Chytej.cz

Muškaření necteno

13.7.2004 | Dědek | 9.154 zobrazení | 50 odpovědí

Tak jsem okusil chytání s mušákem a myslím, že to je ono. Pánové, nevím o tom nic a potřeboval bych základní informace. Podle čeho vybrat prut, naviják, šňůru … Taky něco o technice a pod. Doporučte i net. Prostě všechno. Dík.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 10. listopadu 2004 ve 21:13 ® pupak

Priblizne tak od 300 do 3500 Kc musis upresnit kterou chces:-)) ))

reagovat
Středa 10. listopadu 2004 ve 20:47 ® Gwin

zajímalo kolik teď stojí intermediálka 7 (u nás není).

reagovat
Středa 3. listopadu 2004 v 17:19 ® Mirek

Ježíši. Samozřejmě MY se ještě domluvíme.

reagovat
Středa 3. listopadu 2004 v 17:17 ® Mirek

hytla: No toť. Souhlas. Však mi se ještě domluvíme.

reagovat
Středa 3. listopadu 2004 ve 13:32 ® hytla

No to je hnus. Mělo tam být „Omlouvám se“!

reagovat
Středa 3. listopadu 2004 ve 13:31 ® hytla

Mirek>Tak to jsem jen nepochopil větu „AFTMA udává hmotnost prvních 9 metrů v gramech“. Vyplynulo mi z toho, že myslíš 1=1g, 2=2g atd. Olpouvám se (ale nenapsal jsi to zrovna srozumitelně). Jinak na „AFTMA a pruty“ trvám. Ale aby z toho nebylo nedorozumění – AFTMA standard pro pruty neexistuje, ale pruty samozřejmě mají výrobcem určenu optimální zátěž. Třpytka má hmotnost, vláčák vrhací zátěž. Muškařská šňůra má kategorii AFTMA, mušák ji používá místo gramáže. Souhlas?

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 19:51 ® Mirek

hytla: Nerozuměl jsem Tvému nesouhlasu se mnou. Říkáš tam přeci totéž co já. Jinak AFTMA je kategorizace, do které spadají jak šňůry, tak samozřejmě i pruty. Myslím, že to vyplývá z logiky věci.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 18:07 ® hytla

Mirek>Oukejoukej, jen jsem chtěl pomoct, protože jsi jak říkáš zbytek nepochopil. Jinak podle AFTMA se dělí jen šňůry, pro pruty nic podobného neexistuje.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 18:00 ® Mirek

Hytla: Vím velmi dobře co je AFTMA. V první řadě je to zkratka pro asociaci výrobců muškařského náčiní. Těmito detaily mohu ukázat jaký jsem odborník, ale určitě tím nijak nepomohu tazateli. Zbytek jsem nějak nepochopil. Podle AFTMA se určují kategorie jednotlivých muškařských šňůr, ale také prutů. Zařazení podle AFTMA se odvíjí od váhy prvních 9,14m šňůry. Například u pětky šňůry je to 9,1 gramu. Ale jak říká správně Pupák, váhová tolerance dovoluje přecházení z jedné kategorie do druhé, tak že není striktní.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 17:03 ® hytla

HaD>Ještě do hlavního souboru, ať to ukazuje Rybářské impérium v liště.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 17:01 ® hytla

HaD>Je to OK (charset=windows-1250, nejvyšší čas píča, žalud, pouhý testík.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 ve 13:18 ® HaD
HaD

hytla: už by to mělo být v lati, ne?

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 ve 13:01 ® pupak

hytla – v „P. P.“ jsem ti dal za pravdu )) to co jsem psal je teoreticka blbost

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 ve 12:30 ® hytla

HaD>Vetsina nejsou vsichni. Ja se pripojuju v cizine a je to spatne. Podle me nemas vubec nastavenou kodovou stranku. pupak>O tomhle jsem prece nepsal a za ty tolerance taky nemuzu. Jen jsem chtel rict, ze co platilo tehdy v 60's, plati i ted.

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 11:49 ® HaD
HaD

Hytla: máš problém s češtinou? řekl bych že většina lidí ne. (možná se pletu?)

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 11:25 ® pupak

hytla – kdyz uz jdes na to takle vedecky a rikas ze v tom neni bordel tak ti dam priklad plovouci snura 5 – hmotnost 140 grain ± 6 takze si koupim 140+6=146 grain, pak si koupim 6-tku s hmotnosti 160 ± 8 = 152 a prosim te rekni mi jak toto budes aplikovat podle tebe presne na prut 146 a 152 je podle me nepoznatelne a to mi nikdo nevymluvi, proto rikam ze to neni dogma, ale priblizne voditko pro rybare a neda se striktne dodrzovat. (ciselne informace jsou cerpany z clanku od Alana)

P. S. k teto situaci asi v praxi nikdy nedojde takze to resit je blbost. Mas pravdu ze v zaklade to neni bordel a je to jednoduchy a srozumitelny.[ Upraveno pupak dne 2004–11–02 v 11:23 ]

reagovat
Úterý 2. listopadu 2004 v 11:01 ® hytla

Rad bych nize napsane uvedl na pravou miru. AFTMA urcuje vrhaci zatez muskarskeho prutu. Vlacaky to maji jednoduche, ale vzhledem k tomu, ze muskarska snura neni trpytka, doslo kvuli zjednoduseni k vytvoreni prirozene cislovanych kategorii (1, 2, 3, 4…) podle hmotnosti prvnich triceti stop snury. A propos ty jednotky – AFTMA nepracuje s metrickym systemem. Kdo ma za to, ze v nem jde o gramy, bacha!

HaD>Muskarske snury jsou prevazne ujimane, takze hmotnost na metr neni relevantni udaj. Mimochodem, nechtel bys konecne udelat neco s cestinou? Nastaveni kodovy stranky by nemel bejt problem, ne?

Mirek>„AFTMA nám udává váhu prvních priblizne 9 m snury v gramech“ To neni pravda. Samotne cislo AFTMA neudava zadnou hmotnost, nybrz jde o administrativne definovane kategorie. BTW, petka tak ma stanovenou hmotnost na 140 grains, coz je v prepoctu 9,07 gramu.

pupak>AFTMA porad odpovida a bude odpovidat pravde. Jenom ma od sveho vzniku problem s potapivymi snurami, na ktere se tehdy zapomnelo (intermidy nevidim jako problem, hustotou se o plovoucich moc nelisi). Ale to neni zadna katastrofa, s tim si rybari poradej.

Docel popsane je to tady www. mrk. cz

reagovat
Sobota 30. října 2004 v 10:22 ® HaD
HaD

iceman: a co šlo dřív-hlavička nebo nožičky?

reagovat
Sobota 30. října 2004 v 5:39 ® iceman
iceman

Já taky začal sám, byl to porod, ale stojí to za to. vydrž chlape!!

reagovat
Úterý 26. října 2004 v 8:20 ® toulovec
toulovec

Dědek: hochu milej takovýho učitele to si nezaslouží každej, to musíš mít taky talent

reagovat
Pondělí 25. října 2004 ve 21:11 ® Dědek
Dědek

Přečt jsem, co se dalo… Ale potřeboval bych praktická cvičení. Pupak: nechceš se prestěhovat do Brna?Jó, takhle učit Toulovce, to by ti šlo, ale kde mám brát zkušenosti já?

reagovat
Pondělí 25. října 2004 v 19:55 ® pikos
pikos

Podívej se jestli někde seženeš Šebelu „Začínáme muškařit“ nebo z řady Fox „Jak se loví s muškou“. Ten Šebela je dobrý i co se týká hmyzu a mušek.

reagovat
Středa 14. července 2004 v 17:24 ® Mirek

Pupák: Máš pravdu. Já souhlasím. On je dost velký rozdíl i v provedení šňůry. Třeba na šestku prut dám šestku WFku, ale určitě radši pětku DTčko, ačkoliv budou obě plovoucí. . Já jsem začínal na sucho a jsem tomu rád. Bylo to nádherné. Ale bylo to určitě i tím, že tenkrát bylo lipanů něurekom a sbírali celé dny jako o život. To dnes už neplatí.

reagovat
Středa 14. července 2004 v 15:40 ® rarach

Kolonáda to je říčka Teplá, taky dobrá voda!!!!

reagovat
Středa 14. července 2004 v 15:28 ® pupak

Dik uz se vidim na kolonade s neoprenama kamarad se vratil z Varu s ocima jak po mixomatoze ze jsme mu je zatlacovali a vypravel o lipanech kolem 50-ti tak uz chapu, asi se tam kouknem az odplavou vodaci dik moc

reagovat
Středa 14. července 2004 v 15:13 ® rarach

Vohře 12 P je klasický tloušťový úsek kde se střidají mělké proudy a hluboké tůně +voleje. Dá se tam chytit úplně vše včetně pěkných vodaček +něco vod nich. Vodáků je letos fakt něúrekom-chodím chytat až tak kolem 19 hod. Dobrá místa jsou-soutok s řekou Bystřicí, mlýn Jakubov a dolní úsek nad Stráží nad Ohří. Každý rok se chytne několik potočmenů kolem 50 cm + lipani a letos bylo vysypáno pár duháků. Fotky na najdeš na muskareni. cz- Rolava je celkem slušně popsaná aktualně taky na muskareni. cz a dobré úseky jsou i přímo ve Varech, ale muškaříš chvílema na sídlišti takže nic moc na pokoukání. Dobré úseky nad St. Rolí, kolem Smolných pecí a Nejdek.

reagovat
Středa 14. července 2004 ve 14:54 ® pupak

rarach: to mi neva zatim jsem lipana nikdy nevzal i kdyz doma urcite kulinarske tlaky jsou, ale zatim jsou v bezpeci. Odnesou to za ne siveni a duhaci. Jak to tam vypada? nikdy jsem tam nebyl…

reagovat
Středa 14. července 2004 ve 14:34 ® rarach

Mlaskají na Egeru 12 P a Rolavě, ovšem žádná monstra to nejsou, když mají za vycházku dva kolem 35 cm tak můžeš věšet vlajky. Na Rolavě se daří vyházet i siveny a to je sebrání!!!Ten to napne jak strunu.

reagovat
Středa 14. července 2004 ve 14:26 ® pupak

rarach> kde ty mrsky tak mlaskaj? Hledame je a furt se nechytame, zajedem pokud mi to prozradis, vcera jsem mluvil s kamaradem co ma na vOhri maringotku a mluvil jen o duhakach a potocakach ze tam jdou pekny kousky, ale o lipanech nemluvil ja posledniho zoufalce chyt loni v listopadu a od ty doby se nechytam „buuu“-to je breceni. P. S. sorry normalne to nedelam, ale kouk jsem se na kartu – to se ti to mluvi kdyz to umis tos mi moh rict ze rarach je R…

reagovat
Středa 14. července 2004 ve 14:02 ® rarach

Pupak, máš naprostou pravdu, ale já mu neradím začínat na dvojku, napsal jsem tam 3–4. Jinak nynfu vodím zcela spolehlivě a to i 3 goldy -takže taky dogma, že by to dvojka nevydržela. Jak jsem předeslal mínil Dědek svůj nákup vyloženě na pstruhovku a tam s plovoucí v poho. O sušině nepadla ani zmínka, ale pokud by toho šel teď rozhodně by se nasušil dost-letos alespoň u nás lípci mlaskají jako hrom. Ovšem nynfa je dnes základ vo tom ani po tom.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1