Vyhledávání
Ryba,pekáč,pánev a to ostatní.
9.12.2005 | | 19.319 zobrazení | 123 odpovědí
Pořád se tu řešíme jak ošetřovat šňůry,pruty,jak mazat navijáky a pod. Ale jak nejlépe ošetříte rybu,kterou vezmete domů? Myslím tím způsob přípravy,olej ingredience atd. Citlivky CaR mohou napsat jak ji ošetří než ji pustí.(teda mimo polibku)
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 11. prosince 2005 v 10:24 ® pif
-
výbornej je lávovej gril.
reagovat - Neděle 11. prosince 2005 ve 3:02 ® regulus
-
Tak začali jsme žrádlem a přes šutry se dostali až k hrobníkům
reagovat - Neděle 11. prosince 2005 v 1:43 ® CeP
-
Bass : jeste doplnuji. rozpaleny otru papirovou kuchynskou uterkou a studeny po zchladnuti jednoduse obrousim smirkem a zase otru papirovou uterkou.
reagovat - Neděle 11. prosince 2005 v 1:27 ® CeP
-
regulus: no jasne. stejnou desku sezenes u kazdyho kamenika. je to ten samej sutr co se dava na hroby. lavovej kamen pry vydrzi daleko, daleko vic nez obycejna zula ale je nalezite drazssi a tezko k sehnani. nejvice pry v severoseverozadnich cechach. priznam se ze mne to zatim moc nezajimalo. dosud jsem spokojen s obycejnym granitem na jednu az dve sezony.
reagovat - Neděle 11. prosince 2005 v 1:21 ® CeP
-
Bass : nedokazu ti uplne presne odpovedet. jenom tolik ze si ze mne vsichni delaji blazny proc beru vzdycky tak silnej sutr, ale ja mam takovou zkusenost ze trojka praska drve a vice, nemluve o tom ze je dost hakliva stalou provozni teplotu. ctyrka se rozpali a dokaze udrzet teplotu peceni snaze jak slabsi. u silnejsi zase trva velmi dlouho nez se privede do provozni teploty.
reagovat - Neděle 11. prosince 2005 v 0:49 ® regulus
-
Teď jste mě dostali, začnu odpovídat postupně
Flip díky za typ, zkusím to až nějakýho chytnu
Robur teď mě nedobrnklo který, ty co má CeP nebo ty z toho lávovýho šutru, soudě podle té Vídeňky ty co má CeP
A nebo na centrálce, že joLovec díky to je asi to co mi poradil Robur, ta Kárníkova nevím, ale na Vídeňské je to kamenictví kousek od hřitova
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 22:24 ® Lovec
-
regulus – kámoš má podobnou desku, má to dělaný u kameníka, ten samý materiál co se používá na desku hrobu – Tfuj.
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 21:41 ® Robur
-
Regulus, levně ty desky seženeš na Jihlavské nebo Kárníkové v Brně.
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 21:27 ®
-
Na lína můžu doporučit přelití horkou vodou a jedním tahem obráceným nožem je sliz dole. Okoun jde docela škrabat těsně po zabití. Musí se vzít za hlavu a za ocas a hlavu a natáhnout až to v něm rupne. Přitom se mu postaví šupiny a pak to drátěným kartáčem nebo škrabkou docela jde. Ale zdůrazňuju těsně po zabití jinak šupiny zatáhnou a je šmitec.!
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 21:09 ® Prichy
-
BoBo ja skrabu i pstruhy, ale je to myslim predsudek
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 21:00 ® Bass
-
CeP: Myslíš, že kdyby ten kamen byl silnější, nebo nějakej jinej kámen (např. mramor ), že by vydržel dýl a nepraskal by ? ............. jak je to potom z čištěním ? jde to dobře ?
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 20:14 ® regulus
-
BoBo, já už pstruha, kterej měl moji osobní míru (30 cm) nechytil ani nepamatuju – chodím jen na MP revíry a ty mražený co si kupuju v MAKRU jednou v roce na vánoce místo kapra, jdou čistit dobře, což ovšem nemůžu říct o línovy, kterýho nekupuju, ale sem tam chytnu aněkdy i vezmu.
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 ve 20:09 @
-
Nejlépe jdou oškrábat úhoř,sumec,kapr lysec a mník. Bléééééééé
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:53 ® BoBo-Falknow
-
Regulus, CeP: Pánové, a pstruha taky čistíte od šupin? Lín je na tom stejně jako pstruh, než jsem se to dozvěděl, tak jsem taky čistil jako pako
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:49 ® regulus
-
CeP ty seš rychlej. S tím drátěným kartáčem nevím?!?! Okoun se dá prakticky jenom stáhnout, oškrabat ne, alespoň se mi to nikdy nepodařilo, já ho griluju i s kůžou, nejdřív ze strany masa pak z druhé (mám jen takovej ten litinovej skládací gril s klasickým roštem) takže se mě maso nerozpadává a drží na tý kůži. Lína sice očistím, ale je to příšerná pakátna a šupiny jsou všude okolo.
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:24 ® BoBo-Falknow
-
CeP: Na líny? A proč?
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:10 ® regulus
-
CeP díky za odpověď, zkoušel jsem to kdysi z obyčejnýho placatýho šutru, kterej jsem ořezal diamanťákem ale praskl ještě před tím, než jsem na něho stačil dat maso, tak jsem myslel, že to tvoje vydrží. Možná by stálo za to koupit jeden ten lávovej kámen a přiříznout ho. Máte stím někdo zkušenosti???
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:04 ® CeP
-
regulus: jeden znamy mi tvrdil ze pry na okouny a liny je dobry drateny kartac. nevim…
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 19:01 ® regulus
-
Já, jak jsem už v jiném fóru napsal, ryby až na několik vyjímek nejím, ale za každou rybu kterou vezmu domů jsem náležitě potrestán. Kromě toho, že jsem ji musel ulovit, tak ji musím zabít, očistit a vykuchat (to mě nejvíc s. e) a nakonec i uvařit. Z toho důvodu domů ryby nenosím, respektive minimálně. Nejvděčnější je dát rybu mojí máti, má je ráda a kromě zabití si zbytek udělá sama. Ale tio jsem odbočil. Kuchtění je neřek bych, že můj kůň, ale čas od času zbavím rodinu stereotypu kuchyně mojí manželky (vaří výborně, ale když to děláte pořád…) a udělám něco co není zcela běžný. Sem tam mezi to patří i ryba, pokud ji náhodou chytnu. Nemám žádný speciální recept, ale nechám se vždy inspirovat v několika kuchařkách, nedělám to přesně podle receptu ale jako zkušený kuchtík si dovedu představit co by tam mělo být (ještě si nikdo nestěžoval). Štiku dělám většinou pečenou na zelenině, naprostá delikatesa je úhoř pečený ve varném skle (to je jediná ryba která mi opravdu chutná), koření vetšinou klasické bazalka nejlépe čerstvá, tymiál (tem u ryby nesmí chybět), máti dělá fantastickej rybí salát, ale chce to menší ryby, aby se kostičky rozpustily, nakládá to předtím do nějakého octového láku, recept nevím, ale můžu ho zjistit. To je jediná vyjímka, kdy se ze mě stává masař a beru ryby pod 30 cm, obvykle tak 1× za rok. Sem tam, obvyle při nějaké příležitosti beru ryby na grilování, nejčastěji okouny, pokud se mi podaří pěknej lín tak skončí taky na grilu. Patlámo na grilování dělám z oleje, paprika sladká + trochu pálivé, tymián a vegeta (obsahuje glutaman, ryba se líp proleží) může se přidat i trochu česneku, ale podstatně méně než třeba na vepčový. Rybu nejdřív pokapu citronem a nechám asi hodimu odležet, potom ponořím do patláma a nechám 2–3 hodiny. Potom grilujeme. Nechte si čvachtat.
Dotaz na kolegy, máte nějakou flignu jak zbavit šupin rybu typu lín, nemyslím stáhnout???
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 18:25 ® CeP
-
regulus : obycejnej granit – zula. je to asi 30×45 deska brousenyho kamene 4cm silna a vyjde na 250 kacek primo v lomu. obycejne praskne pri 3–4 pouziti. proto ji mam ve svarenym ramecku a zespodu je jeste vevarena armovaci sit. pak ani praskla nevadi a vydrzi nekdy rok, nekdy dva. to zalezi jak casto se pouziva. delame na tom nejen ryby, ale taky kureci a veprovy maso a dokonce i bramborak. vsechno vynikajici. mnam…
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 18:12 ® regulus
-
CeP, líbí se mi tvůj pozorohodný „gril“, z čeho je ta deska na které jsou ty ryby, že žárem nepraskme???
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 18:06 ® CeP
-
jak jiz nekdo prede mou rekl; pozivat trojobal na rybu je hrich. snad jedine stedrovecerni kapr a mrazeny file…
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 17:40 ®
-
Cep-to musí být zážitek. Mám chuť odhrabat sníh a pustit se do toho. Tomucha-neodpověděl jsi jakou polévku?
reagovat - Sobota 10. prosince 2005 v 15:55 ® Prichy
-
Tomucha: a jaky rostenky myslis
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 ve 23:47 ® Tomucha
-
taky nemám rád mražený. ale kromě ryb miluji i roštěnky
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 v 18:05 ® CeP
-
jojo. konecne nejaky mne blizky tema. rybysky ja tuze rad. ale museji bejt cerstvy. krom file nic mrazenyho. a protoze tvrdim ze kuchteni je vysoce kreativni zalezitost, coz u ryb plati dvojnasob, pak improvizace nezna mezi. a ze si dokazu vyhrat… neco jineho je to ovsem v terenu. tam neni na nejaka gurmanska kouzla cas ani prostor. to se jednoduse ocisti velke mnozstvi bile ryby (idealne cejn, plotice) a osistene rybky se pekne vyfiletuji. ted uz jen dukladne okorenit; mame osvedcene dva dily koreni na ryby, jeden dil grilovaciho a pridat drceny kmin. nesolit! pustily by prilis vody. naskladat do nejake misky, nadoby a prolevat olejem. takto nechat lezet alespon 3 hodiny. pak uz jen zbyva roztopit ohen, rozpalit šutr a muzeme pect…
. komu se sbihaji sliny a ma chut, muze si liznout :
v bojovejsich podminkach staci rybu okorenit, zabalit do alobalu a zahrabat do horkeho popela. pozor ale at z toho nemate brikety.
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 v 17:40 ® Cudla
-
Saláty a pečenáče- plotice,cejni,kapra na zelenině nebo jako kapří hrozen maximálně 2× do roka. Okouni kdykoliv ,ale na sádle máslo se pálí není to ono. Pstruh a lipan hodně málo. Při dotazu jestli to co vemu nebyla li levnější rybárna říkám,na mladý holky už nemam a proti starý i když ryby otvíraj hubu nejsou tolik slyšet.
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 v 17:22 @
-
TomK:proč?
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 v 17:18 ® Deleted
-
No používat trojbal při smažení mi přijde jako neúcta k rybě
reagovat - Pátek 9. prosince 2005 v 16:32 @
-
No konečně dobrý téma. Sladkovodní ryby nejim,proto i můj úlovkovej list tkví čistotou (asi 7 ryb za celej rok pro rodinu,aby neremcali). Ale nepohrdnu dobrým filátkem z tresky,makrelkou,uzeným halibutem. No prostě vezmeš filé,zmražený,posolíš,posypeš drceným kmínem,obalíš v trojobalu,osmažíš,pokapeš citronem. Mňam!!!!!
reagovat