Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 171.579 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 30. června 2007 ve 22:11 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -vím, jak to chodí. Tu starou zatopenou Dyji znám jen z pár fotek …škoda toho. O dovolené jsem si ty nádrže trochu prohlížel. Kapraři, kapraři a zase jenom kapraři a prý to nebralo. Co vláčka z loďky na původním korytu…má to cenu? Dneska jsem zkusil Labe. Ráno pokus o sumce, jeden malý přišel, pak ještě pár štiček na rotačky. A taky pořádný průvan v krabičce. Nízká voda a kamanité dno si vyžádali svojí woblerovou daň.

reagovat
Čtvrtek 28. června 2007 ve 23:13 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – bohužel, bílá místa s nápisem „zde jsou lvi“ už na rybářských mappách v této republice nenajdeš. Kdykoliv jsem našel něco, co jsem si myslel, že je zastrčený, nenavštěvovaný a podobně, byl jsem minimálně stříbrné a spíš mnohem hůř. Bohužel se dobrý fleky velice rychle stávají průměrnými až nezajímavými. Sám nic takovýho nemám a pokud budu upřímnej, tak i kdybych měl, tak bych to nevykecal nikomu, už jen z toho důvodu, že by to bylo během dvou let v kýblu, protože to chodí tak, že jeden to řekne druhýmu, druhej třetímu, třetí ....., no však víš. Ma Moravě upřímě řečeno není nic až tak zajímavýho, možná Morava a Dyje a z Dyje je to nejlepší co bylo pod hladinou nesmyslnej údolních nádrží Dyje 5 a 6.

reagovat
Středa 27. června 2007 v 10:03 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -mám po dovolený tolik práce, že není kdy se sem dostat. Na JM jezdím, protože to je pro mě taková exotika a občas se mi tam i zadaří. Jen tam znám pouze těch několik všeobecně vyhlášených míst. Kdyby mi někdo poradil a ukázal, kam tam zajít dobře zachytat a kde by nebyla fronta rybářů čekajících na místo k nahození, tak bych se vůbec nezlobil. Ale chápu, že to svoje si každý tají. Na pražskou Vltavu nechodím, páč tam tahá trofejní sumce každý Kuba Kubikula :-) a kromě toho mě chytání ve městě neláká. Ale kdo ví, třeba to někdy zkusím. Sednout si na nábřeží pod slunečník na zahrádku, dát si točený plzeňský za 60,– o zábradlí opřít pruty s nastraženým 2kg kaprošem… něco na tom bude :-D
O víkendu jsem byl na sumících na Berounce a ani náznak záběru… navíc jsem ztratil svůj oblíbený nůž což se rovná utržení asi tak 20 rapal. A jak to tady vidím, tak jsou na tom asi všichni obdobně…spousta sumčích témat, ale úlovky pomalu žádné. Nejvyšší čas s tím něco udělat…už aby byl víkend.

reagovat
Pátek 22. června 2007 v 1:10 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – teď beze srandy, vyhořel jsem jako papír, na zahájenou sem byl hovnochyt a včera na Dyji jedno usmolený štíhle tam možná 35 cm. sice sem na chvilku něco zapřáh, ale sumec to 100% nebyl, spíš tolstoprase nebo něco většího za hřbet. Pokud se týká Dyje pod vratama, tak tam jezdím nerad normálně a na zahájenou by jsi mě tam nedostal ani omylem. Konec konců, tam bude za chvilku vyrybněno.

reagovat
Pátek 22. června 2007 v 1:05 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – kurňa, já nechápu, proč ty jako pražák, jezdíš takovej lán světa na JM na sumejše, když se ti rekordní válí u huby na Vltavě u Císařské louky, vem si příklad z Kuby, chyti tři dny po sobě rekordního sumejše, alespoň o tom informovali média. -:)))))

reagovat
Čtvrtek 21. června 2007 ve 23:42 ® Alf reakce na …
Alf

thunder -zajít určitě můžeme, ale že bych předal nějaké velké zkušenosti, to si nemyslím. Vyloženě se na ně nazaměřuju. Jde jen o to najít správné místo, pak mít hodně štěstí a ještě víc trpelivosti. Já měl na Berounce super flek, kde jsem uvláčel předchozí roky tak 20 sumíků za sezónu ( a pustil), sice to nebyli žádní obři většinou tak okolo 80–90, ale sumci to byli. Jenže když jsem se tam letos koupal a zkoumal dno, tak se dost změnil profil a bývalá jáma je téměř zanesená a to pro sumíky není dobré. Měl jsem tam ve středu za cca. 6 hodin intenzivního vláčení 2 záběry, velký se mi vypnul, jednoho malého jsem vytáhnul. Dneska jsem tam neměl ani záběr. Takže teď budu hledat nové místo. S kamarádem se na ně chystáme o víkendu ( když bude čas a počasí to dovolí), ale asi zkusíme podvodní splávek, i když vláčák budu mít taky v pohotovosti.

reagovat
Čtvrtek 21. června 2007 ve 23:24 ® Alf
Alf

regulus -zdravim, trochu se mi vykoupal telefon, tak jsem se neměl jak ozvat. Každopádně to nestálo za nic. Bylo hrozně málo vody, moje oblíbená místa skoro nechytatelná, sumíci nekousali ( za celou dobu 2 poctivý sumčí záběry, bohužel jsem je nezužitkoval, kamarád jednoho metrového urval těsně před vylovením, když se mu kousla brzda), po candátech jako by se slehlo …jen boleni nezklamali a pár kudel do 65 se taky spletlo. Nejhorši ale byla ta spousta lidí. Hlavně na úseku od mostu pod Novýma Mlýnama do Bulhar byl obsazený snad každý flek a pomalu nebylo kam nahodit. Bivaky a přístřešky z igelitu snad všude, prodíráš se neprostupnou džunglí a narazíš na zaparkovaný auto…to jsem tam ještě nezažil. Počítám, že to tam bude už jen horší a horší. Pomalu na čase začít si hledat novou vodu. Po návratu jsem si zajel vyzkoušet Berounku… po cca. 30 náhozech nefalšovaný sumčí záběr, nekompromisní jízda, parádní kopance do silonu, pak zalehl, zvednul se atd. …no radost, že to ani nedokážu popsat…zabrodil jsem si doprostřed řeky, abych ho mohl pohodově vodit…po poctivé čtvrt hodině mi najednou kolem hlavy hvízdla rapala a byl v háji :-(( Vlasec byl metr vysoko od slizu, takže byl na místní poměry dost slušný. Pak jsem byl několik hodin bez záběru a nakonec jsem vymodlil jedno mimino ± 50cm. Ale o víkendu se na ně chystám, mění se počasí, tak věřím, že nějaký pořádný přijde. Co ty, jak šlo zahájení?

reagovat
Úterý 19. června 2007 v 18:25 ® kubas
kubas

Prutos: pěknej,tak to má být:-)

reagovat
Pondělí 18. června 2007 v 17:58 ® Prutos reakce na …
Prutos

Kubas: 81…a furt má. Ještě ho nechám povyrůst :-)

reagovat
Pondělí 18. června 2007 v 17:55 ® kubas
kubas

Prutos: kolik měl?

reagovat
Pondělí 18. června 2007 ve 12:45 ® sethy
sethy

jeden ze zahajene

reagovat
foto/forum/2007/th-img2202.jpg
Pondělí 18. června 2007 v 10:14 ® Sander
Sander

Klik :-))

Prutos > krásnej!

reagovat
Pondělí 18. června 2007 v 10:13 ® Robur
Robur

Regulus, to musíš takhle:-) Kdo nesnáší Prutose, ať klikne.

reagovat
Pondělí 18. června 2007 v 0:29 ® regulus reakce na …
regulus

Prutos – nemám tě rád.

reagovat
Neděle 17. června 2007 ve 2:22 ® Prutos
Prutos

Regule…seš pozadu :-D Sice drobek,ale na poslední nához moc potěšil.

reagovat
foto/forum/2007/th-img2193.jpg
Sobota 16. června 2007 ve 13:36 ® mastrof

tak zrovna se na ne chystam na fousace sliznaty uz se mi po nich stejska. berounka to jisti na woblwra pod jez a je to uplne jasny staci vedet kde maj jamu.

reagovat
Pátek 15. června 2007 ve 21:14 ® Bobr-007

Jo sory, to podemnou sem nepatří..(bracha si hral)

reagovat
Pátek 15. června 2007 ve 20:27 ® Bobr-007 reakce na …

Pokud jste zkušený tak jo

reagovat
Pátek 15. června 2007 ve 20:15 ® Bobr-007

Myslíte že budou uspěšné??

reagovat
foto/forum/2007/th-img2188.jpg
Pátek 15. června 2007 v 17:33 ® thunder reakce na …

To ALF:Ahoj.Koukam ze nikde nemas na sebe kontakt.Kazdopadne bydlim na Proseku a napadlo me,ze bychom mohli spolecne nekam vyrazit na sumejse :-) Vercajk na sumce mam,ale bohuzel zadne zkusenosti tak bych se rad necemu priucil..Pokud nejsi proti moje icq je 284915500.Milan

reagovat
Pátek 15. června 2007 v 9:54 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -chápu, já to měl s dovolenou taky komplikovaný. Naštěstí to vyšlo a čeká mě báječný týden u vody. Dám vědět, jak to jde. PetrC -souhlas. Za chvíli odjíždím směr Břeclav. Netuším, kdy se vrátim. Ale počítám, že tu budu koncem týdne, tak se potom dohodneme. to all -přeju všem, aby se zahájení vydařilo podle vašich představ…zdar

reagovat
Pátek 15. června 2007 v 0:16 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – s tím prutem, podle parametrů by to mělo být něco podobnýho jak mám já, čili měkčí. Pokud se multíku Daiwa týká, nemůžu sloužit, neviděl jsem ho ani z rychlíku. Akorát se mě příští tejden kapinku zkomplikoval čas, stručně řečeno je to naprosto v pr**li, chtěl sem jeden jet na Dyju a dopadne to asi tak, že … však víš, nicméně klidně cinkni, třeba to nebude tak horký.

reagovat
Čtvrtek 14. června 2007 ve 20:56 ® PetrC reakce na …

Alf: magnetická a odstředivá brzda – obě mají své zastánce a samozřejmě klady a zápory. Jak jsem již psal, upřednostňuji brzdu odstředivou. Tato se mi v praxi osvědčila více pro svou linearitu. V případě zájmu o detaily osobně vysvětlím. Hlubším rozborem bych tuto debatu ušetřil, nikoho to do teď nezajímalo. Vlastní seřízení brzd bych vyřešil až u vody. Stejně tak i techniku náhozu, kterou ale nejspíš znáš.
U vody vše vyřešíme pohodlně a rychleji. Souhlasíš? Pokud máš na Berounce dobré místo na sumce, tak bych se snad i vnutil na výpravičku. Až přijedeš z Moravy, tak se domluvíme.

reagovat
Čtvrtek 14. června 2007 v 18:15 ® Alf reakce na …
Alf

PetrC -co se týče těch brzd magnetické a odstředivé, cosi jsem četl o tom jak která funguje. Ale jaký je rozdíl v praxi to netuším. U mého ABUčka je odstředivá, jsou tam seřizovací závažíčka, ale do tak velkých akcí na seřízení jsem se zatím nepouštěl. Pak je tam ještě jedna odhozová brzda, ale nevím na jakém principu ta funguje…a tu jsem používal. Ono moje neúspěchy v házení budou opravdu nejspíš v nastavení a v rukách, prostě v nevědomosti. Na Berounku občas jezdím. Mám tam z minulých roků celkem dobré místo na sumíky. Ale zítra odjíždím na jižní Moravu a vracím se až někdy v týdnu. Ještě sám nevím kdy.

reagovat
Čtvrtek 14. června 2007 ve 13:17 ® PetrC reakce na …

regulus: zajímavá informace a jsem pro se sejít. Jediný problém bude nedostatek času na mé straně. Pokud by jsi měl skutečně od šestnácté hodiny volno, měli by jsme přibližně dvě hodiny na rozumně inteligentní zhodnocení letitých názorů ohledně rotace cívek. :-) :-)
V každém případě se ještě domluvíme.

Alf: také zdravím. Bože, do boha mám stejně daleko jako do důchodu. Takže žárlivá přítelkyně a  její občasné nakouknutí na zdejší dění? V tom případě je vše na dobré cestě a přeji mnoho společných rybářských chvil, snad po celý život. Ne, rozhodně se (nikam) nežeň. Jako každý by jsi si uhnal… :-) :-) Pokud se týká výběru nádobíčka, tak mohu napsat trochu subjektivních názorů. Nemám nic proti značce Daiwa, dokonce jsem měl tu možnost MP této značky před léty vyzkoušet. Dle parametrů lze hodnotit třeba počet ložisek (což je téměř nepodstatný parametr), tvar těla (věc názoru), magnetická/od­středivá brzda apod. Pozastavil bych se u magnetické brzdy – osobně dávám přednost odstředivé, ale nechci tímto tvrdit, že je za všech okolností lepší. K mému rozhodnutí vedla její lineární charakteristika. Mnohem důležitější je spokojenost, a ta je velmi, skutečně velmi individuální. Proto se nebudu vyjadřovat k výběru vhodného prutu. Nejschůdnějším řešením by bylo sejít se u vody. Tam vše probrat a došlo by i na názorné ukázky a ochmatání si klacků i s příslušenstvím. Samozřejmě vše pod dohledem přítelkyně! :-) :-) Takže otázkou je kdy… Tento weekend budu nejspíš na Berounce. Večer se sem snad dostanu a případně domluvíme detaily.

reagovat
Čtvrtek 14. června 2007 v 10:04 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -trochu jsem se včera večer na Cabelasu rozhlédl. Prut se mi zamlouvá Fenwick www.cabelas.com ten HMXT89M. Jeden HMX od nich mám a nemůžu si stěžovat. A když naviják, tak mi padla do oka tahle levoruká Daiwa www.cabelas.com ale nejdřív si vyzkouším zvyknout na to moje ABUčko. Chci to na střední vláčku, woblery tak 10–20g. Většinou nechytám na vodách, kde by byl sumec 120+ běžnou rybou. PetrC -zdravím kolegu multiplikátorového skoro_boha. S těma něžnostma opatrně, já mám hrozně žárlivou přítelkyni a občas sem nakoukne :-D Potřeboval bych trochu poradit při výběru nádobíčka viz. to výše uvedené. Je mi jasné, že praktickou zkušenost s tím nebude mít nejspíš nikdo, ale jak se to jeví podle parametrů? Kdyby byla možnost sejít se někdy u vody, abych to mohl okouknout a naučit se, tak bych byl opravdu vděčný.

reagovat
Středa 13. června 2007 ve 22:52 ® regulus reakce na …
regulus

PerC – v tý zprávě nebylo nic extra, jen, že 27.6. valím do Práglu, končím cca v 16 hod a žebysme mohli zajít na škopek nebo jen tak splknout, teda pokud ty nebudeš někde úplně jinde a budeš mát čas.

reagovat
Středa 13. června 2007 v 19:02 ® PetrC reakce na …

regulus: budeš-li tak hodný a pošleš mi ji znovu, vynasnažím se na ni co nejdříve reagovat! Jen to nebude tento týden. Vadí? Nejsem rejpal, jen mi to občas nedá a musím zareagovat, a to zcela přiměřeně svému neodolatelnému nitru. :-) :-) Kolega, pokud bude chtít, se jistě ozve s konkrétní otázkou a slibuji ti, že budu jemný, hodný a i přítulný.
V jednom máš pravdu – ukázaná platí a u vody jde vše snáž! Takže není problém se sejít, kór když je z Prahy. Jo a na kličku se vytentočkuj, stejně ti je na dvě věci… :-) :-)

Prutos: zdravím! To víš, nějak se mi vše poslední dobou vymyká z rukou, hučí mi v hlavě, jsem tak nějak mimo a dělám skutečně pozoruhodné úkony. Pokud to půjde, pošli mi ji znovu, ale platí co jsem napsal výše – tento týden to nevyjde. Vadí?

reagovat
Středa 13. června 2007 v 17:21 ® Prutos
Prutos

PetrC : Ahoj. No já si říkal co se to děje. Pošlu ti ji znova. .-)

reagovat
Středa 13. června 2007 v 11:06 ® regulus
regulus

ALF – asi je to fakt přirozený, kolegu jsem už vyštengroval, máme tu první příspěvek, a pokud se nepletu, tak on má pokud ne všechny multíky, tak aspoň většinu pravoruký, ale mě neukecal. Ty jeho poznámky neber vážně, je kapinku urejpanej. Pokud se obalu týká, tak ten můj mi přišel v tomto futrálu, kterej byl v ceně. www.cabelas.com Nením jestli jsou takhle balený všechny pruty, ale předpokládám, že ty jejich asi jo, zaručit to však nemůžu. Upřímně, kdyby nebyl v tom futrálu, tak si nejsu jistej, zda by transport přežil.

reagovat