Chytej.cz

Losos v kuchyni? necteno

14.12.2005 | Robur | 5.612 zobrazení | 30 odpovědí

Je lepší, dle vašeho názoru chlazený nebo mražený? Zajímají mě názor těch, co ho jedli, ne teorie o mraženém masu. Eventuelně dobrá rada /recept/ na přípravu.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 5. listopadu 2013 ve 12:05 @ Palivec

No a tu jsou různé ukázky carpaccia z lososa: https://www.google.cz/search?…

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 ve 12:02 @ Palivec reakce na …

K tomu carpacciu: http://ona.idnes.cz/…recepty.aspx?… Aspoň si popaste oči: https://www.google.cz/search?…

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 ve 12:00 @ Palivec reakce na …

noba> Carpaccio z lososa, či z hovězího, kachny i tuňáka, jsou dobroty. Já dělám carpaccio i ze syrové červené řepy napácované v pomerančové šťávě (direkt z pomeranče, žádný juice). Ovšem bacha, stejně jako v případě rizika tataráku ze syrového hovězího (momentálně dost čerstvých případů tasemnice), hrozí u každého syrového masa nakažení parazity, pokud není „čisté“. A i losos není výjimkou. To hovězí s tasemnicovými boubelemi bylo také prodáváno legálně v obchodě…

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 11:29 ® noba
noba

1:1 sůl a cukr silnější vrstva + trochu vody losos položit kůží dolů a cca za 4 dny je hotovo, takže to tas tak dlouhodobé není. Krájí se pak na tenoučké plátky a jí se za syrova. Kopr být nemusí

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 9:55 ® džigit

http://ekonomika.idnes.cz/…y-/test.aspx?…

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 9:48 ® džigit

jí se to syrové,je to na dlouho naložené rybí maso,které postupně zfermentuje.
Já nemám rád na rybě kopr,tak to nedělám a tak dlouho bych nevydržel,proto tu whisky.Kdo nemá rád,dá dobrý koňáček,kdo nemá udírnu,vyudí na pecku(sporák,varná deska).Hrnec,hrst pilin a alobal nebude složité pořídit :-)) Já zaudím v „klasické“ udírně

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 9:37 ® Robur reakce na …
Robur

noba> a pak se to jí syrové nebo ještě tepelně upravuje?

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 9:14 ® nnnap reakce na …
nnnap

noba> piš poměry! Svátky klidu a míru se blíží!

reagovat
Úterý 5. listopadu 2013 v 1:48 ® noba
noba

dle mě je nej úprava lososa tzv. gravlax na několik dní naložit pouze do soli, cukru a citrusové štávy.

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 ve 21:01 ® džigit reakce na …

nnnap> neříkám,že kusem z pěkného skota pohrdnu,to ani jako,ale občas ten zauzený losos prostě muší bejt ;-) V tomhle jsem magor,když na to přijde,nepohrdnu občas ani treskou ala losos s cibulí :-))

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 v 19:41 ® nnnap reakce na …
nnnap

džigit> opravdu, spíš mi záleží na hovězím než na granuláči.
Hele, ty máš uzák na peletky, ni? Jako snoubí se to, snoubí, dymy a losos, ale vůni a chuť masa- tak u mne crema.

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 v 17:40 ® džigit reakce na …

nnnap> kecko :-)) sůl,dobrá whisky a studený kouř a ni koření „zlate kuře“, potym na jemne platečky 9-)

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 v 17:15 ® nnnap reakce na …
nnnap

Pavel12345> abych ti řekl pravdu, tak co stará popadne do ruky, tak tím ho posype. Ono to je myslím jedno.Chci říct, že tato potravina není ničím vzácná ani vyjímečná, přece jenom komoušům už dáváme nějaký pátek na prdel a máme plné stoly všeho. Řeší to jak kuře. Buch prásk a je to. A nevadí mi to. Přece jenom, raději dám peníze za krávu. Jestliže už tolik peněz za maso, tak raději podpořím lidi na našich kopcích jak nějakého frajera s páskou přes oko, hákem a sítí, kterého od somálského odlišuje pouze to, že má na lodi eu.
To co se ale děje s cenou candoša ale i kapra přesahuje všechny meze.
Jinak losos mi přijde víc jako delikatesa v krému.V bílém krému s droboučkými kousky svaloviny. Tam se uplatní nejvíce, podle mne, jedinečná chuť a vůně lososího masa.

reagovat
Pondělí 4. listopadu 2013 v 15:59 @ Pavel12345

Zaprvé lososa jedině chlazeného na ledu a čerstvého. Zmražený losos není ono. A zadruhé bych se chtěl zeptat, jak jej připravujete? Já jen na másle a pepři a soli. Používáte nějaké speciální koření ?

reagovat
Sobota 31. ledna 2009 v 10:14 ® Robur
Robur

cercere, ty šplhoune, píšu převratný seriál a nemám čas inovovat:-) , ale ještě oživím jedno. Abych věděl, zda se to nějak nepohlo vpřed.

reagovat
Sobota 31. ledna 2009 v 0:01 ® cercer
cercer

na památku zakladatele fóra toto oživuji..Robu­re,probuď se a vymysli zas něco origoš!!:-D

reagovat
Sobota 17. prosince 2005 ve 20:56 ® Robur
Robur

Natürlich, aber nur klein.

reagovat
Sobota 17. prosince 2005 v 18:42 ® Vydrain
Vydrain

No jak komu ale pod jednou podmínkou, budeš mluvit šesky

reagovat
Sobota 17. prosince 2005 v 18:24 ® Robur
Robur

Vxdrain: A to se vyplatí! Ruku na to.

reagovat
Sobota 17. prosince 2005 v 16:16 ® Vydrain
Vydrain

a sakra, uděláme to jinak, já tě na lososa pozvu a ty mi přivezeš ořechy hotový )) p. s. a plóč nebyly na koutech chlazený?

reagovat
Pátek 16. prosince 2005 ve 23:27 ® jarv

Jednoznačně chlazený – je šťavnatý oproti vymrzlému, suchému z mrazáku. Ale i ten mraženej se dá vylepšit následujícím receptem:

1 kg lososa 5 dkg másla 50 ml olivového oleje 8 dkg hnědého cukru citrón tabasco dle chuti

Máslo, olej, cukr, citrónovou šťávu a tabasco pomalu zahříváme, až se vše spojí (nesmí zkaramelizovat). Nalijeme do ploché nádoby a necháme zchladnout. Na šťávu vložíme naporcovaného lososa, několikrát jej obrátíme, aby se do něj omáčka vsákla a necháme alespoň půl hodiny marinovat. Kousky lososa vyjmeme z marinády a krátce opečeme na pánvi. Na talíři zdobíme citrónem a nejlepší je s opečenými bramborami. Lze ho i naložit do pekáčku a po namarinování šoupnout do trouby.

reagovat
Pátek 16. prosince 2005 v 10:51 ® Robur
Robur

Pro Vydrain:
OŘECHOVKA Ingredience:

40 ks zelených vlašských ořechů, nesmí být zralé, tak maximálně do půlky června, pak je po sezóně, prostě nemají uvnitře ještě vůbec skořápku, jen takový soplík, ještě se říká, že je propíchneš sirkou, ty musíš rozkrájet, nejlépe v latexových rukavicích /ty si dáš na ruce, ne že do nich dáš ořechy a pak to budeš krájet/

3 litry vodky nebo výčepní lihoviny (jde použít i jiný alk.) kůra ze 2 citrónů 20g skořice(celé) 20g nové koření 20g hřebíček 15g muškátový květ 1,5kg cukru 2 litry vody

to koření lze nahradit i bylinkovou trestí, dle vlastní fantazie /pelyněk, puškvorec atd., kterou mám namacerovanou už va lkoholu doma, ale musí to být silná tresť, nemyslím alkoholově, ale aromaticky/ Příprava: Ořechy pokrájíme na kolečka nebo nějaké kousky, vložíme do nějaké větší uzaviratelné nádoby, přidáme koření a kůru z citrónů a zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní uležet nejlepe při stálé teplotě (kolem 15–20st.).

Po 14 dnech přecedíme ochucenou slivovici přes sýto, rozvaříme 1,5kg cukru ve 2litrech vody ,vychladíme a promísíme. Podávat chlazené jako likér.

Tak dobrou chuť.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2005 ve 20:24 ® Vydrain
Vydrain

Losos zapečený s bylinkovou krustou

600 g chlazeného lososa osolíš a zakapeš citronem a opečeš na pánvi po obou stranách – doporučuju olivový olej. 300 g strouhané střídky z veky, 10 g čerstvé bazalky, 10 g čerstvého tymiánu, 20g čerstvé petrželky, 1 vejce, 2 lžíce bélého vína, drcený pepř smícháš a potřeš tím rybu a zapečeš v troubě. může být s teplou zeleninou nebo bramborama, fotka je v diskuzi někde 14 dní zpět. A mám u tebe tekutý ořechy, páč sem se překonala, abych něco tak dlouhýho souvisle napsala

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2005 v 18:19 ® Tomucha
Tomucha

lososa je potřeba podpořit koprem. Pánové nejlepší co jsme kdy měl tak byl losos, marinovanej s bylinkovým máslem. to byl luxus. Jo ty mražený granuláči za 120,– 1kg se nedá srovnat. Nebe a dudy. Má to s pravým divokým lososem stejnej možná název a to ještě nevím jekej je to konkrétní druh.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2005 v 18:14 ® kostnak
kostnak

jedol som len lososa z metra (mrazeny a z klietkoveho chovu) a je to vynimocna chut. neviem si predstavit , ked je chladeny, pripadne uloveny, t. j. odchovany na prirodzenej potrave. mnam! myslim, ze najviac ta chut vynikne na masle, ked sa pouzije len sol a citron. cokolvek dalsie uz tu vybornu chut degraduje.

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2005 v 17:46 ® Milky
Milky

Tomucho, nebuď srab! Řekni na tvrdku, že čerstvej je nejlepší a ža si ho prostě od vody přineseš Uvidíš, jak na to kdo zareaguje. To je stejný, jako když jsem se s ním v létě vyfotil a napsal, že to by bolen a ža děsně skákal při zdolávání! Takovej Jiris mi suverenně napsal, že by to mohla být zmutovaná forma kapra, občas někdo – jako že pěknej duhák (málo vybarvenej) a tak

reagovat
Čtvrtek 15. prosince 2005 v 16:53 ® Tomucha
Tomucha

my kupujem občas mrazenýho a někdy i chlazenýho, samozřejmě chlazenej je the BEST

reagovat
Středa 14. prosince 2005 v 17:43 ® Milky
Milky

Mraženýho nekupuju. Zachlazený v ledové tříšti je naprosto optimální a tak je to jasné. O masíčku, jaké má, nemá cenu polemizovat, je to super.

reagovat
Středa 14. prosince 2005 v 17:17 ® Pytel
Pytel

Nejvíc mi chutna ten na prutě

reagovat
Středa 14. prosince 2005 ve 12:36 ® rarach

Podle mne je lepší ten chlazený, člověk lépe vidí co je to rybu. Nechutný jsou ty menší mražený, to je fakt hnus, podle znalců severských poměrů se tyto malé kusy používají na krmení pro zvířata. Úplně nejlepší by bylo si takového 8–10 kg chytit a zbaštit.

reagovat