Chytej.cz

Počet ložisek necteno

7.3.2006 | KačaX | 8.187 zobrazení | 27 odpovědí

Jaký má vůbec vliv počet ložisek na kvalitu navijáku? (v čem pracuje jinak naviják např. s 5 ložiskama oproti navijáku s jedním ložiskem? Prostě bych chtěl vědět rozdíl.)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 11. března 2006 v 19:54 ® indy

Mám Shimano SSG s jedním kuličkovým ložiskem, který jsem kupoval v roce 1990. Tento naviják má nejhladší chod ze všech mých navijáků a v pohodě na něj stále chytám. Teď jsem ho dal poprvé do servisu na kontrolu, protože jsem ho měl loni týden v Norsku na moři.

reagovat
Sobota 11. března 2006 ve 12:09 ® dudu reakce na …

Milky- zase máš pravdu, podcenil sem to:-) Chtěl jsem svým příspěvkem pouze říct, že nemůže existovat naviják např. s jedním ložiskem, jak se běžně prezentuje. Nějak jsem od školy pozapoměl to všeobecné rozdělení. Jinak nevím, že by se u navijáků používal jiný typ valivých ložisek než kuličková, ale dovedu si představit třeba jehlová na rotoru. Možná to už existuje, nevím, a  když ne, za chvíli to asi bude nový hit. Označování zapouzdření bývalo Z- plech, RS- guma, jednostranně, popřípadě dvoustranně- označení s 2, na co je které krytí lepší, mi zůstává dodnes záhadou. Maziva si netroufnu více rozebírat, ale ideální by bylo asi celoutěsněné tělo s ložisky v olejové lázni z nějakého ekologického lehce odbouratelného oleje. . Případné nesrovnalosti a dotazy rád zkonzultuji:-)

reagovat
Sobota 11. března 2006 v 0:30 ® Milky reakce na …
Milky

Dudu: Ložiska jsou kluzná a VALIVÁ. To jen pro upřesnění tvojí vyčerpávající eseje o ložiscích. :o) Valivá jsou tzv. segmentová a jako valivý segment se může použít třeba kulička, nebo i váleček, jehla, … . Měl bys to ještě doplnit o označení ložisek (pouzdření, …) a o mazivových náplních a jejich vlivu na životnost a chod. Nic ve zlém, máš prostě talent a tak je škoda tě nepopíchnout k tomu, abys byl ještě lepšííííííííí­íííííííí!

reagovat
Čtvrtek 9. března 2006 ve 22:09 ® Hora
Hora

tučnak11,souhlasím s Tebou,já měl pár navijáků neznačkových,točily celkem dobře, i brzda byla fajn,ale na prd mi bylo,že měly 6 ložisek,když špatně navíjely vlasec(v dolní úvrati moc,nahoře nedovíjely)vnitřek byl z nekvalitní hliníkové slitiny,která se moc rychle opotřebovala,v pře­klápěči odešlo pérko.Po několika vycházkách v něm začalo při navíjení hrčet,až dosloužil úplně.Potom jsem si pořídil šímu a od té doby bez problémů.A počet ložisek,není podle mě známkou kvality,ale vytahování peněz z kapsy lidí.

reagovat
Čtvrtek 9. března 2006 ve 13:46 ® tucnak11
tucnak11

Panove neni ložysko jako ložysko.Těško odlišit ot počet ložysek ktery navijak je lepši,ja použyvam jen Shimana s třemi ložyskami a roky, Sedonu mam tak 5–6 let a mi fahči do tečka Super-x gtm pochoda Technium FA take.Navijaky bym nekoupyval do 1000–1500 kč co se jedna vlačky bryzo odejde,jednoduši mit na vlačku vic navijaku mam 3 pruty a na každym navijak, jeden na řeky s převodem 6–1, 1000 na potoky ,a převod 5–1 na tvistry,jeden navijak je malo na chytani vlačenim Stella by se zapotila za cely rok a jake ma provedeni a s jakeho dobreho materjalu je stvožena,nedivat se na ložyska jen na materjal a ceny, Jauznavam jen dvě firmy ktere mě nesklamaly Shimano a Daiwa neni to reklama jen jsem s nima velmi spokojen.Prominte za Češtinu

reagovat
Čtvrtek 9. března 2006 v 0:26 ® regulus reakce na …
regulus

Karmet, Dudu – naviják s 10 ložiskama sem nekuchal, ale může to být i v těch z mýho pohledu zbytečnostech jako je bojová brzda a pod, navijáky mohou mít složitější převody, možností je víc.

PS Pro zastánce bojové brzdy, všiměte si, že jsem napsal „z mýho pohledu“, než mě začnete kamenovat

reagovat
Čtvrtek 9. března 2006 v 0:01 ® dudu

kamet- třeba 2 na rotor, 2 na hřídel kličky, 2 na rolničku, 2 na překlapěč a 2 do madla kličky. Určitě jich tam jde dát i víc:-))

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 23:34 ® kamet reakce na …
kamet

zajimalo by mne kam do toho kolovratku nacpou 10 lozisek to musi mit i klimatizaci ne?

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 22:48 ® BigMike reakce na …

HaD: musí to být nutně MS v přívlači?

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 20:58 ® regulus
regulus

Asi budu opakovat, co už tu někdo řekl, ale chudák zadavatel otázky z toho musí mít v hlavě gulage. 1/výrobci se „chlubí“ jen kuličkovými ložisky, je to především obchodní tah, ale i jakýsi ukazatel. 2/kluzná ložiska (bronzová) nejsou až tak špatně, oproti kuličkovým mají větší tření (víc brzdí),ale vydrží, plastová stojí za h…o, ale s tím se už výrobce nepochlubí. 3/optimální (minimální?) počet kuličkových ložisek – dalo by se říct je 3–4, dvě na hřídeli kličky a jedno nebo dvě na rotoru či hřídeli rotoru (podle konstrukce navijáku), nemusí to však být pravda i navijáky s jedním nebo bez kuličkových ložisek budou fungovat a vydrží (obávám se, že jen ty dříve vyrobené, ty dnešní asi ne), jen budou mít mírně tužší chod. 4/Kvalita a počet ložisek spolu nemusí nutně souviset nebo spíš nesouvisí. Není pravdou, že naviják od výrobce A s 8 ložisky je kvalitnější než naviják od výrobce B se 3 ložisky, totéž může platit o dvou různých navijácích s různým počtem ložisek od jednoho výrobce. 5/Počet kuličkových ložisek do určitého počtu (asi 3–5) má především vliv na volný (plynulý) chod navijáku, někdy i na životnost, ale není to pravidlem. 6/Podle čeho vybírat? To je fakt těžký, co se doporučení týče tak co rybář to jinej názor, v některých případech i zcela protichůdnej. Nekupovat to úplně nejlevnější a držet se osvědčených výrobců. Podle toho na co je naviják určenej, přívlačovej „odpracuje“ za sezónu daleko víc hodin než naviják na kapry. 7/Čím jednodušší konstrukce navijáku típ líp, čím míň se toho může po.rat, tím líp.

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 20:35 ® HaD reakce na …
HaD

:-)) )

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 20:06 ® Shrek reakce na …
Shrek

hmmm,tak já budu dál šmudlat s „Cardinálem“ :-D

reagovat
Středa 8. března 2006 ve 20:05 ® BigMike reakce na …

A sakra! Tak to jdu ještě dnes večer trénovat do sklepa náhozy a ve vaně zasekávání!

reagovat
Středa 8. března 2006 v 11:46 ® HaD reakce na …
HaD

až pojedeš s nápisem chytej na zádech na mistrovství světa, stelu ode mě odobně dostaneš ;-)

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 23:58 ® Shrek reakce na …
Shrek

i takhle se to dá řešit. :-D

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 23:13 ® BigMike reakce na …

Hoši, mezi nám, mám Abu, mám Ticu, ale… další naviják, který koupím na přívlač bude nějaký s 3 ložisky za 700,– a klidně ho po roce vyřadím! Myslím ale, že vydrží sezón více! A to myslím vážně!

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 23:10 ® dudu

Ložiska v navijácích existují kluzná(bronz,li­tina,teflon, plasty,nebo jen upravená třecí plocha a jiné materiály) a kuličková. Určitý počet jakýchkoliv ložisek(nevím přesně kolik)musí z principu v navijáku být.Výrobce většinou označuje pouze ložiska kuličková a kluzná nepočítá. Kuličkové ložisko by teoreticky mělo být lepší, ale není tomu tak vždy. Pokud je použito bronzové kluzné, může být a většinou je i lepší než nezapouzdřené mizerné kuličkové. Bohužel v dnešních levných navijácích se používají plastová pouzdra která se vymačkají hned.Opačně, zase dávat kuličková ložiska do madla kličky jenom aby tam byla,je taky hovadina.

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:55 ® 

Mám pocit, že se v některých případech jedná spíš o snahu výrobců zvednout cenu a ne kvalitu. Každý strojař řekne, že kluzná ložiska vydrží větší tlaky než valivá, ale v tom není u navijáku žádné pozitivum. Jde o lehkost chodu. No a na to stačí vlastně ložiska 2. Event. ještě jedno v rolničce a to je všechno. Opravdu se jedná spíš o kvalitu materiálu. To ale pro výrobce nebude nejdůležitější. Důležitá je atraktivita, výr. cena a kdy si přijdeš koupit nový.

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:53 ® Shrek reakce na …
Shrek

ted jsem o té Stelle také někde něco četl,ale ty prachy bych za to nedal.Teda pokud by mě chytej.cz nechtělo sponzorovat. :-D

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:41 ® BigMike reakce na …

Koukám do katalogu Shimana 2006, str. 10 a jdu do toho – STELLA FA, jářku za 25.000,– Sice má 15+1, což je jasný reklamní trik, ale aspoň nějaké snad bude fungovat!!!

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:29 ® Shrek reakce na …
Shrek

Zeptej se výrobce,jestli používá kvalitní ložiska.Miku,od Tebe tento dotaz neberu vážně,ale pokud by se mě zeptal někdo jinej,asi bych mu odpověděl,ať vybírá mezi navijáky „známých“ značek.Třeba Shimano,Tica,ABU Garcia a podobně.Vyhnul bych se nějakých supermarketových navijáků apod.I když nemusím mít pravdu.

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:27 ® HaD
HaD

Nejspolehlivější a legendární navijáky od Pennu co vím nemají žádné ložisko, nebo jen jedno a šlapu a šlapou a šlapou. Kdyby mělo auto 10 kol, taky by líp nejelo. Spíše je to reklamní tahák. „Něco navíc“ a stala se z toho předháněná, i když myslím, že dnes na ústupu.

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 22:26 ® BigMike reakce na …

Jak poznám naviják s 3–5 kvalitními ložisky od toho s 10 nekvalitními?

reagovat
Úterý 7. března 2006 ve 20:22 ® Hora
Hora

Na počtu ložisek nezáleží,znám navijáky s 1 ložiskem které se plně vyrovnají těm se 4 lož.Záleží více na kvalitě materiálu,zpra­cování viz Shimano.U nich naviják s 1 ložiskem se vyrovná jiným vícelož.Já osobně preferuji navi s 5 ložisky.

reagovat
Úterý 7. března 2006 v 19:47 ® ladamaj
ladamaj

Mám z 10lož.ale i z 1lož.záleží na jakou rybačku jinak souhlasím co napsal Prutos nezáleží na kvantytě ale na kvalitě.

reagovat
Úterý 7. března 2006 v 18:57 ® Zcuter
Zcuter

souhlasím s prutosem

reagovat
Úterý 7. března 2006 v 18:22 ® Prutos
Prutos

Čím více ložisek tím hladší chod a delší životnost. Pozor ovšem na jejich kvalitu. Naviják se třemi kvalitními ložisky má zpravidla mnohem delší životnost než naviják s deseti nekvalitními. Chod obou může být sice zpočátku stejně hladký, ale u toho s nekvalitními ložisky brzy zatuhne. Takže méně je někdy více ;-)

reagovat