Chytej.cz

Sumec na vláčku necteno

11.3.2006 | regulus | 170.348 zobrazení | 1.406 odpovědí

Vzhledm k tomu, že nám všem už z této zimy hrabe, nabízím nové diskuzní téma: jak na to aby rybář chytit sumce na vláčku. Věřím, že nejen já ale i ostatní se rádi poučí. Velmi se těším na vaše názory a hlavně návody. -:)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 13. června 2007 v 10:57 ® regulus reakce na …
regulus

PetrC – ti ju pošlu znovu -:))))

Rejpale -:)))))

Napiš kolegovi jak na to nebo a to bude asi nejlíp, hópnite spolu na ryby, myslím, že mu to vysvětlíš líp, navíc já bych furt hledal kličku a vona je potvora na druhý straně. -:))))

reagovat
Středa 13. června 2007 v 10:27 ® Alf reakce na …
Alf

regulus – :-o no tak to jsem byl loni, když jsem to pořizoval, za pořádnou rybu a sežral jsem jim to i s navijákem …a to doslova :-D Každopádně teď v blízké době pořídim nový prut a případně dál i levoruký multík. To přendavání z jedné ruky do druhé mi právě v K. vysvětlovali jako naprosto přirozené a že to tak má být. Jak jsou ty pruty při objednávce z Cabelasu zabalené? Jde mi o to, aby nepřišel klacek s ulámanýma očkama nebo jinak poškozený.

reagovat
Středa 13. června 2007 v 7:36 ® PetrC reakce na …

regulus: všichni jsou to šmejdi, tvrdím to stále a pořád a furt a ímrvére a neustále dokola! Navíc k tomu pravoruký a levoruký, kdo se v tom má vyznat. Občané USA nás blbnou a přehazují si MP jako my horkou bramboru, co je to za módu? Ta dnešní mládež… Jó tenkrát… Víš co je průšvih? Omylem jsem si smazal tvou poslední zprávu, ale nebuď smutný, smazal jsem si i prutosovu…

reagovat
Středa 13. června 2007 ve 3:20 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – ABU C3 stará verze tě přijde v Kajmanu na 4700 Kč, v Ravenu v Brně na 2600 Kč a nová verze z Cabelasu včetně cesty a DPH necelý 2300 Kč. ABU RECORD 51 tě přijde v Kajmanu na 6500 Kč, v Ravenu v Brně na 3600 Kč a z Cabelasu včetně cesty a DPH necelý 4300 Kč. Přiměřená marže je přiměřená marže, ale toto. Kašli na to, už se stalo. Sou to šmejdi, myslím, že se v Evropě prodává víc levorukejch vláčecích multíků než pravorukejch i když se na to zcela určitě dá zvyknout a třeba v případě leváka je to asi výhodnější, multík na rybu je něco trochu jinýho i když abych pravdu řekl i tady preferuju levorukej. Jen tak pro zajímavost, z reklamních videí jsem vypozoroval, že amíci ty svoje pravoruký přendávají z jedné ruky do druhé, nahazují pravou a pak si to přehodí do levé. Pusť si to video na této stránce, je to tam pěkně vidět. www.cabelas.com

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 23:51 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -na levou ruku jsem nemohl nic sehnat. U Kajmana ( jinde na prodejně jsem je nikdy neviděl) mi bylo řečeno, že se to téměř nevyrábí a že prostě multík je na pravou atd. a že má to svoje důvody. Nějak mi to argumentovali, už nevím přesně čím. A že je to o zvyku. Ale jak tak vidím, tak než jsem to pořídil, tak jsem se měl poradit s někým, kdo má zkušenosti. Než odjedu, tak sem hodím číslo, na kterém tam budu.

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 22:54 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – já mám levoruký multíky, na pravoruký bych si u přívlače nezvykl. Když tam pojedeš tak sem hoď echo, třeba se urvu aspoň na půl dne.

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 22:47 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -teorii jsem si nastudoval, ale v u vody to bylo horší. Hodilo by se mít možnost to trochu okoukat. Je pro mě docela nezvyk mít prut v levé ruce ( nemám tam naučený cit na správné vedení nástrahy) a točit pravačkou. Ale to bude asi věc praxe a časem to přijde. Budu se motat v okolí Břeclavi, Lanžhota, určitě zajedu do Bulhar, uvidím ještě podle situace jak to kde půjde.

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 21:37 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – nahazovat táhle, nevím jak bych to přesně popsal, ne švihem jako u smekáču, ale tahem. Kam jedeš na JM pokud bys chtěl a budu mít čas otočil bych se, aspoň bys viděl na vlastní kukadla, nic ale na 100% neslibuju.

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 21:14 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -zkusím se mu ozvat. Hlavně bych potřeboval okoukat nahazování, protože to není kde se naučit a nechci dělat stejný chyby jako loni, kdy jsem to zkoušel. Ale nechám to až po zahájení. Příští týden mám dovču a v pátek vyjíždím na jižní Moravu…už aby to bylo, mám doslova absťák. Po večerech kontroluju trojháčky, dávám nový vlasce, promazávám navijáky, atd. :-D doufám, že budou pořádně kousat.

reagovat
Úterý 12. června 2007 v 18:38 ® Tomino reakce na …

MadMack- já budu taky v práci. Možná bych mohl stihnout poslední 2 hodiny před pulnocí. Plánuju Labe, snad to vyjde. Nevím jak ty, ale já mám na sumíky kliku jen v noci. Ve dne se do nich nemužu trefit.

reagovat
Úterý 12. června 2007 ve 13:52 ® MadMack reakce na …

Tomino – jelikož budu po noční tak to vypadá ráno jen na Loučnou a možná k večeru se vydám trochu dál. Ale Labe asi ne, na to budu moc línej :-) nejpravděpodobnější bude Orlice

reagovat
Úterý 12. června 2007 v 0:21 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – jednak nejsu nijakej moc příznivec pletenek (ne kvůli ceně), zatím mám na multíkách jen vlasce, skoro z toho důvodu co píšeš, né že by se míň motal, ale líp se rozmotává. Já mám „na cestě“ ABU Ambasedour C4 5601 a už na něj mám pletenku, jenže nemám vhodnej prut. Nejspíš ho ze začátku budu střídat na tom JAXONU, časem se uvidí. Pokud se tvýho multíku týká, tak by to mělo nahodit ještě o něco míň než ta moje C3 4501, ale je to jen teorie, nikdy jsem s ním nechytal. Doporučím ti kolegu, kterej mě na tento působ lovu nechci říct přímo ukecal, ale navedl a vůbec mě to nemrzí. Navíc je taky z Prahy jako ty, jeho nick je PertC, zkus ho kontaktovat. Má s multíky mnohem větší zkušenosti než já. Jinak ten prut 2,4m by asi neměl být problém, nahodí se s ním sice nejspíš o něco míň, ale asi ne tak málo jak píšeš, patrně to bude příliš zataženou mechanickou brzdou a rukama, případně lehkejma nástrahama, zkus nástrahy nad 8 cm a klidně do 15g možná i víc. S lehčíma se nemá cenu trápit.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 23:54 ® regulus reakce na …
regulus

MadMack – zkušenosti s nima sice nemám, ale jelikož ty největší shit pruty jsou právě od této firmy, tak z toho moc dobrej pocit nemám. Na oko vypadají celkem slušně, otázka je jak budou chodit, asi si jeden nebo dva na cvično koupím, pak podám info.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 22:53 ® Alf reakce na …
Alf

regulus -vyčerpávající odpověď :-) DÍKY. Mám UBU 2005LP. Není to klasický multík, ale takové to „vajíčko“ vhodný tak na střední vláčku www.tacklefiles.net a ten prut je s „hrbem“ Berkley lightning rod 2,40 do 15 g ( podíval jsem se do skříně, kde se na něj práší a asi bude prášit i dál). Ty na Cabelasu vypadají dobře a ty cca. 3tis jsou celkem rozumné. To jsem za prut ochotný dát. A toho Made in China se taky nebojím. Našel jsem tuhle nálepku na pěkně drahém Fenwicku a jak jsme s ním spokojený. Jen je to trochu kupování zajíce v pytli, protože to není jak předem vyzkoušet. Ale zvážim to a asi do toho půjdu. Vím, že nějaké pruty na multíky mají u Kajmana, ale co se mi líbilo tak bylo od nějakých 6tis nahoru a to je přece jenom hodně. Navíc mi právě tam doporučili ten 15g a tak se mi tam už jen z principu nechce. Dáváš na multík šňůru nebo vlasec? Kdesi jsem zaslechl, že vlasec je vhodnější. Nemotá se tak a líp se s ním hází.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 22:28 ® Tomino reakce na …

MadMacku: Díky za tip na ty chrastítka v Holicích. Docela jsem se načekal, ale už je mám:-) Doufám, že to pujde jako loni. Pujdeš na řeku?

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 21:00 ® MadMack reakce na …

Když už je řeč o Ravenu, máte někdo zkušenosti s woblerama DLT?

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 20:55 ® laskut reakce na …

s tím Brnem (Raven fishing)ti musím dát za pravdu.Prodávají tam pěkný sračky :-)

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 20:40 ® Kubajs reakce na …
Kubajs

hm......to je drahý

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 20:26 ® regulus reakce na …
regulus

Oprava, letecky z Cabelasu minimálně 35 USD.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 ve 20:24 ® regulus reakce na …
regulus

ALF – prut do 15g je na multík o ničem, jak jsi správně postřehl. Minimální odhodová váha je právě okolo těch 7g, podle typu multíku, já hodím i s 5g nástrahou, ale neletí to daleko. Mě byl poraděn na střední přívlač prut cca do 30g, jelikož mám však specifický požadavky – složený to nesmí být delší než 120cm – a rád delší pruty, tak to byla hotová kalvárie, něco sehnat. Navíc prut na multík je trochu jinak než na smekáč (má blíž k sobě očka, má jich víc a jsou menší, jiný sedlo navijáku). Nakonec sem to u nás vzdal a objednal si ho z Cabelasu. Naviják mám ABU Garcia C3 4501 a prut 10" z tohoto odkazu www.cabelas.com typ GS1004C-3. Posílají to jen letecky, takže poštovné 40% z ceny, minimálně však 30 USD není to poštou, ale DHL, takže zaplatíš DPH i z ceny za dopravu, celkově to vyjde pod 3000 Kč. Když to došlo, tak jsem se kapku zděsil, páč na rukojeti byla nálepka Made in China, ale musím říct, že je prut velmi dobře zpracovanej, dobrý očka, dobrý sedlo, dobrej korek. Pokud se akce týká, tak je takovej měkčí a je neuvěřitelně pružnej, ale mě to vyhovuje, někomu jinýmu by nemuselo. Nahodím s tím přibližně stejně jako se smekáčem, pro lepší představu, skoro s tím přehodím Svratku v místech kde má asi 30–40m s Rapalou HJ 10cm. Ze začátku jsem to pochopitelně taky házel málo, ale postupem času začneš tu mechanickou brzdu postupně uvolňovat a bude ti to lítat dál. Na sumejše mám JAXON XT-PRO spin caster 2,1m 50–100g www.fishing-mart.com.pl a multík ABU Garcia C4 6601, na to woblera pod 14 cm nepověsím, proč taky. Na multík pro vláčení to chce opravdu prut jak já říkám s hrbem, ze začátku mě to taky připadlo divný, ale prostě to tam patří. U nás je tragicky malej výběr, seš z Prahy, tak ti neporadím kde se ptat, ale zkus toho kdo prodává ABU, měl jsem je v ruce na veletrhu, ale pokud to nezkusíš u vody, tak máš jen dojem. Jinak pokud se délky prutu týká, neumím to posoudit, asi s kratším prutem budeš nahazovat o trochu míň, hlavní je, že multík není na miniwoblery, dá se říct, že od 8 cm nahoru a prut fakt aspoň do 25–35g, na sumíka bych se nebál i do nějakejch 60–70g, s tím, že malý woblery budou lítat míň. Pokud se případnýho objednání z USA týká a myslím si, že to v tomto případě stojí za to, jde o to, kolik do toho hodláš vrazit, tak pokud nemáš takovou pitomou podmínku na skladnost jako já, je tam výběr jak nevím co, jen hold kupuješ zajíce v pytli. V Brně teď otevřeli holanďani ten Raven fishing, www.raven.nl mají tam pruty na multíky, ale je to celkem tragedie, ještě ten Rossemejer celkem jde, zbytek je totální šunt, ta Čína z Cabelasu je proti tomu hotovej luxus. Sem se rozkecal -:)))), doufám, že jsem ti odpověděl, cos potřeboval, když tak se ptej. Napiš co máš za typ toho multíku.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 19:09 ® Bobr-007

Tojen tak ve jménu diskuze..třeba to někomu pomůže..;-)

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 19:09 ® Bobr-007

Alf: Můj známí (jemu tak 50 :-D ) se zabývá převážně lovem sumců na přívlač a je to takovej profesional…chytá prý na prut o délce 3,30 na 120g (lososák) a použivá multík..nic jinšiho uš nevim , akorat ten multik ho stal 25tisíc a je od šimana :-D , jinak používá pletenku 25kg a návazec 75kg…

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 18:27 ® MadMack reakce na …

Alf – Zítra se tam budu stavovat, tak podám info o zásobenosti. Máš nějaké konkrétní požadavky? Pokud by tam měli jen pár vzorů, které sháníš, tak je možná lepší to objednat z e-shopu www.mavep.cz,kde je kompletní nabídka.

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 17:46 ® Alf
Alf

MadMack -díky za upřesnění, ve středu mám cestu do Chrudimy, tak zkusim vyšetřit trochu času a zastavit se v Pardubkách. Jinak díky všem za typy. Regulus -postřehl jsem, že používáš na vláčku multík. Poradíš prosim? Loni jsem pořídil jeden malý od ABUčka + k tomu klacek. Po hodině zamotávání jsem odhozouvou brzdu jakž takž začal ovládat a začalo se mi dařit nahazovat, ale hody jsou nepoměrně kratší než se smekačákem. Jak těžké nástrahy používáš a jaký prut? Mně v prodejně doporučili lehký vláčák lehce přes 2m a do 15g. Ale teď s odstupem času myslím, že se toho potřebovali zbavit a tak mi to nacpali, protože jim bylo jasné, že do toho vůbec nevidim. S woblery, které tomu prutu váhově odpovídají ( do 7 g) prostě nedohodím víc než 10–12 metrů a to je zoufale málo. Nebo je tu možnost, že jsem abnormálně nešikovný :-) Kde je chyba?

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 15:29 ® Kubajs
Kubajs

britexi:je asi 0,5roku starý 1–2 u vody stav je sto procent

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 10:13 ® čabi
čabi

Dneska jsem si udělal hooodně velkou radost.Pořídil jsem si proutek Speed master cros the line silurus h+.Je nádhernej!

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 9:51 ® BoBo-Falknow reakce na …
BoBo-Falknow

britexi: Vzhledem k tomu, že je MÁLO CHYTANÝ, tak to bude funglovka ještě ve folii…

reagovat
Pondělí 11. června 2007 v 9:13 ® britexi

Kubajs: nový nebo starší?

reagovat
Neděle 10. června 2007 v 17:07 ® antony

Regulus – nemám. Vláčák je v pohodě, ten je připravený, ale s mulťákem na rybu mám zatím skluz. Stihl jsem si dát asi jenom 15 náhozů. Zatím mě to nepadá dál, než 60m, ale zaprvé to stačí a zadruhé to ještě vypiluju. Hola Antony

reagovat
Neděle 10. června 2007 v 17:03 ® regulus
regulus

ANTONY – máš natrénovaný???? -:)))))))))))

reagovat