Vyhledávání
Zátěž na feeder
27.1.2006 | | 2.468 zobrazení | 5 odpovědí | upravit
Kolegové,prosím vás,mohli byste mi poradit jaký zátěže používat na feeder?Používám olova ve tvaru mušle,ale na řeku mi přijdou blbý. Bere mi je proud,kapka se prej taky kutálí,fakt nevim. Položenou respektive feeder na řece teprve objevuju a rád bych to pravý ořechový. Poradíte mi,prosím. Pokud již toto téma někde existuje,tak se omlouvám,nikde jsem ho nenašel. Díky za všechny věcný připomínky.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 27. ledna 2006 ve 22:23 ® mirmen
-
Používám „mušle“,„mince“ i „rakvičky“. Hmotnost zátěže dávám takovou, aby voda a nástraha zůstaly na lovném místě. Je důležité vzít v úvahu nejen hmotnost zátěže, ale i délku a průměr té části kmene, do níž se opírá voda.
Převážně používám pletenku 0,08 s nosností cca 3,5 kg dle firmy ( spíš 0,10 mm), která má menší průměr než vlasec o stejné nosnosti ( a tím i klade vodě o něco menší odpor).
Na nížinné řece s obsádkou cejn,kapr vystačím většinou se zátěžemi 10 – 30 gramů ( podle místa, vzdálenosti od břehu…), na parmové místy používám zátěže i okolo 40–50 gramů.
Jde – li to, tak vnadím na rozhraní proudu a tišiny ( a jsou-li na mé straně řeky, tak mohu používat i lehčí zátěže a jemnější špičky).
V silnějším proudu , který ti splavuje např. 30 gr. olovo, tak může docházet i ke splavování návnady pod lovné místo = častá příčina málo úspěšného lovu ( pokud tam není nějaký předěl, dolík nebo nerovnost ).Na takových místech je dobré používat i lepidla do krmení a zatěžovat krmení vmíchaným prosátým štěrkem ( aby se dostalo co nejrychleji ke dnu a zůstalo těžké pokud možno na místě a jen se postupně rozvolňovalo – třeba 15–20 minut). Navíc je třeba tvarovat krmení do tvaru hranolu, ne do kutálející se koule).
Napsal jsem to trochu šířeji, než jak byla zadána otázka, ale ono je tam i víc okolností, které je třeba vzít do úvahy při volbě místa, způsobu přilákání ryby, polohy prutu aj.
Při lovu na místě hlavního proudu ( na vnější zatáčce řeky ) se snažím chytat takřka pod nohama.
reagovat - Pátek 27. ledna 2006 v 16:53 @
-
piskot:protože i v poměrně klidným proudu my to ty mušle tahá s sebou. Zdá se mi že se do toho líp opře voda a jede to. Jak s tim drátem?Jen omotat kolem vlasce,nebo na trubičku?
reagovat - Pátek 27. ledna 2006 v 16:41 ® PetrH
-
Pouzivam bud hranaty krmitka, nebo kulaty placaty olova a je to v poho. Jinak ve velkym proudu je dobrej ten drat jak rikal piskot.
reagovat - Pátek 27. ledna 2006 v 16:34 ® piskot
-
Chytej s krmítkama hranatejch tvarů,popř. olověný drát stočenej do nepravidelného tvaru. Jinak mušle je taky fajn,proč Ti nevyhovuje?
reagovat - Pátek 27. ledna 2006 v 16:22 ® chleba
-
zkus velký těžký proky, který se daj k silonu cvaknout
reagovat