Vyhledávání
Počet ložisek
7.3.2006 | KačaX | 8.187 zobrazení | 27 odpovědí
Jaký má vůbec vliv počet ložisek na kvalitu navijáku? (v čem pracuje jinak naviják např. s 5 ložiskama oproti navijáku s jedním ložiskem? Prostě bych chtěl vědět rozdíl.)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 11. března 2006 v 19:54 ® indy
-
Mám Shimano SSG s jedním kuličkovým ložiskem, který jsem kupoval v roce 1990. Tento naviják má nejhladší chod ze všech mých navijáků a v pohodě na něj stále chytám. Teď jsem ho dal poprvé do servisu na kontrolu, protože jsem ho měl loni týden v Norsku na moři.
reagovat - Sobota 11. března 2006 ve 12:09 ® dudu reakce na …
-
Milky- zase máš pravdu, podcenil sem to
reagovatChtěl jsem svým příspěvkem pouze říct, že nemůže existovat naviják např. s jedním ložiskem, jak se běžně prezentuje. Nějak jsem od školy pozapoměl to všeobecné rozdělení. Jinak nevím, že by se u navijáků používal jiný typ valivých ložisek než kuličková, ale dovedu si představit třeba jehlová na rotoru. Možná to už existuje, nevím, a když ne, za chvíli to asi bude nový hit. Označování zapouzdření bývalo Z- plech, RS- guma, jednostranně, popřípadě dvoustranně- označení s 2, na co je které krytí lepší, mi zůstává dodnes záhadou. Maziva si netroufnu více rozebírat, ale ideální by bylo asi celoutěsněné tělo s ložisky v olejové lázni z nějakého ekologického lehce odbouratelného oleje. . Případné nesrovnalosti a dotazy rád zkonzultuji
- Sobota 11. března 2006 v 0:30 ® Milky reakce na …
-
Dudu: Ložiska jsou kluzná a VALIVÁ. To jen pro upřesnění tvojí vyčerpávající eseje o ložiscích. :o) Valivá jsou tzv. segmentová a jako valivý segment se může použít třeba kulička, nebo i váleček, jehla, … . Měl bys to ještě doplnit o označení ložisek (pouzdření, …) a o mazivových náplních a jejich vlivu na životnost a chod. Nic ve zlém, máš prostě talent a tak je škoda tě nepopíchnout k tomu, abys byl ještě lepšííííííííííííííííí!
reagovat - Čtvrtek 9. března 2006 ve 22:09 ® Hora
-
tučnak11,souhlasím s Tebou,já měl pár navijáků neznačkových,točily celkem dobře, i brzda byla fajn,ale na prd mi bylo,že měly 6 ložisek,když špatně navíjely vlasec(v dolní úvrati moc,nahoře nedovíjely)vnitřek byl z nekvalitní hliníkové slitiny,která se moc rychle opotřebovala,v překlápěči odešlo pérko.Po několika vycházkách v něm začalo při navíjení hrčet,až dosloužil úplně.Potom jsem si pořídil šímu a od té doby bez problémů.A počet ložisek,není podle mě známkou kvality,ale vytahování peněz z kapsy lidí.
reagovat - Čtvrtek 9. března 2006 ve 13:46 ® tucnak11
-
Panove neni ložysko jako ložysko.Těško odlišit ot počet ložysek ktery navijak je lepši,ja použyvam jen Shimana s třemi ložyskami a roky, Sedonu mam tak 5–6 let a mi fahči do tečka Super-x gtm pochoda Technium FA take.Navijaky bym nekoupyval do 1000–1500 kč co se jedna vlačky bryzo odejde,jednoduši mit na vlačku vic navijaku mam 3 pruty a na každym navijak, jeden na řeky s převodem 6–1, 1000 na potoky ,a převod 5–1 na tvistry,jeden navijak je malo na chytani vlačenim Stella by se zapotila za cely rok a jake ma provedeni a s jakeho dobreho materjalu je stvožena,nedivat se na ložyska jen na materjal a ceny, Jauznavam jen dvě firmy ktere mě nesklamaly Shimano a Daiwa neni to reklama jen jsem s nima velmi spokojen.Prominte za Češtinu
reagovat - Čtvrtek 9. března 2006 v 0:26 ® regulus reakce na …
-
Karmet, Dudu – naviják s 10 ložiskama sem nekuchal, ale může to být i v těch z mýho pohledu zbytečnostech jako je bojová brzda a pod, navijáky mohou mít složitější převody, možností je víc.
PS Pro zastánce bojové brzdy, všiměte si, že jsem napsal „z mýho pohledu“, než mě začnete kamenovat
reagovat - Čtvrtek 9. března 2006 v 0:01 ® dudu
-
kamet- třeba 2 na rotor, 2 na hřídel kličky, 2 na rolničku, 2 na překlapěč a 2 do madla kličky. Určitě jich tam jde dát i víc
reagovat - Středa 8. března 2006 ve 23:34 ® kamet reakce na …
-
zajimalo by mne kam do toho kolovratku nacpou 10 lozisek to musi mit i klimatizaci ne?
reagovat - Středa 8. března 2006 ve 22:48 ® BigMike reakce na …
-
HaD: musí to být nutně MS v přívlači?
reagovat - Středa 8. března 2006 ve 20:58 ® regulus
-
Asi budu opakovat, co už tu někdo řekl, ale chudák zadavatel otázky z toho musí mít v hlavě gulage. 1/výrobci se „chlubí“ jen kuličkovými ložisky, je to především obchodní tah, ale i jakýsi ukazatel. 2/kluzná ložiska (bronzová) nejsou až tak špatně, oproti kuličkovým mají větší tření (víc brzdí),ale vydrží, plastová stojí za h…o, ale s tím se už výrobce nepochlubí. 3/optimální (minimální?) počet kuličkových ložisek – dalo by se říct je 3–4, dvě na hřídeli kličky a jedno nebo dvě na rotoru či hřídeli rotoru (podle konstrukce navijáku), nemusí to však být pravda i navijáky s jedním nebo bez kuličkových ložisek budou fungovat a vydrží (obávám se, že jen ty dříve vyrobené, ty dnešní asi ne), jen budou mít mírně tužší chod. 4/Kvalita a počet ložisek spolu nemusí nutně souviset nebo spíš nesouvisí. Není pravdou, že naviják od výrobce A s 8 ložisky je kvalitnější než naviják od výrobce B se 3 ložisky, totéž může platit o dvou různých navijácích s různým počtem ložisek od jednoho výrobce. 5/Počet kuličkových ložisek do určitého počtu (asi 3–5) má především vliv na volný (plynulý) chod navijáku, někdy i na životnost, ale není to pravidlem. 6/Podle čeho vybírat? To je fakt těžký, co se doporučení týče tak co rybář to jinej názor, v některých případech i zcela protichůdnej. Nekupovat to úplně nejlevnější a držet se osvědčených výrobců. Podle toho na co je naviják určenej, přívlačovej „odpracuje“ za sezónu daleko víc hodin než naviják na kapry. 7/Čím jednodušší konstrukce navijáku típ líp, čím míň se toho může po.rat, tím líp.
reagovat - Středa 8. března 2006 ve 20:35 ® HaD reakce na …
-
reagovat)
- Středa 8. března 2006 ve 20:06 ® Shrek reakce na …
-
hmmm,tak já budu dál šmudlat s „Cardinálem“
reagovat - Středa 8. března 2006 ve 20:05 ® BigMike reakce na …
-
A sakra! Tak to jdu ještě dnes večer trénovat do sklepa náhozy a ve vaně zasekávání!
reagovat - Středa 8. března 2006 v 11:46 ® HaD reakce na …
-
až pojedeš s nápisem chytej na zádech na mistrovství světa, stelu ode mě odobně dostaneš
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 23:58 ® Shrek reakce na …
-
i takhle se to dá řešit.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 23:13 ® BigMike reakce na …
-
Hoši, mezi nám, mám Abu, mám Ticu, ale… další naviják, který koupím na přívlač bude nějaký s 3 ložisky za 700,– a klidně ho po roce vyřadím! Myslím ale, že vydrží sezón více! A to myslím vážně!
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 23:10 ® dudu
-
Ložiska v navijácích existují kluzná(bronz,litina,teflon, plasty,nebo jen upravená třecí plocha a jiné materiály) a kuličková. Určitý počet jakýchkoliv ložisek(nevím přesně kolik)musí z principu v navijáku být.Výrobce většinou označuje pouze ložiska kuličková a kluzná nepočítá. Kuličkové ložisko by teoreticky mělo být lepší, ale není tomu tak vždy. Pokud je použito bronzové kluzné, může být a většinou je i lepší než nezapouzdřené mizerné kuličkové. Bohužel v dnešních levných navijácích se používají plastová pouzdra která se vymačkají hned.Opačně, zase dávat kuličková ložiska do madla kličky jenom aby tam byla,je taky hovadina.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:55 ®
-
Mám pocit, že se v některých případech jedná spíš o snahu výrobců zvednout cenu a ne kvalitu. Každý strojař řekne, že kluzná ložiska vydrží větší tlaky než valivá, ale v tom není u navijáku žádné pozitivum. Jde o lehkost chodu. No a na to stačí vlastně ložiska 2. Event. ještě jedno v rolničce a to je všechno. Opravdu se jedná spíš o kvalitu materiálu. To ale pro výrobce nebude nejdůležitější. Důležitá je atraktivita, výr. cena a kdy si přijdeš koupit nový.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:53 ® Shrek reakce na …
-
ted jsem o té Stelle také někde něco četl,ale ty prachy bych za to nedal.Teda pokud by mě chytej.cz nechtělo sponzorovat.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:41 ® BigMike reakce na …
-
Koukám do katalogu Shimana 2006, str. 10 a jdu do toho – STELLA FA, jářku za 25.000,– Sice má 15+1, což je jasný reklamní trik, ale aspoň nějaké snad bude fungovat!!!
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:29 ® Shrek reakce na …
-
Zeptej se výrobce,jestli používá kvalitní ložiska.Miku,od Tebe tento dotaz neberu vážně,ale pokud by se mě zeptal někdo jinej,asi bych mu odpověděl,ať vybírá mezi navijáky „známých“ značek.Třeba Shimano,Tica,ABU Garcia a podobně.Vyhnul bych se nějakých supermarketových navijáků apod.I když nemusím mít pravdu.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:27 ® HaD
-
Nejspolehlivější a legendární navijáky od Pennu co vím nemají žádné ložisko, nebo jen jedno a šlapu a šlapou a šlapou. Kdyby mělo auto 10 kol, taky by líp nejelo. Spíše je to reklamní tahák. „Něco navíc“ a stala se z toho předháněná, i když myslím, že dnes na ústupu.
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 22:26 ® BigMike reakce na …
-
Jak poznám naviják s 3–5 kvalitními ložisky od toho s 10 nekvalitními?
reagovat - Úterý 7. března 2006 ve 20:22 ® Hora
-
Na počtu ložisek nezáleží,znám navijáky s 1 ložiskem které se plně vyrovnají těm se 4 lož.Záleží více na kvalitě materiálu,zpracování viz Shimano.U nich naviják s 1 ložiskem se vyrovná jiným vícelož.Já osobně preferuji navi s 5 ložisky.
reagovat - Úterý 7. března 2006 v 19:47 ® ladamaj
-
Mám z 10lož.ale i z 1lož.záleží na jakou rybačku jinak souhlasím co napsal Prutos nezáleží na kvantytě ale na kvalitě.
reagovat - Úterý 7. března 2006 v 18:57 ® Zcuter
-
souhlasím s prutosem
reagovat - Úterý 7. března 2006 v 18:22 ® Prutos
-
Čím více ložisek tím hladší chod a delší životnost. Pozor ovšem na jejich kvalitu. Naviják se třemi kvalitními ložisky má zpravidla mnohem delší životnost než naviják s deseti nekvalitními. Chod obou může být sice zpočátku stejně hladký, ale u toho s nekvalitními ložisky brzy zatuhne. Takže méně je někdy více
reagovat