Vyhledávání
Sportovní rybář
10.2.2006 | ZN | 5.904 zobrazení | 51 odpovědí
Zajímalo by mne vysvětlení pojmu „sportovní rybář“. Při různých diskuzích všude možně se to dokolečka opakuje, každý má na toto slovní spojení nějaký názor, nikdy mi to nikdo rozumným způsobem nevysvětlil. Co to tedy je a kde se to vzalo?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 11. února 2006 v 19:57 ® dudu
-
Nortboy, Klikar- to máte tedy o sportu poněkud zastaralé představy. To platilo dřív, teď už ne.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 19:52 ® reakce na …
-
Klikar:JO! JO! JO! JO! Tak pod tohle bych se klidně podepsal. Máš pochvalu.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 19:45 ® Klikar reakce na …
-
Sportovní -nesportovní?Já bych to viděl a přirovnal ke sportu jako takovém. Nesportovní chování-neetické,nekorektní,nevhodné,porušovat pravidla! Sportovní chování-držet se řádu,poctivost,ušlechtilost,smysl pro fer-play. Nevím možá by se to takle dalo vysvětlit.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 17:33 ® dudu reakce na …
-
kostnak- určitě to daleko lépe vystihuje skutečnost. Teď už jenom zbývá zavést to do užívání. Bude to ale těžký, např. čistonosoplenka se taky neujala, i když lépe vystihuje podstatu než kapesník. Já jsem v každým případě určitě rekreační rybář.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 16:13 ® pif
-
já se považuju za vrcholného sportovního rybáře.důvod?například jsme ještě s keltem šel v plné polní(neopreny a vercajk)cca 30 kiláků lesem a brdama k našemu vysněnému revíru.spálili jsme hafo kalorií,málem zahynuli vysílením,prdlajs jsme chytli…to je sportovní výkon!!!!nebo když tě na loďce potká bouřka a makáš se zachránit na břeh,tak je to rychlost zralá na olympiádu.nebo když zapomeneš broďáky a potřebuješ hópnót na druhé břeh řeky,tak by se BobBeamon červenal.
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 15:31 ®
-
Viz: „Co vy na to?“
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 13:33 ® kostnak
-
DUDU, co tak REKREACNY a PROFESIONALNY rybar?
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:59 ® fikus reakce na …
-
spojován – oprava hrubky
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:58 ® fikus
-
možná proto, že výraz sportovní je spojovám automaticky s výrazem fair-play.
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:39 ® Milky
-
Původně jsem tu chtěl něco vlastního smysluplného vypotit, ale Kostnak to napsal tak hezky s citem, že bych to asi ani lépe nedokázal. Termínus technikus jako takový vlastně neexistuje a ani v zákoně se tento termín nenachází. Je to asi něco bájného jako Yetti. :o)
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:20 ® ZN
-
dudu : já nevím, proto se ptám. Omílá se to pořád dokola, sportovní-nesportovní.
kostnak:
reagovat)
- Sobota 11. února 2006 ve 12:13 ® dudu
-
ZN-je to sice blbý, ale jakým slovem navrhuješ teda odlišit rybáře chytajícího na prut (ryba si může vybrat sežrat- nesežrat), a rybáře táhnoucího síť ve vypuštěném rybníku(ryba nemá výběr)?
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:13 ® kostnak
-
ZN, ale „sportovni (p)opichani“- to mozem. zvlast systemom „chyt a pust“.
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 12:00 ® ZN
-
Bass : jo, souhlasím, regulus, kostnak i druzí logicky uvádí skutečnosti. Mi furt vrtá hlavou to slovíčko „sportovní“. Proč se uvádí před slovem rybář. To nemůžu pochopit. Já pořád nemohu najít souvislost mezi lovem, přelstěním, popícháním ( v lepším případě) a ulovením ryby, naprostým nepoměrem sil mezi dvěma soupeři a slovem sportovní. Třeba se pletu, nevím, proto jsem zadal otázku. Takže, můžeš svou myšlenku nějak rozvést?
reagovat - Sobota 11. února 2006 v 9:33 ® Bass reakce na …
-
regulus to definoval naprosto přesně. Je to o lovu pro zábavu a ne pro obživu........... Lovit, je přirozená vlastnost většiny tvorstva na týhle planetě. Je to půd důležitý k přežití. Loví hmyz, loví savci, plazi, loví kdeco a dokonce i ryby samotný. Člověk to má samozřejmě v sobě taky, akorát že jako druh jsme chamraď líná ( nebo chytrá ? ) a postupem času jsme přišli na to, že je pohodlnější si kořist vypěstovat, než jí někde pracně lovit. Ta touha něco přelstít a ulovit je ale v nás a tak dneska lovíme prostě " sportovně " ............ aspoň teda někteří
reagovat - Sobota 11. února 2006 ve 2:29 ® regulus
-
ZN velmi zajímavá otázka, osobně podle názvu bych si pod tím pojmem představil rybáře, který sportuje (například nahodí udice a udělá 3 kolečka okolo rybníka, jenže to je zase v rozporu s rybářským řádem). Druhá varianta je můj případ, rybáře, který ryby chytá a vlastně je nežere a téměř nebere, z druhé strany je zase nesportovně tahám za tlamičky nedobrovolně z vody a jim se to asi nelíbí, takže to asi taky nebude ono. Další možností jsou naši reprezentanti v rybolovu, ale asi jsou s tím sportováním k rybám ve stejném poměru jako já. Jakýkoliv „rovný“ souboj člověka s rybou je asi nereálný, takže se nejspíš o sportovním rybaření v pravém slova smyslu nedá hovořit. Tento termín je zažitý pro rybáře, kteří loví ryby ze zábavy, nikoliv pro obživu.
K ostatním příspěvkům:
KOSTNAK, to je naprosto geniální srovnávat rybačku a jeba.ku. Vysvětlil jsi to naprosto perfektně, jen s tím žlalokom jsi to přehnal i když záleží na velikosti. Obávám se ale, že rituálně chytáme ryby za ukojením vlastního chtíče, chytit co největší a nevím jestli je to tak úplně sportovní, hlavnš v souvislosti v používáním prostředků, které nám umožňují moderní technologie.
LUBAN nevím jestli jsi sportový rybár lebo sportový konzument alkoholu, z tvého příspěvku to jaksi nevyplývá -:)
HaD zatraceně tady chybí animovaní smajlíci
reagovat - Pátek 10. února 2006 ve 23:31 ® kostnak
-
pre mna osobne moze byt „sportovy rybar“ ten, kto bude chytat zralokov holymi rukami. vdtedy je predpoklad, ze z toho budu mat rovnaku zabavu obidvaja superi. inak by som musel nazvat cinnost vojakov pri berlinskom mure „sportovou strelbou“.
ale koli objektivnosti som sa snazil najst nejaku definiciu sportu, ktora by sa dala „navliect“ na rybacku. nasiel som jednu, kde by to snad islo:Rekreačný šport je telesné cvičenie alebo duševné cvičenie alebo ich kombinácia, ktoré napomáha udržaniu a rozvoju telesnej a duševnej kondície a vykonáva sa s cieľom regenerovať telesné alebo duševné sily človeka a upevniť jeho zdravie a telesnú zdatnosť.
ale este lepsie, ako na rybacku, mi to pasuje na sulozenie.
nakoniec sa mi predsa podarilo najst definiviu sportu, ktora na rybacku sedi:Sport je ritualizovana (prostrednictvom tzv. pravidiel) forma spravania, ucelom ktorej je sublimovat biologicke pudy (napr. agresivitu). V sucasnosti tiez vyuzivana na komercne ciele.
reagovat - Pátek 10. února 2006 ve 23:30 ® dudu reakce na …
-
HaD- přesně tak i s tím dovětkem.
reagovat - Pátek 10. února 2006 ve 23:10 ® HaD
-
Pro mě je sportovní rybář ten, pro koho je rybařina a pobyt u vody hlavně koníčkem a maso (ryba na pekáči) pro něj není hlavní motivací na je až na druhém, třetím, čtvrtém… nejlépe posledním místě. Přesto se nabízí filosofická otázka, zda vůbec lze takový „sportovní rybolov“ považovat za sportovní, když cíl je ukojení svých „chtíčů“ na úkor jiných živých tvorů, kterým nezpůsobujeme asi bolest v pravém slova smyslu, ale určitě z toho nejásají. Nevím. Záleží na úhlu pohledu. A těch je na všechno v životě vícero.
reagovat - Pátek 10. února 2006 ve 22:23 ® reakce na …
-
Jediné,co mě v této dosti nešťastném slovním spojení napadlo je to,že se tak začalo říkat lidem,kteří rybaření neměli jako profesionální zdroj obživy.Aby se nějak odlišili od těch,co se tím živili.Nějak se to zažilo a už to nikdo neměnil i když víme všichni,že dnes mají na tzv.,,sportovním rybaření" některí naši představení slušně nacpaná koryta.Jsou na tom podstatně finančně lépe,než ti profesionálové,kteří v mém okolí mají svoji činost jako holý zdroj obživy.Průměrná mzda činí 8000 kč hrubého.Za to by se na jistých místech našeho sportování dotyční fukcionáři nešli tzv.ani převlíknout.
reagovat - Pátek 10. února 2006 v 18:53 ®
-
ak sa konzumácia alkoholu u nás dáva do súvislosti s národným športom,tak som športový rybár a viem určite,že nie jediný-:)))
reagovat