Vyhledávání
koniec gumennych nastrah ?
9.1.2006 | red | 7.383 zobrazení | 57 odpovědí
dostala sa mi do usi zaujimava sprava ( teda zaujimava ako zaujimava ) Europska unia vraj chce zakazat pouzivanie gumennych nastrah v rybolove ? co si o tom myslite ako moc mozu ohrozovat zivotne prostredie utrhnute gumy ?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 14. ledna 2006 v 9:42 ®
-
Na tom Labi to teď s těma twistrama trošku přehnali. Nebo,že by ta bojlízáci urvali moc olov?
reagovat - Sobota 14. ledna 2006 v 0:33 ® BigMike
-
Já bych byl v klidu! Olova na hlavičky mám dost, gum mám na roky dopředu a už vidím, jak někdo bude brousit okolo vody (RS?) a kontrolovat, z čeho mám hlavičky a gumy
) Jedna výprava sumcaře s odhozem olůvka 2×200g se vyrovná mému ročnímu trhání hlaviček
Ale ti volové z Unie a tak jsou všeho schopný!
Ale že ani taková čistička vody neodbourá Jar a podobné kraviny, to už nikde nepublikují a my to pijeme!
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2006 ve 21:43 ® Axamith
-
Pozor, za týrání rousnic můžeš jít sedět !!!
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2006 ve 21:04 ® joba
-
už jsem viděl že myslivci vyměnili pušky za luky a kuše,aby nekrmili zem olovem,takže teď jsme na řadě mi už se těším až vyhodím svoje uhlíkáče a pudu si do lesa uříznout lískovej prut,navážu režnou nit, ohnu hřebík, nasbírám kyblík rousnic a hurá na ně
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2006 v 0:47 ® kostnak
-
este by prichadzal do uvahy cin a jeho zliatiny. samotny cisty bohuzial meni krystalicku strukturu pri teplotach pod 13 stupnov a meni sa na biely prach- tzv biely mor cinu. ale jeho zliatiny, ako napr. bronz sa tavia pri nizkych teplotach, su zdravotne nezavadne a dobre odolavaju i morskej vode.
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2006 v 0:09 ® Axamith
-
Podívejte se nato pánové z hlediska výroby. Olovo má teplotu tavení 327,4 °C, což se dá dosáhnout velice lehce. Zinek se taví při 419 °C. To není zase tak velký rozdíl, ale železo má teplotu tavení 1528 °C. To je docela nářez. Představte si náročnost výroby krmítek ze železa. Tepelná odosnost formy, energie potřebná k dosažení potřebné teploty a samotné zpracování. To už nezvládně kdejaký kutil, ktarý odlévá olovo ve stodole a pak to prodává. Cena by byla neúnosná. Místo klasického olůvka by se dala matka, ale je dost „nesmyslů“, které nejdou lehce nahradit. Jako další materiál se nabízí wolfram. Má sice nejvyšší teplotu tavení ze všech kovů (3380 °C ), ale to se řeší lisováním, které je technologicky méně náročné než tavba. Takže by se teoreticky nabízeli dvě možnosti. buďto zinek nebo wolfram. Měrná hmotnost zinku je 7,13g/cm3, wolfram má 19,1 g/cm3. Pro porovnání doposud používané olovo má 9,86 g/cm3. Konec přednášky z fyziky a metalurgie! Tak si vyberte, ale já zatím vydržím u klasiky. I když v mém případě se to dá vážit na několik gramů za sezónu. Mouchy se zas tak moc nezatěžují.
reagovat - Středa 11. ledna 2006 v 16:25 ® Tomix
-
Třeba zinkem.
reagovat - Středa 11. ledna 2006 v 15:32 ® Prizrak
-
Já myslím, že Fe není dobrej nápad jak nahradit olovo.. Kdo by furt to „želízko“ osušoval, aby mu nezrezlo? A potom by člověk měl zbytečně zasviněnej vercajk.. Leda, že by se to potáhlo něčím, co nereziví…
reagovat - Středa 11. ledna 2006 ve 12:13 ® vanuz
-
najnovsie info co sa tyka Danska: pouzivanie olovenych jigov nie je zakazane, ale je zakazany predaj ryboveci obsahujucich olovo.
reagovat - Středa 11. ledna 2006 v 0:04 ® vanuz
-
kosto, red. zatial co som sa dopatral na nete, tak udajne je zakazane pouzivanie olova u rybarov v Britanii a Dansku, su to vsak velmi strohé info z netu, ale to Dansko coskoro overim u miestnych… ak je to pravda, idem si z jigovych hlav odlievat vojacikov.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 23:19 ® Gagi
-
Chose: Já beru pro začátek tři kila, raketu jsem už začal letovat a piš si že mi to lítat bude.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 22:53 ® Chose
-
a myslím že by to lítalo pěkně. je to přeci nejtěžší kov volně se v přírodě vyskytující ne?
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 22:50 ® Chose
-
no tak budeme dělat jiggy z ochuzeného uranu )))) z celé evropy ho budeme mít v nových skladištích až dost. aspoň se to nějak využije ) něco dáme amíkům na protitankovou APFSDS munici a zbytek sjedem sami
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 22:12 @
-
já myslim že to olovo má větší „razanci“,ne?Když švihneš olovem,tak má prostě větší snahu letět,než Fe,pokud se nepletu,proto by to chtělo nahradit jiným prvkem v podobné hustotě.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 21:44 ® Tomix
-
troll: Taky si myslím, že by to stálo za pokus. Sice by byla životnost rybářské bižuterie nižší, ale když to člověk pořádně vysuší, tak by to snad mohlo být celkem v pohodě. Stejně to mnohdy vytrháme dřív než by nám vůbec něco mohlo zrezivět. Jedinou nevýhodou by byla nižší hmotnost železa a z toho důvodu použití oběmějších zátěží.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 17:50 ® troll
-
Proč prostě nepožívat železo ? Je skoro zadarmo a po ukončení lovu ho nechám pěkně na hromadě u vody, ono to za rok-dva zrezne a samo zmizí. Nebo ne ?
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 17:00 ®
-
No,to by taky měli zakázat šoustat.Často jsem jsem před lety chytal u střekovskýho kanálu vˇUstí n. L a tam plavalo 100× více prezervativů,než jsem tam utrhl gumáků. A ty taky nevyrábějí z PVA!
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 16:50 ® Prizrak
-
A čím, by se to mohla nahradit? Wolframem? A jak by se to promítlo v ceně?
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 16:43 ® ywan
-
sorry za 2× „rocne“
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 16:40 @
-
ywan:to určitě,stačí když upustěj přehradu o nějakej ten metřík a hnedle je na světě takovýho olova. Nestačíme sbírat
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 16:39 ® ywan
-
s tymi gumami by som to tak vazne nebral ale bol by som za zrušenie olova, je to fakt svinstvo velkeho kalibru, skoda ze zatial nie je ina moznost. Minule som niekde cital ze polovnici /v CR myslivci / rocne vystrielaju 10 ton olova rocne a uz sa snazia nahradzat olovo niecim inym. kua kolko ho potom nechavaju vo vode rybary??? zo dve 0 by som pridal…
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 16:23 @
-
osobně si myslím,že se jedná o hooooodně velkou kachnu s těma gumama.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 13:22 ® xycht
-
red: Jaký je zdroj téhle zprávy? Je seriózní nebo je to zase a la „jedna pani povídala…“ ?
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 13:10 ® Cudla
-
Odvrtaný kameny to už někde bylo,jen abys nepoužíval „ruský třpytky“ to pak by si nikdo po tobě nezachytal. Gumy by mněli používat ti zákonodárci co vymějšlej takovýhle pí…,blbost je prý dědičná a guma by byla velice prospěšná.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 ve 12:26 ®
-
Flip:. a bacha, práší to!!! Chacha.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 11:30 ®
-
Chlapy neděste mě,nejdřív gumy,teď zase olova. To abych začal shánět vrtáky diamantovou hlavou,a začal vrtat šutry dopředu,protože toho utrhám dost a to vrtání zase tak rychle nejde.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 10:26 ® kostnak
-
ked si tak spocitam, co necham rocne vo vode, tak by z toho urcite vysla jedna baterka do liazky. tak to mozno ani nie je tak zly napad, zakazat to. neda sa donekonecna odvolavat na to, co robia zle druhi. zvlast ked my rybari hlasame pozitivny vztah k prirode. a normy spravania sa k zivotnemu prostrediu sa pritvrdzuju vo vsetkych oblastiach.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 10:20 ®
-
Když už jsme se dostali od „gum“ k olovům. já jsem zase někde četl, že se olovo u zátěží má nahrazovat zinkem. Asi těch možností bude víc. Je dobře, že se ochrana živ. prostředí začíná brát vážně, jen mám obavu, že ti co opravdu škodí jsou natolik nezodpovědní,že budou škodit dál a to ve velkém a my na tom budeme biti hned nejmíň 2×. Škodami na přírodě počínaje a různými zákazy konče. Kéž by celý svět poškozoval přírodu tak jako my rybáři!!
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 10:04 ® tucnak11
-
Kostnak. Maš pravdu zda mi se že co se jedna olova tak to je vice statu co zakazuji . Ve Rakusku prodavaji se volframove olova na kapry,viděl jsem je jen ta cena a take u nas bude kolem 60 k za kus podle gramařy,take viděl jsem olovo zalitym volframovom 2 mm vrstvou a te jsou levnějši. EU moc věcy zakazuji,a stejně se jich nedodřuje.Žaden stat nebude lest jm do pr. dele pokut bude se jednat o milionove straty.
reagovat - Úterý 10. ledna 2006 v 9:31 ® kostnak
-
ani fa berkley nerobi vsetky nastrahy z biologicky odburatelnych materialov. jedna sa len o niektore rady. nedavno som cital o zakaze pouzivania olova v sportovom rybarstve v dansku, len si napamatam, ci sa jednalo o zakon, alebo navrh zakona. nepodarilo sa mi to znova najst, ale pri hladani som nasiel zakaz pouzivania olovenej municie pri love vodneho vtactva v australskom state victoria. takze podobny zakon zakazujuci olovene jigy, alebo pvc nastrahy nemusi byt utopiou. verim, ze by sa vyrobcovia s takymto zakonom rychlo vyrovnali, len by sme to zaplatili my. aspon do doby, kym by novu technologiu nezvladla cina.
reagovat