Chytej.cz

Živá rybka ano či ne?

6.6.2004 | HaD | 21.578 zobrazení | 151 odpovědí

Pište sem své názory a věcné argumenty pro a proti!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 23. srpna 2009 v 11:02 ® PetrC reakce na …

nedby> taki se my zdá, že tu přýrodu oblbujeme umělímy sladidli a jiným sajrajtem abychom si dokázali, že na ni máme.

Přesně tak, živá anebo mrtvá rybička k tomu (čti lovu dravců) patří jako a jinak si to neumím představit. A ne gumová nástraha! Guma jen na vrabčáka a nikam jinam!

Jsem zásadně pro přírodu!

reagovat
Neděle 23. srpna 2009 v 10:54 ® PetrC reakce na …

dedacek> přesně tak, nastražit živou rybku je lidštější než použití umělé nástrahy! Proto bych zakázal všem výrobcům umělých nástrah vyrábět ty nelidské nástroje lidské moci. Hlavně ty větší nad deset cenťáků. A co taková mrtvá rybka a její napichování, to je to pravé žůžo. Hlavně to musíme naučit naše mláďata – co se v mládí naučí…

reagovat
Sobota 22. srpna 2009 ve 21:06 ® hovadoz
hovadoz

Ja na rybku nechytam vubec,je mi proti srti do ni pichnout hacek. Male ryby vyselektuji velkymi nastrahamy. Mam treba voblery 17 az 20cm.Jeste se mi nestalo,abych na ne chytl malou rybu. Chytani na rybku,ale neodsuzuji. Nesnasim zbytecne moc zakazu. Je to na kazdem rybari.

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 18:36 ® nedby

zdá se mi že nějak stále oblbujeme přírodu umělími nástrahami jenom abychom dokázaly že na ní máme živá anebo mrtvá rybička k tomu patří né gumová nastraha jsem zásadně pro přírodu

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 17:09 ® dedacek reakce na …

Chytám na rybku i na umělé nástrahy.Podle mě je lov na rybku lidštější ,než na umělé nástrahy, pro štiky.Při lovu na plavanou zaseknu max. ročně deset štik a většinou jsou to štiky jedlé (55+). Při lovu na umělou nástrahu zaseknu (poškodím) více jak 50 štik. Z toho míru mají tak tři až čtyři štiky.

reagovat
Čtvrtek 20. srpna 2009 ve 14:32 ® Libor
Libor

něco nového k tomuto tématu?

reagovat
Pondělí 10. ledna 2005 ve 14:19 ® Gudaska

Barkuba:Plně podepisuji

reagovat
Pondělí 27. prosince 2004 ve 23:25 ® HaD
HaD

barkuba: moc pěkně řečeno

reagovat
Pondělí 27. prosince 2004 ve 23:24 ® HaD
HaD

klomcis: nevim. pustil jsem jí a normál odjela. kdybych jí to chtěl vyšťourat, tak bych jí tutově killnul

reagovat
Pondělí 27. prosince 2004 ve 21:06 ® barkuba

Já jsem pro živou rybku. Diskuze jsou a budou stále. Docela se bavím argumetny o etice a o tom, co je sportovní a co ne. K té etice. Rybka je živá, ale to rousnice též. Proč rosunice živá ano a rybka živá ne . Kde je ta hranice? Kdo stanoví, že červ může být „trápen“ ale rybka už ne? Dále je velice zajímavé, sledovat diskuzi, jak stále více zastánců „etiky“ hovoří o tzv. sportovním rybolovu. Padají často argumenty, jak je „sprotovní“ vracet chycené ryby do vody,zaznívají silné výtky vůči „masařům“. Ale co je pak naše sporotvní rybářství, chodit pravidelně obelstít rybu, pak jí působit po dobu zdolávání silný stres a bolest a nakonec ,s poukazem jaký jsem uvědomělý sprotovní rybář, rybu s glórií a „šetrně“ vrátit vodě? Aby jste rozuměli, já většinu ryb pouštím zpět, aby mohly dále růst a já mohl mít naději, že ryby v našich vodách budou stále. Mnou odnesené kusy se dají spočítat na prstech jedné ruky. Ale choďme po zemi. Nechvalme naši „sprotovní“ rybařinu jako zosobněné dobro. Ty ryby prostě trápíme pro naše potěšení. Tak to pánové je. Spíše se mi pak zdá omluvitelné lovit ryby k obživě, než pro potěšení. Já je lovím pro potěšení. Proto jsem pro živou rybku.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2004 ve 14:04 ® klomcis

HaD: jak to s tou štičkou dopadlo. Já mám zkušenost takovou, že po šetrném puštění odpluje kousek od břehu,kde zůstane ležet a takto jí kolikrát najdu ležet i po delší době, když se stejnou cestou vracím z lovu. Ani se nedivím, když má místo břicha hladovou jámu. Určitě zkončí v žaludku jiné štiky. Mám takovej blbej pocit, že jsem to právě já, kdo té štičce zatloukl poslední hřebík do rakve. Přitom se snažim při lovu chovat „lidsky“. Ale tímto způsobem na mne padá průser někoho úplně jiného. Jak jseš na tom ty.

reagovat
Pondělí 27. prosince 2004 v 9:48 ® Dědek
Dědek

Nějak jsem tomu nepřišel na chuť. Myslím si, že je lepší a pupak promine i sportovnější chytat na úmělé nástrahy. Myslím, že je to šetrnější k rybám a málokdy se mi stane, že by jí návnada zustala v tlamě. Pokud jí nevytáhnu,¨tak se maximálně odvnadí sama. Tento rok jsem ze zoufalství chytal na mrtvou jenom jednou a dostal menšího candáta. Nesmí se dlouho čekat, jinak to bude mít až v žaludku. Jak říkám, reději na úmělou, ale je to věc každého. Při troše snahy se dá tímto způsobem lovit taky šetrně. Něco jiného je to u sumců, tam moc jiných úspěšných variant není. Ale tomu nerozumím, takže se nechci pouštět na tento pro mě tenký led.

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 22:23 ® muf

ja sam rad chytám na rybicku… použivam 20 vlas, malinkej splavek a jednohacek o velikosti 12. chytam okouny a stiky a jste se mi nestalo, že bych měl někdy problém s chycenou rybou. I vpripade zažrání mi stačí háček ustřihnout a je to… A to nepočítám kolik štik mi to ukousne… V každém případě je potřeba to brát s rozumema hlavně z jedné i druhé strany…

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 22:16 ® xycht

věcný argumenty pro lov na živou: podle mě se dá lovit „šetrně“ i s živou rybkou, podmínkou je chytat s jednoháčkama a sekat co nejdřív. tím se dá ušetřit plno candátků a štiček

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 22:14 ® xycht

živá rybka ano. s vyjímkou lovu sumců jsem však pro to aby byl povolen lov na živou nebo mrtvou rybkou jen s jednoháčkem

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 v 16:06 ® kostnak
kostnak
reagovat
Neděle 26. prosince 2004 v 16:04 ® kostnak
kostnak

niekedy chytam na zivu z uplne neetickych dovodov- chcem si len tak posediet pri vode s kamaratmi. kecat a pozerat na plavaky. som sam?

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 14:19 ® ywan

Som za. Ja chytám iba na ostrieže , vydržia na háčiku aj 5 – 6 hodin, zakze za rybačku ich použijem max.2 ks. Snažím sa chytat tak aby som žiadnej šťuke velmi neubližil, a zatial sa mi to darí..........

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 14:00 ® playboy007

jsem jednoznačně PROTI používaní živých nástražních rybiček. proč? je 21. století, neníliž pravda?!

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 13:50 ® Tomash
Tomash

Snad nejsem takový brutál, ale já mám lov na živou rybičku rád. Je mi líto, když plotičku zabiju a nic na ni nechytí´m. Po potopení splávku napočítám 1,2,3 a zaseknu! Ještě se mi nestalo, aby to měl dravec hluboko. Sem tam zaseknu do prázdna, ale to pak vím, že to byla jen malá kudla. Takto alespoň malé štiky chráním, ne? Jinak samozřejmě preferuji přívlač – ale někde to nejde…

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 12:40 ® HaD
HaD

klomcis: přesně to jsem před 14 dny zažil-třicítka a zelený lanko jí čučelo z jícnu

reagovat
Neděle 26. prosince 2004 ve 12:01 ® klomcis

Jde mi mráz po zádech, když vytáhnu na vláčku 30centimetrovou kudličku a té čouha z tlamy lanko, které má na konci trojhák. ten nejde ani vidět, protože zašil hrdlo. Po puštění štička ani neodpluje od břehu, protože poslední sílu dala do útoku na návnadu. Chyba není v používání živé rybičky, ale ve způsobu jejího předkládání a hlavně v tom, že se tak dlouho vyčkává se zásekem. Měli by se používat jednoháčky, nebo víceháčky v systémku (a sekat ihned). To však není žádná novina. Každý rozumný rybář to tak dělá. Ale co s těma ostatníma, kterých je stále převaha.

reagovat
Sobota 13. listopadu 2004 v 17:32 ® Zlinsky_lovec
Zlinsky_lovec

Lepší je chytat na vlacku,stika nebo loveny dravec se tak moc neposkodí(se zasekem se ceka nekolik(nekdy)MINUT A PAK MAJ RYBIČKY AŽ V JÍCNU). sPORTOVNEJSÍ JE PŘÍVLAČ

reagovat
Středa 23. června 2004 ve 14:58 ® Chose
Chose

Heeeeezkej hoša.

reagovat
Středa 23. června 2004 ve 14:19 ® Prizrak

esox: ty seš nechutnej dělat mi takový chutě

reagovat
Středa 23. června 2004 v 11:01 ® Milky
Milky

esox: Tomu říkám prasárna! Proti tomu je týrání obratloffců brnkačka!

reagovat
Středa 23. června 2004 v 7:47 ® toulovec
toulovec

esox: no fůůůůůůůj, dát sem takovou prasečinu ))
a k tématu: já si myslím, že jsou mnohem horší věci než chytání na živou rybku, ne že by se mi to líbilo, ale jsem ochoten a schopen to respektovat.

Není třeba se tu vzájemně napadat, pomlouvat bobkaři vláčkaře, vláčkaři bobkaře, muškaři všechny ostatní. Lidská hloupost nevymizí nikdy a rozčilovat se kvůli pár volům, který se chovaj jako prasata a ještě při tom sekaj patkama jaký jsou to frajeři – to nemám zapotřebí. Začal jsem rybařit protože mě to vždycky lákalo a dovolí mi to velice rychle zapomenout na stresy v práci. Cytejme tak aby nás to uspokojilo, technikou která je nám nejbližší, tak jak říká zákon, buďme na sebe hodný a zůstaňme při tom lidma.

reagovat
Úterý 22. června 2004 ve 14:12 ® HaD
HaD

esox: hmmm, pěkný, ale moc to nesouvisí, ne?

reagovat
Pondělí 21. června 2004 v 16:28 ® esox

jsem pro a zajimalo by me co si o tom mysli kubik, nasel sem tuhle stranku:elitní lidi a jeho stranka je tady Jakub Vagner dost dobry, ne?

reagovat
Pondělí 21. června 2004 v 11:27 ® LOS

Jsem jednoznačně pro používání, jak živé tak i mrtvé nástražní rybyčky. Jsou místa, na kterých je vláčení dost problematické. (Buď z důvodu okolní vegetace, nebo i kvůli rybářskému tlaku – nechtěl bych obejít 50ha rybník a vlačet asi na 15 flecích. Druhý důvod na sumce na určitých lokalitách se nedá živá rybyčka nahradit. Něco jinýho je vláčet na řekách a na přehradách, které nejou zrovna hluboké.). U nás je každoročně vykázáno v záznamu kolem 30 sumců a kolik jich bylo chyceno vláčením – ŽÁDNÝ a ne, že by se tam nevláčelo. Tak to berte chlapy s rozumem.

reagovat