Vyhledávání
Muškaření
13.7.2004 | Dědek | 9.156 zobrazení | 50 odpovědí
Tak jsem okusil chytání s mušákem a myslím, že to je ono. Pánové, nevím o tom nic a potřeboval bych základní informace. Podle čeho vybrat prut, naviják, šňůru … Taky něco o technice a pod. Doporučte i net. Prostě všechno. Dík.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 14. července 2004 ve 13:30 ® pupak
-
rarach: Jo asi jit do kramu a koupit vsechny snury je volovina do ty doby nez si stoupne vedle cloveka co na intermidu bude tahat jednu rybu za druhou jen proto ze s plovouci snurou to k ni nedostanes, pak pobezi rychle dokoupit. Ten zacatek si snad kazdej protrpel s plovouci. Dvojkovej prut na zacatek je podle me odvaha protoze te preci jen omezuje ve zpusobu lovu chytat na dvojku na susinu bude asi parada ale nymfa je trochu o nicem. Naprosto s tebou souhlasim co se tyka pomeru vysky postavy a delce prutu nikdy jsem si tohle neuvedomil protoze merim pres 190 az pred 14 dny jsem mluvil s clovekem co si koupil osmu ve 3 metrech a dava ji z toto duvodu pryc ted mi to seplo. Dik.
dedek: Zacinat na sucho je podle me uplna blbost i kdyz jsem to ted slysel z hodne ust tak pred 25 lety kdyz jsem zacinal tak stary muskari by se zjevili kdybych tam flak susinu hezky mi nechali ucit se na mokry mouse a musim rict ze meli pravdu, (v soucasne dobe bych osobne pro zacatek doporucil kratkou nymfu) az se naucis hazet (neumim to do ted) tak tam dej suchou to jsem od nich slysel mockrat. Je oporavdu na rozmysleni jestli povazovat prut 5 nebo jit do 4-ky jako zaklad kazdej to ma jinak. A jeste maly dodatek k AFTMA nekdy kolem 60-tych let min. stoleti se vyrobil system znaceni musk snur. byl postaven na plovoucich snurach coz v soucasnosti uz neodpovida tolik pravde (itermedialni a potapive snury) a vypocitava se z hmotnosti 30 stop coz odpovida nize popsanym cca 9 metrum a slouzi k tomu co jsem popsal driv, ale neni to dogma ja osobne klidne pouziju rychle potapivou snuru AFTMA 6 na prutu 8-cce a to z duvodu toho ze mi to umozni delsi hod diky nizsi hmotnosti snury. Jinak sezonu zacinam vetsinou s 5 a 6 v soucasne dobe chodim k vode vetsinou se 4-kou nekdy i s 3-kou. 7 a 8 pouzivam prevazne tam kde cekam velkou rybu nebo na stojaky, ale znovu podotykam nrni to dogma minulou sobotu jsem mel na 4-ce 60-tku sivena a byl to to peknej mazec zvladlo se to taky az na ten zaver no aspon si zachranil zivot.
reagovat - Středa 14. července 2004 v 10:34 ® rarach
-
Takže teď Ti v tom udělám trochu zmatek. V podstatě bych souchlasil s Mirkem. Protože na začátek si kupovat třeba všechny šňůry je (pupák promine) volovina. Zvláště na pstruhovce kde jsou vody hluboký do 2 m. v pohodě vystačíš s plovoucí šňůrou. Dále bych rozhodně šel o třídu níž tj. aftma 3–4 a to i z důvodu váhy prutu a velikosti zdolávaných ryb, ono je velký rozdíl v zážitku zdolávat rybu kolem 25 cm na 5–6 a 3–4 a ruku na srdce takových ryb je na pstruhovce nejvíc. Taky po dvou hodinách házení cítíš každý gram navíc. Já osobně chytám na dvojku a v pohodě chytám i na Ohři. Takže 5/6 jsem v pohodě prodal a nechal si pouze 8 na jezero a zahraničí. Jinak délka prutu je také odvislá od tvé postavy ono rozházet prut 300 cm při malé postavě -malá páka ruky – ohne sranda, takže i podle stavitelů prutů je pro prům. výšku 180 cm max. délka 275 cm a to není fakt z mojí hlavy. Pokud by jsi chtěl nějaké informace do sebe dostat tak jsem pro začátečníky na tomto serveru dva články napsal, je to pod odkazem muška a akorát bych tam dnes změnil tu třídu na nižší.
reagovat - Středa 14. července 2004 v 8:06 ® Dědek
-
All: Moc děkuji za všechny informace. Teď budu „studovat“ a určitě vás budu na srazu otravovat s muškařením. Sedum: Dík za nabídku, mušák budu kupovat na podzim, protože se chystám příští rok na pstruhovku. Pokud ti to nebude vadit, rád bych využil tvoje zkušenosti a vyrazil na nákup s tebou. Dík.
reagovat - Středa 14. července 2004 v 7:36 ® toulovec
-
Sice nejsem muškař, ale na srazu mi snad někdo dáte základy!!! Já letos začínal s vláčením a při výběru prutu jsem byl poměrně bezradnej. Na MRKu se chlapi jsou schopný pohádat co doporučit a když už jsem měl něco vybranýho, tak mi to zase někdo zpochybnil. Velice mi pomohla prodejní akce u nás v Litomyšli, kdy sis mohl vybraný pruty a navijáky vzít na sádku plnou duháků a na každým si jich pár povodit, Pro úplnýho začátečníka fakt super, lepší než 100 knížek. Dostal jsem představu co vůbec hledat, co od prutu očekávat a jsem rád že jsem si na tu akci počkal. Proutek jsem si sice vybral úplně jinej než pro kterej jsem šel, ale dnes jsem naprosto spokojen. Vláčelo se tam, mušilo se tam, myslím že jinak už prut kupovat nebudu. Není nad to si ho prubnout u vody.
reagovat - Středa 14. července 2004 v 0:23 ® jiris
-
DaH – s grami si měl pravdu, sice ne na metr šňůry, ale na prvních devět metrů .-)
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 21:10 ® HaD
-
jak vidím, tak jsem se asi s těmi gramy mýlil )
reagovat - Úterý 13. července 2004 v 18:37 ® Mirek
-
Dědek: Muškaření je bezesporu královskou disciplinou. Aniž bych to někomu vnucoval. Muškařím více než 20 let a závidím Ti ty začátky. To hledání, tápání, první úspěchy v řadě neůspěchů, to bylo to nejkrásnější období a rád na to vzpomínám. Dnes máš navrch obrovský přísun informací. Já bych Ti doporučil v podstatě totéž, co Pupák. Prut AFTMA 5 – 6. ( Vyšší třída prutů udává většinou pouze jedno číslo tzn., že jsou stavěny pro konkrétní váhovou kategorii muškařské šňůry. Jinak AFTMA nám udává váhu prvních přibližně 9 m šňůry v gramech.) Já bych Ti tedy doporučil prut č. 5/6, plovoucí šňůru oboustraně ujímanou, tedy DTF5. S tím obsáhneš prakticky většinu loveckých metod i většinu vod. Pokud Tě to chytne, jistě přikoupíš další, již lahůdkové kousky.
reagovat - Úterý 13. července 2004 v 15:50 @
-
Dedek: Takový problém jsem měl taky a docela spolehlivě jsem ho vyřešil ve dvou prodejnách. Určitě zajdi do fi Gammarus, sídlí na Dukelské ul. 21 v Husovicích,kde Ti rádi poradí. Jde hlavně o to,aby Ti sedl do ruky a přemýšlej o délce. Až nakoupíš dle rad níže vedených webistů,kteří se v tom zajisté perfektně vyznají a tak si skoč pro muchy. Nejlepší speciálka která na Moravě je, tak je na Zábrdovické ulici. Tam jsou všechny mouchy,které se dají vyrobit. Kromě much tam mají veškeré vybavení,udice,šňůry apod. Je to ale ryzí speciálka na muškařinu,takže počítej s vysokou kvalitou a rovněž cenou. Fundovaná prodavačka,která je sama výbornou muškařkou Ti ráda pomůže s výběrem vhodné muchy pro toto období a s ostatním nářadím. A pokud Ti mohu poradit sám ze své praxe kup si prut 5–6, např. Scientific který stojí okolo 1500,–Kč a hlavně šňůru plovoucí. Na navijáku zas v začátcích tolik moc nezáleží, ale určitě Ti radím, kup si pro začátek PLOVOUCÍ šňůru ! Uchráníš se častým vázkám a máš přehled kam to házíš. V okolí Brna je těch vázek opravdu dost. Když by Jsi chtěl,můžeme se domluvit a vybrat něco spolu. Mám čas kdykoliv a po takových obchodech lítám často. Třeba za muchy už jsem vyplácal více peněz,než za mušák. Jinak Ti přeji plno nádherných zážitků, jaké prožívám zrovna teď já, protože muškařina Ti poodhalí oponu vodního království zase o něco víc.
reagovat - Úterý 13. července 2004 v 15:13 ® pupak
-
Potrebujes prut, naviak a 2 nahradni civky pro snury plovouci, intermedialni a potapivou. To je tak zaklad. Nejlepsi je vzit sebou cloveka co na muchu chyta a s nim to jit koupit hlavne si prut vyzkousej jestli ti sedi neboj se na nej dat naviak, ve specialce by to nemel bejt problem. Hlavne si nenech vnucovat nazor prodavace i kdyz se bude tvarit jako mistr sveta neb na prut budes chytat ty a ne on.
reagovat - Úterý 13. července 2004 v 15:01 ® pupak
-
gramaz je nahrazena prave oznacenim AFTMA ale je v tom stejne bordel. Pro zacatecnika ti doporucuju dat snuru vyssi hmotnosti. Tesko rict a oznacit prut pro tebe neb nevim kde budes chytak na jak velky rece atd.
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:54 ® Dědek
-
Neľ jsem stačil napsat otázku,tak uľ tam byla odpověď. A co ąňůry a čím se navijáky?
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:50 ® Dědek
-
Chci příątí rok pořídit povolenku na pstruhovku. Tak jaký tedy muąák? U něj se neudává gramáľ?
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:46 ® pupak
-
Aftma je prislusne oznaceni hmotnostni kategorie prutu, podle nej se ridi jeho idealni pouziti a sestaveni s muskarskouu snurou.. To znamena ve zkratce zazite klise: pruty do 240 cm pouziti na potoky a mensi vody pruty okolo 270 cm pouziti navetsi reky pruty okolo 300 cm pouziti velke reky nebo stojaky a dalsi delky… Aftma 2,3,4, jemne pruty pro pouziti pstruh, lipan Aftma 4,5,6 stredni pruty pouziti vetsi ryby Aftma 7,8,9 tezsi pruty pouziti kapr, stiky a jine velke ryby
To ovsem neznamena ze nejde s jemnejsim nebo tvdsim prutem chytat jinak je to jen zjednodusene receno. Takze za takovy universalni prut se povazuje aftma 5/270 cm Casem poznas, ze je potreba prutu vic a vic nahradnich civek k naviakum s vice druhu snur, ale to je budoucnost. Snad jsem to napsal srozumitelne uf.. to jsem se rozkecal
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:38 ® HaD
-
5–6 nebo třeba 6–7 znamená v postatě tuhost prutu. Na prut 6–7 se dává většinou šňůra právě těch 6 nebo 7 což znamená váhu v gramech na metr šňůry, pokud se tedy nepletu. Já jsem muškař mimopstruhový a mám prut 6–7 ABU ve 2,7m, naviják zn. nevím. Zdá se mi to celkem univerzální-chytám na to ryby od okounů přes plotice, cejny, tlouště, ostroretky… pak boleny a štiky na strýmra a i parmy na nymfu (nej 75cm)
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:32 ® Dědek
-
Molh bys to napsat pro blbce Díval jsem se na doporučený net a tam jsou různý čísla 2–4,4–6,7–9
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:22 ® pupak
-
znamena to AFTMA – American Fishing Tackle Manufacturers Association
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:13 ® Dědek
-
Pupak: dík, co to znamená 5–6 ? Možná se ptám jako idiot, ale fakt o tom nic nevím.
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 14:10 ® pupak
-
Nedoporucuju ti kupovat musak od nemuskarsky firmy, predpokladam ze budes zacinat asi s 5–6 270 cm Tak se podivej na Redase prut Red Fly cca 3400,– mam RF 270–5–6, RF 230 3–4 jsou v pohode Gatti IM6 905 3746,– vypada slusne ale nezkousel jsem ho. Vision cca priblizne 2800.- je v pohode naviak od orvisu CLARWATER cca 1000,– dobrej nahr civka za 450,– kovovej BFR 1500,– levnejsi civky kovovej VISION 12–300,– grafitovej snuru AIRFLO CCA 7–800,– celkem jdou jsou samozrejme lepsi a weby jsou: www. redington. cz, www. orvis. cz, www. fly-fishing. cz
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 13:19 ® Dědek
-
Pupak: Zatím hledám informace. Asi tak do 5000Kč.
reagovat - Úterý 13. července 2004 ve 13:03 ® pupak
-
kolik do toho chces dat to je dost dulezity.
reagovat