Vyhledávání
Hledám návod na techniku muškaření
20.6.2004 | | 5.726 zobrazení | 18 odpovědí | upravit
Pánové zkuste mi prosím poradit, kde najít nějaké stránky či řádky o technice muškaření? Můj způsob lovu kombinuji jak s klasickým mušákem, tak s klasickým teleskopem s bublinou. Co si myslíte že má větší úspěch? Bublina, i když tam mám úplně stejné mušky jako na mušáku!!!! S mušákem nahodím mušky od sebe tak 7 m proti proudu nebo kolmo k protějšímu břehu. Špičku prutu mám asi půl metru nad vodou. Nechávám je buď volně splávávat, nebo vedu mušky ve stejně rychlém pohybu jako když je navíjím s bublinou, kdy využívám plovoucí šnůry jako průvěs,který špičkou prutu stahuji a když se mušky dostanou po proudu pode mne, dělám tzv. osmičky, kdy mušky vedu korytem řeky z jedné strany na druhou,podle délky prutu ovšem. Na jednom místě stojím třeba půl hodiny aniž bych kalil dno. Co dělám špatně? Je to velkým průvěsem, přes který asi nepoznám záběr? Je 7 m málo a jak dlouho prohazovat okolí, kde zrovna stojím? Ruším ryby pohybem prutu? Sleduji články z tohoto webu,beru si z toho vše potřebné,ale co je mi to platné, když na bublinu téměř vždy odchytám a se stejnými muškami na mušáku někdy ani šupina? Když nic nejde,vylezu na břeh převážu ty samé muchy na teleskop s bublinou a v tom samém místě, kde jsem předtím byl, si teprve vyzkouším tah nějaké ryby! Je to tím, že záběr ryby na mušku přivázanou na bublině je razantnější díky rychlejšímu stahování bez průvěsu? Muškaření je sport,který silně prožívám a na který pořád nalézám nějaké otázky,na které si nemohu sám odpovědět. Proto taky tyto blbé otázky,které Vám budou asi pro zasmání,ale proč na bublinu odchytám a na mušák ne a přitom mám stejné muchy? Zkuste se prosím chvíli nesmát a pokud by to šlo, tak odpovězte. Jenom mi prosím nepište, abyh zůstal u bubliny a na mušák se vykašlal,když to neumím!!! Díky!!!!!!
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 23. června 2004 v 9:41 @
-
Svitava od Bílovic nad Svitavou po Brno-Husovice: obrovské množství parem – během 3 let jich tam vysadili 12 000 ks a uloveno bylo necelých 500 ks! Mnoho perlínů, tloušťů,ostroretek,podouství. Co každý pátý nához,tak je tam. Samozřejmě pstruzi potoční a převažují duháci. Ty tam před měsícem vysadili. Zkrátka je tam veškerá populace ryb, kapr,úhoř, až na kosatky a delfíny. Ty jsem tam ještě neviděl. Pokud tě tato voda zajímá podívej se na na jejich web MO MRS Brno 3 – Svitava 1. Tu řeku zarybňují docela dobře, až na ty časté vázky!
Svratka: popíši Ti úsek v Modřicích za Baumaxem – tam jsem byl párkrát, ale chytačka na na malé čudly celkem dobrá. Velké množství malých okounů, perlínů,plotic a sem tam jsem vytáhl na mušku i malého bolena. Překvapuje mne, že jsem na pstruha a jinou ušlechtilou rybu ještě nenarazil. Jinak Svratka nad Brnem,myslím tím nad přehradou k Tišnovu, už je o něčem jiném. Tam už je těch pstruhů a lipanů daleko víc a pořád je to voda MP. Jinak 30 let jsem lovíval pstruhy a lipany od Tišnova po Vír a to byl zážitek!!! To jsem měl ještě PP a taky jsem bydlel v Nedvědici kousek od řeky. 10 let jsem ryby nechytal, protože jsem se přestěhoval k Brnu a stavěl barák. Toto je má první sezóna po deseti letech!!!!! Teď tady v okolí Brna revíry zatím poznávám,ale třeba Dyji a Mušov, kam jsme jezdily s kamarády znám docela dobře.
reagovat - Středa 23. června 2004 v 8:18 ® Dědek
-
Sedum: co se tam vyskytuje? Mám to celkem nedaleko.
reagovat - Úterý 22. června 2004 v 16:47 @
-
To je MP
reagovat - Úterý 22. června 2004 v 15:11 ® Dědek
-
Sedum: to je PR nebo MP?
reagovat - Úterý 22. června 2004 ve 14:00 @
-
Jiris: Rád to přivítám! Jen nevím, kam to chodíš švihat Ty. Já jezdím na Svitavu k Bílovicím nebo Svratku za Baumaxem, ale přizpůsobím se. V tom nevidím problém.
reagovat
[ Upraveno sedum dne 2004–06–22 v 18:25 ] - Úterý 22. června 2004 v 9:34 ® jiris
-
sedum – už sem se nabízel, skočím s tebou na řeku jestli chceš? )
reagovat - Úterý 22. června 2004 v 0:09 @
-
No, jen povídej !!!!
reagovat - Pondělí 21. června 2004 v 16:14 ® pupak
-
Jinak podle fotek chytáš spíš tlouště nahazovánim ke břehu a na to nepotřebuješ mít 3 muchy, protože se ryba drží blízko břehu takže ta třetí moucha by byla dál jak metr ode břehu a spíš by rybu plašila, na tenhle styl já dávám jen 2 muchy a to ještě tak aby byly kolem 50 cm od sebe. po nahození ihned vyrovnej šňůru aby si měl kontakt při záběru, na konci dráhy much ve vodě je dobré přidržet prut a tím zrychlíš a zvedneš muchu ve sloupci a většinou dochází k záběru pokud k němu nedošlo v první fázi dráhy muchy. No to sem se ale rozkecal.
reagovat - Pondělí 21. června 2004 ve 13:59 @
-
Pupak: Díky. To je přesně to, co jsem chtěl vědět! Taky děkuji za to, jak Jsi si hezky pohrál s obrázkem. Když to shrnu, tak čím menší průvěs,tím větší spokojenost a čím je průvěs delší, tak je lepší mastit v hospodě žolíky,že? Asi Jsi dle mých blbých dotazů pochopil, že jsem od malička chytal jen na bublinu a s mušákem jsem začal až tuto sezónu. Mám zdravotní handicap s nohami a proto jsem zůstaval vždy na břehu, jenže s bublinou to bylo pleněnění řeky a ta pravá muškařina mne pořád lákala víc a víc. Lékaři se diví,že se v té vodě vůbec udržím a já jsem šťastný, že jsem si dal laťku zase o něco víš a poznal něco,co mne úplně uchvátilo. Věřím,že se na srazu Chytejáků něco naučím. Neznám tady v okolí žádného muškaře a na Svitavě a na Svratce v Brně a v okolí jsem ještě letos žádného neviděl. Ještě jednou díky a kdyby Jsi měl ještě nějaké nápady a rady, tak sem s nimi !!!! Dík.
reagovat - Pondělí 21. června 2004 ve 13:47 ® pupak
- reagovat
- Pondělí 21. června 2004 ve 12:52 ® pupak
-
neni to uplně přesné protože se to blbě kreslí, ale máš průvěs jako prase
reagovat - Pondělí 21. června 2004 ve 12:32 ® HaD
-
já bych řekl, že neregistruješ záběr díky velkému průvěsu…
reagovat - Pondělí 21. června 2004 v 11:48 @
-
Hoši, abych trochu zdokumentoval můj systém lovu, tak se prosím podívejte do Fotogalerie (klepnout na vlnící logo chytej), a pod složku Ostatní. Tam jsem popsal a zdokumentoval, celou anabázi. Jinak horní mušku používám jako atraktor různé Goldkopy,tzn. mají zlatou hlavičku a jsou trochu atraktivnější než ty ostatní. Ta první muška má za úkol probudit rybu,trochu vydráždit a když si to rozmyslí,tak skočí na prostřední či koncovou. Prostřední měním podle situace. Někdy je tam larva chrostíka na parmy a bílé ryby,nebo červenořitka na pstruhy, apod. Poslední dávám povětšinou mouchu suchou, aby mi indikovala pohyb návazce a případný záběr. Většinou je to chrostík z CDC peří.
reagovat
Jinak spíše preferuji mouchy suché s červeným zadečkem a Goldkopy. Larvy chrostíka používám pomálu,i když jich mám na výběr hodně a to z důvodu vázky a z malého úspěchu. Velikost mušek měním taky dle situace a vlasec má sílu 0,14 mm. Když mi to nejde na mušák, převážu ty samé muchy na bublinu a už to jde. Podívejte se prosím na snímky a řekněte mi prosím, v čem blbnu a o čem nemám ani páru. Kdybych nezkusil bublinu, tak bych měl pocit, že muškařím,tak jak se má, ale je v tom opravdu velký rozdíl!!! Díky ! - Pondělí 21. června 2004 v 10:36 ® HaD
-
nemůže to být tím, že ty mouchy vedeš vodou nějak jinak (např. plynuleji, blíž u hladiny apod. A stává se Ti to u suchých nebo mokrých?
reagovat - Neděle 20. června 2004 ve 22:37 @
-
Já se Ti ani nedivím. Už v tom mám taky takový zmatky!!! Zajdu do spec. obchodu,aby mi daly mušky pro tento den a na konkrétní rybu, (obchod spec. jen na muchy a jsou to fakt profíci). Celý nadržený potom převazuji muchy a těším se, jak jim to natřu. Té mojí navážu na bublinu muchy, které bych si neodvážil na mušák dát a jaký si myslíš, že je výsledek? Asi po hodině bičování vody všemožnými způsoby dokonale psychicky vyčerpán vylezu na břeh, převážu na bublinu a už to jde! Nevím kde je zakopaný pes. Možná si nechávám velké průvěsy a potom nepoznám záběr. Je to možný? Měl jsem za to, že když ryba vyskočí po mušce, tak se zpravidla alespoň při malém pohybu mušky sekne sama. Ne teda vždy, alespoň z 50% to tak je.
reagovat - Neděle 20. června 2004 ve 22:24 ® pupak
-
Já se ptal proto, že bysme pak zašli na ryby, protože to co popisuješ se mi nechce v??it
reagovat - Neděle 20. června 2004 ve 22:01 @
-
Pupak: Kdykoliv,jen co tam najdu přes nějakou realitku nějaké doupě. Hledám já, hledají oni, ale zatím v trojúhelníku Chomutov,Kadaň a Klášterec nad Ohří nic není. Přitom stačí bouda do jednoho milionu se zahradou a bez sousedů.
reagovat - Neděle 20. června 2004 v 19:43 ® pupak
-
Kdy se p?est?huješ na tu vOh?i?
reagovat