersmutnej smajlík)
reagovat - Pondělí 6. srpna 2007 ve 14:08 ® Scanix
-
Takco sumcobijci, jak vam to jde, par peknych ulovku jsem videl, ale u nas na Vltave to zatim dost po kulhava, nedari se mi zaprahnout nic, co by stalo za foto. Doufam, ze jste na tom lepe…
reagovat - Úterý 31. července 2007 ve 14:09 ® Alf reakce na …
-
regulus – tak jak dopadla ta ryba? Přišlo něco? Já byl v sobotu ráno vláčet…bez záběru. Tak jsem odpoledne sebral feedery a do neděle bobkařil u jednoho rybníka …a docela úspěšně. Jirizelva – téměř každý prodejce doporučuje to, co má skladem. Jinak by byl sám proti sobě, jde mu o kšeft. K tomu druhému… Dragon je Polsko, takže náhradní díl by neměl být problém. A jestli čekají 2 měsíce, tak je to jejich neschopnost. Každopádně jako argument proti koupi této značky se mi to zdá dost chabé. Tím spíš, že bytelný vláčák na sumce jen tak běžně nezlomíš. Navíc se prodejce asi nezmínil, kolik stojí špička u dvoudílného vláčáku Sh. Před nějakou dobou jsem to zjišťovala, vycházelo to na cca. 65% ceny prutu. Tímto nic proti Sh., mám od nich dost věcí a jsem spokojený. Podle těch údajů co píšeš počítám, že jsi si vybral speedmastera …moc hezký prut.
reagovat - Pondělí 30. července 2007 v 16:03 ® Scanix reakce na …
-
Jirizelva: Dle meho gramaz 20–50g je spis na stiky, dle me zkusenosti potrebujes mit spodni hranici na nejmensi stredni nastrahu, kterou budes vlacet, pokud mluvis o 40g plandavce, tak 20–50g je fakt malo, musis ji nejenom nahodit, ale u vlacaku i vodit a pri proudnejsi rece nezmis mit prut do praveho uhlu, ale jen nepatrne prihlej. Navijak velikosti aspon 40 (100m 0.40mm mono) resp, 0.20–0.25mm pletenka to jisti a taky budes obcas trhat, tak nemuzes po par vychazkach chytat na 20m vlasce ci pletenky. 20 pouzivam na pstruhy, kde mam max 0.16mm mono ci 0.08mm pletenku.
reagovat - Sobota 28. července 2007 v 10:18 ® Libor reakce na …
-
Jirizelva: a nechces se jeste zamyslet nad velikosti navijaku?
reagovat
2500 si myslim je malej na ty tvoje umysly.. - Sobota 28. července 2007 v 1:14 ® Jirizelva reakce na …
-
Na Moravě 12 někde u soutoku s Dřevnicí se minulý týden údajně vytáhl sumík kolem 180cm.K tomu prutu…Byl jsem tady u nás v Napajedlích v nové prodejně ryb.potřeb, která mimochodem stojí za ....., ale to jsem věděl, jen jsem tam byl zkusit jestli by stačila gramáž 30–60.....Strčili mi do ruk prut s touto gramáží (údajně výborná značka) se slovy „kam se na tohle htabe Shimano“
reagovata já s ním zatřepal, poohýbal a s poděkováním jsem odešel.Bylo mi jasné, že tenhle prut bude mít co dělat s 40gramovou plandavkou.Dnes už jsem to nevydržel a jel jsem do Zlína, je tam super prodejna kde mají všechno a co nemají seženou.Když jsem mu řekl, že chci Dragon, tak se mi vysmál, že jsem teprve druhý člověk, který se na něj ptá.Říkal mi, že Dragon tu nemá žádnou servisní síť a že na výměnu zlomené špičky čekají už druhý měsíc.Prej si mám vzít Shimano.To jsem chtěl, ale gramáž 20–50g se mi zdála málo, po předchozí zkušenosti.Omyl!!!Dal mi do ruky nádherný prut od Shimana, bohužel ti neřeknu typ, protože jsem ho na gammarusáckých stránkách nenašel-prostě ta řada prutů tam není, ale ukázal mi gammarusácký katalog a je to myslím letošní model.Parametry tohoto prutu jsou 2,70,20–50g a cena 3990KCS-pevný a zároveň je v něm cit, je to díky nějakému vláknu......a potom mi dal do ruky Shimano nějaké levnější řady 2000–3000KCS, spíš ty dva a nesrovnatelná akce prutu, byl daleko měkčí a měl silnější blank, prostě už to nebylo ONO.Vzal jsem předchozí prut a nasadil na něj naviják Technium FA 2500..........nádhera, nebylo co dodat.Zítra jedu na týden na kapry na Moravu a po příjezdu to jdu koupit.Já s tím budu snad i spát
- Pátek 27. července 2007 v 16:06 ® regulus reakce na …
-
ALF – ani se nepté, na vousáča sem si ještě nešáhl, mám málo času a ostatní dravci jsou taky bída s nouzí, teda něco sem už chytil, dokonce i mírovýho, ale je to děs. Na rybu to jdu zkusit dneska, letos podruhý, tak doufám, že to zlomím. Pokud ta tvoje kočka bude mít v USA nějakou adresu, tak se to se spouty e-shopů dá poslat tak, že to ty vybereš a jí to tam doručí, no a ona ti to přiveze, myslím, že to přes e-shop i s tou místní dopravou vyjde levněji než v kamenným obchodě, typuju tak 10%. No uvidíš.
reagovat - Pátek 27. července 2007 ve 14:39 ® Alf reakce na …
-
regulus – já se trochu odchýlil od tématu „sumec na vláčku“. Zmiňoval jsem co používm na středně těžkou přívlač a při té příležitostně taky občas přišel sumík a s tím uvedeným prutem jsem s nimi neměl větší problém. Když jdu vyloženě na sumce, tak nabijím taky těžší kalibr. Chci zainvestovat do multíku a prutu k němu, jak jsme se o tom bavili před časem. Přítelkyně pravěpodobně v srpnu vyrazí na 2 týdny do států, tak toho využiju a nechám si něco dovézt. Co jinak na Moravě? Tady na vláčku nějak nechtějí jít. Ale bójkařum se prý docela daří.
reagovat - Pátek 27. července 2007 v 8:56 ® britexi reakce na …
-
Jirizelva: Když Shimano na Sumce tak ten Best Master 50–100g. Máš pravdu, nejde tak o zdolávání ryby, ale o samotné vláčení nástrahy.
reagovat - Pátek 27. července 2007 ve 2:17 ® regulus reakce na …
-
@Jirizelva – K tomu dragonu, zkus mrknout ještě na tento www.rsp-fishing.cz je to s menší vrhací zátěží 25–60g a jak jsem prohlížel jejich katalog, tak mám dojem, že oba pruty jsou dělaný z toho černýho grafitu tuším se to jmenuje IM7, mám z toho tři pruty, dva JAXONY a jeden americkej je dost tužší, takže si myslím, že by ses s tím tak nenadřel, 60g nástrahu s tím v pohodě hodíš a sumík by taky neměl být problém. Nejlíp by asi bylo, kdyby sis to mohl osahat v obchodě, i když to taky není úplně ono, u vody je u vody. Já osobně bych šel do té 60g verze, rozhodnutí je na tobě. Jo a tím stříbrným torpédem myslí steelheada (americká lososovitá ryba, snad je to i přerostlej druh pstruha, nevím to přesně) ach ti překladatelé. -:)))))
reagovat - Pátek 27. července 2007 v 0:22 ® Jirizelva
-
Chlapi díky za rady,mrkl jsem na ty pruty od dragona a snad jsem něco vybral,je tam psané,že je na hlavatky,ale myslím,že je to celkem jedno.Má 2,90m a 40–80g.Tady je odkaz www.rsp-fishing.cz ,ještě bych si chtěl ošahat to Shimano,ale myslím,že 20–50g je málo,když uvážím,že budu tahat plandavku,která má tak 40g
reagovat - Čtvrtek 26. července 2007 v 0:42 ® regulus reakce na …
-
ALF – určitě nejsem superman 177cm/73kg. -:))))))) Ale opravdu mi nedělá potíž ta půlkilová udice navíc, když vláčím na „hrbu“ 2 nebo víc kilo nástah. běžně chodím se dvěma udicemi, jelikož se mi nedaří urvat se obvykle na celej den, tak jezdím zhruba v poledne z domu, odpoledne proubnu štičky a tu ostatní havěť a večer sumíky. Nachodím různě, někdy 10 km a někdy se specializuju na pár míst, kde je pravděpiodobnost úspěchu, kolikrát jsou kousek od sebe. Ano někdy jdu jen na „hoďku“ s jedním vláčákem a pár nástrahana, ale to je světlá vyjímka. V žádným případě bych se si však nevzal na sumíky slabej cajk, jen proto, že je o pár deka těžší než ten na střední vláčku.
reagovat - Středa 25. července 2007 ve 22:40 ® Alf reakce na …
-
Jirizelva – malá oprava, myslel jsem Diaflash EX, ten jsem měl www.gammarus.cz Zvaž i vláčáky od Dragonu. Spousta lidí si je chválí. Sice je to Polsko, ale Shimano máš zase Malaysia. Osazují to originál Fuji komponenty ( vyjma nižší třídy), blanky mají také kvalitní a ceny jsou poměrně rozumné. Za 2,5 – 3tis pořídíš velice dobrý prut. Jinak Technium 2500 FA jsem používal na vláčku 2 roky, teď ho mám na feederu a nemůžu si na něj stěžovat. A sumíků vytahal docela dost.
reagovat - Středa 25. července 2007 ve 22:19 ® Alf reakce na …
-
regulus – myslel jsem trochu větší rozdíl v hmotnosti než je 30g, ale i to myslím bude znát. Ono je rozdíl vláčet s bytelným sumčákem na 100g + příslušný naviják, tahat na tom 20cm woblera nebo mít vláčák na dejme tomu 40g na něm tahat dvojku rotačku. Jasný, že když někdo jde zavláčet na hoďku, tak mu to nepřijde. Ale když vezmeš vláčák do ruky ráno ve čtyři, v poledne si dáš 2–3 hoďky pauzu a pak vláčíš dál až do půlnoci, za den nachodiš nějaký ten kilometr a takhle 2–3 dny za sebou, tak budeš litovat každýho gramu navíc. Jasně, jsou mezi námi nabušený supermani, ale já mezi ně nepatřim. Ale když už jsme u toho, jak taháš až tři pruty najednou? Nepřekáží ti to? Já si to dost dobře nedokážu představit. Při vláčení se snažím tahat toho co nejmíň, abych byl pohyblivý.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 17:09 ® Tomino reakce na …
-
Jirizelva: Lituju že jsem se víc nesnažil sehnat Technium 20–50g. Mám ho totiž v 270cm 10–30g – je to prostě muj mazel. Tahal jsem na něj i sumíky do metru. Zkus obvolat všechny prodejny Gammarusu, možná ho někde mají. Jestli 270 nebo 300cm? To záleží na tvým pocitu, stejně tak s navijákem. Velikost navijáku bych volil mezi 2500 a 4000. Ale doporučuju si to v klidu omakat a sestavit v prodejně.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 16:57 ® regulus reakce na …
-
ALF – no s těma gramama, jsi mě dojal, můj prut na střední přívlač váží sakum prdum prut do 30g + multík + vlasec 480g a ten sumíkovej prut do 65g + multík + šňůra 510g. Nemyslím, že by mě těch 30g tak vadilo. Možná su blázen, ale kolikrát tahám i 3 pruty, zvlášť na celodenní vláčku.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 16:40 ® Alf reakce na …
-
Vichrzhor – metrový sumík se na 16 nechá vytáhnout. Jen jde o to, aby jsi ho s tím dobře zaseknul, pak aby nebyly v dosahu žádné vázky, kde by to mohl urazit, další věc je zvednout ho a rozpohybovat, když zalehne na dno a když ho zvedneš, tak se většinou pustí po proudu a se 16 musíš jít za ním, těžko ho obrátíš …a když je tohle vše v pohodě, tak už jen trpělivost a trochu toho zdolávacího umění. Jirizelva – Sh. Tech. Diaflash jsem měl ve 240 na 40g a spokojenost, ten prut měl sílu a nechalo se do něj slušně opřít. Hlavně snesl i docela drsný zacházení. Ten 2,7 do 50g jsem měl v ruce a na sumíky si ho dokážu představit. Ale otázka, jestli bude někde skladem. Vím, že se už nevyrábí, místo toho jsou Speedmastery. Já na těžší vláčku používám Ironhawka od Fenwicku 2,98 zátěž do 38g ( šňůru 015 power pro, nebo vlasec do 030). Těžší nářadí nepoužívám hlavně proto, že často chodím na celodenní vláčku a pak je cítít v ruce a zádech každý gram navíc. A když se mi na tohle pověsí sumík, tak nebývá problém. Ale mám zkušenost s rybama tak do 15kg, větší se mi vyhýbají. Letos teda i ty menší
reagovat - Středa 25. července 2007 v 16:35 ® regulus reakce na …
-
Vichrzhor, metrovýho bys vytáhl, já loni lapnul na Dyji něco přes 60 cm když teklo 60kubíků a na 30g prut a 0,25 silon a sel z vody v celku v pohodě, pokud bys ale na to co píšeš chytil třeba 140-ku při větším průtoku, tak si nejsu jistej, jak by to dopadlo. Možná su úchylnej, ale jak chytám plavačku a feeder spíš na poddimenzovanej vercajk, tak u vláčení s woblerama je to úplně naopak, škoda každé ryby, která chcípne s nástrahou v tlamě jen proto, že rybář machroval a chytal bez lanka a na tenkou šňůru. Navíc si byslím, že u sumců a štik je síla silonu úplně jedno, teda z hlediska ryby.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 15:52 ® Vichrzhor
-
Chlapi, vy mě děsíte! Já na těžší přívlač používám prut AbuGarcia Conolon 2,7m 20–40g, vlasec 0,22mm a připadám si, že to je moc masivní náčiní…na sumce teda cíleně nechodím, ale myslíte, že kdyby třeba na Labi zabral metrovej kousek, že bych ho nevytáhl? Normálně chytám na prut 3–15g, vlasec 0,16 a dostal jsem z vody i bolena 71cm…
reagovat - Středa 25. července 2007 v 15:09 ® britexi reakce na …
-
Jirizelva: Ahoj, já mám Best Master 270 cm , 50–100g, naviják Twin Power 4000 a jsem naprosto spokojený, prut má tři díly a špička je citlivá, šňůru mám Fireline 0,17 mm. Vytahl jsem na něm sumce 120 cm, takže nemám zkušenosti s větším, ale myslím, že by s tím ten prut neměl mít problém. Co se týká gramáže 20–50g, tak mám Shimano Catana 270cm. Sumce okolo 1 m není problém vytáhnout, ale má problémy při nasazení rotaček 33 g a plandavek nad 40 g. Proto cíleně na sumce vláčím s tou těžší výbavou. A ten lehčí prut používám na candáty, ale víš jak funguje zákon schválnosti. Často mi na twistera skočí i sumec. Vzhledem k tomu, že tam mám 0,22 vlasec, tak to je pak sranda.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 9:34 ® Robur
-
Regule, ty celebrito
reagovat - Středa 25. července 2007 v 1:34 ® Jirizelva reakce na …
-
regulus:jo myslel jsem tebe,až budu kupovat multík,tak se ozvu
reagovat - Středa 25. července 2007 v 1:31 ® Jirizelva reakce na …
-
Tomino:No já se díval na gammarusácké stránky a zdálo se mi divné,že ho nemají v nabídce.Taky bych šel raději do Technium DF AX,ale nemají ho v gramáži,kterou bych potřeboval.Vyhovovalo by mi těch 20–50g u Best Masteru.To by bylo asi nejidealnější na plandavky pro sumíky.Proč s ním nejsi spokojen na 100%?A jakou délku by jsi mi doporučil?2,70m nebo 3,00m?A co jsi myslíš o navijáku Shimano Technium FA?a taky nevím jakou velikost cívky,chci používat pletenku a nevím,jaká by byla ideální kapacita.U tohoto typu nabízí 140m/0,20mm a větší 240m/0,20mm.
reagovat - Středa 25. července 2007 v 1:15 ® Jirizelva reakce na …
-
Díky za radu
reagovat - Úterý 24. července 2007 ve 23:17 ® Tomino
-
Jirizelva: Shimano Technium rozhodně doporučuju. Ale spíš bych šel do Technium DF AX !!! To co sis vybral na netu je víc jak dva roky stary model. AX teď dělají v gramáži 20–50g. Mrkni na stránky gammarusu. Já šel do Beast Masteru 20–50g a teď toho trochu lituju.
reagovat - Úterý 24. července 2007 v 19:55 ® regulus
-
Jirizelva – jestli jsi tím sumcařema vláčkařem myslel mě, tak jsi mě úžasně pobavil (nevěř všemu co se na netu píše), vlasně by mě ani nenapadlo si to vztahovat na sebe nebýt těch multiplikátorů.
Pokud se toho náčiní co plánuješ týká, tak ti ale bohužel neporadím, tvářím se jako by Shimo nebylo a s tím co jsi napsal nemám pražádný zkušenosti. Je to složitější odpovědět, záleží kde budeš chytat. Já bych na sumce už se smekacím navijákem asi nešel, ale to je zase o něčem jiným, většina lidí s ním chytá. Jinak prut okolo 50–60g by měl v pohodě stačit, myslím na vláčku a pokud nezapřáhneš něco 200+. Snad ti poradí někdo, kdo má se Shimanem zkušenosti.
reagovat - Úterý 24. července 2007 v 16:05 ® Scanix
-
Jirizelva: Ja osobne vlacim sumiky na DAM Green Cross Power 2.70m 40–80g. Pouzivam vetsi woblery, gumy a vyjimecne plechy do cca 50g a neni problem. Mam na nem pletenku na 17kg a navijak DAM Finessa 740 FD (100m 0.40mm). Vloni jsem par kousku vetsinou do metru vytah, letos je to zatim spatny, alespon pro me a tak vcera konecne jeden 60+. Uvidime, co se povesi dal. Takze k tvemu dotazu to Technium je asi v pohode, ale pokud tam mate sumiky vetsi, pises 160 apod, tak bych volil radeji Beast Master. Navijak spise vetsi pro pripad, ze das silnejsi pletenku.
reagovat