Vyhledávání
Tření???
11.2.2006 | ale | 3.403 zobrazení | 10 odpovědí
Jsem trochu v uzkých,někdo řiká,že kapři(když se třou berou) já myslim,že nežerou. Co vy nato??
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 18. února 2006 v 0:15 ® mirmen
-
a ještě jedna perlička, tentokrát z oboru umělého odchovu ryb, kterou zmiňuje M.Hlavsa ze Žichovic (Československý rybář 4/1947)
Citace " vytíral jsem uměle mimo pstruhů,lipanů a štik i některé naše bílé ryby.Byli to většinou parmy … umělý odchov těchto ryb není nic zvláštního… pokusně pro zábavu vytíral jsem tlouště,plotice,jelce,oukleje,okouna a taky řízky a střevle… ztráty na jikrách u těchto ryb jsou nepatrné … "
reagovat - Sobota 18. února 2006 v 0:10 ® mirmen
-
A perlička z Československého rybáře , č.4/1947, k okounům ( poměru pohlaví).
Citace:
V mnohé starší literatuře bývá uváděno, že u okouna převládají značně samice a ve vyšším stáří že samci úplně mizí. Naproti tomu O.Kroupa v jedné z nestarších českých studií o okounu ( Vesmír 1889) tvrdí, že na 10 jikrnaček připadá 100 samců. Dykovy výzkumy dokázaly, že u okouního plůdku byl poměr pohlaví rovný a Dyk z toho usuzuje, že je-li nějaká převaha samic, objevuje se v pozdějších létech tím, že samci rychleji hynou. Při práci zjišťující vzrůst a stáří okouna všímal jsem si také jeho pohlaví. Až do stáří 2 let byl poměr pohlaví přibližně rovný. Ve třetím a čtvrtém roce začaly samice postupně převládati , samců však bylo stále dosti. Číselně dal by se tento poměr přibližně vyjádřiti počtem 10:7. V 5.roce vyhlíželo by číselné vyjádření asi takto – 2,5:1. V pozdějších letech pak samice znatelně převládají a možno říci, že samců je pak již 1/10. Bohužel, k přesnému stanovení chybí ve vyšším stáří dostatek zjišťovaných jedinců. Pohlavně dospívá mlíčňák během druhého, jikrnačka během třetího roku, takže vždy příštím jarem se třou. Jedince dříve či později pohlavně dospívající možno označiti za výjimku.Konec citace. Dal jsem to sem spíš jako vzpomínku na tu generaci rybářů, která je už u našeho patrona
reagovat - Pátek 17. února 2006 ve 23:55 ® mirmen
-
Malá perlička z Rybářského věstníku č.4/1943 na téma
Kanibalizmus kaprů
…Prof.Louis Roule ve své „Knize o rybách“ (1931) uvádí, že mateční kapři nepohrdnou potravou poskytnutou jejich vlastním pokolením a spolu s jinými rybami obírají jikry nalepené na rostlinách. Později se zůčastní honby na vylíhlý plůdek…
reagovat - Čtvrtek 16. února 2006 v 19:38 ® Kokos
-
Osobně mám zkušenosti, že když se třou jde o pár dní kdy neberou, většinou jde maximálně o týden(pokud je stálé teplé počasí). Pak to zase jde…
reagovat - Středa 15. února 2006 v 19:42 ® Cudla
-
Bělá je umnělý kanál a chytáme původně okouny co se pasou na jikrách na malý brčko a cejni jdou do toho taky
reagovat - Středa 15. února 2006 v 19:35 ®
-
Urcite zerou. Chytil jsem silene cejnu ve treni a za hubu, ale radost z lovu me kazili snuraci (tak 3–5 do minuty
reagovat. A tak chodim v tuto dobu jinam.
- Středa 15. února 2006 v 19:01 ® Cudla
-
Ryby se třou na etapy,pozoruji to leta na Běle,první najedou cejni tak25–35cma po nich tak 3–4dni 35–45cm nakonec týden po nich se objevují kusy 45–70cm.Chytil jsem tam jiknačku šla spět do vody letmé měření ukázalo 78cm ,mam na to dva svědky nebyl foták a tekly z ní jikry byla okamžitě puštěna.Jinak jsou záběry na kousek hnojáka.Část se tře očást luxuje jikry.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 19:06 ® kulin
-
Já si myslím,že všichni kapři se netřou najednou a vždy je nějaká šance na úlovek.Je fakt,že záběrů během tření nebývá mnoho,ale jsou.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 16:47 ®
-
I já to vidím jako trochu složité téma. Stane se dokonce, že chytíš v době, kdy se kapři evidentně třou, třeba dvě jikrnačky a jedna je narvaná jikrami a druhá prázdná…a obě zabraly. Tak nevím.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 16:18 ® Shrek
-
Taky jsem se s tím setkal,že každý má jiný názor.Já si MYSLÍM,že kapr nežere během tření.Mám zkušenost z loňského roku,kdy se třeli cejni.Chytli jsme dva,měli vyrážku.Kaprů jsme natahali mraky.Největší měl 61 cm.Poté jsem se bavil se dvěma rybáři,kteří mi tvrdili,že kapři najíždějí na cejní jikry.Nevím,jestli tomu věřit,nebo ne,ale když jsme chytali kapry,byli plní jikera mlíčí.Další víkend záběry rapidně poklesly a kapři už byli vytření.Závěr si z toho vyvoď sám,ale já si myslím,že žrali aktivně před třením,během týdne se vytřeli a pak konec…
reagovat